A kísértés órája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kísértés órája
(The Shining Hour)
1938-as amerikai film

RendezőFrank Borzage
ProducerJoseph L. Mankiewicz
Műfajfilmdráma
Forgatókönyvíró
  • Jane Murfin
  • Ogden Nash
FőszerepbenJoan Crawford
Margaret Sullavan
Robert Young
Melvyn Douglas
ZeneFranz Waxman
OperatőrGeorge J. Folsey
DíszlettervezőCedric Gibbons
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő77 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMetro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1938. november 18.
Magyarország 1939. március 16.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A kísértés órája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az A kísértés órája (eredeti angol címe The Shining Hour) 1938-ban bemutatott fekete-fehér amerikai filmdráma. Rendezte Frank Borzage. Magyarországon 1939. március 16-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Olivia Riley, a Sirocco mulató korábbi táncosnője, aki már megcsömörlött az éjszakai élettől, boldogan fogadta Henry Linden, a vidéki földbirtokos házassági ajánlatát. Henry testvére, Davy a családi kastélyban élt feleségével, Judyval. A két fivér nővére, Anna New York-ba küldte Davyt, hogy akadályozza meg a táncosnővel tervezett házasságot. Davy nem járt sikerrel, mert Henry ragaszkodott a házassághoz, Davy pedig maga is megváltoztatta korábbi véleményét Oliviáról.

Olivia és Henry megérkeznek a Lindenek vidéki kastélyába. Olivia felveszi a harcot Anna gyűlöletével és hamarosan Davy is szövetségesévé válik. Judy lemondással látja, hogy a volt táncosnő a férjét is meghódítja, de bízik benne, hogy Davy vissza fog térni hozzá. Olivia ugyanis – bár Henry felesége –, Davy-be lett szerelmes.

Henry a kastély közelében villát építtet. A felavatás napján az épületben tűz üt ki. Judy, hogy ne álljon férje boldogsága útjában, berohan a lángoló épületbe. Olivia most érti meg, hogy mi zajlik Judy lelkében: utána rohan és megmenti őt. Anna belátja, hogy félreismerte Oliviát, Davy visszatér Judyhoz, Henry és Olivia pedig egy időre elutaznak a kastélyból.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • (1939. március 18.) A kísértés órája. Magyar Film 1. évf. (5. szám), 7. o. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)  

További információk[szerkesztés]