Csillagok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csillagok háborúja
(Star Wars)
amerikai médiafranchise

Star Wars Logo.svg
Star Wars characters at Madame Tussaud.jpg
Műfaj
Zene John Williams
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg űropera-filmsorozat, amely George Lucas filmrendező ötletein alapszik. A filmek cselekménye a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el.

Az első filmet 1977-ben mutatták be a mozik Csillagok háborúja címmel (1981-ben Egy új remény-re változott a címe[1][2]), a film gyorsan a popkultúra megkerülhetetlen klasszikusává vált, amely számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre volt hatással. Az első filmet két sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott A Birodalom visszavág, illetve az 1983-as A Jedi visszatér, ez a három film alkotja az eredeti Star Wars trilógiát. Az eredeti trilógiát 1999 és 2005 között egy előzmény trilógia követte, amely megosztó reakciókat váltott ki mind a rajongókból, mind a kritikusokból. 2015-ben A Jedi visszatér eseményei után játszódó újabb trilógia vette kezdetét Az ébredő Erő című epizóddal. Az első nyolc film több Oscar-díj jelölést is kapott, ám díjat csak az első két film nyert. A filmek hatalmas sikernek bizonyultak, az összes bemutatott film együttvéve 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál,[3] ezzel a Star Wars második legjövedelmezőbb filmsorozat a Marvel Cinematic Universe filmjei mögött.[4] Eddig két antológia film készült el, ezek a Zsivány Egyes (2016) és a Solo: Egy Star Wars-történet (2018).

Napjainkra a filmeken kívül könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes és videójátékok, témaparki látnivalók, vidámparkok, képregények együttesen birtokolják a Star Wars nevet, ezzel is hozzájárulva a filmek világának fejlődéséhez, bővüléséhez. A filmsorozat birtokolja a legsikeresebb filmes merchandising Guinness-rekordját. 2015-ben a Star Wars márka értékét 42 milliárd dollárra becsülték.[5][6]

Áttekintés[szerkesztés]

Ez a film nem a jövőről szól. A Star Wars egy fantasy, ami sokkal közelebb áll a Grimm fivérekhez, mint a 2001: Űrodüsszeiához.

George Lucas[7], 60%

A Csillagok háborúja (angolul: Star Wars) történetét kilenc mozifilm meséli el. Egy sor más animációs film, könyv, képregény és videójáték (valamint néhány, az eredeti sorozathoz lazábban kapcsolódó spin-off-szerű mesefilm) mutatja be bővebben az eredeti filmek által létrehozott kitalált világot.

A filmek és a könyvek idegen világokban játszódnak, a fontosabb szereplők egy része – a mellékszereplőknek pedig nagy része – nem ember, hanem idegen fajokba tartozik – vagy éppenséggel droid –, a cselekmény mégis emberi jellegű. A történetben keverednek a racionális alapokon álló sci-fi elemek (forradalmi küzdelem egy elnyomó rendszer ellen, űrhajók, idegen bolygók és lények, a haditechnikai eszközök kiemelt szerepe), valamint a meseszerű, illetve mitikus vonások (emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus jellegű Erőt használják; a Jó és a Gonosz örök küzdelme, az egyéni ellenállás lehetősége a kísértő Gonosz ellen, a Legkisebb Fiú győzelme).

Számos kritikus – és a történet szerzőjének – véleménye szerint a sci-fi külsőségek ellenére a Csillagok háborúja valójában közelebb áll a fantasy, valamint a kalandfilm műfajához. Ettől nem függetlenül a filmsorozat sok vonatkozásban hasonlít a mítoszokhoz. George Lucas szerint az volt a szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre: nem a tudományos problémák és a Föld vagy az emberiség jövője izgatta, amikor a készítésbe fogott, hanem történeteket, kalandokat akart mesélni, olyasfajtákat, amikért fiatal korában maga is rajongott: westernek, kalandfilmek és kalandregények, képregények és a Flash Gordon című ponyva-sci-fi tévésorozat.

Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva… Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.

George Lucas[8]

A „korszellemtől”, amelyben Lucas felnőtt, ez egyáltalán nem volt idegen: a hatvanas-hetvenes évektől kezdve megfigyelhető a természettudományos optimizmus hanyatlása, sőt a tudományellenesség (ez számos okra vezethető vissza, a legnyilvánvalóbb, de közel sem biztosan az egyetlen a hidegháborús korszak légköre, amelyben az emberiség két egymástól rettegve élő frakcióra oszolva a csúcstechnológiás atomfegyverek árnyékában élte életét, amelyek egyszerre garantálták a kétes békét a kölcsönös elrettentés jegyében, illetve a totális világpusztulást, ha az előbbi véletlenül mégse működne). A Csillagok háborújával Lucas nemcsak kilúgozta a sci-fi műfajból egyik lényegét, a természettudományok iránti érdeklődést, de tovább is ment: a legelsőként elkészített filmben, amit később Új reménynek címeztek, a gonosz birodalma által elkészített bolygópusztító szuperfegyver, a Halálcsillag képviseli a tudományos-technológiai fejlődés csúcsát, amelytől még a film leggonoszabb szereplője, Darth Vader is undorodik.

A Csillagok háborúja egyik legismertebb szereplője, Darth Vader alakja az A Birodalom visszavág című részből

Ilyesfajta elemekből építkezve dolgozta ki saját „űroperáját”. A filmsorozat szereplői, a helyszínek elnevezései és egyes épületek, tárgyak ennek megfelelően számtalan utalást tartalmaznak az emberiség történelmére, nagy alakjaira, filmjeire, mítoszaira.[9] A filmszéria mítoszi oldalának kidolgozásakor nagy hatással volt rá Joseph Campbell amerikai író-vallástörténész (Lucas eljárt élőben tartott előadásaira is, csak hogy személyesen találkozhasson vele), aki a különféle világvallások mögött egy egységes ősmítoszt tételezett fel. Lucas elhatározta, hogy filmjét részben ezekre az ősi mítoszokra építi, melyekből azokat az elemeket veszi át, amelyek feltehetően kultúra- és személyfüggetlenek, amelyek minden ember számára mondanak valamit, kortól, nemtől, kultúrától függetlenül. A félkész történettervet többször is elvitte Campbellnek, és kikérte a véleményét. A konzultációk nyomán Campbell egyszer félig tréfásan „a legjobb tanítványának” nevezte Lucast.[10]

A Csillagok háborúja – már a neve is sugallja – egy afféle legenda, stílusa egy modern kori ősi mese, egy amerikai mítosz létrehozását célozza meg. A történet a valóságtól elrugaszkodott környezet ellenére nagyon is valós, az ember örök harcáról, alapvetően a jóról és a rosszról szól. Ezek miatt a Csillagok háborúja leginkább külsőségeiben tekinthető sci-finek; igazából sokkal inkább hasonlítható a fantasy alkotásokhoz (mint amilyen például A Gyűrűk Ura); ugyanis csupán inkább a valósághoz képest jövőnek tűnő mitikus környezetben játszódik, ahol a különleges, távoli földrészek helyét bolygórendszerek veszik át. Egyik alkotásban sem játszik fontos szerepet a fizikai valóság határainak betartása, legyen szó varázslatról, az Erő használatáról, vagy olyan eszközökről, mint a fénykard. Fő problémája – Lucas saját meghatározása szerint[11] – is a jó és rossz általános küzdelme, mint a mesékben és a fantasyban; nem pedig az emberiség jövője, vagy valamilyen tudományos probléma középpontba helyezése. A sci-fi elemeket felhasználó fantasy altípust science fantasy-nak nevezzük és ma már a Star Wars-t is ebbe a kategóriába soroljuk.[12][13]

