Peter Jackson (rendező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Peter Jackson
Peter Jackson 2014-ben
Peter Jackson 2014-ben
Született Peter Robert Jackson
1961október 31. (57 éves)
Pukerua Bay, Új-Zéland
Állampolgársága új-zélandi
Nemzetisége új-zélandi
Házastársa Fran Walsh (1987–)
Gyermekei két gyermek:
  • Billy Jackson
  • Katie Jackson
Foglalkozása filmrendező
producer
forgatókönyvíró
Iskolái Kapiti College
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Jackson témájú médiaállományokat.

Sir Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, 1961. október 31. –) új-zélandi filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a világ egyik legbefolyásosabb filmkészítője. Világhírre 2001-ben tett igazán szert, amikor bemutatta J. R. R. Tolkien nagy sikerű regényén, a Gyűrűk Urán alapuló filmsorozat első részét. A trilógia részeit megszakítás nélkül forgatták 1999-től 2003-ig. A rendező 2012–2014-ben mutatta be a Hobbit-trilógiát, mely Tolkien azonos című regényéből készült és a Gyűrűk Ura előzménytörténetének számít.

Pályája[szerkesztés]

1976-ban, a kis Peter barátaival készítette el első rövidfilmjeit, amelyek már magukban hordták a későbbi nagy rendező jellemző vonásait: igen hatásos effekteket, nagyon alacsony áron. Például a Második világháború című kisfilmjében a tüzet úgy szimulálta, hogy kiégette a celluloidot, így imitálta a valós effektet. 17 évesen az iskola helyett a filmiparban szeretett volna tapasztalatokat szerezni, de mivel nem sikerült munkához jutni, fényképész gyakornok lett. Az első lépés a rendezői pályáján egy gyerek-filmfesztivál volt, amelyen sajnos nem nyert. Később szerzett egy 16 mm-es kamerát, és egy sci-fi rövidfilm forgatásába kezdett, melyből három évvel később, saját pénzéből 75 perces játékfilmet készített Bad Taste címmel. A forgatás és a filmkészítés négy évig tartott, egy használt 250 dolláros kamerával. Egyik barátja a filmiparban dolgozott, így sikerült elérniük, hogy a mozit elvihesse Cannes-ba. Az alkotás hamarosan nagy siker és igazi kultuszfilm lett, köszönhetően bizarr humorának, a különleges effektusoknak, és az amatörizmusból származó némi realizmusnak. 1992-ben végleg befutott a Hullajó c. horrorparódia révén, melyre a fekete humor és a groteszk jelenetek jellemzőek.

Következő filmjét, a Mennyei teremtményeket, az akkor 18 éves Kate Winslettel forgatta, s ez a film alapozta meg a fiatal Kate későbbi filmes karrierjét. A film megkapta a Velencei Filmfesztiválon az Ezüst Oroszlán-díjat. Következő filmjén a már Parkinson-kóros Michael J. Foxszal forgatott együtt, akin már annyira elhatalmasodott a betegség, hogy folyamatosan meg kellett szakítaniuk a forgatást. A kritikusok véleménye: "Komédiához túl kemény, horrorhoz pedig túl vicces..."

És végül a film, mely a legendás rendezők körébe emelte, nem más, mint A Gyűrűk Ura. A filmet másfél éven keresztül forgatták Új-Zéland gyönyörű tájain remek színészekkel, de az utómunkálatok is éveket vettek igénybe. Az első részt, A Gyűrű Szövetségét 2001-ben mutatták be a mozik, ekkor még nem a rendező hazájában volt a premier, de A király visszatér premierje már az új-zélandi Wellingtonban volt. 2005-ben már ugyancsak Új-Zélandon forgatott, Naomi Wattsszal, hőn szeretett filmjén, a King Kongon. A film sikere ugyan nem tudta felülmúlni A Gyűrűk Ura-trilógiáét, de minden kritikus egyhangúlag nyilatkozta, hogy remek alkotás került ki a kezei közül.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Tevékenységek
Rendező Producer Forgatókönyvíró
2014 A hobbit: Az öt sereg csatája The Hobbit: The Battle of the Five Armies Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2013 A hobbit: Smaug pusztasága The Hobbit: The Desolation of Smaug Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2012 A hobbit: Váratlan utazás The Hobbit: An Unexpected Journey Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2011 Tintin kalandjai The Adventures of Tintin X mark.svg Yes check.svg X mark.svg
2009 Komfortos mennyország The Lovely Bones Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
District 9 District 9 X mark.svg Yes check.svg X mark.svg
2007 Vaskabátok Hot Fuzz X mark.svg X mark.svg X mark.svg
2005 King Kong King Kong Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2003 A Gyűrűk Ura: A király visszatér The Lord of the Rings: The Return of the King Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2002 A Gyűrűk Ura: A két torony The Lord of the Rings: The Two Towers Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
2001 A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
1996 Törjön ki a frász! The Frighteners Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
1994 Mennyei teremtmények Heavenly Creatures Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg
1992 Hullajó Braindead Yes check.svg X mark.svg Yes check.svg
1987 Ízlésficam Bad Taste Yes check.svg Yes check.svg Yes check.svg

Érdekességek[szerkesztés]

Mozijaiban észrevehető egy nagy érdekesség: a legtöbb filmjében cameo-alakításokban tűnik fel. Hullaházi asszisztens a Hullajóban, hajléktalan a Mennyei teremtményekben, haver a Törjön ki a frász!-ban, sárgarépát evő részeg ember A Gyűrű Szövetségében, a Pajkos Póni közelében, A két torony-ban a Helm-szurdoki jelenetben hajítólándzsás várvédő katonát alakít, A király visszatér-ben pedig egy kalózt, akit a bővített változatban Legolas lenyilaz.

További információk[szerkesztés]