Ugrás a tartalomhoz

Jack Lemmon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jack Lemmon
SzületettJohn Uhler Lemmon III
1925. február 8.[1][2][3][4][5]
Newton, Massachusetts
Elhunyt2001. június 27. (76 évesen)[1][2][3][4][5]
Los Angeles, Kalifornia
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
 • Cynthia Stone (1950–1956)
 • Felicia Farr (1962–2001)
GyermekeiChris Lemmon
SzüleiMildred Burgess Noel
John Uhler Lemmon Jr.
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okahúgyhólyagrák
SírhelyeWestwood Village Memorial Park temető

Magassága175 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1949–2001
Híres szerepei
Műfajokfilmvígjáték
Díjai
Oscar-díjak
Golden Globe-díjak
BAFTA-díjak
Emmy-díjak

Jack Lemmon aláírása
Jack Lemmon aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Jack Lemmon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jack Lemmon (Newton, Massachusetts, 1925. február 8.Los Angeles, 2001. június 27.) kétszeres Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező.

Pályafutása alatt számos legendássá vált szereppel gazdagította Hollywoodot, de elsősorban örök barátjával, Walter Matthauval alakított párosának köszönhette sikereit: olyan ismert komédiákban szerepelt a híres duó, mint A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője, a Szenzáció!, a Sógorom, a zugügyvéd, a Furcsa pár vagy a Haver, Haver. A filmtörténelem egyik legjobb és legsikeresebb művészeként 76 évesen egy Los Angeles-i rákklinikán hunyt el.

Fiatalkora

[szerkesztés]

Lemmon egy liftben született a newtoni Newton-Wellesley Hospitalban. Édesanyja, Mildred Burgess LaRue, édesapja John Uhler Lemmon Jr., aki egy fánkokat forgalmazó cégnek volt az elnöke. Bár jó körülmények között nevelkedett, sokat betegeskedett gyerekkorában, ennek ellenére jó tanuló volt. Lemmon a helyi John Ward Általános Iskolába járt, majd 22 évesen diplomázott a Harvard Egyetemen. A második világháborúban zászlósként szolgált a haditengerészetnél, majd leszerelése után úgy döntött, színész lesz. A következő években az Old Nick szalonban zongorázott New Yorkban, ezenkívül rádiós szappanoperákban lépett fel, majd később pedig a televízió foglalkoztatta színészként. 1953-ban jutott el a Broadwayre, ahol feltűnően nagy sikereket aratott. 1954-ben kapta meg első filmszerepét, azonban már rá egy évre Oscar-díjasnak mondhatta magát, a Mr. Roberts című filmben nyújtott mellékszerepéért. Ez egyedülálló debütálás volt Hollywood filmtörténetében.[forrás?]

Pályafutása

[szerkesztés]

