Emma Thompson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emma Thompson
2022-ben
2022-ben
Született 1959. április 15. (64 éves)[1][2][3][4][5]
Paddington
Állampolgársága brit
Nemzetisége angol
Házastársa
Gyermekei két gyermek:
  • Tindyebwa Agaba Wise
  • Gaia Wise
SzüleiPhyllida Law
Eric Thompson
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1982 óta
Tevékenység színész
Díjai
Oscar-díjak
Legjobb női főszereplő
Szellem a házban (1993)
Legjobb adaptált forgatókönyv
Értelem és érzelem (1996)
Golden Globe-díjak
Legjobb női főszereplő (filmdráma)
Szellem a házban (1993)
Legjobb forgatókönyv
Értelem és érzelem (1996)
BAFTA-díjak
Legjobb női főszereplő
Szellem a házban (1993)
Értelem és érzelem (1996)
Legjobb női főszereplő (televízió)
Tutti Frutti
Fortunes of War (1988)
Emmy-díjak
Legjobb vendégszínésznő (vígjátéksorozat)
Ellen (1998)

A Wikimédia Commons tartalmaz Emma Thompson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dame Emma Thompson (London, 1959. április 15. –) kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas brit színésznő, forgatókönyvíró, aktivista, szerző és komikus. Nagy-Britannia egyik legelismertebb színésznője.

Élete[szerkesztés]

Származása, tanulóévei[szerkesztés]

Emma Thompson 1959. április 15-én született Paddingtonban, Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, a színész-rendező Eric Norman Thompson a BBC műsorán futó The Magic Roundabout című gyermekműsor írója és narrátora volt az 1960-as és az 1970-es években. Édesanyja, a skót nemzetiségű Phyllida Law színésznő volt. Emma Thompson húga, Sophie Thompson szintén színésznő lett.

Gyermekkorának nagy részét Skóciában töltötte, ezért gyakran skót nemzetiségűnek vallja magát. Középiskolai tanulmányait a Camdeni leányiskolában folytatta, majd a Cambridge-i Egyetem angol szakos hallgatója lett. Előbb tagja, később alelnöke lett a Footlightsnak, az egyetem színjátszó körének, mely revü- és kabaréműsorok színrevitelével vált ismertté. Érdekes, hogy ekkoriban a Footlights szinte teljes egészében férfiakból állt, így Thompson beválasztása, majd később alelnöki kinevezése meglehetősen szokatlannak számított. Thompson itt ismerkedett meg, majd kötött barátságot olyan, ma már szintén elismert és híres színészekkel, mint Stephen Fry, Hugh Laurie és Tony Slattery. Színészi tehetségét látva egy ügynök, Richard Armitage már diplomaszerzése előtt két évvel szerződést kötött vele.

Karrierje[szerkesztés]

