Anthony Andrews

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anthony Andrews
Andrews 1982-ben (Allan Warren fotója)
Andrews 1982-ben (Allan Warren fotója)
Született Anthony Colin Gerald Andrews
1948. január 12. (75 éves)[1]
Finchley
Művészneve Anthony Andrews
Állampolgársága brit
Nemzetisége angol
Házastársa Georgina Simpson (1971–)
Gyermekei három gyermek:
Joshua Andrews
Jessica Andrews
Amy-Samantha Andrews
SzüleiStanley Thomas Andrews
Geraldine Agnes Cooper
Foglalkozása
Iskolái Royal Masonic School for Boys
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1968–
Híres szerepei A király beszéde
Tevékenység színész

A Wikimédia Commons tartalmaz Anthony Andrews témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anthony Andrews, teljes születési nevén Anthony Corin Gerald Andrews (Finchley, London, Egyesült Királyság, 1948. január 12. –) brit (angol) színpadi és filmszínész, számos Agatha Christie-filmben a Tommy és Tuppence Beresford páros egyik tagja. A király beszéde című filmben Baldwin miniszterelnököt alakította.

Élete[szerkesztés]

Származása, pályakezdése[szerkesztés]

Észak-London Finchley kerületében született és nevelkedett. Apja Stanley Thomas Andrews zenész, anyja Geraldine Agnes Cooper táncosnő volt.[2] Nyolcéves korában táncolni tanult, első színpadi szerepe a „fehér nyúl” volt az Alice Csodaországban gyermek-előadásán. Az iskolában visszahúzódó és félénk gyerek volt, diszlexiában szenvedett egészen addig, míg egy iskolai színielőadáson megkapta Pallasz Athéné szerepét, és tanára segítségével kiválóan megtanulta szerepét.[2] Tizenhét évesen otthagyta az iskolát.

Színészi pályája[szerkesztés]

Sokféle munkát kipróbált, dolgozott ételfutárként, farmerként, újságíróként. Később a chichesteri színháznál kapott állást. Itt színpadmesteri és helyettesítő színészi munkát végzett. 1968-ban Alan Bennett új darabjában, a Forty Years On-ban szerepet kért magának. Az első világháború idején játszódó darabban John Gielgud egy brit állami iskola igazgatóját játszotta. Andrews megkapta Skinner szerepét, a húsz iskolás diák egyikéét, akiken nyomon hagytak háborús viszonyok. Másfél éven át dolgozott Gielgud mellett.

Játszotta Fosco grófot a The Woman in White c. darabban, Higgins professzort a My Fair Lady c. musicalben (2001), Manders lelkipásztort Ibsen: Kísértetek c. drámájában. Több szezonban vendégszerepelt a New Shakespeare Company társulatában, és visszatérő szereplője volt Chichester Festival Theatre eseményeinek.

Gyakran szerepelt a televízióban. 1975-ben Stockbridge márkit alakította az Upstairs, Downstairs című sorozatban. 1981-ben a homoszexuális Sebastian Flyte szerepét játszotta az Evelyn Waugh regényéből készült Utolsó látogatás (Brideshead Revisited) című tévésorozatban Jeremy Irons ls Claire Bloom mellett. A szerep nemzetközi elismertséget hozott neki. BAFTA-díjat és Golden Globe-díjat kapott érte.

1982-ben az Ivanhoe-tévésorozatban ő volt Wilfred of Ivanhoe, a Vörös Pimpernel-filmben a címszerepet, Sir Percy Blakeney-t, a Vörös Pimpernelt alakította. 1985-ban Stuart Cooper rendező A.D. (Anno Domini című ókori történelmi filmsorozatában Néró császárt alakította. 1987-ben a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete c. horror-tévéfilmben ő volt a kettős címszereplő, a meghasadt személyiségű Dr. Jekyll és Mr. Hyde. 1989-ben az amerikai Columbo-sorozat egyik epizódjában ő játszotta Elliott Blake-et, a nyaktilós trükkös gyilkost.

Testére szabott szerepet kapott több Agatha Christie-filmben, így a 2006-os Balhüvelykem bizsereg-ben, ahol a Tommy és Tuppence Beresford nyomozópáros férfi tagját alakította. Jólnevelt, finom viselkedésű, de határozottan intézkedő úriember karakterét alakította, női partnere Greta Scacchi volt. Tom Hooper rendező 2010-es életrajzi játékfilmjében, A király beszédében Andrews formálta meg Stanley Baldwint, Nagy-Britannia korabeli miniszterelnökét.

Produceri munkája[szerkesztés]

A színészi munka mellett Andrews producerként is működött. 1991-ben ő készíttette el brit-szovjet együttműködésben a Lost in Siberia (Zatyerjannij v Szibiri) című filmet, amely a sztálini idők Gulag-világában játszódik. A film egyik főszerepét is ő játszotta, egyetlen angolként a szovjet színészek között. Ugyancsak ő volt a producere az 1995-ös Megkísértve (Haunted) című horrorfilmnek, amelynek egyik főszerepében szintén megjelent, Kate Beckinsale, John Gielgud és Anna Massey mellett.

Magánélete[szerkesztés]

Feleségével, Georgina Simpsonnal, 1979 után (Allan Warren fotója)

1971. december 1-jén feleségül vette Georgina Simpson (*1946) egykori színésznőt, a jónevű londoni Simpson’s áruházlánc örökösnőjét. Három gyermekük született, Joshua Andrews, Jessica Andrews és Amy-Samantha Andrews. A család társadalmi állása igen magas, szoros kapcsolatokat ápolnak a királyi családdal is.[3]

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

  • 1982: BAFTA-díj a legjobb férfi főszereplőnek, az Utolsó látogatás tévésorozatban nyújtott alakításáért
  • 1982: Emmy-díjra jelölés, a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, az Utolsó látogatás-ban nyújtott alakításáért
  • 1983: Golden Globe-díj a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, az Utolsó látogatás-ban nyújtott alakításáért
  • 1993: Golden Globe-díjra jelölés, a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, Drágakövek (Jewels) sorozatban nyújtott alakításáért

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  2. a b (2001. április 25.) „Debut : Anthony Andrews” (angol nyelven). The Independent, London, Features page 10. o.  
  3. Georgina Simpson. Biography. IMDb.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]