Lewis Milestone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lewis Milestone
Milestone 1930-ban
Milestone 1930-ban
Születési név Lev Milstein
Született 1895. szeptember 30.
Chișinău, Besszarábia, Orosz Birodalom Oroszország
Elhunyt 1980. szeptember 25.(84 évesen)
Los Angeles USA
Sírhely Westwood Village Memorial Park Cemetery
Állampolgársága
Házastársa Lee Kendall
(1936 - 1978)
Foglalkozása filmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró
Díjak Oscar-díj
Legjobb rendező
Két arab lovag (1929)
Nyugaton a helyzet változatlan (1930)

Lewis Milestone az IMDb-n
Lewis Milestone PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lewis Milestone témájú médiaállományokat.

Lewis Milestone (eredeti neve: Lev Milstein), 1895. szeptember 30., Chișinău - 1980. szeptember 25., Los Angeles, kétszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró.

Életrajza[szerkesztés]

Milestone az Orosz Birodalomban született egy zsidó családban. 1912-ben vándorolt be az Egyesült Államokba még az első világháború előtt. A háború alatt egy híradós századba került, ahol rendező asszisztensként szolgált. Bevetésen nem vett részt. 1919-ben elnyerte az amerikai állampolgárságot.

A háború után Hollywoodba, ahol először vágóként kezdett el dolgozni, majd rendezőasszisztensként. A rendezői székbe Howard Hughes segítségével került, és az egyik korai munkájával a Két arab lovaggal az első Oscar ceremónián meg is nyerte a legjobb rendezéséért járó díjat. A film komédia kategóriában nyert, mert az első évben még kettéválasztották a rendezői díjat komédiai és drámai kategóriára.

Második Oscar-díját 1930-ban nyerte a Nyugaton a helyzet változatlannal, amely Erich Maria Remarque azonos című regényéből készült. Következő munkája a Címlapsztori is Oscar jelölést hozott, de díjat ezúttal nem nyert.

Az '50-es években a televíziónak is dolgozott, filmsorozatokat gyártott, de olyan sikerfilmek is a nevéhez fűződnek, mint A Pork Chop-domb (1959) vagy A dicső tizenegy (1960), melyet 2001-ben Steven Soderbergh is nagy sikerrel dolgozott fel Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi címmel. Utolsó mozifilmje a Marlon Brando és Trevor Howard főszereplésével készült Lázadás a Bountyn volt.

Milestone 1980. szeptember 20-án hunyt el. Örök nyugalomra a los angelesi Westwood Village temetőben helyezték.

Oscar-díjai és jelölései[szerkesztés]

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lewis_Milestone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.