Frank Borzage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frank Borzage
Frank Borzage 001.JPG
Születési név Frank Borzaga
Született 1894. április 23.
Salt Lake City, Utah USA
Elhunyt 1962. június 19. (68 évesen)
Los Angeles, Kalifornia USA
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Állampolgársága amerikai
Házastársa Rena Rogers
(1916-1941)
Foglalkozása filmrendező, filmproducer, színész
Díjak Oscar-díj
Legjobb rendező
A hetedik mennyország (1929)
Rossz lány (1932)

Frank Borzage az IMDb-n
Frank Borzage PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Borzage témájú médiaállományokat.

Frank Borzage (Salt Lake City, 1894. április 23.Los Angeles, 1962. június 19.) kétszeres Oscar-díjas amerikai rendező.

Életrajz[szerkesztés]

Frank édesapja Luigi Borzaga az Osztrák–Magyar Monarchia észak-itáliai tartományából, Trientből származott. Kőfaragóként néha Svájcba is átjárt dolgozni, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Maria Ruegg-gel. Az 1880-as években Pennsylvaniába emigráltak, ahol 1883-ban össze is házasodtak. Első fiúk Henry is ott látta meg a napvilágot. Később a család Salt Lake Citybe költözött, ahol Frank született 1894-ben.

1912-ben Frank Borzage Hollywoodba ment színésznek, ezt a mesterségét 1917-ig gyakorolta, mert később véglegesen átült a rendezői székbe. Első filmjét 1915-ben rendezte The Pitch o' Chance címmel.

1916-ban feleségül vette a színésznő Rena Rogerst, akitől 1941-ben vált el. Borzage 1962-ben hunyt el 68 éves korában rákban. A kaliforniai Forest Lawn Memorial Parkban helyezték örök nyugalomra.

Karrier[szerkesztés]

Borzage a '20-as évek némafilmes korszakának egyik legsikeresebb rendezője volt. Nagy hatással volt rá a német rendező Friedrich Wilhelm Murnau stílusa, aki szintén a Fox stúdiónak dolgozott abban az időben. Első rendezői Oscar-díját 1929-ben nyerte, az első Oscar ceremónián A hetedik mennyországért. Az aranyszobrot a legjobb drámai rendezésért kapta, mert az első évben még két legjobb rendezői díjat adtak át, egyet drámai, egyet pedig komédiai műfajban. Második Oscarját 1932-ben kapta a Rossz lányért, amely már hangosfilm volt.

Borzage gyakran választotta filmjei témájául fiatal szerelmesek balsorsú történetét, de forgatott első világháborús filmet is: (Búcsú a fegyverektől) Ernest Hemingway regényéből. Később több vallásos témájú filmet is rendezett, melyek közül az egyik leghíresebb A nagy halász.

Még Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. regényét is megfilmesítette, amelynek viszont eltérő címet adott: No Greater Glory, ami annyit tesz Jelentéktelen dicsőség, mely az eredeti mű koncepciójától meglehetősen eltért. A film nem volt sikeres, a mozipénztáraknál is alulteljesített.

Oscar-díj[szerkesztés]

Jelentősebb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Frank_Borzage című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.