Betty White

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Betty White
Betty White az 1989-es Emmy-díjátadón
Betty White az 1989-es Emmy-díjátadón
Életrajzi adatok
Születési név
 • Betty Marion White
 • Betty White Ludden
Született 1922. január 17. (99 éves)[1][2][3][4][5]
Oak Park
Házastársa Allen Ludden (1963–1981, halál)
Pályafutása
Iskolái
 • Beverly Hills High School
 • Beverly Hills Unified School District
Aktív évek 1939
További díjak

Betty White IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Betty White témájú médiaállományokat.

 

Betty Marion White Ludden (Oak Park, Illinois, 1922. január 17. –) amerikai színésznő, komika, aki az 1930-as évek végén kezdte páratlanul hosszú színészi pályáját. A magyar közönség elsősorban az Öreglányok című amerikai szitkom Rose Nylandjeként ismerte meg, de számos nagy sikerű hollywoodi produkcióban játszott, például a Már megint Te? c. vígjáték.

Korai évek[szerkesztés]

Betty Marion White az Illionois állambeli Oak Parkban született 1922. január 17-én. Több interjúban is azt állította, hogy „Betty” néven anyakönyveztették, és keresztneve nem az „Elizabeth” beceneve. Édesanyja Christine Tess Cachikis (1899-1985) háztartásbeli volt, édesapja, Horace Logan White (1899-1963) pedig magas tisztséget töltött be egy lámpagyárban.

Apai nagyapja dán, anyai nagyapja görög volt, de ereiben angol és walesi vér is csörgedezik. Mindkét nagyanyja kanadai származású volt. A White család előbb a Kalifornia állambeli Alhambrába, majd később, a gazdasági világválság alatt Los Angelesbe költözött. White apja egy kis plusz pénzért rádiókat szerelt össze és árult, mivel azonban a válság idején az embereknek nem volt számottevő jövedelmük, gyakran kutyákat is elfogadott a rádiókért cserébe.

Kamaszként Betty White minden álma az volt, hogy vadőr lehessen, azonban ez idő tájt nők nem vállalhattak ilyen tisztséget. White érdeklődése előbb az írás felé fordult, majd amikor ő játszotta a főszerepet a középiskolai végzősök bálján rendezett színdarabban, rájött, mennyire érdekli a színészkedés, és elhatározta, hogy színésznő lesz.

Színészi pályája[szerkesztés]

Karrierje elején, az 1940-es években White-ot több stúdió is visszautasította, mondván: nem elég fotogén. Így a figyelme a rádiózás felé fordult, ahol nem számított a külseje. A feladata gyakran annyiban merült ki, hogy reklámszövegeket olvasott fel, vagy háttérzajhoz kölcsönözte a hangját. White karrierje a második világháború kitörésével azonban abbamaradt, amikor beállt önkéntesnek.  

Pályája innentől kezdve felfelé ívelt. Hét Emmy-díjat is neki ítéltek, 1983-ban pedig ő lett az első nő, aki megkapta a Daytime Emmy-t, egy olyan díjat, amely kizárólag a napközben futó műsorokra specializálódik. 2013-ban, 91 éves korában ő lett a valaha volt legidősebb jelölt. Emellett Betty White nevéhez fűződik még egy rekord: nincs más előadóművész, akinek első és legutóbbi díja között 61 év telt volna el.

A magyar közönség elsősorban az Öreglányok c. sorozatból ismeri, ahol a bohókás, de jóindulatú Rose Nylundként szórakoztatta lakótársait gyerekkori történeteivel. Szerepelt emellett olyan híres hollywoodi filmekben mint az Enyveskezű Mikulás (2003), a Több a sokknál (2003), és a Már megint Te (2010). Legutóbb a Nyugdíjas bajkeverők (2012) c. reality showban szerepelt, ahol idős emberek tréfálnak meg fiatalokat.

Magánélet[szerkesztés]

Betty White háromszor is férjhez ment. 1945-ben egy amerikai pilótához, Dick Barkerhez, a házasság azonban nem volt hosszú éltű. Két évvel később egy Lane Allen nevű hollywoodi ügynökkel kötötte össze az életét, de 1949-ben ez a házasság is zátonyra futott.

1963-ban White hozzáment Allen Ludden televíziós műsorvezetőhöz, akivel akkor ismerkedett meg, amikor két évvel korábban meghívott sztárvendégként szerepelt a férfi egyik műsorában. Mielőtt elfogadta volna Ludden ajánlatát, Betty kétszer is kikosarazta. Bár gyermekük nem született, a férfi első házassága lévén Betty mégis három gyermek mostohaanyja lett. Ludden 1981. június 9-én gyomorrákban elhunyt. Betty többé nem ment férjhez.

White nagy állatbarát, kiemelkedő munkájáért több alkalommal is kitüntetésben részesült.

Kiváló kapcsolatot ápolt a szintén színésznő Mary Tyler Moore-ral (1936-2017), valamint az Öreglányok c. sorozat Blanche-ével, Rue McClanahan-nel (1934-2010) még a sorozat vége után több mint tíz évvel is rendszeresen beszélt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Német Nemzeti Könyvtár – Berlin State Library – Bayerische Staatsbibliothek – Osztrák Nemzeti Könyvtár: Betty White. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. GeneaStar
 6. https://d23.com/walt-disney-legend/betty-white/

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Betty White című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.