Rébusz (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rébusz
Megjelenési információk
Kiadó DC Comics
Eredeti neve Riddler
Első megjelenés Detective Comics #140
1948
Megalkotta Bill Finger, Dick Sprang
Rébusz adatai
Valódi neve Edward Nigma
A Wikimédia Commons tartalmaz Rébusz témájú médiaállományokat.

Rébusz egy kitalált szereplő, egy Gothamben tevékenykedő bűnöző a DC Comics képregényeiben. Batman egyik legrégebbi ellenfele.

Rébusz az 59. a minden idők 100 legnagyobb képregényes ellenfeleit felvonultató weblapon.[1]

Jellemzése[szerkesztés]

Valódi neve Edward Nigma, aki egy magát szuperintelligensnek tekintő pszichopata, akinek mániájává váltak a különféle rejtvények. Vagyis gaztettei során mindig hagy maga után valamiféle feladványt Batman és a rendőrség számára. Rébusz tudja, hogy Batman valójában Bruce Wayne, de ezt csak nagyon keveseknek árulja el, mivel az akkor már nem lenne titok, rejtély többé. Márpedig a rejtélyek Rébusz lételemét képezik.

Lásd még az angol nyelvű oldalakon:[2][3]

Kinézete[szerkesztés]

Rendszerint zöld színű öltönyben, nyakkendőben és kalapban mutatkozik. Jellemző, hogy gyakorta díszíti a ruházatát fekete kérdőjelekkel. A nyakkendőjét mindenképp. Emellett előszeretettel hord egy kérdőjel alakú sétapálcát is.[4]

Fegyverzete[szerkesztés]

Előszeretettel használ elmés szerkezeteket, de összességében kerüli az erőszakot, így képzetlen verekedő.

Filmekben[szerkesztés]

Rébusz először az 1966-os Batman tévésorozatban tűnt fel a jelentősebb gonosztevők sorában, itt és a sorozat alapján készült 1966-os mozifilmben Frank Gorshin alakította őt. Egy alkalommal - mikor Gorshin összeveszett a producerekkel, ugyanis magasabb gázsit akart - John Astin ugrott be helyette. Rébuszt láthattuk az 1992-es Batman rajzfilmsorozatban (Batman Animated series).[5][6] Majd az 1995-ös Mindörökké Batman című mozifilmben Jim Carrey alakításában, és a Gotham című sorozatban is Cory Michael Smith alakításában.[7]

Megjegyzés[szerkesztés]

A neve is valójában egy feladvány. Mivel Edward Nigma vagyis E.Nigma magyarul rejtélyt, rébuszt jelent.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a riddler című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. 'Top 100 villains'. [2009. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  2. Summers, Scott: 'The Riddler: Clueless'. [2011. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 11.)
  3. 'Riddler on UGO-s World of Batman'. [2009. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 15.)
  4. 'Riddler Animated Gallery'. [2007. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 11.)
  5. 'The Animated Series'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  6. 'Riddler on Wikia'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  7. 'A History of Batman on TV'. [2011. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)