Első televíziós szerepeiben Stephen Fry és Hugh Laurie oldalán tűnt fel az Alfresco, illetve a The Young Ones című televíziós sorozatokban. 1987-ben eljátszotta a vörös hajú gitáros, Suzi Kettles szerepét a Tutti Frutti-ban, mellyel hatalmas sikert aratott az Egyesült Királyságban. Ezt követte A háború zsoldosai (1994), ahol megismerkedett későbbi férjével, Kenneth Branagh-val. Mindkettő szerepért BAFTA-díjban részesült. Első jelentős filmbéli szerepét a Richard Curtis rendezte romantikus vígjáték, A nagy balek jelentette, melyet 1989-ben forgattak. Az igazi áttörést az 1992-ben bemutatott Szellem a házban című film hozta: alakításáért megkapta a legjobb női színésznőnek járó Oscar-díjat, a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat, a New York-i és Los Angeles-i kritikusok díját, valamint a BAFTA-díjat is. 1993-ban mutatták be a Napok romjai című film, melyben főszerepet vállalt Anthony Hopkins mellett. A filmért szintén jelölték legjobb színésznő kategóriában Oscar-, illetve Golden Globe-díjra, azonban ezeket nem kapta meg. 1995-ben Dora Carrington brit festőnőt játszotta el a Carrington című filmben. Ugyanebben az évben jelent meg a Jane Austen regénye alapján készült, Ang Lee rendezte Értelem és érzelem című film, melynek forgatókönyvét írta, valamint főszerepét is játszotta Hugh Grant mellett. A film forgatókönyvének írásáért kapta meg második Oscar-díját. Az 1990-es éveket olyan filmekkel zárta, mint a Téli vendég, melyet barátja és színésztársa, Alan Rickman rendezett, valamint Az áruló csókja és A nemzet színe-java. 2003-ban Antonio Banderas mellett játszott az Álmaimban Argentína című filmben. 2004-ben jelent meg a Harry Potter és az azkabani fogoly, melyben elvállalta Sybill Trelawney, a Roxfort kissé bohókás jóstanára szerepét. Következő nagy sikere a Nanny McPhee – A varázsdada című film volt, melyben Nanny McPhee-t alakította. 2008-ban Dustin Hoffman oldalán játszotta el Kate Walker szerepét a Szerelem második látásra című filmben. 2012-ben a hangját adta a Merida, a bátor című animációs film egyik karakterének. 2013-ban nem sokkal karácsony előtt jelent meg a Banks úr megmentése című film, melyben Tom Hanks mellett játssza el P. L. Travers, a Mary Poppins című regény írónőjét. 2014 elején jelent meg a Százkarátos szerelem című film, melyben Pierce Brosnannal játszott együtt. A filmet a Szerelem második látásra című film rendezője, Joel Hopkins rendezte. Szintén ebben az évben jelent meg az Effie című kosztümös dráma, melyben a színészi feladatok mellett a forgatókönyv írását is elvállalta. 2014-ben Terrence Malick rendezte Voyage of Time című alkotásban Brad Pitt mellett narrátor volt.

2017-ben A szépség és a szörnyeteg filmes változatában kölcsönözte Mrs. Potts hangját, 2018-ban Miniszterelnökként jelent meg a Johnny English újra lecsap című akció-vígjátékban. 2019-ben ismét eljátszotta O ügynököt, ezúttal a Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül című sci-fiben, ami a filmszéria negyedik része volt. Szintén ugyanebben az évben a A hiányzó láncszem animációs mesében szólaltatta meg Eldert, a jetit. 2020-ban a Robert Downey Jr. főszereplésével készül Dolittle című filmben is szerepelt, egy kék-sárga színű arapapagáj eredeti hangját kölcsönözve. 2021-ben a bárónőt fogja eljátszani a Szörnyella című krimi-vígjátékban.

Filmjeiben nagyrészt megfontolt és határozott nőket játszik, ám a valóságban a komika szerepe áll közelebb hozzá. Munkássága során ötször jelölték Oscar-díjra, melyből kettőt meg is kapott, kilencszer Golden Globe-díjra, ebből is kettőt vihetett haza.

Társadalmi munkája[szerkesztés]

Emma Thompson a Világgazdasági Fórumon 2008-ban

Színészi pályafutása alatt számos társadalmi feladatot is ellátott. Részt vett a Teaching Awards és a Menekültügyi Tanács munkájában (előbbinek elnöke, utóbbinak védnöke), valamint a Greenpeace aktív támogatója is. 2009-ben három másik Greenpeace taggal együtt bejelentették, hogy felvásárolnak egy földterületet Sipson falu mellett, hogy megakadályozzák a London-Heathrow-i repülőtér újabb kifutópályájának megépítését. 2008-ban a Világgazdasági Fórum ifjúsággal foglalkozó bizottságának vezetője volt.

Magánélete[szerkesztés]

