Csillagok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csillagok háborúja
amerikai médiafranchise

Star Wars Logo.svg
Rendező George Lucas
Műfaj
Zene John Williams
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

A Csillagok háborúja (eredeti cím: Star Wars) egy űropera-filmsorozatnak, irodalmi műveknek és számítógépes játékoknak a neve. Mindezek George Lucas filmrendező ötletei alapján készültek el. A filmek cselekménye „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” játszódik, az elképzelt galaxist uraló Galaktikus Köztársaság, majd Galaktikus Birodalom közti átmenetek, valamint a Lázadó Szövetség és a Galaktikus Birodalom között zajló galaktikus polgárháború körül forog. Az egész cselekmény, amely számos archetipikus forrásból (mesés elemek, klasszikus és középkori mítoszok és legendák, valamint népszerű korabeli filmek és sorozatok) építkezik, és a sci-fi műfaj technicista világát egyesítette sajátosan mitikus és kalandos elemekkel, a jó és a rossz harcáról szól, valamint az egyéni kitartásról a rossz útra fordító hatások ellen.[1]

Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia, főleg annak elsőként vetített része, a később Egy új remény-nek (IV. epizódnak) címzett, úttörő jelentőségű volt a sci-fi műfajában mind tartalmilag, mind a technikai megvalósítást tekintve, de az előzmény-trilógia (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) is számos újítást hozott magával. A klasszikus „trilógia” a filmtörténet és a science-fiction műfaj történetének kihagyhatatlan eleme, számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre volt hatással.

Áttekintés[szerkesztés]

Ez a film nem a jövőről szól. A Star Wars egy fantasy, ami sokkal közelebb áll a Grimm fivérekhez, mint a 2001: Űrodüsszeiához.

George Lucas[2]

A Csillagok háborúja (angolul: Star Wars) történetét kilenc (jelenleg nyolc legyártott) mozifilm meséli el. Egy sor más animációs film, könyv, képregény és videojáték (valamint néhány, az eredeti sorozathoz lazábban kapcsolódó spin-off-szerű mesefilm) mutatja be bővebben az eredeti filmek által létrehozott kitalált világot.

A filmek és a könyvek idegen világokban játszódnak, a fontosabb szereplők egy része – a mellékszereplőknek pedig nagy része – nem ember, hanem idegen fajokba tartozik – vagy éppenséggel droid –, a cselekmény mégis emberi jellegű. A történetben keverednek a racionális alapokon álló sci-fi elemek (forradalmi küzdelem egy elnyomó rendszer ellen, űrhajók, idegen bolygók és lények, a haditechnikai eszközök kiemelt szerepe), valamint a meseszerű, illetve mitikus vonások (emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus jellegű Erőt használják; a Jó és a Gonosz örök küzdelme, az egyéni ellenállás lehetősége a kísértő Gonosz ellen, a Legkisebb Fiú győzelme).

Számos kritikus – és a történet szerzőjének – véleménye szerint a sci-fi külsőségek ellenére a Csillagok háborúja valójában közelebb áll a fantasy, valamint a kalandfilm műfajához. Ettől nem függetlenül a filmsorozat sok vonatkozásban hasonlít a mítoszokhoz. George Lucas szerint az volt a szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre: nem a tudományos problémák és a Föld vagy az emberiség jövője izgatta, amikor a készítésbe fogott, hanem történeteket, kalandokat akart mesélni, olyasfajtákat, amikért fiatal korában maga is rajongott: westernek, kalandfilmek és kalandregények, képregények és a Flash Gordon című ponyva-sci-fi tévésorozat.

Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva.... Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.
George Lucas[3]

A „korszellemtől”, amelyben Lucas felnőtt, ez egyáltalán nem volt idegen: a hatvanas-hetvenes évektől kezdve megfigyelhető a természettudományos optimizmus hanyatlása, sőt a tudományellenesség (ez számos okra vezethető vissza, a legnyilvánvalóbb, de közel sem biztosan az egyetlen a hidegháborús korszak légköre, amelyben az emberiség két egymástól rettegve élő frakcióra oszolva a csúcstechnológiás atomfegyverek árnyékában élte életét, amelyek egyszerre garantálták a kétes békét a kölcsönös elrettentés jegyében, illetve a totális világpusztulást, ha az előbbi véletlenül mégse működne). A Csillagok háborújával Lucas nemcsak kilúgozta a sci-fi műfajból egyik lényegét, a természettudományok iránti érdeklődést, de tovább is ment: a legelsőként elkészített filmben, amit később Új reménynek címeztek, a gonosz birodalma által elkészített bolygópusztító szuperfegyver, a Halálcsillag képviseli a tudományos-technológiai fejlődés csúcsát, amelytől még a film leggonoszabb szereplője, Darth Vader is undorodik.

A Csillagok háborúja egyik legismertebb szereplője, Darth Vader alakja az A Birodalom visszavág című részből

Ilyesfajta elemekből építkezve dolgozta ki saját „űroperáját”. A filmsorozat szereplői, a helyszínek elnevezései és egyes épületek, tárgyak ennek megfelelően számtalan utalást tartalmaznak az emberiség történelmére, nagy alakjaira, filmjeire, mítoszaira.[4] A filmszéria mítoszi oldalának kidolgozásakor nagy hatással volt rá Joseph Campbell amerikai író-vallástörténész (Lucas eljárt élőben tartott előadásaira is, csak hogy személyesen találkozhasson vele), aki a különféle világvallások mögött egy egységes ősmítoszt tételezett fel. Lucas elhatározta, hogy filmjét részben ezekre az ősi mítoszokra építi, melyekből azokat az elemeket veszi át, amelyek feltehetően kultúra- és személyfüggetlenek, amelyek minden ember számára mondanak valamit, kortól, nemtől, kultúrától függetlenül. A félkész történettervet többször is elvitte Campbellnek, és kikérte a véleményét. A konzultációk nyomán Campbell egyszer félig tréfásan „a legjobb tanítványának” nevezte Lucast.[5]

A Csillagok háborúja – már a neve is sugallja – egy afféle legenda, stílusa egy modern kori ősi mese, egy amerikai mítosz létrehozását célozza meg. A történet a valóságtól elrugaszkodott környezet ellenére nagyon is valós, az ember örök harcáról, alapvetően a jóról és a rosszról szól. Ezek miatt a Csillagok háborúja leginkább külsőségeiben tekinthető sci-finek; igazából sokkal inkább hasonlítható a fantasy alkotásokhoz (mint amilyen például A Gyűrűk Ura); ugyanis csupán inkább a valósághoz képest jövőnek tűnő mitikus környezetben játszódik, ahol a különleges, távoli földrészek helyét bolygórendszerek veszik át. Egyik alkotásban sem játszik fontos szerepet a fizikai valóság határainak betartása, legyen szó varázslatról, az Erő használatáról, vagy olyan eszközökről, mint a fénykard. Fő problémája – Lucas saját meghatározása szerint[6] – is a jó és rossz általános küzdelme, mint a mesékben és a fantasyban; nem pedig az emberiség jövője, vagy valamilyen tudományos probléma középpontba helyezése. A sci-fi elemeket felhasználó fantasy altípust science fantasy-nak nevezzük és ma már a Star Wars-t is ebbe a kategóriába soroljuk.[7][8]

Sok Csillagok háborúja-rajongó a filmeket gyerekként látta, és az akkor forradalminak számító különleges effektusok, a filmek fantáziadús képi világa és cselekményvezetése mély nyomot hagytak bennük. A filmek számos eleme – így például R2-D2 vagy Csubakka alakja, a fénykard, vagy „Az Erő legyen velünk!” kifejezés, vagy a Darth Vader légzőrostélya által kiadott zaj – vált kultikus emblémává, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte, így a magyar közönség számára is.[9]