A Mr. Roberts Oscarja után többnyire ismeretlen szerepek következtek, egészen 1959-ig; amikor is fergeteges sikert arat a Van, aki forrón szereti című Billy Wilder moziban, Marilyn Monroe és Tony Curtis partnereként. A falrengetően humoros komédiáért mind a kritikusok, mind a közönség egyaránt lelkesedtek, nem mellékesen Lemmon második Oscar-jelölését is begyűjtötte. Ezt követően Lemmon több Billy Wilder filmben is vállal főszerepet (Legénylakás, Irma, te édes), az előbbiért újfent jelölte az akadémia. 1966-ban a színész neve gyakorlatilag összeforrt Walter Matthau-éval, akivel a Sógorom a zugügyvéd című filmben arattak nagy sikert és elindították a következő évtizedek nagy sikerű komédiázásait. A két színész amolyan modern Stan és Pan párost alkotott együtt, és sikereik titka elsősorban a könnyed szórakoztatás műfajában teljesedett ki. Következő közös sikerük két évre rá következett, a Furcsa pár (1969) című filmben, melyben nyújtott parádés játékuk ma már klasszikusnak mondható. 1971-ben a rendezői székben is kipróbálta magát és ki mást kérhetett volna fel a Csakazértis nagypapa című alkotásának főszerepére, mint legjobb barátját, Matthaut. A filmmel nem vallott szégyent, négy Oscar-jelölést kapott. 1972-ben két könnyed vígjáték következett, az Avanti! és a Közelharc férfiak és nők között, majd 1974-ben Lemmon beírta magát a filmtörténelem nagykönyvébe, hiszen a Mentsük meg a tigrist! című filmdrámában nyújtott alakításáért másodjára nyerte el az Oscar-díjat. 1977-ben egy katasztrófafilmben tűnik fel; az Airport '77-ben egy utasszállítógép kapitányát alakítja Burt Lancaster társaságában. Az évtized végén a mára igazi filmklasszikusnak mondható Kína-szindróma (1979) című drámában szerepelt Michael Douglas és Jane Fonda mellett. A filmben Lemmon egy atomerőmű mérnökét formálja meg. 1980-ban a Tisztelgés című film főszerepéért elnyeri a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó díját, és az Oscarra is jelöljék. 1981-ben ismét Matthau-val parádézik a Haver, haver komédiában, majd az Eltűntnek nyilvánítva főszerepéért megkapja pályafutása nyolcadik Oscar-jelölését is, és a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon ismét a legjobb színésznek választják meg.

A nyolcvanas évek végén gyakorlatilag csak olyan könnyed vígjátékokban vállal szerepet, mint a Makaróni és az Ilyen az élet!. Majd az évtized végét egy drámával, a Drága papa alkotással zárja, melyben együtt játszik az általa támogatott Kevin Spaceyvel. 1991-ben Oliver Stone nagy vihart kavart alkotásában, a JFK – A nyitott dosszié-ban tűnik fel, többek közt olyan sztárok mellett, mint Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland és Walter Matthau. 1992-ben egy aprócska szerep erejéig látható az év egyik nagy sikert arató mozijában, A játékosban, ahol saját magát alakítja, és szintén abban az esztendőben más filmsztárok társaságában volt látható a Glengarry Glen Rossban, amelyben egy hitehagyott ingatlanügynököt formált meg olyan sikeresen, hogy megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezzel Lemmon a négy legrangosabb filmfesztivál díját tudhatja magáénak, ami ezidáig egyedülálló.

1993-ban Robert Altman filmmaratonjában, a Rövidre vágva című moziban látható egy sor neves színész társaságában, majd egy nem várt nagy siker következett Matthau-val karöltve, a A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjátékkal, melyben a két régi jó barát ellentétét alakítják, akik ott tesznek keresztbe egymásnak, ahol tudnak. A mozi sikere után várható volt, hogy jön a folytatás; Még zöldebb a szomszéd nője semmivel sem maradt el az előző rész színvonalától és népszerűségétől. A filmben Sophia Loren is feltűnik.

1996-ban a Kenneth Branagh féle Hamlet filmadaptációban kapott egy kisebb szerepet, majd ezt követően 1997-ben a mára igazi kultuszfilmnek számító Tizenkét dühös ember tévéfilm-változatában vállalt főszerepet. Ugyanebben az évben ismét Matthau-val játszott együtt a Tengerre, tata! című vígjátékban.

1998-ban már utoljára szerepeltek együtt a filmvásznon, a korábbi sikerfilmjük folytatásában, a Furcsa pár 2.-ben. Az évtized végén Lemmon két televíziós produkcióban vállalt munkát; előbb a Majomperben, amely igaz történeten alapul, majd a Leckék az életrőlben, ahol egy halálához közeledő öregembert alakít, aki átadja minden bölcsességét és tudását egy ifjú újságírónak. Előbbiért Golden Globe-díj, utóbbiért Emmy-díj lett a jutalma. 2000-ben még munkát vállalt a Bagger Vance legendája filmben mint narrátor. Ezek voltak a színész utolsó munkái, mivel közben barátja, Walter Matthau elhunyt és emiatt Lemmon többé nem állt a kamerák elé.