1989-ben hozzáment Kenneth Branagh-hoz. Számos közös munkájuk volt, például a Fortunes of War, a Meghalsz újra!, az V. Henrik, a Sok hűhó semmiért, valamint a Szilveszteri durranások című film is. 1995-ben elváltak. Még ebben az évben, az Értelem és érzelem forgatásán ismerkedett meg Greg Wise-zal. 2003-ban házasodtak össze Skóciában, ahol ma is élnek. Lányuk, Gaia Romilly 1999-ben született. 2003-ban adoptáltak egy 16 éves ruandai menekült fiút, akinek családját a ruandai népirtás alatt meggyilkolták. Az adoptálással megakadályozták, hogy a fiút kitoloncolják az Egyesült Királyságból.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Forgatókönyvíró
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[7] Rendező
1989 V. Henrik Henry V Katalin hercegnő Orosz Helga Kenneth Branagh
Kovács Nóra
Ősi Ildikó
nagy balek, AA nagy balek The Tall Guy Kate Lemmon Kovács Nóra Mel Smith
1991 Meghalsz újra! Dead Again Grace / Margaret Strauss Kovács Nóra Kenneth Branagh (2)
Impromptu Impromptu Claudette, D'Antan grófnő Kovács Nóra James Lapine
Orosz Helga
1992 Szellem a házban Howards End Margaret Schlegel Kútvölgyi Erzsébet James Ivory
Szilveszteri durranások Peter's Friends Maggie Chester Kovács Nóra Kenneth Branagh (3)
Solecki Janka
1993 Sok hűhó semmiért Much Ado About Nothing Beatrice Kovács Nóra Kenneth Branagh (4)
Napok romjai The Remains of the Day Miss Kenton Kovács Nóra James Ivory (2)
Apám nevében In the Name of the Father Gareth Peirce Menszátor Magdolna Jim Sheridan
1994 Junior Junior Dr. Diana Reddin Kovács Nóra Ivan Reitman
Apám, a hős My Father the Hero Isabelle Náray Erika Steve Miner
Menszátor Magdolna
1995 Carrington – A festőnő szerelmei Carrington Dora Carrington Kovács Nóra Christopher Hampton
Majsai-Nyilas Tünde
Értelem és érzelem Sense and Sensibility Elinor Dashwood Kovács Nóra Ang Lee
1997 Téli vendég The Winter Guest Frances Kovács Nóra Alan Rickman
1998 nemzet színe-java, AA nemzet színe-java Primary Colors Susan Stanton Kovács Nóra Mike Nichols
áruló csókja, AzAz áruló csókja Judas Kiss Sadie Hawkins Borbás Gabi Sebastian Gutierrez
2000 Papás-mamás Maybe Baby Druscilla Kovács Nóra Ben Elton
2002 kincses bolygó, AA kincses bolygó Treasure Planet Amelia kapitány (hangja) Fehér Anna Ron Clements
John Musker
2003 Álmaimban Argentína Imagining Argentina Cecilia Rueda Kovács Nóra Christopher Hampton (2)
Igazából szerelem Love Actually Karen Ráckevei Anna Richard Curtis
2004 Harry Potter és az azkabani fogoly Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Sybill Trelawney professzor Kovács Nóra Alfonso Cuarón
2005 Nanny McPhee – A varázsdada Nanny McPhee Nanny McPhee Kovács Nóra Kirk Jones
2006 Felforgatókönyv Stranger than Fiction Karen Eiffel Kovács Nóra Marc Forster
2007 Harry Potter és a Főnix Rendje Harry Potter and the Order of the Phoenix Sybill Trelawney professzor Kovács Nóra David Yates
Legenda vagyok I Am Legend Dr. Alice Krippin (cameoszerep) Kovács Nóra Francis Lawrence
2008 Utolsó látogatás Brideshead Revisited Lady Marchmain Kovács Nóra Julian Jarrold
Szerelem második látásra Last Chance Harvey Kate Walker Kovács Nóra Joel Hopkins
2009 Egy lányról An Education igazgatónő Kovács Nóra Lone Scherfig
Rockhajó The Boat That Rocked Charlotte Kovács Nóra Richard Curtis (2)
2010 Nanny McPhee és a nagy bumm Nanny McPhee and the Big Bang Nanny McPhee Kovács Nóra Susanna White
2011 Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Sybill Trelawney professzor Kovács Nóra David Yates (2)
2012 Men in Black – Sötét zsaruk 3. Men in Black 3 O ügynök Kovács Nóra Barry Sonnenfeld
Merida, a bátor Brave Elinor királyné (hangja) Menszátor Magdolna Mark Andrews
Brenda Chapman
2013 Lenyűgöző teremtmények Beautiful Creatures Mrs. Lincoln / Sarafine Kovács Nóra Richard LaGravenese
Banks úr megmentése Saving Mr. Banks P. L. Travers Kovács Nóra John Lee Hancock
Százkarátos szerelem The Love Punch Kate Jones Kovács Nóra Joel Hopkins (2)
2014 Férfiak, nők és gyerekek Men, Women & Children Narrátor (hangja) Kovács Nóra Jason Reitman
Effie Gray Lady Eastlake Richard Laxton
2015 A Walk in the Woods Catherine Bryson Ken Kwapis
Barney Thomson legendája The Legend of Barney Thomson Cemolina Kovács Nóra Robert Carlyle
ételművész, AzAz ételművész Burnt Dr. Rosshilde Kovács Nóra John Wells
2016 Egyedül Berlinben Alone in Berlin Anna Quangel Vincent Pérez
Bridget Jones babát vár Bridget Jones's Baby Dr. Rawling Kovács Nóra Sharon Maguire
2017 szépség és a szörnyeteg, AA szépség és a szörnyeteg Beauty and the Beast Mrs. Potts Igó Éva Bill Condon
Sea Sorrow Sylvia Pankhurst Vanessa Redgrave
The Children Act Fiona Maye Richard Eyre
A Meyerowitz-történetek The Meyerowitz Stories Maureen Noah Baumbach
2018 Johnny English újra lecsap Johnny English Strikes Again miniszterelnök Kovács Nóra David Kerr
2019 Talkshow Late Night Katherine Newbury Kovács Nóra Nisha Ganatra
hiányzó láncszem, AA hiányzó láncszem Missing Link Elder, a jeti (hangja) Bertalan Ágnes Chris Butler
Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül Men in Black International O ügynök Kovács Nóra F. Gary Gray
Hogyan lettem befolyásos fiatal csaj How to Build a Girl Amanda Watson Kovács Nóra Coky Giedroyc
Múlt karácsony[8] Last Christmas Petra Andrich Kovács Nóra Paul Feig
2020 Dolittle Dolittle Poli (hangja) Kovács Nóra Stephen Gaghan
2021 Szörnyella Cruella bárónő Kovács Nóra Craig Gillespie
2022 Minden jót, Leo Grande Good Luck to You, Leo Grande Nancy Stokes Kovács Nóra Sophie Hyde
Mi köze ennek a szerelemhez? What's Love Got to Do with It? Cath Kovács Nóra Shekhar Kapur
Matilda − A musical Roald Dahl's Matilda the Musical Agatha Trunchbull Matthew Warchus