Elhelyezés térben és időben[szerkesztés]

Minden film és általában minden, az univerzumhoz kapcsolódó mű elején megjelenik a következő sor: „Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…” (eredeti angol nyelven: „A long time ago in a galaxy far, far away….”) és ez az egyetlen sor, amely valós világgal kapcsolatban hangzik el (nyilvánvaló itt az utalás a mesékre: „Réges régen, az óperenciás tengeren is túl…”). A megfogalmazás a mű időtlenségére is utal, univerzitására – örökérvényűségére, ahogyan az ősi mítoszoknak is mindig megvan a mai értelmezési lehetősége. A LucasArts egyik híres programja, a Behind the Magic a yavini csata előtti 5 000 000 000. évre teszi a Csillagok háborúja keletkezését. (Megjegyzés: A Star Wars Timetales a sorozat történéseit a mi korunktól mintegy 10 000 évvel későbbre teszi.)

Filmek[szerkesztés]

George Lucas, a Csillagok háborújának atyja

A filmsorozat kezdődarabját, a Csillagok háborúját 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt követően elkészült két folytatása, a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980. május 21.), majd a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér (1983. május 25.) is. A legelső leforgatott film kezdetben csak simán a Csillagok háborúja címet viselte, ám miután 1979-ben véglegessé vált, hogy lesznek további folytatásai is, a Csillagok háborúja IV: Egy új remény címet kapta.

Az első rész bemutatásának huszadik évfordulójára 1997-ben a IV.–VI. epizódokat újra megjelentették (először a mozikban, utána VHS kazettán), Special Editions címen. Ekkor ugyanis a technika már lehetővé tette olyan speciális effektusok alkalmazását is, amelyek a filmek forgatásának idején még nem voltak lehetségesek. A film feljavításán kívül George Lucas néhány effektust digitálisan újra feldolgozott (digitális Jabba és egy kicsiny, de fontos javítás a Han Solo és Greedo közti harcot bemutató filmrészletben). Ezenkívül 2004. szeptember 21-én ismét megjelent az eredeti trilógiának egy újabb kiadása, amelyben szintén találhatunk néhány változtatást. A legjelentősebb és legvitatottabb változtatás az volt, amikor a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című rész utolsó jelenetében Lucas lecserélte az Anakin Skywalkert játszó Sebastian Shaw alakját Hayden Christensenére.

1999-ben került mozikba a rajongók által várva-várt epizód, a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című rész, mely az eredeti trilógia cselekménye előtt körülbelül 30 évvel játszódik. Ezt követte további két folytatás, a Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002) és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005).

2011-ben megjelent a hat film bluray kiadása, amely szintén tartalmazott kisebb módosításokat, a klasszikus és az előzménytrilógiában egyaránt (utóbbiban például az I. rész Yoda-bábfiguráját számítógépes grafikára cserélték).

2012-ben a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, amely a sorozat jogaival rendelkezett, majd 2013 májusában Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke bejelentette, hogy a következő Star Wars-filmet – a sorozat hetedik részét, Az ébredő Erőt – Skóciában fogják forgatni J. J. Abrams rendezésében (a VII. rész forgatókönyvét a rendező Lawrence Kasdan, valamint Michael Arndt írta), a filmet 2015 decemberében mutattak be a mozikban. A folytatás trilógia második részét a Rian Johnson által írt és rendezett Az utolsó Jediket 2017. decemberében mutatták be a mozik. A trilógia befejező epizódja, melyet J. J. Abrams rendez előreláthatólag 2019 decemberében kerül a mozikba.[10]

A folytatás trilógiával egy időben a Lucasfilm bejelentette, hogy Az ébredő Erő bemutatása után évente olyan új filmek kerülnének a mozikba, melyek már nem a Skywalker-sorozat folytatásai lennének, hanem a Star Wars-univerzum egy-egy hősének története kerülne a filmek középpontjába.[11][12] Az első ilyen önálló film a 2016 decemberében bemutatott Zsivány Egyes volt, amely a III. és a IV. epizód között játszódik. Ezt követte 2018. májusában a Ron Howard által rendezett Solo, amely Han Solo fiatalkorát mutatja be.

