Ugrás a tartalomhoz

Natalie Portman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Natalie Portman
2023-ban
2023-ban
SzületettNeta-Lee Hershlag
1981június 9. (43 éves)
Jeruzsálem
Állampolgársága
HázastársaBenjamin Millepied (2012. augusztus 4. – 2024. február)[1]
Gyermekeikét gyermek:
 • Aleph Millepied
 • Amalia Millepied
Foglalkozása
Iskolái
 • Charles E. Smith Jewish Day School
 • Jeruzsálemi Héber Egyetem
 • Syosset High School (–1999)
 • Harvard Egyetem (1999–2003, BA, lélektan)
Kitüntetései

Magassága165 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1994
Híres szerepei
Díjai
Oscar-díjak
Legjobb női főszereplő
Fekete hattyú (2011)
Golden Globe-díjak
Legjobb női főszereplő (filmdráma)
Fekete hattyú (2011)
Legjobb női mellékszereplő
Közelebb (2005)
BAFTA-díjak
Legjobb női főszereplő
Fekete hattyú (2011)
További díjak

Natalie Portman aláírása
Natalie Portman aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Natalie Portman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Natalie Portman (eredeti nevén Neta-Lee Hershlag) (Jeruzsálem, 1981. június 9. –) Oscar- és Golden Globe-díjas, izraeli származású amerikai filmszínésznő. Gyermekszínészként kezdte karrierjét a 90-es években, az ezt megelőző években pedig táncolt és modellkedett. Első szerepét a Léon, a profi c. filmben kapta, melyben Jean Reno partnere volt, de az igazi ismertséget az új Csillagok háborúja trilógia hozta meg számára, melyben Padmé Amidala szenátort alakította. Natalie többször is hangoztatta, hogy "…szívesebben vagyok okos, mint híres", ezért a Csillagok háborúja filmek forgatásával egyidőben a Harvard pszichológia szakán tanult; 2003-ban végzett.[2]

2001-ben Csehov A sirály c. darabjában szerepelt, többek között Meryl Streep, Kevin Kline és Philip Seymour Hoffman oldalán. 2005-ben a Közelebb c. filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

2011-ben a Fekete hattyú c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Családja[szerkesztés]

1981-ben született Natalie Hershlag néven, az izraeli Jeruzsálemben egy orvosművész házaspár egyetlen gyermekeként. Édesapja Avner Hershlag termékenységkutató, édesanyja Shelley Stevens. Portman anyai rokonai osztrák és orosz zsidók voltak, apai rokonai Lengyelországban, illetve Romániában éltek, később pedig Izraelbe emigráltak. Apai nagyapjának szülei Auschwitzban haltak meg, romániai születésű dédanyja pedig a britek kémje volt a második világháborúban.[3]

Családja nem sokkal születése után az Egyesült Államokban, többszöri költözködés után New Yorkban telepedett le. Állítása szerint, habár igazán szereti az Egyesült Államokat, mégis Jeruzsálemben érzi igazán otthon magát. Mivel egyedüli gyermek, különösen szoros viszony fűzi őt szüleihez, akik minden premierjén részt vesznek.

2011. június 14-én született meg fia, Aleph. 2012. augusztus 4-én feleségül ment Benjamin Millepied francia koreográfushoz. 2017. február 22-én született meg lánya, Amalia.

Tanulmányai[szerkesztés]