Matthauval a terveik között szerepelt, hogy elkészítik még a Furcsa pár és a Még zöldebb a szomszéd nője harmadik részét.

Magánélete

[szerkesztés]
Jack Lemmon sírja

Lemmon volt az egyik legkedveltebb színész Hollywoodban. Kétszer házasodott meg. Első felesége Cynthia Stone színésznő volt, akitől egy fia, Chris Lemmon született. A második neje szintén szakmabéli volt, Felicia Farrtól egy lánya van. Kevin Spacey volt a színész talán legnagyobb tisztelője, nem mellékesen Lemmon támogatta is őt pályája kezdetén, melyért Spacey külön köszönetet mondott a 2000-es Oscar-gálán, amikor is második aranyszobrát nyerte meg.

Lemmon lelkesedett a zongoráért és később meg is tanult játszani a hangszeren, emellett remekül tudott játszani harmonikán és hegedűn. 2001-ben vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, mely később a halálát okozta. Kaliforniában temették el, örök barátja és kollégája, Walter Matthau mellett.

Filmográfia

[szerkesztés]
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep
2000 Bagger Vance legendája The Legend of Bagger Vance narrátor/ idős Hardy Greaves
1999 Leckék az életről (TV film) Tuesdays with Morrie Morrie Schwarz
1999 Majomper (TV film) Inherit the Wind Henry Drummond
1998 Furcsa pár 2. The Odd Couple 2. Felix Ungar
1998 Hosszú az út hazafelé (TV film) The Long Way Home Thomas Gerrin
1997 Tengerre, tata! Out to Sea Herb Sullivan
1997 Tizenkét dühös ember (TV film) 12 Angry Men 8. esküdt
1996 Álnokok és elnökök My fellows Americans Russell P. Kramer elnök
1996 Megúszni egy gyilkosságot Getting Away with Murder Max Mueller/ Karl Luger
1996 Hamlet Hamlet Marcellus
1996 Vidéki vakáció (TV film) A Weekend in the Country Bud Bailey
1995 Még zöldebb a szomszéd nője Grumpier Old Men John Gustafson
1995 A fűhárfa The Grass Harp Dr. Morris Ritz
1993 A szomszéd nője mindig zöldebb Grumpy Old Men John Gustafson
1993 Színházi élet (TV film) A Life in the Theater Robert
1993 Rövidre vágva Short Cuts Paul Finnigan
1992 Az apa, a fiú és a szerető For Richer, for Poorer Aram Katoruian
1992 Glengarry Glen Ross Glengarry Glen Ross Shelley Levenne
1992 A játékos The Player szereplő
1991 JFK – A nyitott dosszié JFK Jack Martin
1989 Drága papa Dad Jake Tremont
1988 Mary Phagan gyilkossága (TV film) The Murder of Mary Phagan John Slaton
1987 Hosszú volt az éjszaka (TV film) Long Day's Journey Into Night idősebb James Tyrone
1986 Ilyen az élet! That's Life! Harvey Fairchild
1985 Makaróni Macaroni Robert Traven
1984 Papi védőbeszéd Mass Appeal Tim Farley atya
1982 Eltűntnek nyilvánítva Missing Ed Horman
1981 Haver, haver Buddy, Buddy Victor Clooney
1980 Tisztelgés Tribute Scottie Templeton
1979 Kína-szindróma The China Syndrome Jack Godell
1977 Airport '77 Airport '77 Don Gallagher kapitány
1976 A házigazda (TV film) The Entertainer Archie Rice
1976 Alex és a cigánylány Alex & the Gypsy Alexander Main
1975 A Második Sugárút foglyai The Prisoner of Second Avenue Mel Edison
1975 Szerda Wednesday Jerry Murphy
1974 Szenzáció! The Front Page Hildy Johnson
1973 Mentsük meg a tigrist! Save the Tiger Harry Stoner
1972 Avanti! Avanti! Wendell Armbruster, Jr.
1972 Közelharc férfiak és nők között The War Between Men and Women Peter Edward Wilson
1971 Kocher nagypapa Koch buszsofőr
1970 Párosban a városban The Out-of-Towners George Kellerman
1969 Április bolondja The April Fools Howard Brubaker
1968 Furcsa pár The Odd Couple Felix Ungar
1967 Szerelem, ó! Luv Harry Berlin
1966 Sógorom a zugügyvéd The Fortune Cookie Harry Hinkle
1965 Verseny a javából The Great Race Fate professzor/ Hapnick herceg
1965 Hogyan öljük meg feleségünket? How to Murder Your Wife Stanley Ford
1964 A jó Neighbor Sam Good Neighbor Sam Sam Bissel
1964 Melyik úton járjak? What a Way to Go! Pinky Benson
1963 Under the Yum Yum Tree Hogan
1963 Irma, te édes Irma la Douce Nestor Patou/ Lord X
1962 Míg tart a bor és friss a rózsa Days of Wine and Roses Joe Clay
1962 The Notorious Landlady William "Bill" Gridley
1960 The Wackiest Ship In the Army Rip Crandall hadnagy
1960 Legénylakás The Apartment C.C. Baxter
1959 Vonat, szerelem és homár It Happened to Jane George Denham
1959 Van, aki forrón szereti Some Like It Hot Jerry – "Daphne"
1958 Boszorkányos szerelem Bell, Book and Candle Nicky Holroyd
1958 Mondvacsinált cowboy Cowboy Frank Harris
1957 Operation Mad Ball Hogan
1957 Fire Down Below Tony
1956 You Can't Run Away from It Peter Warne
1955 My Sister Eileen Robert "Bob" Baker
1955 Mr. Roberts Mister Roberts Frank Thurlowe Pulver
1955 Three for the Show Martin "Marty" Stewart
1954 A válás Phffft! Robert Tracey
1954 It Should Happen to You Pete Sheppard