A különálló filmek mellett egy újabb trilógia elkészítését jelentették be 2017. november 9-én, ezek az új epizódok teljesen új karakterekre fognak fókuszálni, elszakadva a Skywalker történetszáltól a galaxis egy még ismeretlen sarkában. Az új trilógiát Az utolsó Jedik írója és rendezője Rian Johnson készíti majd.[13]

2018. február 6-án a Lucasfilm bejelentette, hogy a Trónok harca című sorozat készítői David Benioff és D. B. Weiss is új, a Skywalker-sagától elkülönülő filmeket fognak készíteni.[14]

Trilógiák
Film Bemutató Rendező Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek) Forgalmazó
Eredeti trilógia
IV. rész–
Egy új remény
1977. május 25. George Lucas Gary Kurtz 20th Century Fox
V. rész–
A Birodalom visszavág
1980. május 21. Irvin Kershner Leigh Brackett és Lawrence Kasdan George Lucas
VI. rész –
A Jedi visszatér
1983. május 25. Richard Marquand Lawrence Kasdan és George Lucas Howard Kazanjian
Előzmény trilógia
I. rész –
Baljós árnyak
1999. május 19. George Lucas George Lucas Rick McCallum 20th Century Fox
II. rész –
A klónok támadása
2002. május 16. George Lucas
és Jonathan Hales
George Lucas
III. rész –
A Sith-ek bosszúja
2005. május 19. George Lucas
Folytatás trilógia
VII. rész –
Az ébredő Erő
2015. december 18. J. J. Abrams Lawrence Kasdan & J. J. Abrams
és Michael Arndt
Kathleen Kennedy,
J. J. Abrams és Bryan Burk
Walt Disney Studios
Motion Pictures
VIII. rész –
Az utolsó Jedik
2017. december 15. Rian Johnson Kathleen Kennedy
és Ram Bergman
Csillagok háborúja IX 2019. december 20. J. J. Abrams J. J. Abrams & Chris Terrio Kathleen Kennedy,
Michelle Rejwan és J. J. Abrams
Különálló filmek
Film Bemutató Rendező(k) Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek) Forgalmazó
Animációs film
Star Wars:
A klónok háborúja
2008. augusztus 15. Dave Filoni Henry Gilroy, Steven Melching
és Scott Murphy
George Lucas és Catherine Winder Warner Bros.
Antológia filmek
Zsivány Egyes –
Egy Star Wars-történet
2016. december 16. Gareth Edwards Chris Weitz
és Tony Gilroy
John Knoll
és Gary Whitta
Kathleen Kennedy,
Allison Shearmur & Simon Emanuel
Walt Disney Studios
Motion Pictures
Solo –
Egy Star Wars-történet
2018. május 25. Ron Howard Lawrence Kasdan & Jon Kasdan

Az eredeti, klasszikus trilógiát felújították, új jelenetekkel kibővítették majd újra kiadták, Special Edition jelöléssel.

Cím Eredeti cím Megjelenés
Csillagok háborúja IV: Egy új remény - special edition Star Wars Episode IV: New Hope 1997
Csillagok háborúja V: A birodalom visszavág - special edition Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back 1997
Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér - special edition Star Wars Episode VI: Return of the Jedi 1997

Mellékfilmek[szerkesztés]