Portman nagyon jó tanuló volt az iskolában; végig színjelesre teljesített. "A tudományok, az irodalom vagy a nyelvek számomra sokkal izgalmasabbak, és sosem érdekelt, hogy az egyetem választása esetleg kerékbe töri a karriert. Inkább leszek okos, mint filmsztár!",[4] mondta egyszer egy interjúban. Habár elmondása szerint szülei nem voltak vallásosak, mégis egy New York-i zsidó általános iskolába járt. Középiskolai tanulmányait a Syosset Középiskolában végezte. Portman nem tudott elmenni a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak bemutatójára, mivel középiskolai záróvizsgáira készült.[5] Középiskola után beiratkozott a Harvardra, ahol pszichológiát tanult, de hallgatott emellett történelmet, filozófiát és teológiát is. 2003 júniusában diplomázott. A Harvardon a Lowell-ház tagja volt,[6] és egyik alkalommal egy cikket írt a Harvard Crimsonba (iskolaújság), egy antiizraeli írásra reagálva.[7] Portman az egyik harvardi professzor asszisztense volt, és (Natalie Hershlag néven) társszerzője volt egy neuropszichológiai cikknek, aminek köszönhetően Erdős-száma 5.[8][9][10][11][12] 2006 márciusában vendégelőadó volt a Columbia Egyetemen, ahol a terrorizmusról tartott előadást, a V mint vérbosszú c. filmje kapcsán. Angol nyelven és héberül[13] folyékonyan beszél, franciául,[14] japánul és németül bizonyos fokig.[15] Nemrég arabul kezdett tanulni.

Személyes meggyőződés és jótékonyság[szerkesztés]

Portman 8 éves kora óta vegetáriánus és az állatok jogainak szószólója. Nem eszik állati eredetű ételt, és nem visel sem szőrmét, sem tollat, sem bőrt. 2007-ben Portman piacra dobta saját tervezésű cipőit, amelyeket alternatív természetes anyagokból készítenek. A bevételt teljes egészében jótékony célra fordítja, mellyel többek között az állatvédőknek próbál segíteni. Szintén 2007-ben egy hegyi gorillákért folytatott kampány keretében Portman Ruandába utazott, hogy dokumentumfilmet forgasson egy stábbal a gorillákról. A természetfilmet az Animal Planet nevű csatorna sugározta. A munka során Portmannek alkalma nyílt arra, hogy az egyik példányt saját maga nevezze el. Portman a Gukina nevet adta az egyik kisgorillának, ami azt jelenti: játszani.

Portman nagyon sok felé adakozik, de nem a hagyományos értelemben. "Azt az elvet vallom, hogy ne enni adj annak, aki éhes, hanem tanítsd meg halászni." Portman a FINCA – Foundation for International Community Assistance-ot támogatja adományaival. A szervezet egészen új, speciális módon támogatja a szegényeket: kezdőtőkét biztosít számukra, hogy utána saját kisvállalkozásuk segítségével, a maguk erejéből állhassanak talpra. 2007-ben Portman ellátogatott olyan egyetemekre, mint például a Harvard Egyetem, a UCLA, a UC Berkeley, a Stanford, Princeton, New York Egyetem és a Columbia Egyetem. Beszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a Village Banking Campaign-hoz, és adományaikkal támogassák a rászoruló családokat és közösségeket.

Színészi pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Portman 4 éves korában kezdett el táncolni. 10 éves volt, amikor egy ügynök felfigyelt rá, és modellmunkákat ajánlott neki. Később azonban rádöbbent, hogy a színészet sokkal inkább érdekli, mint a modellkedés. Egy interjú során, Portman azt nyilatkozta: "…különböztem a többi gyerektől. Sokkal ambiciózusabb voltam és tudtam, hogy mit akarok elérni, épp ezért nagyon keményen dolgoztam. Nagyon komoly gyermek voltam."[16] Portman az iskolai szünidők alatt színházi táborokban vett részt, és olyan darabokban játszott, mint például a Kabaré vagy a Szentivánéji álom. 1994-ben Jean Reno oldalán megkapta Mathilda szerepét a Léon, a profi című filmben. A nagyközönség ekkor figyelt fel rá, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak tehetségéről. Portman ekkor vette fel nagyanyja leánykori nevét, és a továbbiakban ezen a néven szerepelt a filmekben. Minderre azért volt szükség, mert meg akarta óvni a saját maga és családja életét a sajtó tolakodó kíváncsiskodásától.

