Gimli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gimli
Gimli son of Gloin by Perrie Nicholas Smith.jpg
Életrajzi adatok
Egyéb nevek Tündebarát
Nép Törp
Kultúra Durin népe
Született hk. 2879
Meghalt Galadriel úrnő bebocsátást nyert neki Halhatatlanföldre, ahova barátját, Legolast követte
Könyv(ek) A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér
Megformálója John Rhys-Davies
Magyar hang Rajhona Ádám

Glóin fia Gimli J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura történetében A hobbitban (is) szereplő Glóin fia, egy előkelő törp nemzetségből származik. A Gyűrű Szövetsége tagja volt a társaság felbomlásáig, ezután Aragorn oldalán részt vett a Kürtvári csatában, az Anduin menti harcokban, végül pedig az ostromlott Gondor felmentésében.

Gimli Tolkien műveiben[szerkesztés]

Élete[szerkesztés]

Gimlivel először Völgyzugolyban találkozunk, Elrond Tanácsán, amin apjával, Glóinnal (Bilbó egykori útitársával[1]) együtt vett részt. Gimli és Glóin a Magányos Hegyről hoztak hírt: Szauron egy, az Egy Gyűrűt birtokló hobbit után érdeklődött egy hírnök révén. Azt parancsolja a törpöknek, hogy segítsenek neki megtalálni a hobbitot, cserébe törp-gyűrűket ajándékoz nekik, de sürgős választ vár tőlük. A törpök nem küldenek választ Szauronnak, aki háborúval fenyeget, ezért kérnek segítséget Völgyzugolytól. A Tanácson megjelent népek mind egyetértenek abban, hogy együtt kell legyőzniük Szauront, ezért megalakul a Gyűrű Szövetsége, aminek Gimli az egyik tagja lesz.

Gimli eleinte ellenszenvvel viseltetett egyik társa, Legolas, a tünde iránt, mivel a törpök és a tündék közötti viszony elmérgesedett a Harmadkorra. Később azonban nagyon jó barátokká válnak, és együtt utaznak el a tengeren.

Gimlit nagyon elbűvölte Galadriel Úrnő, akitől három hajszálát kérte búcsúajándékként, amikor elhagyta Lothlórient. A Gyűrűk Ura függeléke szerint Galadrielnek sikerült elérnie, hogy Gimli bebocsáttatást nyerjen Valinorba, a Halhatatlanföldre, ahová Legolasszal, Szövetségbeli társával és jó barátjával hajózott el.

Alakja[szerkesztés]

Gimli alakja a regény adaptációiban[szerkesztés]

Rajzfilmek[szerkesztés]

A mozifilm[szerkesztés]

A filmekben Gimli hűséges, megbízható, és bátor, önfeláldozó, ugyanakkor könnyen megsértődik, ilyenkor büszke, önfejű és makacs. Mikor a Gyűrű Tanácsa összeül, ő a fejszéjével próbálja megsemmisíteni a Gyűrűt, ám sikertelenül.

Remekül harcol fejszéjével, sőt egy kisebb baltával dobni is tud. De bátorsága és ereje nem csak a fegyvereiben lakozik.

A filmben erősen kidomborított jellemzője, hogy önbizalma magasabb, mint kellene (ez főleg büszkeségéből ered, amire viszont a regényben is találhatunk utalásokat): sokszor többet vállal, mint amennyit végre tud hajtani. Az Urukok üldözése közben pl. panaszkodni kezd: „A terepfutás nem erényem. A törpök természetüknél fogva csak rövid távon veszélyesek”. Korábban ugyanis mogorván leteremtette Aragornt („Egy törp mindig ereje teljében van!”), amiért az pihenést rendelt neki. Hasonló mono- és dialógok a regényben is szerepelnek, de nem kapnak ekkora hangsúlyt, és nincsenek ilyen feltűnően szembeállítva. Továbbá a törpök a regényben szívós fajként vannak ábrázolva, míg a filmben fáradékonyabbak: amikor az urukok nyomába eredtek, a regény szerint Gimli ugyanolyan tempóban haladt, mint Aragorn és Legolas, míg a filmben jóval Legolasék mögött kullogott.

Rengeteg veszekedés után, barátságot köt Legolasszal. A Szövetség felbomlása után Aragornnal és Legolasszal az elrabolt hobbitokPippin és Trufa után ered.

A film kibővített változata átemel egy, a regényben is szereplő motívumot: Gimlit nagyon elbűvölte Galadriel Úrnő, akitől három hajszálát kérte búcsúajándékként, amikor elhagyta Lothlórient.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. közös kalandjaikról bővebben lásd A hobbitot