1978. november 17-én került bemutatásra a The Star Wars Holiday Special című kétórás TV-film, amit mindössze egyszer vetítettek Amerikában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, és azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, bár az interneten hozzáférhető. A filmben Csubakka és Han Solo elutazik Csubakka bolygójára, a Kashyyykra, de útközben lázadókat kereső birodalmiak veszik őket üldözőbe. A Kashyyykon megismerhetjük Csubakka családját is, az apját, Attichitcukot, feleségét, Mallatobuckot és fiát, Lumpawarrumpot. George Lucas csak érintőlegesen vett részt a produkció elkészítésében, és nem is volt elégedett a végeredménnyel, összességében a rajongók is nagyon kedvezőtlenül értékelték, a benne található, Boba Fett alakjára koncentráló rajzfilmbetétet kivéve. Ha maga a történet nem is, a történet egyes szereplői (pl. Csubakka családtagjai) kanonikussá lettek, és megjelentek a franchise-zá terebélyesedő sorozat későbbi regényeiben és számítógépes játékaiban, illetve Boba Fett „bennmaradt” a Birodalom visszavágban.

1984. november 25-én jelent meg The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja). A film az Endor bolygón játszódik. A filmvásznon viszontláthatjuk a Endor kedves, szőrös lakóit, a mackószerű evokokat.

1985. szeptember 7-én Ewoks and Droid Adventures Hour: ewokok és droidok kaland-órája rajzfilmsorozatot kezdte el az ABC televíziós társaság Amerikában.

1985. november 24-én a The Battle for Endor (magyarul Harc az Endor bolygón címmel) az előző epizód után egy évvel jelent meg, a Bátrak karavánja folytatásaként. Viszontláthatjuk a fürtös kislányt és az ewokokat. A történet meglehetősen Walt Disney-meseszerű, stílusa távol esik a klasszikus SW-filmektől. Egy primitív, gonosz ork-nép egy madárrá változó emberi varázslónő vezetésével kiirtja a kislány, Cindel Towani családját és elfogja az ewokokat. Wicket és a kislány egy helyi mizantróp remete, Noa Briqualon segítségével megpróbálják kiszabadítani őket.

Animációs alkotások[szerkesztés]

A Star Wars: A klónok háborúja sorozat logója
Eredeti cím Megjegyzés Sugárzás
Great Heep amerikai rajzfilm sorozat 1986
Droidok amerikai rajzfilmsorozat 1993
Csillagok háborúja: Klónok háborúja rajzfilmsorozat a Klónok háborújáról 20032005
The Clone Wars vietnami rajzfilmsorozat a Klónok háborújáról 2005
Star Wars: A klónok háborúja 3D-s animációs mozifilm a Klónok háborújáról 2008
Star Wars: A klónok háborúja amerikai 3D-s animációs sorozat a Klónok háborújáról 20082014
Star Wars: Lázadók animációs sorozat, ami az A Sith-ek bosszúja és az Új remény között játszódik 20142018
Star Wars: A sors erői rajzfilmsorozat, ami a női karakterekre fókuszál 2017-

A sorozat kulturális hatása[szerkesztés]

Ösztönzés más franchise-ok számára[szerkesztés]

A Csillagok háborúja sikere adott – hol bevallott, hol egészen perre menő veszekedésig fajuló[15] – mintát, bátorítást további klasszikus sci-fi univerzumok létrehozására, mint pl. a Star Trek (amely Lucas alkotása nélkül egy befejeződött tévésorozat maradt volna) vagy a Battlestar Galactica; James Cameron is az Új Remény hatása alatt hozta létre első B-filmjét Xenogenesis néven (1978), amely tartalmazza a későbbi Nyolcadik utas a Halál számos elemét.[16]

Paródiák[szerkesztés]

A Space Balls - Űrgolyhók (1987) című film a Csillagok háborúja sorozat legnagyobb szabású paródiája. Ez más alkotásokra nézve is tartalmazott kifigurázó jellegű utalásokat (mint például a Majmok bolygója, a Star Trek, vagy a Transformers című rajzfilmsorozat), de fő vonala Lucas alkotására épül. A Zűrhajó című német film (2004) együtt parodizálta a Star Wars-filmeket, a Star Treket, és Az ötödik elemet.

