Múlt karácsony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Múlt karácsony
(Last Christmas)
2019-es brit–amerikai film
RendezőPaul Feig
Producer
AlapműLast Christmas
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • kísértetfilm
Forgatókönyvíró
  • Bryony Kimmings
  • Emma Thompson
  • Greg Wise
Főszerepben
Zene
OperatőrJohn Schwartzman
VágóBrent White
Gyártás
GyártóFeigco Entertainment
Ország
Nyelvangol
Játékidő109 perc
Költségvetés30 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25391/2019)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Múlt karácsony (eredeti cím: Last Christmas) 2019-ben bemutatott amerikai-brit romantikus filmvígjáték, amelyet Paul Feig rendezett.

A forgatókönyvet Bryony Kimmings, Emma Thompson és Greg Wise írta. A producerei Paul Feig, Jessie Henderson, David Livingstone és Emma Thompson. A főszerepekben Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson és Rebecca Root láthatók. A film zenei rendezője Theodore Shapiro. A film gyártója a Feigco Entertainment, forgalmazója a Universal Pictures.

Amerikában 2019. november 8-án, az Egyesült Királyságban 2019. november 15-én, Magyarországon 2019. november 7-én mutatták be a mozikban.

A filmben végig George Michael és a Wham! zenéje hallható, köztük a Last Christmas és egy korábban nem hallott dal is.

Cselekmény[szerkesztés]

Katarina („Kate”) London belvárosában egy egész évben nyitva tartó, karácsonyi dolgokat árusító üzletben dolgozik, zöld manóruhába öltözve. Főnöknője és a bolt tulajdonosa egy ázsiai származású nő, aki „Télapó”-nak hívatja magát. Kate pillanatnyilag hajléktalan, mert a szobatársa kidobta. Kate észrevesz egy ázsiai kinézetű fiatalembert, aki az üzlet előtt ácsorog, és felfelé néz. Kate kíváncsiságból kimegy hozzá és megtudja, hogy Tomnak hívják.

Kate énekesi meghallgatásra megy, ahol azonban nem veszik fel. Véletlenül ismét összefut Tommal. Tom igen jól ismeri a város rejtett zugait és szűk sikátorait.

Mivel nincs hol aludnia, visszamegy a szülei lakásába, ahol az anyja (Petra) magában él (Kate apja nem tudja elviselni, ezért soha nincs otthon). Kiderül, hogy a család az egykori Jugoszláviából vándorolt ki a háború elől az Egyesült Királyságba. Kate apja eredetileg jogász, de anyagi okokból nem tudja kiváltani az ehhez szükséges papírokat, így taxisofőrként dolgozik. Kate nővére, Marta ügyvéd, és nincsenek jó viszonyban egymással.

Kate többször véletlenül találkozik Tommal, aki biciklivel jár, és kiderül róla, hogy egy hajléktalan szállón dolgozik önkéntesként, továbbá, hogy nincs mobilja (azt mondja, a mobilja egy szekrényben van). Kate keresi Tomot a hajléktalan szállón, de nem találja ott, azt mondják, nem is ismerik, azonban Kate ott marad egy kicsit segíteni teát és süteményt osztani. Tom napokig nem kerül elő.

A család ismét összejön, hogy megünnepeljék Marta előléptetését, ő azonban nem boldog, mert nem akart ügyvéd lenni, csak az apja kényszerítette rá. Kiderül, hogy Marta leszbikus, amit a családban senki nem néz jó szemmel. Az anyjuk ráadásul Kate-et szereti jobban, akiről kiderül, hogy súlyos szívbeteg volt, közel a halálhoz.

Kate összefut Tommal, aki meghívja a lakásába, ami takarosan van berendezve. Kate elmondja, hogy egy évvel korábban nagyon beteg volt, szívátültetést hajtottak végre rajta, így maradhatott életben. Kate nagyon fáradt, ezért kabátban lefekszik az ágyra és elalszik.

Kate apró lépésekben elkezd javítani az életén: segít a főnöknőjének megismerkedni egy bátortalan dán férfival; bocsánatot kér Martától és annak barátnőjétől; karácsonyi dalokat kezd énekelni a hajléktalan szálló előtt az utcán, hogy pénzt gyűjtsön számukra.

