Zsákos Frodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsákos Frodó
Zsákos Frodó Peter Jackson A Gyűrűk Ura filmtrilógiájában (Elijah Wood)
Zsákos Frodó Peter Jackson A Gyűrűk Ura filmtrilógiájában (Elijah Wood)
Életrajzi adatok
Egyéb nevekKilencujjú Frodó
Maura Labingi
Iorhael
CímGyűrűhordozó
Néphobbit
KultúraMegye hobbit
Születetthk. 2968. szeptember 22.
Könyv(ek)A Gyűrűk Ura
MegformálójaElijah Wood
Magyar hangCsőre Gábor

Zsákos Frodó (az eredetiben: Frodo Baggins) egy hobbit, J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című művének egyik főszereplője. Frodó unokaöccse és nevelt (gyám-)fia Zsákos Bilbónak, aki az előzményregény, A Hobbit főszereplője. Frodó és Bilbó belekeverednek Középfölde (vagyis a halandók világának) sorsát eldöntő óriási háborúba, amelyben meghatározó szerepe van az Egy Gyűrű nevű varázsgyűrűnek.[m 1]

Felbukkanása[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Frodó hobbit (más néven félszerzet), Zsákos Drogó és Borbak Primula fiaként született, a harmadkor 2968. évében, szeptember 22-én. 2980-ban mindkét szülőjét elvesztette egy hajóbalesetben. 12 évesen édesanyja családjához került. 2989-ben Bilbó örökbe fogadta Frodót (aki egyébként másodfokú unokaöccse volt), és magához vette Zsáklakba. Frodó ekkor 21 éves volt, még messze a felnőttkort jelentő 33 évtől.

Frodót bízták meg Bilbó varázsgyűrűjének őrzésével, mikor Bilbó Völgyzugolyba ment az ünnepség után. Gandalf figyelmeztette Frodót, hogy soha ne használja a gyűrűt és tartsa titokban (bár ekkor még nem tudta, hogy ez Szauron Egy Gyűrűje). Frodó 17 éven át megőrizte a titkot, egészen 3018-ig, amikor Gandalf visszatért és megerősítette, hogy valóban az Egy Gyűrű az amely Frodónál rejtőzik. Gandalf Frodót Csavardi Samuval, Frodó kertészével és legjobb barátjával együtt elküldi. Unokatestvéreikkel, Tuk Peregrinnel és Borbak Trufával, valamint később egy hozzájuk csatlakozó kószával, Vándorral, elérik Elrond házát Völgyzugolyban.

Völgyzugolyba vezető útjuk során, míg Gandalfra vártak az elhagyatott őrhelyen, Széltetőn, Frodót az Angmari Boszorkányúr megszúrta egy morgul-tőrrel. Elrond segítsége nélkül a sebesülés következtében maga is lidérccé változott volna, akit a nazgûlok és Szauron irányított volna. Habár ettől a sorstól megmenekült, a sebesülés még évekig problémát jelentett neki és soha sem gyógyult meg teljesen.

Völgyzugolyban, Elrond Tanácsában úgy döntöttek, hogy az Egy Gyűrűt meg kell semmisíteni a Végzet Hegyén. Először senki nem vállalkozott arra hogy elvigye a Gyűrűt Mordor sötét városába. Frodó végül elvállalta a feladatot (akkor ő még nem is sejtette, milyen veszélyes, amire vállalkozik). Így hát szövetséget kötöttek, hogy a Gyűrűhordozót megvédjék. A Gyűrű elpusztításáról szóló küldetés adja A Gyűrűk Ura fő cselekményét. Völgyzugoly elhagyásakor Bilbótól Frodó kap egy tünde tőrt, Fullánkot, és egy mithrilből készült törpe láncinget, melyet ezután a ruhája alatt viselt.

A Szövetség tagjai közül leginkább őt viseli meg Gandalf halála Móriában, mivel az öreg varázsló egyfajta nagyapa figura volt az életében. Hasonlóan ő örül legjobban, mikor Gandalf újra felbukkan, úgy tűnik, halálából feltámadva.

A Szövetség felbomlik, miután Amon Hennél egyik tagját, Boromirt, megölik az Uruk-Haiok, miközben Trufát és Pippint védte. Frodó és Samu a Végzet Hegye felé veszik útjukat, miközben Gollam követi őket, aki szeretné visszaszerezni a Gyűrűt, melyet előtte évszázadokig ő birtokolt. Frodó elfogja és "megszelídíti" Gollamot, és Mordor felé vezető útjuk során vezetőként használják. Ketten egyfajta kapcsolatot alakítanak ki, mivel mindketten tudják, milyen nehéz teher a Gyűrű a tulajdonosának.