Sok Csillagok háborúja-rajongó a filmeket gyerekként látta, és az akkor forradalminak számító különleges effektusok, a filmek fantáziadús képi világa és cselekményvezetése mély nyomot hagytak bennük. A filmek számos eleme – így például R2-D2 vagy Csubakka alakja, a fénykard, vagy „Az Erő legyen velünk!” kifejezés, vagy a Darth Vader légzőrostélya által kiadott zaj – vált kultikus emblémává, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte, így a magyar közönség számára is.[14]

Elhelyezés térben és időben[szerkesztés]

Minden film és általában minden, a franchisehoz kapcsolódó mű elején megjelenik a következő sor: „Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…” (eredeti angol nyelven: „A long time ago in a galaxy far, far away….”) és ez az egyetlen sor, amely a valós világgal kapcsolatban elhangzik (nyilvánvaló itt az utalás a mesékre: „Réges régen, az óperenciás tengeren is túl…”). A megfogalmazás a mű „időtlenségére” is utal, univerzitására – örökérvényűségére, ahogyan az ősi mítoszoknak is mindig megvan a mai értelmezési lehetősége.

A szerteágazó művekben (film, képregény, videójáték) az „időtlenség” ellenére találhatók különböző utalások a földi idővonallal kapcsolatban, ami alapján megpróbálják kiszámolni a cselekmények időszámításunk szerinti idejét. A LucasArts egyik híres programja, a Behind the Magic a yavini csata előtti 5 milliárd évre teszi a Csillagok háborúja Galaxis keletkezését.[forrás?] Egy elemzés szerint viszont a Galaxis – feltételezve, hogy ugyanabban és nem egy párhuzamos univerzumban vagyunk – nem lehet idősebb 4,7 milliárd évesnél, figyelembe véve a galaxisok, és élőlények fejlődését a tudomány mai állása szerint.[15] A Star Wars Timetales a sorozat történéseit a mi korunktól mintegy 10 000 évvel későbbre teszi.[forrás?] Más utalások alapján, vannak akik a yavini csata idejét i. e. 1804-re teszik.[16]

Filmek[szerkesztés]

George Lucas, a Csillagok háborújának atyja

A filmsorozat kezdődarabját, a Csillagok háborúját 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt követően elkészült két folytatása, A Birodalom visszavág (1980. május 21.), majd A Jedi visszatér (1983. május 25.) is.

Az első rész bemutatásának huszadik évfordulójára 1997-ben a IV.–VI. epizódokat újra megjelentették (először a mozikban, utána VHS kazettán), Special Editions címen. Ekkor ugyanis a technika már lehetővé tette olyan speciális effektusok alkalmazását is, amelyek a filmek forgatásának idején még nem voltak lehetségesek. A film feljavításán kívül George Lucas néhány effektust digitálisan újra feldolgozott (digitális Jabba és egy kicsiny, de fontos javítás a Han Solo és Greedo közti harcot bemutató filmrészletben). Ezenkívül 2004. szeptember 21-én ismét megjelent az eredeti trilógiának egy újabb kiadása, amelyben szintén találhatunk néhány változtatást. A legjelentősebb és legvitatottabb változtatás az volt, amikor a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című rész utolsó jelenetében Lucas lecserélte az Anakin Skywalkert játszó Sebastian Shaw alakját Hayden Christensenére.

1999-ben került mozikba a rajongók által várva-várt epizód a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, mely az eredeti trilógia cselekménye előtt 32 évvel játszódik. Ezt követte további két folytatás, a Star Wars II. rész – A klónok támadása (2002) és a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (2005).

2011-ben megjelent a hat film bluray kiadása, amely szintén tartalmazott kisebb módosításokat, a klasszikus és az előzménytrilógiában egyaránt (utóbbiban például az I. rész Yoda-bábfiguráját számítógépes grafikára cserélték).

