Todd Haynes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Todd Haynes
Todd Haynes 2009-ben
Todd Haynes 2009-ben
Született1961január 2. (63 éves)
Encino, Kalifornia, USA
Állampolgárságaamerikai[1][2][3]
Foglalkozásafilmrendező
Iskolái
Kitüntetései

Magassága178 cm[4]

A Wikimédia Commons tartalmaz Todd Haynes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Todd Haynes (Encino, Kalifornia, 1961. január 2. –) amerikai filmrendező. Filmjeit gyakran a New Queer Cinema mozgalomhoz sorolják.

Élete[szerkesztés]

Haynes 1961-ben született Los Angelesben, gyermekkorát a közeli Encinóban töltötte. Figyelme hamar a filmkészítés felé fordult, első filmjét még gimnazista korában, 17 évesen forgatta. Egyetemi tanulmányait a Brown Egyetem szemiotika szakán kezdte; majd a Bard College-ben szerzett filmes diplomát. 1988-ban megalapította a Apparatus Productions szervezetet, amely független filmesek támogatásával foglalkozott.

Első komolyabb sikerét az 1991-es Poisonnal aratta, a film elnyerte a Sundance Filmfesztivál nagydíját. A Jean Genet írásai alapján készült alkotás három eltérő műfajú film keverékéből áll össze: egymást követik a jelenetek egy dokumentumfilmből, egy az ötvenes évek stílusát idéző sci-fi horrorból, és egy meleg szerelmi történetből. Az 1995-ben forgatott Safe, majd a három évvel később bemutatott Velvet Goldmine után az igazi közönségsikert a Távol a mennyországtól hozta meg neki.

Jelenleg Portlandben él, homoszexualitását nyíltan vállalja.[5]

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]