Gary Cooper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gary Cooper
Cooper a Délidő című filmben
Cooper a Délidő című filmben
Életrajzi adatok
Születési név Frank James Cooper
Született 1901. május 7.
Helena, Montana
 Egyesült Államok
Elhunyt 1961. május 13. (60 évesen)
Los Angeles, California
 Egyesült Államok
Házastársa Veronica Balfe (19331961)
Pályafutása
Aktív évek 19251961
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi főszereplő
1942 York őrmester
1953 Délidő
Golden Globe Legjobb férfi főszereplő
1953 Délidő

Gary Cooper weboldala
Gary Cooper az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gary Cooper témájú médiaállományokat.

Gary Cooper (1901. május 7.1961. május 13.) kétszeres Oscar-díjas amerikai színész. 1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az elmúlt száz év száz legnagyobb hollywoodi filmsztárja közé, az előkelő 11. helyre rangsorolták a férfiak listáján.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1901-ben született egy montanai kisvárosban, Helenában. A családja angol származású, édesapja Cherles Henry Cooper Bedfordshireből - ahol farmer volt - vándorolt ki az Amerikai Egyesült Államokba. Amerikában ügyvéd, majd bíró lett. Édesanyja Alice Brazier, aki kenti születésű volt, Garyt és testvérét 1910-ben Angliába küldte tanulni, remélve hogy ott színvonalasabb oktatást kaphatnak, mint otthon Montanában. Az első világháború kitörésekor a fiúk hazatértek.

Cooper Iowában járt főiskolára 1924 tavaszáig, de diplomát nem sikerült szereznie, és volt egy sikertelen próbálkozása a főiskolai színjátszó körnél is. Visszatért szülővárosába, hogy a családi birtokot vezesse, emellett karikatúrákat készített a helyi újságnak. 1924-ben édesapja otthagyta a Montanai Legfelsőbb Bíróságot és feleségével együtt Los Angelesbe költözött. Gary tudta, hogy bajosan tudna megélni karikaturistaként Helenában, ezért követte szüleit Kaliforniába. Azzal érvelt, hogy "Jobb éhezni ott, ahol meleg van, mint éhezni és fázni is".

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1925-ben került kapcsolatba a filmiparral. Főleg westernfilmkben statisztált. A Paramount Pictures kötött vele szerződést, akkor kezdte el használni a Gary nevet is Nan Collins színészválogató tanácsára.

Első főszerepét 1929-ben a Victor Fleming rendezte The Virginianban kapta. Az igazi áttörést Frank Capra Váratlan öröksége hozta meg számára 1936-ban. Három évvel később Cooper volt David O. Selznick producer elsőszámú kiszemeltje Rhett Butler szerepére az Elfújta a szélben, de visszautasította a felkérést, amit azzal indokolt, hogy: "Az Elfújta a szél lesz a legnagyobb bukás Hollywood történetében. Örülök, hogy Clark Gable fogja vele megütni a bokáját, és nem én". Alfred Hitchcock is együtt akart vele dolgozni a Boszorkánykonyhában (1940) és a Szabotőrben (1942). Később Cooper elismerte, hogy hibázott amikor elutasította az angol rendezőt.

Joan Fontaine-nel az 1942-es Oscar-díj átadón

1942-ben elnyerte az Oscar-díj Legjobb férfi főszereplőnek járó díját a York őrmesterben nyújtott alakításáért.

1953-ban élete talán legemlékezetesebb alakítását nyújtva a Délidő című westernben szintén elnyerte az arany szobrot. A díjat barátja, John Wayne vette át a nevében, mert Cooper fekéllyel betegeskedett, és nem ment el a ceremóniára.

A filmezéssel egészen haláláig nem szakított. Együtt dolgozott Billy Wilderrel a Délutáni szerelemben (1957), Anthony Mann-nal A vadnyugati emberben, majd utolsó filmjét, egy brit produkciót, 1961-ben, halála évében forgatta The Naked Edge címmel. Szintén még 1961-ben életművéért Tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki. Bár az átadóra betegsége miatt most sem tudott elmenni, ezért barátja, James Stewart vette át a szobrot a nevében.

A kongresszus előtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1944-ben csatlakozott az antikommunista Mozgókép Szövetség az Amerikai Eszmék Védelmébenhez. A szervezetnek olyan prominens tagjai voltak többek között, mint Cecil B. DeMille, Walt Disney, Clark Gable, Ronald Reagan vagy John Wayne. 1947. október 23-án Coopert meghallgatta a Joseph McCarthy vezette Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság. A vallomását együttműködőnek találták. Arra a kérdésre, hogy megfigyelt-e kommunista befolyást Hollywoodban, így felelt: "Visszautasítottam néhány forgatókönyvet, mert túlzottan kommunista színezetűnek találtam őket". Továbbá olyan párbeszédeknek volt tanúja, ahol azt mondták, hogy az amerikai alkotmány felett eljárt az idő, és a kormány hatékonyabban tudna működni a Kongresszus nélkül. Cooper vallomása egy hónappal a Hollywoodi Fekete lista összeállítása előtt történt.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1933-ban feleségül vette Veronica Balfe színésznőt, akinek legemlékezetesebb szerepe a King Kongban volt, ahol azt a lányt alakította, akit az óriásmajom elhajít. Egy gyermekük született Maria névvel. Coopernek a házassága alatt számos filmcsillaggal volt szerelmi viszonya, többek között Marlene Dietrich-hez, Grace Kellyhez és Patricia Nealhez is erősebb szálak fűzték. 1950-ben Nealt abortuszra is rábeszélte, mert úgy gondolta, hogy egy házasságon kívüli gyerek tönkreteheti színészi karrierjét. Cooper 1951 és 1954 között a feleségétől külön élt. Később kapcsolatuk rendeződött, 1958-ban katolikussá tért át felesége hatására.

Politikai nézetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Konzervatív és antikommunista nézeteket vallott. Emellett elkötelezett támogatója volt a Republikánus Pártnak. 1924-ben Calvin Coolidge-re szavazott, 1928-ban és 1932-ben Herbert Hooverre. Majd nyíltan kampányolt Wendell Wilkie mellett Franklin D. Roosevelt ellenében, 1944-ben pedig a szovjetellenes Thomas Dewey mellett tette le voksát.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1960 áprilisában prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Ez gyorsan továbbterjedt vastagbelére és tüdejére is, ezért 1961. május 13-án, hat nappal hatvanadik születésnapja után elhunyt.

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fontosabb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gary_Cooper című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.