Ginger Rogers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ginger Rogers
Ginger Rogers Argentinean Magazine AD 2.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Virginia Katherine McMath
Született 1911. július 16.
Independence
Elhunyt 1995. április 25. (83 évesen)
Rancho Mirage
Sírhely Oakwood Memorial Park Cemetery
Házastárs Phyllis Livingston Potter (1933–1954)
Robyn Smith (1980–1987)
Pályafutása
Aktív évek 19291987
Híres szerepei Kitty Foyle
Leánysors
Díjai
Oscar-díj Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek
1940

Ginger Rogers weboldala
Ginger Rogers az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ginger Rogers témájú médiaállományokat.

Ginger Rogers, polgári nevén Virginia Katherine McMath (Independence, 1911. július 16.Rancho Mirage, 1995. április 25.) Oscar-díjas amerikai színésznő volt, aki Fred Astaire táncpartnereként vált híressé („Ginger és Fred”).

Élete[szerkesztés]

A Flying Down to Rio posztere

Szülei William Eddins Mcmath (1880-1925) és Lela Emogene Owens voltak, akik a születése után nem sokkal elváltak. Anyja a nagyszüleihez költözött Kansas City közelébe. Helen nevű fiatalabb unokahúga lerövidítette a Virginia nevet és a „Ginga” a becenevévé vált. 9 éves korában anyja ismét megházasodott. Új férje John Logan Rogers lett.

Ginger Rogers már 14 éves korában fellépet Vaudeville-ben táncosként. Hamarosan a New-York-i Broadway színpadain szerepelt. Első rövid filmjelenete 1929-ben volt a A Day of a Man of Affair című filmben. A Broadway-en játszott Girl Crazy musical főszerepével felhívta magára Paramount Pictures filmstúdió figyelmét és szerződést kötöttek. 1933-ig különféle filmekben szerepelt, amíg a Flying Down to Rio című zenés filmben nem találkozott Fred Astaire-rel. Ők ketten népszerű párossá váltak. Ginger a tehetségét más irányban is kamatoztatta, hogy elkerülje a beskatulyázást. Könnyed filmvígjátékokban szerepelt és önállóan is gyorsan a stúdiója, az RKO Pictures legnagyobb csillagává vált.

1937-ben együtt forgatott Katharine Hepburn-nel az Álomkapu című filmben, amiért kitűnő kritikákat kapott. 1939-ben érte el legnagyobb sikerét a Bachelor Mother című filmben. Mivel elégedetlen volt az általában egyszerű szerepekkel, komolyabbakat keresett. Meglepetést okozott, amikor a Leánysors (Kitty Foyle - 1940) főszerepéért Oscar-díjat kapott. A Primrose Path című melodrámában megformált nő szerepét a szaksajtó nagy lelkesedéssel fogadta. Az 1940-es évek végéig sikeres színésznő volt az ennek megfelelő magas fizetéssel. 1949-ben utoljára forgatott együtt Fred Astaire-rel a Táncolj a Broadway-n! című filmben. Ezután egyre inkább a színpad felé fordult, amihez továbbra is erős szálak fűzték, de forgatott még filmeket és 1991-ig tévésorozatokban is szerepelt. Ebben az évben kiadta Ginger, My Story című önéletrajzát.

Élete során ötször ment férjhez.

Ginger Rogers tenyerének és cipőjének lenyomata

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ginger Rogers című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.