Anthony Andrews

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anthony Andrews
Andrews 1982-ben (Allan Warren fotója)
Andrews 1982-ben (Allan Warren fotója)
SzületettAnthony Colin Gerald Andrews
1948. január 12. (76 éves)[1]
Finchley
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
HázastársaGeorgina Simpson (1971–)
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozása
IskoláiRoyal Masonic School for Boys
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1968-
Díjai
Golden Globe-díjak
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm)
Utolsó látogatás (1983)
BAFTA-díjak
Legjobb férfi főszereplő (televízió)
Utolsó látogatás (1982)

A Wikimédia Commons tartalmaz Anthony Andrews témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anthony Andrews, teljes születési nevén Anthony Corin Gerald Andrews (Finchley, London, Egyesült Királyság, 1948. január 12. –) Golden Globe-díjas brit színpadi és filmszínész, számos Agatha Christie-filmben a Tommy és Tuppence Beresford páros egyik tagja. A király beszéde című filmben Baldwin miniszterelnököt alakította.

Élete[szerkesztés]

Származása, pályakezdése[szerkesztés]

Észak-London Finchley kerületében született és nevelkedett. Apja Stanley Thomas Andrews zenész, anyja Geraldine Agnes Cooper táncosnő volt.[2] Nyolcéves korában táncolni tanult, első színpadi szerepe a „fehér nyúl” volt az Alice Csodaországban gyermek-előadásán. Az iskolában visszahúzódó és félénk gyerek volt, diszlexiában szenvedett egészen addig, míg egy iskolai színielőadáson megkapta Pallasz Athéné szerepét, és tanára segítségével kiválóan megtanulta szerepét.[2] Tizenhét évesen otthagyta az iskolát.

Színészi pályája[szerkesztés]

Sokféle munkát kipróbált, dolgozott ételfutárként, farmerként, újságíróként. Később a chichesteri színháznál kapott állást. Itt színpadmesteri és helyettesítő színészi munkát végzett. 1968-ban Alan Bennett új darabjában, a Forty Years On-ban szerepet kért magának. Az első világháború idején játszódó darabban John Gielgud egy brit állami iskola igazgatóját játszotta. Andrews megkapta Skinner szerepét, a húsz iskolás diák egyikéét, akiken nyomon hagytak háborús viszonyok. Másfél éven át dolgozott Gielgud mellett.

Játszotta Fosco grófot a The Woman in White c. darabban, Higgins professzort a My Fair Lady c. musicalben (2001), Manders lelkipásztort Ibsen: Kísértetek c. drámájában. Több szezonban vendégszerepelt a New Shakespeare Company társulatában, és visszatérő szereplője volt Chichester Festival Theatre eseményeinek.

Gyakran szerepelt a televízióban. 1975-ben Stockbridge márkit alakította az Upstairs, Downstairs című sorozatban. 1981-ben a homoszexuális Sebastian Flyte szerepét játszotta az Evelyn Waugh regényéből készült Utolsó látogatás (Brideshead Revisited) című tévésorozatban Jeremy Irons ls Claire Bloom mellett. A szerep nemzetközi elismertséget hozott neki. BAFTA-díjat és Golden Globe-díjat kapott érte.

1982-ben az Ivanhoe-tévésorozatban ő volt Wilfred of Ivanhoe, a Vörös Pimpernel-filmben a címszerepet, Sir Percy Blakeney-t, a Vörös Pimpernelt alakította. 1985-ban Stuart Cooper rendező A.D. (Anno Domini című ókori történelmi filmsorozatában Néró császárt alakította. 1987-ben a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete c. horror-tévéfilmben ő volt a kettős címszereplő, a meghasadt személyiségű Dr. Jekyll és Mr. Hyde. 1989-ben az amerikai Columbo-sorozat egyik epizódjában ő játszotta Elliott Blake-et, a nyaktilós trükkös gyilkost.

Testére szabott szerepet kapott több Agatha Christie-filmben, így a 2006-os Balhüvelykem bizsereg-ben, ahol a Tommy és Tuppence Beresford nyomozópáros férfi tagját alakította. Jólnevelt, finom viselkedésű, de határozottan intézkedő úriember karakterét alakította, női partnere Greta Scacchi volt. Tom Hooper rendező 2010-es életrajzi játékfilmjében, A király beszédében Andrews formálta meg Stanley Baldwint, Nagy-Britannia korabeli miniszterelnökét.

Produceri munkája[szerkesztés]

A színészi munka mellett Andrews producerként is működött. 1991-ben ő készíttette el brit-szovjet együttműködésben a Lost in Siberia (Zatyerjannij v Szibiri) című filmet, amely a sztálini idők Gulag-világában játszódik. A film egyik főszerepét is ő játszotta, egyetlen angolként a szovjet színészek között. Ugyancsak ő volt a producere az 1995-ös Megkísértve (Haunted) című horrorfilmnek, amelynek egyik főszerepében szintén megjelent, Kate Beckinsale, John Gielgud és Anna Massey mellett.

Magánélete[szerkesztés]

Feleségével, Georgina Simpsonnal, 1979 után (Allan Warren fotója)

1971. december 1-jén feleségül vette Georgina Simpson (*1946) egykori színésznőt, a jónevű londoni Simpson’s áruházlánc örökösnőjét. Három gyermekük született, Joshua Andrews, Jessica Andrews és Amy-Samantha Andrews. A család társadalmi állása igen magas, szoros kapcsolatokat ápolnak a királyi családdal is.[3]

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

  • 1982: BAFTA-díj a legjobb férfi főszereplőnek, az Utolsó látogatás tévésorozatban nyújtott alakításáért
  • 1982: Emmy-díjra jelölés, a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, az Utolsó látogatás-ban nyújtott alakításáért
  • 1983: Golden Globe-díj a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, az Utolsó látogatás-ban nyújtott alakításáért
  • 1993: Golden Globe-díjra jelölés, a legjobb férfi sorozat-főszereplőnek, Drágakövek (Jewels) sorozatban nyújtott alakításáért

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  2. a b (2001. április 25.) „Debut : Anthony Andrews” (angol nyelven). The Independent, London, Features page 10. o.  
  3. Georgina Simpson. Biography. IMDb.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]