Victor Fleming

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Victor Fleming
Született1889. február 23.[1][2]
Pasadena[3]
Elhunyt1949. január 6. (59 évesen)[4][5][1][2][6]
Cottonwood
Állampolgárságaamerikai
HázastársaLucile Rosson
(1933 - 1949)
Foglalkozásafilmrendező
KitüntetéseiOscar-díj
Legjobb rendező
Elfújta a szél (1940)
Halál okaszívinfarktus
SírhelyeHollywood Forever Cemetery

A Wikimédia Commons tartalmaz Victor Fleming témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Victor Fleming (Pasadena, Kalifornia, 1889. február 23.Cottonwood, Arizona, 1949. január 6.) Oscar-díjas amerikai rendező.

Közel ötven filmet rendezett, a legismertebb munkái az Óz, a csodák csodája és az Elfújta a szél. A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Élete[szerkesztés]

1889-ben született a kaliforniai Pasadenában. Az első világháborúban fotósként szolgált, Versailles-ban Thomas Woodrow Wilson elnök vezető fényképésze is volt.

Hollywoodban segédoperatőrként, majd operatőrként kezdett el dolgozni olyan rendezők mellett, mint D. W. Griffith. Első filmjét 1919-ben rendezte első filmjét When the Clouds Roll by címmel. A későbbiekben számos némafilmet készített, gyakran Douglas Fairbanksszel a főszerepben.

1932-ben csatlakozott a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióhoz, ahol olyan kasszasikerek fűződtek a nevéhez, mint a Vérvörös homok, A kincses sziget vagy A bátrak kapitánya. Két leghíresebb munkája az Óz, a csodák csodája és az Elfújta a szél. Az utóbbiért Oscar-díjjal is kitüntették legjobb rendezői kategóriában.

1941-ben megrendeze a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ot Spencer Tracyvel a főszerepben, de a film nem közelítette meg Rouben Mamoulian tíz évvel előtti verziójának sikerét. Egy évvel később elkészítette a Kedves csirkefogókat John Steinbeck regényéből szintén Tracy, és Hedy Lamarr főszereplésével.

Fleming sírköve

1949-ben, röviddel azután, hogy befejezte a Szent Johannát Ingrid Bergmannal, Fleming váratlanul meghalt szívinfarktusban. Utolsó filmje a vegyes fogadtatások ellenére, hét Oscar jelölésből két díjat nyert meg.

Jelentősebb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  5. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  6. Fleming, Victor (23 February 1889–06 January 1949), 2017. október 9., Victor Fleming

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Victor_Fleming című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.