Ian Holm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ian Holm
SzületettIan Holm Cuthbert
1931. szeptember 12.[1][2][3][4][5]
Goodmayes[6][7][8]
Elhunyt2020. június 19. (88 évesen)[9][10][11]
London[12][11]
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
HázastársaLynn Mary Shaw (1955–1965)
Sophie Baker (1982–1986)
Penelope Wilton (1991–2001)
Sophie de Stempel (2003–2020)
Gyermekeiöt gyermek:
Barnaby Holm
Foglalkozása
  • filmszínész
  • színházi színész
  • televíziós színész
  • színész
Iskolái
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek19572014
Híres szerepeiZsákos Bilbó (A Gyűrűk Ura-sorozat, A hobbit-sorozat)
Vito Cornelius (Az ötödik elem)
Ash (A nyolcadik utas: a Halál)
Sam Mussabini (Tűzszekerek)
Terry Rapson professzor (Holnapután)
MűfajokShakespeare-komédia
Tevékenységszínész
Díjai
BAFTA-díjak
Legjobb férfi mellékszereplő
The Bofors Gun (1969)
Tűzszekerek (1982)
Tony-díjak
Legjobb férfi mellékszereplő színdarabban
The Homecoming (1967)
Halál okaParkinson-kór
SírhelyeHighgate temető

Magassága166 cm[13]

A Wikimédia Commons tartalmaz Ian Holm témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Síremléke

Sir Ian Holm Cuthbert (Goodmayes, 1931. szeptember 12.London, 2020. június 19.) Tony- és kétszeres BAFTA-díjas angol színész.

Pályafutása[szerkesztés]

Édesapja pszichiáter, édesanyja pedig nővér volt. A fiatal Holm Londonban nőtt fel. A szüleihez hasonló orvosi pálya egyáltalán nem vonzotta, ezért a Royal Academy of Dramatic Arts iskolába jelentkezett. Első szerepeit színpadon játszotta, nagy közönségsikerrel, többek között Laurence Olivier-vel is fellépett William Shakespeare Coriolanusában.

A televízióban 1965-ben A rózsák háborúja című sorozatban debütált Gloucester herceg bőrében. 1968-ban a Szentivánéji álom (A Midsummer Night's Dream) című örök klasszikusban kapott szerepet, amiben a fiatal Helen Mirren is feltűnt. Holm ebben az évben játszott először amerikai filmben, Az ezermesterben (The Fixer), John Frankenheimer produkciójában, de a legnagyobb sikert mégis a The Bofors Gun című drámában nyújtott alakítása jelentette, amelyért BAFTA-díjat kapott legjobb férfi mellékszereplőként.

1972-ben Richard Attenborough A fiatal Churchill (Young Winston) című alkotásában bukkant fel Simon Ward, Anne Bancroft, John Mills és Anthony Hopkins mellett. Egy évvel később Harold Pinter drámájából készült Hazatérésben brillírozott. 1976-ban Holm belekóstolt a kosztümös filmek világába is, amikor szerepet vállalt a Robin és Marian (Robin and Marian) című Robin Hood feldolgozásban Sean Connery és Audrey Hepburn partnereként, ezután a Kiálts az ördögre (Shout at the Devil) következett. Az amerikai közönség Holm nevét 1979-ben ismerte meg igazán, amikor Ridley Scott egy kíméletlen android szerepét osztotta rá a ma már sci-fi klasszikusnak számító Alienben.

A '80-as éveket Holm egy angol sportfilmmel nyitotta, a Tűzszekerekben (Chariots Of Fire) vállalt el egy mellékszerepet, aminek köszönhetően megkapta második BAFTA-díját is és Oscar-díjra is jelölték. 1985-ben ismét emlékezetes alakítást nyújtott Jonathan Pryce és Robert De Niro mellett Terry Gilliam Brazil című könnyedebb hangvételű utópiájában. 1988-ban Woody Allen-el dolgozott együtt az Egy másik asszonyban (Another Woman). Egy évvel később Kenneth Branagh V. Henrik sikerfilmjében kapott fontosabb szerepet.

Holm a '90-es éveket is Shakespeare filmmel kezdte, ezúttal Franco Zeffirelli osztotta rá Polonius szerepét a Hamletben. Egy évvel később egy jellegzetes David Cronenberg filmben játszott, a Meztelen ebédben (Naked Lunch). 1994-ben ismét Kenneth Branagh-val dolgozott a Frankenstein-ben. 1997. eseménydús és jó év volt Holm karrierjében. Egy veterán rendőrtisztet, Andy García édesapját alakította a Manhattanre leszáll az éjben (Night Falls on Manhattan), majd jött Luc Besson sikere, Az ötödik elem (The Fifth Element), ahol Bruce Willis és Gary Oldman partnere volt. Ezután egy nagy szakmai siker következett, az Eljövendő szép napok (The Sweet Hereafter) című kanadai filmdrámában nagyra értékelték a kritikusok a főszereplő Holm alakítását. Végül felbukkant még Danny Boyle Az élet sója című fekete komédiában is Ewan McGregor és Cameron Diaz társaságában. 1999-ben szintén egy David Cronenberg filmben szerepelt, az eXistenZ – Az élet játékban.

2001-ben Zsákos Bilbó bőrébe bújt a A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) című hőseposzban, majd a két évvel később bemutatott A Gyűrűk Ura: A király visszatérben (The Lord of the Rings: The Return of the King) ismét eljátszotta a furfangos hobbitot. 2004-ben Martin Scorsese Aviátorjában (The Aviator) kapott egy kisebb szerepet, és Roland Emmerich Holnapután (The Day After Tomorrow) című katasztrófafilmjében Terry Rapson professzort alakította. 2005-ben a Fegyvernepperben (Lord of War) szerepelt Nicolas Cage és Ethan Hawke mellett.

Az idős korára Parkinson-kórban szenvedő színész 2020. június 19-én, családja körében hunyt el.[14]

Filmjei[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]