Ugrás a tartalomhoz

Ace Ventura 2.: Hív a természet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ace Ventura 2.: Hív a természet
(Ace Ventura: When Nature Calls)
1995-ös amerikai film
RendezőSteve Oedekerk
ProducerJames G. Robinson
Vezető producerGary Barber
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
 • Jack Bernstein
 • Steve Oedekerk
Főszerepben
ZeneRobert Folk
OperatőrDonald E. Thorin
VágóMalcolm Campbell
JelmeztervezőElsa Zamparelli
DíszlettervezőDerek R. Hill
Gyártás
GyártóMorgan Creek Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő90 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/4181/J)
Bevétel212 385 533 $ (világszerte)
Kronológia
ElőzőAce Ventura: Állati nyomozó
KövetkezőAce Ventura: Állati nyomozoo junior
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ace Ventura 2.: Hív a természet (eredeti cím: Ace Ventura: When Nature Calls) 1995-ben bemutatott amerikai kalandfilm-filmvígjáték, amely az 1994-es Ace Ventura: Állati nyomozó című film folytatása.

Az élőszereplős játékfilm rendezője Steve Oedekerk, producere James G. Robinson. A forgatókönyvet Jack Bernstein írta, a zenéjét Robert Folk szerezte, a főszerepben Jim Carrey látható. A mozifilm a Morgan Creek Productions gyártásában készült, a Warner Bros. forgalmazásában jelent meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1995. november 10-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején látható jelenetben Ace Ventura kudarcot vall, amikor egy mosómedvét kellene megmentenie a Himalájából (a Cliffhanger – Függő játszma című film paródiája). Emiatt lelkiismeret-furdalás gyötri és egy tibeti kolostorba vonul vissza, megtalálni a lelki békéjét.

Egy nap egy férfi, bizonyos Fulton Greenwall érkezik, aki egy fiktív ország, Níbia konzulátusán dolgozik. A segítségét szeretné kérni, de Ace szerint nem lehet, és még nem is egyesült a mindenséggel. A kolostor főpapja (némiképp azért is, mert szeretné, ha Ace elmenne) azt állítja, hogy már egyesült is, és ennek elismeréseképp megkapja a medálját. Így már vállalja a munkát, bár nem tudja, mi is az pontosan. A Níbiába tartó úton Greenwallt folyamatosan kiborítja Ace viselkedése. Majd amikor megérkeznek, akkor árulja el, hogy a vacsati törzs szent albínó denevérét, Sikakát kell megtalálnia. Nem sokkal azelőtt tűnt el, hogy azt nászajándékul felajánlották volna – a vacsati hercegnő ugyanis a vacsutu törzs hercegéhez ment volna hozzá. A két törzs között ez békét hozott volna, most viszont a folytatódó háború réme fenyeget. Beszélnek a konzullal, Vincent Cadbyvel (akit Ace az őrületbe kerget), és közben Ace-nek úrrá kell lennie denevérfóbiáján.

Társával, Pöcökkel, a kapucinusmajommal, beilleszkednek a vacsati törzsbe. A hercegnő megkísérli őt elcsábítani, amire ő annyit válaszol, hogy önmegtartóztatást fogadott, de később szeretkezik vele. Összebarátkozik a törzs hercegével, Oudával is. Számos helyen nyomoz a lehetséges tolvajok után, mígnem egy alkalommal mérgezett nyílvesszővel kábítják el. Ebből arra következtet, hogy a vacsutuk sámánja lehetett az elkövető, aki ellenzi a házasságot. Ezért elmegy a vacsutukhoz, ahol Ouda rossz fordítása miatt elég nagy bajba kerül. "Sápadt Ördögnek" hívják, és azt mondják, hogy ha kiállja a próbákat, akkor nem ölik meg. Sikerrel jár az összesen, míg a vacsutu haláltánc során szembe nem kerül a törzs legerősebb, és egyben legkisebb harcosával. Mikor a dárdák a lábába állnak, az egész törzs kineveti őt, és "Fehér Nyuszinak" nevezik. Azt mondják, megkímélik az életét, de ha nem kerül elő a denevér, akkor háborút indítanak. Búcsúzóul a törzsfőnök még tréfásan lelövi egy nem mérgezett nyílvesszővel. Ace ezt összehasonlítva a korábbival rájön, hogy nem a vacsutuk lopták el Sikakát, mert a két nyílvessző két különböző fából készült. A vörösgombás akallafa termőhelyén meg is találja a denevért, két ausztrál orvvadász kíséretében, akiket egy nőstény gorilla hangjának utánzásával csal el. Sajnos rájönnek a turpisságra, elkábítják, majd egy tutajhoz kötik, amit leküldenek a folyón.