1995–1999[szerkesztés]

A 90-es évek közepétől kezdve Portman előtt nyitva állt a nagyvilág; olyan filmekben szerepelt, mint például a Szemtől szemben, a Gyönyörű lányok, a Varázsige: I Love You és a Támad a Mars!. Emellett ő volt az első, akit felkértek a William Shakespeare Rómeó és Júlia c. drámájából készült film, a Rómeó+Júlia főszerepére, de ezt elutasította, mert a szerelmi jelenetek, valamint a közte és Leonardo DiCaprio közti korkülönbség elrettentette. Ezek után a Lolita szerepét nem vállalta el, a Jégvihart túl komornak találta. 1997-ben Portman az Anne Frank naplójából készült Broadway-adaptációban alakította a címszereplőt. A Mindenütt jó c. film főszerepét is le akarta mondani, mert nem volt hajlandó meztelenül a kamerák elé állni, de miután átírták a forgatókönyvet, mégis leforgatta a filmet. Az ebben a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték.[17] A 90-es évek vége felé George Lucas Luke Skywalker és Leia hercegnő édesanyjának szerepét kínálta fel a számára az eredeti Star Wars-trilógia cselekményét megelőző részekben. Portmant ez az alakítása tette igazán ismertté. Az új trilógia első részét 1999–ben mutatták be. Ezek után nem sokkal egy leányanya szerepét alakította az Ahol a szív lakik c. filmben.

2000–2005[szerkesztés]

Az Ahol a szív lakik c. film után Portman beiratkozott a Harvard Egyetemre, pszichológia szakra. Egy 1999-es interjújában megjegyezte, hogy a Star Wars filmeket leszámítva nem szeretne semmilyen filmben szerepelni, mert az elkövetkező években a tanulásra szeretne koncentrálni.[18] 2000 júniusától szeptemberig a Csillagok háborúja II: A klónok támadása c. epizódot kezdte el forgatni. 2001 júliusában Csehov Sirály c. darabjában alakította Nyina szerepét, és olyan színészekkel játszott együtt, mint Meryl Streep, Kevin Kline és Philip Seymour Hoffman. Ugyanebben az évben Zoolander – A trendkívüli c. filmben tűnt fel cameo szerepben, sok más hírességgel együtt. 2002–ben Portman egy kis szerepet kapott a Hideghegy c. filmben Jude Law és Nicole Kidman oldalán.

2004–ben olyan filmekben tűnt fel, mint a Garden State vagy a Közelebb. Az utóbbi filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott. Ugyanezért a szerepért Oscarra is felterjesztették legjobb női mellékszereplő kategóriában, de a díjat abban az évben Cate Blanchett vihette el.[19][20]

2005–ben a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja c. filmben utoljára öltötte magára Padmé Amidala szerepét. Nem sokkal a bemutató (május 19.) előtt leborotváltatta a haját a V mint vérbosszú című film főszerepének kedvéért. Ebben Hugo Weaving oldalán egy fiatal lányt játszott, aki egy alternatív jövőben, véletlenül keveredik bele a fenyegető brit diktatúra ellen szőtt konspirációba. 2005-ben Portman a Free Zone, illetve a Goya kísértetei c. filmekben tűnt fel. Ez utóbbit 2006-ban mutatták be.

2006–napjainkig[szerkesztés]

2006–ban Portman részt vett a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a V mint vérbosszú c. film kapcsán. Ebben a filmben Evey Hammondot alakította, akit a titokzatos V megment a diktatúrát kiszolgáló rendőrségtől. A szerep kedvéért Portmannak el kellett sajátítania a brit akcentust (a történet Angliában játszódik), és le kellett borotváltatnia a haját. 2006 áprilisában a Mr. Magorium's Wonder Emporium c. gyerekeknek szóló filmet kezdte el forgatni Dustin Hoffman-nal. Elmondása szerint rendkívül izgalmas feladat volt számára, hogy gyerekekkel dolgozhatott együtt. 2006 végén elkezdődtek a A másik Boleyn lány c. film forgatási munkálatai, melyben Portman Boleyn Anna szerepét kapta meg, noha először Mary szerepét kínálták fel neki. A Marie Claire Magazinnak úgy nyilatkozott: "Anna sokkal jobban izgatott, mint a kiszámítható, egyenes Mary. Nagyobb kihívásnak éreztem ezt az elvetemült, bonyolult, romlott embert eljátszani, mert én nem ilyen vagyok."

