Joseph L. Mankiewicz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joseph L. Mankiewicz
SzületettJoseph Leo Mankiewicz
1909. február 11.
Wilkes-Barre, Pennsylvania
Elhunyt1993. február 5. (83 évesen)
Bedford, New York
Állampolgárságaamerikai[1]
HázastársaElizabath Young (1934–1937)
Rose Stradner(1939–1958)
Rosemary Matthews(1962–1993)
GyermekeiTom Mankiewicz
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer
Iskolái
KitüntetéseiOscar-díj
Legjobb rendező
Egy levél három asszonynak (1950)
Mindent Éváról (1951)
Legjobb adaptált forgatókönyv
Egy levél három asszonynak (1950)
Mindent Éváról (1951)
Golden Globe-díj
Legjobb forgatókönyv
Mindent Éváról (1950)
Halál okaszívinfarktus
SírhelyeSt. Matthew's Episcopal Churchyard

A Wikimédia Commons tartalmaz Joseph L. Mankiewicz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joseph L. Mankiewicz (Wilkes-Barre, Pennsylvania, 1909. február 11.Bedford, New York, 1993. február 5.) négyszeres Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer.

A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Fiatalkora[szerkesztés]

1909. február 11-én született a pennsylvaniai Wilkes Barreban. Szülei Frank Mankiewicz és Johanna Blumenau németországi zsidó emigránsok voltak. Négyéves korában a családjával New Yorkba költözött, ahol a Stuyvesant Középiskolában érettségizett 1924-ben. 1928-ban a Columbia Egyetemen szerzett diplomát. Később Berlinben dolgozott tudósítóként a Chicago Tribunenek mielőtt a filmiparban helyezkedett volna el.

Hollywoodi karrierje[szerkesztés]

Mankiewicz 17 éven keresztül a Paramount Picturesnak dolgozott forgatókönyvíróként és producerként mielőtt lehetőséget kapott filmet is rendezni a 20th Century Foxtól. 11 filmet készített hat év alatt a Foxnak, a csúcsra 1950-ben és 1951-ben ért el, amikor Oscar-díjat nyert legjobb rendező és legjobb adaptált forgatókönyvírói kategóriában az Egy levél három asszonynak és a Mindent Éváról című filmjeiért.

1951-ben otthagyta a 20th Century Foxot és New Yorkba költözött azzal a szándékkal, hogy színdarabokat írjon a Broadwayra. Ez az álma sosem vált valóra, ezért visszatért a filmiparba. 1953-ban rendezte a Julius Caesart, melyben a fiatal Marlon Brando volt látható Marcus Antonius szerepében, akit Oscarra is jelöltek alakításáért. A film széles elismerést váltott ki a kritikusok körében, David Shipman "talán minden idők legjobb Shakespeare feldolgozása, amit valaha készítettek" jelzővel illette a filmet.

1958-ban rendezte A csendes amerikait, mely Graham Greene azonos című regényének adaptációja. A történet arról szól, hogy mi lenne ha az amerikaiak beavatkoznának a vietnámi háborúba. Mankiewicz eltorzította a könyv eredeti üzenetét, megváltoztatva a történet fő részéit, hogy megfeleljen a hazafias amerikai közönségnek. Az eredeti műből, mely óva intette Amerikát az antikommunizmus vak támogatásában, a szerző Greene szerint amerikai propagandafilmet csináltak.

A Kleopátra (1963) elkészítése három évet elvett az életéből, hogy végül kisiklassa a karrierjét és súlyos pénzügyi veszteséget okozzon 20th Century Foxnak. A későbbiekben még több filmet rendezett, melyek közül utolsó munkája a Mesterdetektív (1972) emelkedik ki Laurence Olivierrel és Michael Cainenel a főszerepben. Mankiewiczet Oscar-díjra is jelölték legjobb rendezés kategóriában.

1983-ban tagja volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének.

Halála[szerkesztés]

1993. február 5-én hunyt el a New York állambeli Bedfordban, hat nappal a 84. születésnapja előtt, és a helyi Szent Máté Episzkopális Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Fontosabb díjai és jelölései[szerkesztés]

Jelentősebb filmjei rendezőként[szerkesztés]

Jelentősebb filmjei forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joseph_L._Mankiewicz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]