Díjak, jelölések

[szerkesztés]

(zárójelben a jelölések száma)

Egyéb elismerései

[szerkesztés]
 • 1991. díj: Amerikai Komédia-díj – Életműdíj
 • 2002. díj: Amerikai Film Egyesület – Életműdíj
 • 1993. díj: Lincoln Center Film Egyesület – Életműdíj
 • 1964. díj: Fotogramas de Plata-díj – Legjobb külföldi férfi színész – Míg tart a bor és friss a rózsa
 • 1981. díj: Genie-díj – Legjobb férfi színész – Tisztelgés
 • 2000. díj: Arany Alma-díj – Hollywoodi Legenda cím
 • 1960. díj: Arany Alma-díj – A legkreatívabb színész
 • 1973. díj: Husty Pudding Fesztivál – Az év embere
 • 1999. díj: Hollywoodi Filmfesztivál – Életműdíj
 • 2000. díj: Las vegasi Filmkritikusok Szövetségének díja – Életműdíj
 • 1992. díj: Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Legjobb férfi színész – Glengarry Glen Ross
 • 1986. díj: Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Életműdíj
 • 1990. díj: Film Színészek Egyesülete – Életműdíj
 • 1993. díj: ShoWest Társulat – Életműdíj
 • 1992. díj: Valladolid Nemzetközi Filmfesztivál – Legjobb férfi alakítás – Glengarry Glen Ross
 • 1996. jelölés: Amerikai Komédia-díj – Legjobb komikus férfi színész – A szomszéd nője mindig zöldebb
 • 1980. jelölés: Amerikai Mozi-díj – Legjobb férfi színész – Kína-szindróma

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk

[szerkesztés]