Szintén 2006-ban, Portman Wong Kar-wai My Blueberry Nights – A távolság íze c. filmjében szerepelt. Ebben egy bájos szélhámost, Leslie karakterét alakította. Emellett egy kisebb szerepet kapott A Simpson család 18. évadjában, melyben Bart Simpson barátnőjének, Darcynak kölcsönözte a hangját.[21] 2007-ben Wes Anderson rövidfilmjében, a Hotel Chevalierben tűnt fel, melyben először vállalt el egy meztelen jelenetet. 2008-ban Portman lett a 61. cannes-i filmfesztivál legfiatalabb zsűritagja.[22]

2008-ban 27 évesen debütált elsőfilmes rendezőként az Eve c. rövidfilmjével a Velencei Filmfesztiválon. 2009-ben Tobey Maguire és Jake Gyllenhaal mellett játszott a Testvérek c. drámában, mely a Susanne Bier által rendezett 2004-es Brødre (Testvéred feleségét…) című dán film remake-je.[23]

2010-ben egy veterán balerinát alakított Darren Aronofsky Fekete hattyú c. filmjében. Ahhoz, hogy felkészüljön a szerepre, hat hónapon keresztül napi 5-8 órás táncoktatáson vett részt, és leadott 10 kilót. 2011. január 16-án ezért a szerepért a legjobb színésznő kategóriában nyert a Golden Globe-díj-átadón. 2011. február 27-én, ugyanezen szerepéért a legjobb női főszereplő kategóriában nyert Oscar-díjat.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Filmrendező, forgatókönyvíró és producer
Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Megjegyzések
Rendező Író Producer
2008 Eve Igen Igen Nem rövidfilm
2009 Szeretlek, New York New York, I Love You Igen Igen Nem "Natalie Portman" szegmens
másik nő, AA másik nő Love and Other Impossible Pursuits Nem Nem Vezető
2010 Hesher Hesher Nem Nem Igen
2011 Csak szexre kellesz No Strings Attached Nem Nem Vezető
2015 Szeretetről, sötétségről A Tale of Love and Darkness Igen Igen Nem
The Seventh Fire Nem Nem Vezető dokumentumfilm
Jane a célkeresztben Jane Got a Gun Nem Nem Igen
2016 Büszkeség és balítélet meg a zombik Pride and Prejudice and Zombies Nem Nem Igen
2017 Eating Animals Nem Nem Igen dokumentumfilm
2018 Vox Lux Vox Lux Nem Nem Vezető
Filmszínész
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[24] Rendező
1994 Léon, a profi Léon Mathilda Vadász Bea Luc Besson
1995 Szemtől szemben Heat Lauren Gustafson Simonyi Piroska Michael Mann
1996 Gyönyörű lányok Beautiful Girls Marty Molnár Ilona Ted Demme
varázsige: I Love You, AA varázsige: I Love You Everyone Says I Love You Laura Dandridge Csondor Kata Woody Allen
Támad a Mars! Mars Attacks! Taffy Dale Simonyi Piroska Tim Burton
1999 Star Wars I. rész – Baljós árnyak Star Wars Episode I: The Phantom Menace Padmé Amidala Zsigmond Tamara George Lucas
Mindenütt jó Anywhere but Here Ann August Zsigmond Tamara Wayne Wang
2000 Ahol a szív lakik Where the Heart Is Novalee Nation Zsigmond Tamara Matt Williams
2001 Zoolander, a trendkívüli Zoolander önmaga (cameo) Ben Stiller
2002 Star Wars II. rész – A klónok támadása Star Wars Episode II: Attack of the Clones Padmé Amidala Zsigmond Tamara George Lucas (2)
2003 Hideghegy Cold Mountain Sara Juhász Réka Anthony Minghella
