Davy Jones (A Karib-tenger kalózai)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Davy Jones
A Karib-tenger kalózai-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenése Holtak kincse
Utolsó megjelenése A világ végén
Megszemélyesítője Bill Nighy
Davy Jones adatai
Neme férfi
Foglalkozása kalóz
Titulusa kapitány, a skót tavak kalózura
Nemzetisége skót
A Wikimédia Commons tartalmaz Davy Jones témájú médiaállományokat.

Davy Jones (születési nevén David Jones) kitalált szereplő, a A Karib-tenger kalózai filmtrilógiában, valamint annak könyvsorozatában szerepel.

Jones a 2006-os A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse epizódban tűnik fel mint fő ellenfél, a 2007-es A Karib-tenger kalózai: A világ végén című harmadik epizódban pedig szintén jelentős, gonosz szerepet játszik. Davy Jones a tengerek szerte rettegett, a mondavilágban is megjelenő Bolygó Hollandi kalózhajó kapitánya. Hajójával Jones a tengereket járja, hogy lelkeket keressen legénységébe, akik száz esztendőnyi szolgálat után térhetnek át a túlvilágra.

Davy Jones szerepét mindkét filmben a brit Bill Nighy játszotta.

Davy Jones a mondavilágban[szerkesztés]

Davy Jones ládájának legendája több száz éves, és eredetileg nem kötődik a Bolygó Hollandi nevű hajóhoz. A Joneshoz kapcsolható hivatkozások több régi műben is megtalálhatók:

1. Robert Louis Stevenson A kincses sziget című 1883-as regénye.

2. Tengerészlegenda a Bolygó Hollandi hajóról és annak kapitányáról. Ezen legenda alapján a kapitány minden 10 évben csak egyszer léphet partra.

3. Az a tény, hogy Jones kivájta saját szivét, egy régi gonosz motívumon alapszik, miszerint aki ezt megteszi, halhatatlanná változik. Ennek jó példái az ősi mitológiában és a modern irodalomban a démonok és az élőhalottak.

4. A Biblia. Davy Jones beszéde, mielőtt második részben felébresztik a Krakent:

Legyen átkozott az óra!
És ne legyen örvendezés azon!
Átkozzuk el a napot,
mi, akik felébresztjük a Krakent!

Davy Jones beszéde a Kraken előhívása előtt a Bolygó Hollandin

Ez Jób Könyvében, a 3. fejezet 7. és 8. versszakában szerepel, a következőképpen:

Az az éjszaka!
Legyen az magtalan,
ne legyen örvendezés azon!
Átkozzák meg azt,
akik a nappalt átkozzák,
akik bátrak felingerelni a leviathánt.

Jób Könyve, 3. fejezet 7. és 8. versszak

5. A The Secret of Monkey Island klasszikus számítógépes játék. Ugyanúgy, mint LeChuck, a szellemkalóz, Davy Jones is gonosz, élőhalott kalóz, akinek halhatatlansága összetört szívéből ered.

Élete[szerkesztés]

David Jones Skóciában született, körülbelül 240 évvel az első epizód, a A Fekete Gyöngy átka történései előtt. A skót tavak kalózura, majd a Karib-tengeren a Bolygó Hollandi kapitánya lett. Később Jones beleszeretett Kalüpszóba, a tenger mindenható istennőjébe, aki halott lelkek a túlvilágra szállításával bízta meg Jones-t. Kalüpszó azonban elhagyta őt. Bosszúból Jones összehívta az első Kalóztanácsot, és elárulta nekik, hogyan lehet Kalüpszót földi alakba kényszeríteni. Ezután kivájta a szívét, amit egy ládában, a Holtak kincsében az Isla Crucesen rejtett el. Jonesból szörnyszerű lény lett, és felhagyott a lelkek szállításával. A tengert járva matrózokat keresett a Bolygó Hollandira, akik száz év szolgálat után térhetnek át a túlvilágra. Felhozta a tengerfenékről az elpusztult Fekete Gyöngyöt, és Jack Sparrowt tizenhárom évre a kapitányává tette, annak fejében, hogy a tizenhárom év után száz évet szolgál a Hollandin.

A Holtak kincsében[szerkesztés]

Jones megpróbálja behajtani Jack Sparrow adósságát. A Fekete Gyöngyre küldi Bocskor Bill Turnert, a Bolygó Hollandi egykor a Fekete Gyöngyön szolgáló matrózát, hogy adja át Sparrownak a Fekete Foltot, és hogy figyelmeztesse, letelt az ideje, és le kell törlesztenie az adósságát. A kapitány Will Turnert, Bocskor Bill fiát ajánlja maga helyett (őt a Hollandira küldi), de Jones nem fogadja el, és Willen kívül 99 embert kér Jacktől három napon belül, különben neki kell szolgálnia a Hollandin. De Will Turner megszerzi Davy Jones ládájának kulcsát, így a szív veszélybe kerül. A Bolygó Hollandi és a Fekete Gyöngy az Isla Crucesre tartanak. A Gyöngy előbb ér oda, és Jack Sparrow, a Gyöngyön utazó James Norrington admirális és a tengerből előúszó Will Turner között kardpárbaj alakul ki a ládáért, miközben a Hollandi legénysége megérkezik. Jack megszerzi a szívet, Norrington pedig elcsalja az üresnek vélt ládával a Hollandi legénységét. Jack azt hiszi, hogy a szív nála van egy üveg földbe temetve, és tárgyalásba kezd Jonessal, de kiderül, hogy a szív eltűnt. Jones rászabadítja a Gyöngyre a Krakent, és az felfalja Sparrowt.

Norrington elviszi Davy Jones szívét Lord Cutler Beckettnek, a Brit Kelet-Indiai Társaság parancsnokának.

A világ végénben[szerkesztés]

Barbossa kapitány, Wil Turner és Elizabeth Swann visszahozzák Sparrowt a világ végéről, Davy Jones börtönéből. Barbossa a Roncs-öbölben összehívja a Kalóztanácsot, amelyen Elizabethet a Kalóztanács Királyává választják, és ő a Kelet-Indiai Társaság, Lord Beckett és a Bolygó Hollandi elleni harc mellett dönt. Barbossa a Fekete Gyöngyre visszatérve kiszabadítja Kalüpszót, és kéri, hogy legyen a segítségükre a Davy Jones és a Kelet-Indiai Társaság elleni harcban. Az istennő ezt elutasítja, és dühöngve eltűnik, óriási örvényt generálva. Az örvényben a Fekete Gyöngy és a Bolygó Hollandi harcolnak. Elizabeth, Jack és Will Turner a Hollandira mennek, ahol Jones leszúrja Will Turnert. Will apja, Bocskor Bill, rátámad saját kapitányára, és ezalatt Jacknek van ideje Willhez vinni, és vele átszúratni Davy Jones a ládából korábban már kivett szívét. Will lesz a Bolygó Hollandi új kapitánya.

További szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Davy Jones (Pirates of the Caribbean) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.