Miután nagy nehezen megmenekül, megpróbálja kinyomozni, hogy az orvvadászoknak mi köze lehet a két törzs háborújához. Gondolkodása közben a kolostor főpapjához fordul meditáció során, aki azt mondja neki, hogy a medál megadja a választ a kérdésére. Mivel a medálját bedobta egy barlangba, egy nagy rakás guanó közé, rájön, hogy a megfejtés kulcsa a guanó. Cadby volt az, aki elraboltatta a denevért, Ace-t pedig azért bérelte fel, hogy legyen alibije. A célja az volt, hogy ha a háborúskodások során a két törzs kiirtja egymást, akkor övé lehet az összes denevérbarlang az összes értékes guanóval, busás profitért. Mikor ezt kifejti Cadbynek, az letartóztattatja, de Ace megszökik egy elefánt segítségével, és utána a dzsungel állatainak segítségével rombolja le Cadby házát. Cadby menekülni próbál, de Ace utoléri és rommá töri az autóját. A denevérketrec beszorul egy fa közé, ezért Ace kénytelen puszta kézzel megfogni Sikakát. A két törzs már épp háborúzni kezdett volna, amikor Ace megjelenik a denevérrel. Ouda, felismerve Cadbyt, sápadt ördögöt kiált, és mindkét törzs üldözőbe veszi őt. Hiába menekül meg, egy ezüsthátú hím gorilla épp elkapja, a párzási időszak kellős közepén. A két törzs kibékül, a frigyet megkötik – ám ekkor kiderül, hogy a lány már nem szűz. Mivel ehhez feltehetően Ace-nek is köze van, mindkét törzs tagjai üldözőbe veszik...

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. magyar változat
(InterCom, 1996)
2. magyar változat
(Universal Channel, 2011)
Ace Ventura Jim Carrey Kerekes József
Fulton Greenwall Ian McNeice Dobránszky Zoltán Kassai Károly
Vincent Cadby Simon Callow Konrád Antal Tarján Péter
Ouda Maynard Eziashi Breyer Zoltán Szvetlov Balázs
Burton Quinn Bob Gunton Uri István Takátsy Péter
Vacsati törzsfőnök Damon Standifer Sinkovits-Vitay András Bácskai János
Vacsati hercegnő Sophie Okonedo Makay Andrea Bánfalvi Eszter
Ashram szerzetes Arsenio „Sonny” Trinidad Kenderesi Tibor Versényi László
Vacsutu mágus Danny D. Daniels
Gahjii Bruce Spence Orosz István
Mick Katie Andrew Steel Imre István
Hitu Adewale Akinnuoye-Agbaje Pálfai Péter
Pici harcos Tommy Davidson
Vacsutu törzsfőnök Sam Motoana Phillips
Derrick McCane Thomas Grunke
Vékony férj Michael Reid MacKay Komlós András
Rókabundás nő Kristin Norton Zsolnai Júlia

A forgatás[szerkesztés]

A forgatókönyv szerint Afrikában játszódik a történet, magát a filmet azonban Dél-Karolina államban, Charleston mellett forgatták, egyéb jeleneteket Texasban, San Antonio mellett, Brit Kolumbiában és Kanada más területein vettek fel.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Tom DeCerchio nem sokkal a forgatás elkezdése után otthagyta a filmet, az új rendező Steve Oedekerk lett.[1]
 • Az a jelenet, ahol Ace a mosómedvét próbálja megmenteni, paródiája a Sylvester Stallone főszereplésével forgatott Cliffhanger – Függő játszma című film azon jelenetének, mikor Stallone megpróbálja megmenteni Hal barátnőjét, Sarát.[2]
 • Az első rész szereplői közül csupán Ace és majma, Spike szerepel a második részben is.[3]
 • A film első heti bevétele 37 804 076 dollár volt, a teljes bevétel a filmből pedig 108 360 063 dollárra rúgott.[4]
 • Az Egyesült Királyságban bemutatott változatnál még több jelenetet ki kellett vágniuk a készítőknek. Pl. Ace Ventura próbatételeikor a vacsutu törzsnél, amikor a vacsutu sámán lenyúl egy ember torkába és egy almacsutkát vesz ki belőle, majd pedig Ace egyetlen nyomással kipréseli egy terhes nőből a gyereket.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Arany Málna díj (1996)[szerkesztés]

 • díj: legjobb férfi főszereplő és legjobb alakítás vígjátékban, Jim Carrey
 • jelölés: legrosszabb remake, folytatás vagy utánzat, James G. Robinson

American Comedy Awards (1996)[szerkesztés]

 • jelölés: legviccesebb férfi főszereplő, Jim Carrey

MTV Movie Award (1996)[szerkesztés]

 • jelölés: legjobb csók, Sophie Okonedo – Jim Carrey

ASCAP Film and Television Music Award (1996)[szerkesztés]

 • díj: Robert Folk, legnyereségesebb film

Kids' Choice Awards (1996)[szerkesztés]

 • díj: Blimp Award – Kedvenc film és szereplő (Jim Carrey)

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ace Ventura: When Nature Calls (angol nyelven). Trivia. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
 2. Ace Ventura: When Nature Calls (angol nyelven). Movie Connections. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
 3. Ace Ventura: Pet Detective (angol nyelven). Full cast and crew for. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
 4. Ace Ventura: When Nature Calls (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. április 22.)

További információk[szerkesztés]