Televízió[szerkesztés]

Emma Thompson 2013-ban
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1982 Cambridge Footlights Revue több szerep
There's Nothing to Worry About Mrs. Wally 3 epizód
1983–1984 Alfresco több szerep 13 epizód
1984 The Comic Strip Presents fiatal nő 1 epizód
The Young Ones Miss Money-Sterling 1 epizód
Assaulted Nuts több szerep
1987 Tutti Frutti Suzi Kettles minisorozat (6 epizód)
Fortunes of War Harriet Pringle minisorozat (7 epizód)
1988 Thompson több szerep 6 epizód
1989 Nézz vissza haraggal! Look Back in Anger Alison Porter tévéfilm
1992 Cheers Cheers Nanette Guzman 1 epizód
1994 The Blue Boy Marie Bonnar tévéfilm
1997 Ellen önmaga 1 epizód
Gyogyós gyógyintézet Hospital! Elefántnő tévéfilm
2001 Fekete angyal Wit Vivian Bearing
2003 Angyalok Amerikában Angels in America Emily nővér / hajléktalan nő / Amerika angyala minisorozat (5 epizód)
2009 QI önmaga televíziós vetélkedő (1 epizód)
2010 The Song of Lunch Ő tévéfilm
2012 Playhouse Presents Királynő 1 epizód
2017 Upstart Crow I. Erzsébet angol királynő 1 epizód
2018 Lear király King Lear Goneril tévéfilm
2019 Saturday Night Live önmaga (házigazda) 1 epizód
Évek alatt Years and Years Vivienne Rook minisorozat (6 epizód)

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Nanny McPhee, a varázsdada és a Nagy Bumm; ford. Borbás Mária; Móra, Bp., 2010
  • Nyúl Péter további kalandjai; ford. Szabó T. Anna;General Press, Bp., 2012

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Német Nemzeti Könyvtár: Emma Thompson (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Encyclopædia Britannica (angol nyelven)
  7. a b Emma Thompson - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 4.)
  8. filmproducer

További információk[szerkesztés]