2004 régi környék, AA régi környék Garden State Samantha Kovács Patrícia Zach Braff
Közelebb Closer Alice Ayres / Jane Jones Zsigmond Tamara Mike Nichols
2005 Star Wars III. rész – A sithek bosszúja Star Wars Episode III: Revenge of the Sith Padmé Amidala Zsigmond Tamara George Lucas (3)
Free Zone Rebecca Amos Gitai
V mint vérbosszú V for Vendetta Eve Hammond Zsigmond Tamara James McTeigue
2006 Párizs, szeretlek! Paris, je t'aime Francine Zsigmond Tamara Tom Tykwer
Goya kísértetei Goya's Ghosts Ines Bilbatua / Alicia Major Melinda Miloš Forman
2007 My Blueberry Nights – A távolság íze My Blueberry Nights Leslie Zsigmond Tamara Vóng Ká-vaj
Utazás Darjeelingbe The Darjeeling Limited Jack exbarátnője nem szólal meg Wes Anderson (2)
Mr. Magorium meseboltja Mr. Magorium's Wonder Emporium Molly Mahoney Zsigmond Tamara Zach Helm
2008 másik Boleyn lány, AA másik Boleyn lány The Other Boleyn Girl Boleyn Anna Zsigmond Tamara Justin Chadwick
2009 másik nő, AA másik nő Love and Other Impossible Pursuits Emilia Greenleaf Zsigmond Tamara Don Roos
Szeretlek, New York New York, I Love You Rifka Zsigmond Tamara Mira Nair
Testvérek Brothers Grace Cahill Zsigmond Tamara Jim Sheridan
2010 Hesher Hesher Nicole Zsigmond Tamara Spencer Susser
Fekete hattyú Black Swan Nina Sayers Zsigmond Tamara Darren Aronofsky
2011 Csak szexre kellesz No Strings Attached Emma Franklin Zsigmond Tamara Ivan Reitman
Király! Your Highness Isabel Zsigmond Tamara David Gordon Green
Thor Thor Jane Foster Zsigmond Tamara Kenneth Branagh
2013 Thor: Sötét világ Thor: The Dark World Zsigmond Tamara Alan Taylor
2015 Kupák lovagja Knight of Cups Elizabeth Zsigmond Tamara Terrence Malick
Szeretetről, sötétségről A Tale of Love and Darkness Fania Klausner Zsigmond Tamara Natalie Portman
Jane a célkeresztben Jane Got a Gun Jane Hammond Zsigmond Tamara Gavin O'Connor
2016 Jackie Jackie Jacqueline Kennedy Zsigmond Tamara Pablo Larraín
Planetárium Planetarium Laura Barlow Rebecca Zlotowski
2017 Daltól dalig Song to Song Rhonda Zsigmond Tamara Terrence Malick (2)
2018 Expedíció Annihilation Lena Alex Garland
Vox Lux Vox Lux Celeste Montgomery Zsigmond Tamara Brady Corbet
John F. Donovan halála és élete The Death & Life of John F. Donovan Sam Turner Xavier Dolan
2019 Bosszúállók: Végjáték Avengers: Endgame Jane Foster (archív felvétel) Zsigmond Tamara Anthony és Joe Russo
Lucy az égben Lucy in the Sky Lucy Cola Noah Hawley
2022 Thor: Szerelem és mennydörgés Thor: Love and Thunder Jane Foster / Mighty Thor Zsigmond Tamara Taika Waititi
2023 May December Elizabeth Berry Todd Haynes
Egyéb filmek
Év Cím Szerep Megjegyzések Rendező
2010 I'm Still Here önmaga (cameo) áldokumentumfilm Casey Affleck
2013 Illusions & Mirrors fiatal nő rövidfilm Shirin Neshat
2014 Hotel Chevalier Jack exbarátnője rövidfilm Wes Anderson
2015 The Heyday of the Insensitive Bastards Laura antológiafilm (Lacunae szegmens) Vanita Shastry
2018 Dolphin Reef narrátor dokumentumfilm Alastair Fothergill
Keith Scholey