Három, kb. fél-fél órás részből áll az Adult Swim médiacég Robot Chicken c. bábfilm-szkeccs-sorozatának keretében készülő Csillagok háborúja-paródiája. Az amerikai popkultúra különböző jelenségeit (filmek, sorozatok, zenekarok stb.) parodizáló filmsorozat részei stop-motion animációs technikával mozgatott és filmezett, játék-akciófigurákra hasonlító bábok pár (másod)perces, összefüggéstelen gegjeiből állnak. Kizárólag a Star Wars-szal foglalkozó, „különkiadás” jellegű részt először 2007-ben készítettek, másodszor 2008-ban, 2010-ben pedig elkészült a 3. rész is. A Robot Chickenben a Csillagok háborúja több kiparodizált szereplője, valamint George Lucas is, saját hangját adta a báboknak.

A Family Guy című, Magyarországon is sugárzott humoros rajzfilmsorozat egy-egy (a TV-adásokban két részre bontott) epizóddal tisztelgett a klasszikus első SW filmek (A New Hope, The Empire Strikes Back és a "Return of the Jedi" ) előtt.

A Jay és Néma Bob visszavág - számtalan más film mellett több jelenetben (így a címben és a nyitóban is) parodisztikus utalásokat tesz a Csillagok háborújára, egy néhány perces jelenetben feltűnik benne Mark Hamill, és Carrie Fisher is.

Tekinthető Star Wars-paródiának is a 2009-es Fan Boys c. komédia is.

A Csillagok háborújára való utalások nélkül elképzelhetetlenek az Agymenők és a hasonló szituációs komédiák.

Karakterek[szerkesztés]

Lásd még: A Csillagok háborúja szereplőinek listája
Lásd még: A Csillagok háborúja mellékszereplőinek listája
Karakter Film
Baljós árnyak A klónok támadása A Sith-ek bosszúja Egy új remény A Birodalom visszavág A jedi visszatér Az ébredő Erő Az utolsó Jedik Csillagok háborúja IX
Anakin Skywalker / Darth Vader Jake Lloyd Hayden Christensen Hayden Christensen
James Earl Jones
David Prowse
James Earl Jones
Vader: David Prowse
James Earl Jones
Anakin: Sebastian Shaw
Hayden Christensen
ismeretlen
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor Alec Guinness Hang:

Alec Guinness,[17]
Ewan McGregor

ismeretlen
R2-D2 Kenny Baker Jimmy Wee ismeretlen
C-3PO Anthony Daniels
Yoda Frank Oz Frank Oz ismeretlen
Palpatine / Darth Sidious Ian McDiarmid Clive Revill /
Ian McDiarmid
Ian McDiarmid
Qui-Gon Jinn Liam Neeson
Nute Gunray Silas Carson
Padmé Amidala Natalie Portman
Panaka kapitány Hugh Quarshie
Sio Bibble Oliver Ford Davies
Jar Jar Binks Ahmed Best
Nass főnök Brian Blessed
Sabé Keira Knightley
Darth Maul Ray Park
Peter Serafinowicz
Watto Andy Secombe
Sebulba Lewis MacLeod
Shmi Skywalker Pernilla August
Jabba, a hutt Larry Ward Larry Ward Larry Ward
Bib Fortuna Matthew Wood Michael Carter
Erik Bauersfeld
Valorum főkancellár Terence Stamp
Mace Windu Samuel L. Jackson
Ki-Adi-Mundi Silas Carson
Typho kapitány Jay Laga’aia
Bail Organa Jimmy Smits
Zam Wesell Leeanna Walsman
Jango Fett Temuera Morrison
Dexter Jettster Ronald Falk
Boba Fett Daniel Logan Jeremy Bulloch
Jason Wingreen
Temuera Morrison
Owen Lars Joel Edgerton Phil Brown
Beru Lars Bonnie Piesse Shelagh Fraser
Cliegg Lars Jack Thompson
Cody parancsnok Matthew Wood
Poggle főherceg Marton Csokas
Dooku gróf / Darth Tyranus Christopher Lee
Grievous tábornok Matthew Wood
Gree parancsnok Temuera Morrison
Tarfful Michael Kingma
Tion Medon Bruce Spence
Csubakka Peter Mayhew Peter Mayhew /
Joonas Suotamo
Joonas Suotamo
Luke Skywalker Aidan Barton Mark Hamill ismeretlen
Leia Organa Aidan Barton Carrie Fisher ismeretlen
Tarkin nagymoff Wayne Pygram Peter Cushing
Han Solo Harrison Ford
Wedge Antilles Denis Lawson
Piett admirális Kenneth Colley
Lando Calrissian Billy Dee Williams ismeretlen
Ackbar admirális Timothy M. Rose
Erik Bauersfeld
Nien Nunb Mike Quinn

