Bill Nighy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bill Nighy
Bill Nighy 2.JPG
Életrajzi adatok
Születési név William Francis Nighy
Született 1949december 12. (66 éves)
Caterham, Surrey
 Anglia
Pályafutása
Aktív évek 1975 – napjainkig
Díjai
Golden Globe Legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
2006 Gideon lánya
BAFTA-díj Legjobb férfi mellékszereplő
2003 Igazából szerelem
Legjobb televíziós színész
2003 Államérdek

Bill Nighy aláírása
Bill Nighy aláírása

Bill Nighy weboldala
Bill Nighy az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Nighy témájú médiaállományokat.

Bill Nighy (Caterham, 1949. december 12. –) Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Televízióban és színpadon szerepelt, mielőtt 1980-ban feltűnt a filmvásznon is.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bill Francis Nighy 1949. december 12-én született Caterhamben, Surreyben. Apja autószerelő volt Croydonban, míg édesanyja pszichiátriai nővérként dolgozott. Az iskolában általános szintű (O-level) osztályzatot kapott angol nyelvből és angol irodalomból. Szeretett olvasni, különösen Ernest Hemingwaytől. Tanulmányai befejezte után újságíró szeretett volna lenni, de nem rendelkezett a megfelelő képesítéssel. Végül a Field magazin kihordófiújaként dolgozott. Párizsban töltött egy kis időt, ahol meg akarta írni "a nagy regényt", de csak a címig jutott. Miután elfogyott a pénze, a brit konzulátus segítségével hazautazott. Egy barátnője biztatására indult el a színészet felé; a Gulfordi Tánc és Dráma Iskolában tanult. Azóta folyamatosan akadnak szerepek számára, színpadon, filmvásznon és rádióban egyaránt. Színházban többek között játszott Tom Stoppard Arcadiájában 1993-ban és David Hare Skylight and Blue Orange-jában. Bill élettársa Diana Quick színésznő (már megkérte a kezét, de ő azt válaszolta: "ne kérj meg újra", mégis feleségének hívja, mert így a legegyszerűbb). Van egy lányuk, Mary Nighy, aki egyetemre jár és a színészi pálya felé kacsintgat. Már feltűnt televíziós drámákban és rádióműsorokban.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nighy számtalan rádió- és televíziós drámában játszott, kiemelendő ezek közül a BBC sorozata, a The Men's Room (1991), az utóbbiak közül a 2003-as State of Play című thriller és a 2004-ben készült kosztümös dráma, a Szeret, nem szeret. Samu szerepében hallhatta a közönség A gyűrűk ura BBC-féle rádiójáték-változatában, továbbá az 1980-as években feltűnt a Yes, Minister (szintén a BBC rádiós produkciója) epizódjaiban. Kisebb szerepet kapott a Softly, Softly-ban.

2004 februárjában BAFTA-díjjal jutalmazták a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Igazából szerelemben nyújtott alakításáért, majd ezt követte a brit akadémia televíziós díja áprilisban, amit a State of Play-ért vehetett át, mint legjobb színész. Ezen kívül máig világhírű a filmben felhangzó Christmas Is All Around című dal Bill-től.

2004 elején a brit sajtó arról értesült Nighy élettársától (Diana Quick színésznő), hogy felajánlották neki a Doktor hőn áhított szerepét a BBC Ki vagy, doki? című tévésorozatának 2005-ös új verziójában. Quick állítása szerint gondolkodott a felkérésen, de végül visszautasította. Clayton Hickman, a Doctor Who Magazine szerkesztője korábban említette a sajtónak, hogy a sorozat executive producere és egyben írója, Russell T. Davies először Nighy-t szerette volna felkérni a szerepre. A szerepet Christopher Eccleston kapta meg néhány héttel később, s Davies ezután azt állította, mindig is Eccleston volt az első számú választás.

2005-ben Nighy Slartibarfastként tűnt fel a Galaxis útikalauz stopposoknakban, Douglas Adams művének filmváltozatában, illetve a BBC One Kávé és szerelem című komédia/drámájában. 2006 februárjában szerepet kapott az ünnepelt forgatókönyvíró, Stephen Poliakoff drámájában, a Gideon's Daughterben. Nighy a főszereplő Gideont játssza, egy sikeres eseményszervezőt, aki kezdi elveszíteni az érintkezést az őt körülvevő világgal. Alakításáért Golden Globe-díjat kapott a következő évben, akárcsak a címszereplő Emily Blunt.

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse című szuperprodukcióban a főgonoszt, Davy Jonest formálja meg, akárcsak a sorozat harmadik részében. 2009-ben újfent visszatér Underworld-beli szerepéhez, illetve feltűnik számos más neves brit színésszel együtt Tom Cruise oldalán a Valkűrben.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mozifilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tévéfilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004. legjobb férfi mellékszereplő (Igazából szerelem)
2004. legjobb televíziós színész (State of Play)
  • Broadcasting Press Guild Awards
2004. legjobb színész (State of Play)
  • Evening Standard British Film Awards
1999. Peter Sellers-díj (Újra a régi)
2004. Peter Sellers-díj (Igazából szerelem)
2007. legjobb színész, televíziós minisorozat vagy tévéfilm (Gideon's Daughter)
  • London Critics Circle Film Awards
2004. az év brit mellékszereplő színésze (Igazából szerelem)
  • Los Angeles Film Critics Association Awards
2004. legjobb férfi mellékszereplő (AKA, Enyém a vár, Igazából szerelem, Lawless Heart)
  • Satellite Awards
2005. legjobb férfi mellékszereplő sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben (Az elfelejtett herceg)
2006. legjobb színész, minisorozatban vagy tévéfilmben (Gideon's Daughter)
  • Teen Choice Awards
2006. kedvenc gonosztevő (A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse)
2007. kedvenc gonosztevő (A Karib-tenger kalózai: A világ végén)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Nighy témájú médiaállományokat.