Rod Steiger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rod Steiger
Steiger a The Unholy Wife trailerében
Steiger a The Unholy Wife trailerében
Életrajzi adatok
Születési név Rodney Stephen Steiger
Született 1925. április 14.
Westhampton, New York,
 USA
Elhunyt 2002. július 9. (77 évesen)
USA Los Angeles, Kalifornia
Házastársa Sally Gracie (1952–1958)
Claire Bloom (1959–1969)
Sherry Nelson (1973–1979)
Paula Ellis (1986–1997)
Joan Benedict (2000–2002)
Pályafutása
Aktív évek 1950 - 2002

Rod Steiger az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rod Steiger témájú médiaállományokat.

Rod Steiger (Westhampton, New York, 1925. április 14.Los Angeles, Kalifornia, 2002. július 9.) amerikai színész. Játszott A názáreti Jézus, Doktor Zsivágó, A rakparton című filmekben.

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Frederick Steiger, aki skót, német és francia származású is volt egyben. Rod sohasem ismerte, mivel apja anyjával, Lorraine Driverrel együtt egy utazó dal- és tánccsoport tagja volt, amíg utóbbi el nem hagyta a társulatot. Steiger az alkoholista anyja elől 16 éves korában menekült el, hogy csatlakozzon a második világháborúban harcoló amerikai haditengerészethez. A háború után New Jersey-be tért vissza, ahol egy színjátszó csoporthoz csatlakozott, mielőtt beiratkozott volna Stella Adler színiiskolájába, New Yorkban.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Steiger kezdetben, az 1950-es évek elején színházban játszott és élő tévéműsorokban szerepelt. Többek között 1953-ban epizódszerepet kapott a Goodyear Television Playhouse-ban, ami után a stúdió egy hét éves szerződést akart vele kötni, de Steiger számára ez beskatulyázást jelentett volna, így visszautasította a szerep megfilmesítését, amelyet később sem bánt meg. Ezt a szerepet végül Ernest Borgnine kapta meg, aki alakításáért Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Az 1954-es Waterfront című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb mellékszereplő díjára. 1959-ben az Al Capone című filmben alakította a címszerepet. A legjobb színész díjára jelölték a A zálogos (The Pawnbroker) című, 1965-ös Sidney Lumet filmbeli alakításáért, amikor egy holokauszttúlélőt formált meg. Szerepelt az Oklahoma! című musicalfilmben, ahol ő maga énekelt. Utána a Doktor Zsivágó-ban alakított, amely az egyik kedvenc szerepe volt. Az 1967-es Forró éjszakában című filmben Bill Gillespie-t megformálta meg, amiért Oscar-díjat kapott. 1968-ban Az őrmester című filmben egy elnyomott homoszexuális férfit alakított. Történelmi személyeket is megformált, például Napóleont a Waterloo-ban (1970) vagy Mussolinit Az utolsó négy napban (1974). 1977-ben Franco Zeffirelli Názáreti Jézus című filmjében Poncius Pilátus szerepét kapta meg. Az olasz filmek közül az 1971-es Sergio Leone által rendezett, Egy maréknyi dinamitban szerepelt. A 90-es években egy Columbo filmben, a Hurrikánban, illetve az 1994-es A Specialistában is feltűnt. Steiger a hollywoodi Hírességek sétányán kapott csillagot.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Élete során ötször házasodott meg, második feleségével, Claire Bloommal két filmben is együtt játszott. Házasságaiból összesen 3 gyermeke, 2 lánya és egy fia született.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rod 2002. június 9-én halt meg, egy műtétet követő tüdőgyulladás miatt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Rod Steiger Biography (angol nyelven). movies.yahoo.com. (Hozzáférés: 2011. június 17.)
  • Rod Steiger (angol nyelven). ibdb.com. (Hozzáférés: 2011. június 17.)
  • Rod Steiger (angol nyelven). imdb.com. (Hozzáférés: 2011. június 17.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rod Steiger című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.