Legolas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legolas
Legolas, a Bakacsinerdő hercege
Legolas, a Bakacsinerdő hercege
Életrajzi adatok
Egyéb nevek Zöldlombfi
Cím a Bakacsin-erdő hercege
Nép Tünde
Kultúra bakacsin-erdei szürketünde
Könyv(ek) A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér
Megformálója Orlando Bloom
Magyar hang Rékasi Károly

Legolas egy szereplő J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényében. Tünde, a Bakacsinerdő hercege, Thranduil (a Tündekirály) király fia.

Élete[szerkesztés]

Születési dátuma ismeretlen. Apja a Bakacsinerdő királya, Thranduil. A Hobbit-filmtrilógia második részében foglyul ejti Tölgypajzsos Thorin társaságát, de Bilbó kiszabadította őket. Legolas végül utánuk megy Tóvárosba, ahol Taúriel-lel lemészárolják a törpöket üldöző orkok nagy részét. Utána (a 3. részben) Gundabadhoz megy, és kideríti, hogy az Erebort támadni készülő orkokon kívül van egy másik sereg is, amit végül a sasok segítségével elpuszítanak. Az Öt Sereg csatája után apja ezt mondta neki: "A vadonban él egy fiú, Arathorn az apja. Keresd fel..."

Később apja őt küldte Elrond tanácsába. Ott a Gyűrű Szövetségének tagja lett. Eleinte nézeteltérései voltak a törppel, Gimlivel, de a lórieni tartózkodásuk után összebarátkoztak. A szövetség felbomlása után Aragornnal és Gimlivel együtt a Szarumán által elraboltatott Pippin és Trufa után indult. Rohanba jutott, és részt vett a Helm-szurdoki csatában. Innen Orthancba ment, ahol megpróbálta megölni Szarumánt, de Gandalf megakadályozta ebben. Visszatértek a Helm-szurdokba, ahonnan Legolas Gimlivel, Aragornnal és a Halbarad vezette dúnadánokkal elment a Holtak Ösvényére. Miután keresztülmentek rajta, a holtak seregének a segítségével elfoglalták az Umbari Kalózflotta hajóit, és azokkal indultak el a Pelennor mezei csatába. Legolas részt vett a Morannonnál vívott csatában. A Gyűrűháború után Ithiliában telepedett le. Elessar király halála után elhajózott Valinorba, és magával vitte Gimlit is.

A filmekben[szerkesztés]

Peter Jackson Gyűrűk Ura-filmtrilógiájában, valamint a Hobbit-filmtrilógiájában Orlando Bloom alakítja Legolast.

Források[szerkesztés]

  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A Gyűrű Szövetsége. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A két torony. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A Király visszatér. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999)