Pár nap múlva ismét összefut Tommal, akivel leülnek egy padra, és Tom „szeretne mondani valamit”. Kate megijed, hogy a fiú nem akar elköteleződni, ezért nem engedi beszélni és otthagyja.

Mivel Tom megint napokra eltűnik, Kate meggondolja magát, és visszamegy Tom lakásába, ahol ruhástól aludt. Ott egy férfit talál, akiről kiderül, hogy ingatlanokkal foglalkozik. A férfi elmondja neki, hogy a tulajdonos, egy fiatalember egy éve meghalt biciklibalesetben, most ő értékesíti az ingatlant, ami azóta üresen áll. A konyhaszekrényből egy mobil kerül elő. Kate ráébred, hogy Tom volt az a szervdonor, akitől ő a szívét kapta, és hogy a találkozásaik nem történtek meg fizikailag. (Felvillannak a biciklis baleset és a műtét rövid képei).

Kate visszamegy a kis kertbe, ami Tom kedvenc helye volt, ahol újból találkoznak. Tom elmondja, örül, hogy a szíve a lány mellkasában dobog tovább. A kamera felfedi, hogy a padon egy emléktábla áll Tom nevével.

Karácsonyra Kate egy nagy bulit szervez a hajléktalan szállóban, ahol ő maga, és a szálló lakói is fellépnek, és élő zenét adnak. A rendezvényen Kate minden barátja, ismerőse és a családja is jelen van.

Kate előtt megjelennek azok az események, ahova Tom vitte el őt, ezúttal azonban Tom nélkül látjuk a jeleneteket.

Később a család is megünnepli a karácsonyt, amin első ízben részt vesz Marta párja is, egy néger lány, Alba.

Egy nyári napon Kate a kedvenc padjukon ül, és a naplójába írogat, majd mosolyogva felnéz az égre, ahogy Tom mindig is tanácsolta neki.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2]
Katarina "Kate" Emilia Clarke Molnár Ilona
Tom Webster Henry Golding Szatory Dávid
„Mikulás”, Kate munkaadója Michelle Yeoh Kubik Anna
Petra, Kate anyja Emma Thompson Kovács Nóra
Dr. Addis Rebecca Root Bertalan Ágnes
Marta, Kate nővére Lydia Leonard Ligeti Kovács Judit
Joyce Patti LuPone Kocsis Mariann
Crowley rendőrnő Ingrid Oliver Kis-Kovács Luca
Producer Peter Serafinowicz Zöld Csaba
Rendező Rob Delaney Horváth-Töreki Gergely
Ivan Boris Isakovic Törköly Levente
Dane Peter Mygind Hirtling István
Danny Ben Owen-Jones Sótonyi Gábor
Jenna Ritu Arya Nemes Takách Kata
Rufus Ansu Kabia Varga Gábor
Arthur David Hargreaves Bácskai János
Nathan Calvin Demba Jéger Zsombor
Gránátos Tom Joe Blakemore Makranczi Zalán
Andy Amit Shah Seder Gábor
Dora Anna Calder-Marshall Téglás Judit
Fabien Fabien Frankel Kenéz Ágoston
Alba, Marta barátnője Jade Anouka Lamboni Anna
Churchill rendőrnő Laura Evelyn Mezei Kitty
Castingos Sara Powell Németh Kriszta
Jégvarázs a jégen castingosa Angela Wynter Makay Andrea
Guy David Mumeni Jászberényi Gábor
Jégvarázs a jégen rendezője Sue Perkins Pálfi Kata
Sarah a zuhanyzóban Margaret Clunie Sipos Eszter Anna

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box Office: Universal And The Respectable, Sustainable, Not Bad, Pretty Good Year”, 2019. október 4. (Hozzáférés: 2019. október 23.) 
  2. Múlt karácsony (Last Christmas) - a magyar hangok”, 2019. október 23. (Hozzáférés: 2019. október 23.) [halott link]

További információk[szerkesztés]