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
2003–2004 Szezám utca Sesame Street önmaga 2 epizód
2004 Hitler's Pawn: The Margaret Lambert Story narrátor dokumentumfilm
2006, 2018 Saturday Night Live házigazda 2 epizód
2006 örmény népirtás, AzAz örmény népirtás The Armenian Genocide narrátor dokumentumfilm
2007, 2012 Simpson család, AA Simpson család The Simpsons Darcy (hangja) 2 epizód
2017 Angie Tribeca – A törvény nemében Angie Tribeca Christina Craft 1 epizód
2021 Mi lenne, ha…? What If...? Jane Foster (hangja)
Bluey narrátor (hangja) 1 epizód

Színház[szerkesztés]

 • Kegyetlen! (1994)
 • Anna Frank naplója (1999)
 • A sirály (2001)

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Microsoft Start
 2. D'Angelo, Jennifer. „Cerebral Celebs Give Up Screen for Studies”, FOXNews.com, Fox News Channel, 2002. május 23.. [2008. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. január 24.) 
 3. Chris Heath. „The Private Life of Natalie Portman”, Rolling Stone. [2006. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2006. május 11.) 
 4. Natalie Portman. [2009. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
 5. Stella Papamichael. „Natalie Portman interview”, BBC (Hozzáférés: 2006. május 1.) 
 6. The Harvard Crimson :: News :: Housing Frenzy Welcomes Freshmen. [2009. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
 7. Natalie Portman Strikes Back. [2011. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
 8. Baird AA, Kagan J, Gaudette T, Walz KA, Hershlag N, Boas DA (2002. Aug). „Frontal lobe activation during object permanence: data from near-infrared spectroscopy”. Neuroimage 16 (4), 1120–5. o. DOI:0.1006/nimg.2002.1170. PMID 12202098.  
 9. Baird AA, Colvin MK, Vanhorn JD, Inati S, Gazzaniga MS (2005. Apr). „Functional connectivity: integrating behavioral, diffusion tensor imaging, and functional magnetic resonance imaging data sets”. J Cogn Neurosci 17 (4), 687–93. o. DOI:10.1162/0898929053467569. PMID 15829087.  
 10. Victor, J.D., Maiese, K., Shapley, R., Sidtis, J., and Gazzaniga, M.S. (1989) Acquired central dyschromatopsia: analysis of a case with preservation of color discrimination. Clinical Vision Sciences 4, 183-196. [1]
 11. Azor, R., Gillis, J., and Victor, J.D. (1982) Combinatorial applications of Hermite polynomials. SIAM Journal on Mathematical Analysis 13, 879-890. [2]
 12. P. Erdos and J. Gillis, "Note on the transfinite diameter," J. Lond. Math. Soc. 12 185 (1937).
 13. 5 facts about Natalie Portman. somethingjewish.co.uk, 2002. május 15. [2006. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 9.)
 14. „Natalie Portman”. David Letterman (host). The Late Show. CBS. 1997. november 24. [3].
 15. Natalie Portman Shows Off Her German Skills. femalefirst.co.uk. (Hozzáférés: 2006. május 9.)
 16. Ariel Levy. „Natalie Portman Will Change Your Life”, Blender, 2005. november 1.. [2008. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.) 
 17. Golden Globe winners”, BBC NEWS, 2000. január 24. 
 18. „College Queen”. Pat O'Brien (host). Access Hollywood. 1999. augusztus 24. [4].
 19. Academy Award Database: Natalie Portman. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. [2012. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 1.)
 20. Golden Globe Award Database: Natalie Portman. Hollywood Foreign Press Association. [2008. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 1.)
 21. Portman and Bana flirting with Boleyn film”, Reuters, 2006. június 21. (Hozzáférés: 2006. június 21.) [halott link]
 22. Natalie Portman in Cannes”, 'Bauer-Griffin', 2008. május 21. 
 23. Testvéred feleségét… az Internet Movie Database oldalon (angolul)
 24. a b Natalie Portman - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. január 26.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Natalie Portman
A Wikimédia Commons tartalmaz Natalie Portman témájú médiaállományokat.