Hang: Kipsang Rotich

ismeretlen
Wicket Warwick Davis
Kylo Ren / Ben Solo Adam Driver
Rey Daisy Ridley

Gyermek: Cailey Fleming

Daisy Ridley
Finn (FN-2187) John Boyega
Poe Dameron Oscar Isaac
Maz Kanata Lupita Nyong'o ismeretlen
Snoke legfőbb vezér Andy Serkis ismeretlen
Hux tábornok Domhnall Gleeson ismeretlen
Lor San Tekka Max von Sydow
Phasma százados Gwendoline Christie
Rose Tico Kelly Marie Tran ismeretlen
Amilyn Holdo Laura Dern
BB-8 Brian Herring
Dave Chapman
Bill Hader
Ben Schwartz

A filmekkel kapcsolatos magyar vonatkozások[szerkesztés]

Magyarországon 1979. augusztus 16-án (csütörtökön) mutatták be az első itthon is látható filmet, az Egy új reményt, Csillagok háborúja címen. Az ezredfordulót követően több különböző rajongói találkozó alkalmával Magyarországra is ellátogattak a Csillagok Háborúja különböző szereplői.

Magyar származású színészek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. G. Lucas Talks about Star Wars (video-cikk)
 2. STAR WARS The Year's Best Movie - Time, 1977. május 30.
 3. Matos Lajos: (Film)Csillagok háborúja. Kritika. Filmvilág, 1979/09; 16-18. old. Hiv. beill.: 2015-04-15.
 4. Anakintól Yodáig – Star Wars mi micsoda.
 5. Kevin Burns: Star Wars - az álmok birodalma. Dokumentumfilm (2004).
 6. Interjú a felújított változat video-kiadásához mellékelve.
 7. Is Star Wars Sci-Fi or Fantasy?
 8. Types of Fantasy Literature
 9. Puzsér Róbert - Magyar Dávid: A hét mesterlövésze / Star Wars IV.: Egy új remény. Rádióműsor (feltöltve a YouTube-ra). Hiv. beill.: 2014-07-18.
 10. Tambini, Joe. „Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?”, Express.co.uk, 2017. december 19. (en nyelvű) 
 11. A Csillagok háborúja VII. részt Skóciában forgatják?
 12. Nagy-Britanniában készül az új Star Wars
 13. RIAN JOHNSON, WRITER-DIRECTOR OF STAR WARS: THE LAST JEDI, TO CREATE ALL-NEW STAR WARS TRILOGY”, starwars.com, 2017. október 9. (en nyelvű) 
 14. GAME OF THRONES CREATORS DAVID BENIOFF AND D.B. WEISS TO WRITE AND PRODUCE A NEW SERIES OF STAR WARS FILMS”, starwars.com, 2018. február 6. (en nyelvű) 
 15. Brennan, Kristen:Star Wars Origins. Blog. Ld. a Battlestar Galactica (1978) c. szakaszt. Hiv. beill.: 03-06-2014.
 16. 60 éves a nagy ötlettolvaj, James Cameron Index.hu
 17. J.J. Abrams reveals Obi-Wan and Yoda are secretly in 'Star Wars: The Force Awakens'”, ew.com, 2015. december 20. (Hozzáférés ideje: 2017. április 25.) (angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Csillagok háborúja témában.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]