Gollam azonban becsapta, és Cirith Ungol, a Banyapók fészke felé vezette őket, ahol azt tervezte, hogy elveszi a Gyűrűt, miután a hatalmas pók megette a két hobbitot. A Banyapók megszúrta Frodót és lebénította, de Frodó megmenekült a halálból, miután Samu elkergette a pókot. Samu azonban nem tudta megmenteni Frodót az okroktól, akik a barlangjukba hurcolták. Szerencsére Samu a zsebébe rakta a Gyűrűt, mielőtt az orkok megérkeztek.

Az orkok elkezdtek veszekedni, ki adja át a zsákmányt uruknak, Szauronnak. Ezt a veszekedést kihasználva Samu megmentette Frodót az orkoktól, és ketten elindultak a Végzet Hegye felé. Ekkorra azonban Frodó nagyon legyengült a Gyűrű egyre növekvő befolyása miatt. Mire elérték a vulkánt, Frodó megadta magát a Gyűrű erejének, és az ujjára húzva magáénak nevezte azt. Néhány pillanattal később Gollam megtámadta és leharapta az ujját, és visszaszerezte a Gyűrűt. Ezt követő örömében azonban elvesztette egyensúlyát, és beleesett az alant fortyogó lávába a Gyűrűvel együtt. A Gyűrű megsemmisült, Szauron elvesztette hatalmát és vereséget szenvedett. Középfölde legnagyobb részén béke lett. Frodót és Samut a hatalmas sasok, Szélura Gwaihir, Landroval és Meneldor mentették meg a kitörő és összeomló vulkánról.

A Megyébe történt visszatérésük után Frodó segített felszámolni a bűnbandát, amelyet a nagybátyja, Lothó, és a bukott mágus, Szarumán vezetett, akik akkor kerültek hatalomra, mikor ő távol volt.

Soha nem épült fel a fizikai, érzelmi és pszichológiai sebekből, amiket a Gyűrűháború alatt szerzett, és különösen rosszul érezte magát a Széltetőn szerzett sebesülés és a Banyapók marásának évfordulóján. Egy ideig a Hobbitfalva helyettes polgármestere is volt, de később visszavonult. Két évvel a Gyűrű elpusztítása után Frodó, a Gyűrűhordozó és Bilbó, a Gyűrű megtalálója engedélyt kaptak, hogy Valinorba utazhassanak, ahol meggyógyulhattak, örök életet kaphattak megtalálhatták békéjüket Gandalffal, Elronddal és Galadriellel, a Három Gyűrű hordozóival együtt.

Szürkerévben szálltak hajóra, és 3021. szeptember 29-én keltek át a tengeren. Mivel nem volt saját gyermeke, minden vagyonát Samura hagyta a Piros Könyvvel együtt. Samu a hobbit legendák szerint 61 évvel később követte Frodót a tengeren túlra, mint az utolsó Gyűrűhordozó.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Adaptációk[szerkesztés]

Ralph Bakshi 1978-ban készített animációs változatában Frodó hangja Christopher Guard volt. Billy Barty volt a modellje Frodónak, Bilbónak és Samunak is, amikor Bakshi élő szereplős felvételeket használt a rotoscope felvételekhez.

Király visszatér 1980-ban készült animációs változatában Frodó hangja Orson Bean volt, aki Bilbónak is kölcsönözte a hangját a korábban készült Hobbit adaptációban.

A Peter Jackson által rendezett Gyűrűk Ura trilógiában Frodót Elijah Wood alakította, magyar hangja Csőre Gábor volt. A film nézői és a könyv olvasói között vita alakult ki, hogy Wood túl fiatal volt Frodó szerepének eljátszásához, mivel 18-19 éves volt a forgatások alatt. A könyvben, mikor Frodó útnak indul (Bilbóhoz hasonlóan) 50 éves volt. Azonban a hobbitok a legtöbb embernél hosszabb ideig élnek, Tolkien leírása szerint átlagosan száz évig. A felnőttkort is később, 33 évesen érik el. A Gyűrű Szövetsége második fejezetében Frodón a Gyűrű hatása miatt nem látszanak az öregedés jelei: "külsőleg olyan erősnek és fürgének látszott, mintha csak nemrég lépett volna a harmadik X-be". Emiatt Wood kora nem tűnik olyan ellentmondásosnak, mint ahogy az első pillanatban tűnik, mindazonáltal Frodó a könyv szerint 25-30 éves lehetett.

A BBC által 1981-ben készített rádiójátékban Frodót Ian Holm alakította, aki később Bilbót játszotta Peter Jackson filmadaptációjában.

Személyiség[szerkesztés]

Frodó Gandalf leírása szerint: "elég magasra nőtt, és szőkébb a haja, mint a többieknek, azonkívül van egy olyan kis árok az álla közepén: huncut fickó, mindig csillog a szeme." (A Gyűrű Szövetsége, 10 fejezet: Vándor). Talán barna haja lehetett, mint a többi hobbitnak.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Míg A Hobbit a tárgy Bilbó általi megtalálásának, a Gyűrűk Ura ennek Frodó általi megsemmisítésének kalandos története.

További információk[szerkesztés]