James Cosmo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Cosmo
2014-ben
2014-ben
SzületettJames Ronald Gordon Copeland
1948. május 24. (75 éves)[1]
Clydebank
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeskót
HázastársaAnnie Harris (2000 –)
SzüleiJames Copeland
Helen Goodlet Findlay
Foglalkozása
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • színész
IskoláiClydebank High School
KitüntetéseiMember of the Order of the British Empire
Színészi pályafutása
Aktív évek1965 óta
Híres szerepeiHegylakó
A rettenthetetlen
Trainspotting
Trója
Ben-Hur
Trónok harca
Tevékenységszínész

A Wikimédia Commons tartalmaz James Cosmo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

James Cosmo, teljes születési nevén James Ronald Gordon Copeland (Clydebank, Dunbartonshire, Skócia, Egyesült Királyság, 1948. május 24. –)[2] skót színész. Ismert szerepeit a Hegylakó, A rettenthetetlen, Trainspotting, Trója, a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, a 2016-os Ben-Hur és a 2017-es Wonder Woman című mozifilmekben alakította. Szerepelt a Trónok harca, a Kemény motorosok és Az Úr sötét anyagai televíziós kalandfilmsorozatokban is. A Brit Birodalom Rendjének tulajdonosa (MBE).

Élete[szerkesztés]

Származása, tanulmányai[szerkesztés]

James Copeland színész (1918–2002) és Helen Goodlet Findlay fiaként született.[3] Egy Laura nevű nővére van.[4] Elemei iskoláit Dumbartonban járta ki. A család Londonba költözött, az ifjú James krikettezni tanult Sean Connerytól, miközben apja a pubban sörözött Peter O’Toole-lal.[4] James tizenegy éves korában visszatért Glasgowba, és egy ideig Dalmuirban, egy hajóbontó üzemben dolgozott.[4] Glasgowban kijárta Royal Scottish Academy of Music and Dramatic Art színakadémiát, majd a bristoli Old Vic Drama School színművészeti főiskolát is. Színész apjának vezetékneve helyett pályája kezdetén felvette a Cosmo művésznevet, édesanyjának középső neve után.[4]

Színészi pályája[szerkesztés]

Első televíziós filmszerepét 1966-ban kapta, a Ransom for a Pretty Girl krimisorozat egyik főszerepét (Charlie Milne).Robusztus testalkatának megfelelően legtöbbször kemény férfias karaktereket, nagyerejű harcosokat, verekedőket, rockzenészeket, katonákat, és hasonló, erőt és hatalmat sejtető, vérbő, nagyhangú figurákat alakított. Ilyen volt Angus MacLeod klánfőnök a Hegylakóban (1986), Campbell vezér a A rettenthetetlenben (1995), Karácsony apó a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című részében (2005), vagy Hrothgar vezér Az utolsó légió-ban (2007). 2004-ben Glaucust játszotta a Trója című monstre háborús filmben, ottani partnerei közül Sean Beannel és Julian Gloverrel később együtt szerepelt a Trónok harca sorozatban is.

Drámai filmekben is szerepelt, így a Trainspottingban (1996) vagy a Kurt Vonnegut Harrison Bergeron c. regényéből készült 2081 című disztópikus filmben (2009).

Televíziós sorozatszerepei között említendő Jeor Marmont, Lord Commander alakítása a Trónok harcában, amelyet Magyarországon a HBO mutatott be. 2014-ben szerepelt a Breakdown c. thrillerben, Craig Fairbrass-szal, Bruce Payne-nel, Emmett Scanlannal, Olivia Granttel és Tamer Hassannal egy csapatban.

Néhány filmjében zenészként (gitárosként) is közreműködött, ilyen betétszámai voltak az 1999-es Még egy csók c. filmben, a Kisvárosi gyilkosságok sorozat 2007-es „A rocklegenda” c. epizódjában, ahol John Nettles-szel közösen zenélnek, és a 2013-es The Christmas Candle című filmben, ahol Cosmo Susan Boyle énekét kíséri.

Főszerepet vitt a 2016-os Elhárítók-ban. 2017-ben megjelent a Len Deighton fantasztikus történelmi regényéből készült SS-GB című krimisorozatban, amely egy alternatív történelemben, a nácik által megszállt Nagy-Britanniában játszódik. 2019-ben A rózsa neve c. olasz–német tévésorozatban Jorge de Burgos atyát játszotta. Szerepet kapott a Jagame Thandhiram című gengszterfilmben (film noir), amelyet jelenleg (2021-ben) forgat Karthik Subbaraj indiai rendező, több indiai sztár főszereplésével. Ezt a tervek szerint a Netflix fogja forgalmazni.[5]

Magánéleti tevékenységei[szerkesztés]

Cosmo jelenleg (2020) a Chance for Childhood nevű gyermek-jóléti szervezet vezetője.[6] Színművészi teljesítményéért és magemberként végzett jószolgálati munkájáért a Sunday Mail/McEwan’s People’s Filmfesztivál életműdíjjal (Lifetime Achievement Award) tüntette ki.

2000. május 24-én feleségül vette Annie Harrist,[2] akivel jelenleg (2021-ben) is együtt élnek.

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Zenészi közreműködései[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b James Cosmo, Discography. Discogs.com. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  3. James Cosmo Biography (1948–). Filmreference.com. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  4. a b c d James Cosmo on Game of Thrones, Whisky Galore and his strange days on Big Brother”. HeraldScotland. (Hozzáférés: 2021. április 22.)  
  5. Dhanush’s Jagame Thandhiram teaser out, makers confirm direct Netflix release (angol nyelven). India Today, 2021. február 22. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  6. Our patrons – Chance for Childhood – Children’s charity. Chance for Childhood. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  7. Még egy csók (1999). Soundtrack Credits. IMDb.com
  8. Kisvárosi gyilkosságok. The Axeman Cometh (2007). Soundtrack Credits. IMDb.com
  9. The Christmas Candle (2013). Soundtrack Credits. IMDb.com
  10. Actor James Cosmo after receiving his (Member of the Order of the British Empire) MBE for services to drama from Queen Elizabeth II. alamy.com, 2018. július 3. (Hozzáférés: 2021. április 23.)

További információk[szerkesztés]