Barney Thomson legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barney Thomson legendája
(The Legend of Barney Thomson)
2015-ös brit–amerikai film
RendezőRobert Carlyle
ProducerHolly Brydson
Brian Coffey
John G. Lenic
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróColin McLaren
Richard Cowan
FőszerepbenRobert Carlyle
Emma Thompson
Ray Winstone
ZeneDon Davis
OperatőrFabian Wagner
Gyártás
OrszágUK Egyesült Királyság
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő94 perc
Forgalmazás
ForgalmazóGravitas Ventures
Bemutató2015. június 17. (Edinburgh Nemzetközi Filmfesztivál)[1]
2015. július 24.
Bevétel1,3 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Barney Thomson legendája (The Legend of Barney Thomson) 2015-ben bemutatott brit vígjáték-thriller, melynek elsőfilmes rendezője és főszereplője Robert Carlyle, további fontosabb szerepekben Emma Thompson és Ray Winstone látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Barney Thomson átlagos életű, visszahúzódó ember, aki borbélyként dolgozik egy üzletben. Ám a véletlenek kusza sorozata következtében sorozatgyilkos válik belőle, aminek ő egyáltalán nem örül és nem is akarta, hogy így legyen. Hozzáértés híján nem is nagyon tudja, hogy most mihez kezdjen, és az anyukájától kér segítséget, akiről kiderül, hogy valójában hidegvérű gyilkos. Amikor a rendőröknek is kezd gyanússá válni a helyzet, és Barney-t is elkezdik kérdezgetni, már nem babra megy a játék, és a férfi lába alatt egyre forróbb lesz a talaj.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on a film 59%-ban kapott pozitív kritikákat, egy tízes skálán átlagosan hatos értékeléssel.[3] A Metacritic weboldalon 100-ból 59 pontot kapott a film, kilenc kritika alapján.[4]

2015-ben elnyert két BAFTA-díjat, az egyiket a legjobb filmért, a másikat pedig Emma Thompson kapta, mint a legjobb színésznő. Robert Carlyle két jelölést kapott ezen a BAFTA díjátadón, az egyiket a legjobb színész, a másikat pedig a legjobb rendező kategóriában. A filmet 2015-ben az Edinburgh-i filmfesztiválon Michael Powell (A legjobb brit filmnek járó díj) díjra jelölték.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barraclough, Leo: Edinburgh Film Festival to Open with Robert Carlyle’s ‘The Legend of Barney Thomson’ (angol nyelven). [[Variety (magazin)|]], 2015. május 5. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  2. Barney Thompson (2015) (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  3. "The Legend of Barney Thomson (2016) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  4. The Legend of Barney Thomson Reviews (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  5. Watchthis.hu/Díjak és jelölések, díj leírás. [2016. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 12.)

További információk[szerkesztés]