2012-ben a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, amely a sorozat jogaival rendelkezett, majd 2013 májusában Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke bejelentette, hogy a következő Star Wars-filmet – a sorozat hetedik részét, Az ébredő Erőt – 2014-ben kezdik forgatni J. J. Abrams irányításával (a VII. rész forgatókönyvét a rendező Lawrence Kasdan, valamint Michael Arndt írta), a filmet 2015 decemberében mutattak be a mozikban. A folytatás trilógia második részét a Rian Johnson által írt és rendezett Az utolsó Jediket 2017 decemberében mutatták be a mozik. A trilógia befejező epizódját, a Skywalker kora című filmet J. J. Abrams rendezte, 2019 decemberében került a mozikba.[17]

A folytatás trilógiával egy időben a Lucasfilm bejelentette, hogy Az ébredő Erő bemutatása után évente olyan új filmek kerülnének a mozikba, melyek már nem a Skywalker-sorozat folytatásai lennének, hanem a Star Wars-univerzum egy-egy hősének története kerülne a filmek középpontjába.[18][19] Az első ilyen önálló film a 2016 decemberében bemutatott Zsivány Egyes volt, amely a III. és a IV. epizód között játszódik. Ezt követte 2018 májusában a Ron Howard által rendezett Solo, amely Han Solo fiatalkorát mutatja be.

Film Eredeti bemutató Rendező Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek)
Előzmény trilógia
I. rész –
Baljós árnyak
1999. május 19. George Lucas Rick McCallum
II. rész –
A klónok támadása
2002. május 16. George Lucas George Lucas & Jonathan Hales George Lucas
III. rész –
A Sith-ek bosszúja
2005. május 19. George Lucas
Eredeti trilógia
IV. rész –
Egy új remény
1977. május 25. George Lucas Gary Kurtz
V. rész –
A Birodalom visszavág
1980. május 21. Irvin Kershner Leigh Brackett & Lawrence Kasdan George Lucas
VI. rész –
A Jedi visszatér
1983. május 25. Richard Marquand Lawrence Kasdan & George Lucas Howard Kazanjian
Folytatás trilógia
VII. rész –
Az ébredő Erő
2015. december 18. J. J. Abrams Lawrence Kasdan & J. J. Abrams és Michael Arndt Kathleen Kennedy, J. J. Abrams és Bryan Burk
VIII. rész –
Az utolsó Jedik
2017. december 15. Rian Johnson Kathleen Kennedy és Ram Bergman
IX. rész –
Skywalker kora
2019. december 20. J. J. Abrams Chris Terrio &
J. J. Abrams
Colin Trevorrow & Derek Conolly, valamint Chris Terrio & J. J. Abrams Kathleen Kennedy, J. J. Abrams és Michelle Rejwan
Antológia filmek
Zsivány Egyes –
Egy Star Wars-történet
2016. december 16. Gareth Edwards Chris Weitz &
Tony Gilroy
John Knoll & Gary Whitta Kathleen Kennedy, Allison Shearmur és Simon Emanuel
Solo –
Egy Star Wars-történet
2018. május 25. Ron Howard Jonathan Kasdan & Lawrence Kasdan
Star Wars: Rogue Squadron 2023. december Patty Jankins
Egyéb moziban bemutatott filmek
Star Wars:
A klónok háborúja
2008. augusztus 15. Dave Filoni Henry Gilroy, Steven Melching és
Scott Murphy
George Lucas és
Catherine Winder

A filmek kritikusi és nézői értékelése[szerkesztés]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Csillagok háborúja 93% (113 kritika)[20] 90 (24 kritika)[21]
A Birodalom visszavág 95% (91 kritika)[22] 82 (25 krtika)[23]
A Jedi visszatér 80% (87 kritika)[24] 58 (24 kritika)[25]
Baljós árnyak 55% (217 kritika)[26] 51 (36 kritika)[27] A−[28]
A klónok támadása 66% (245 kritika)[29] 54 (39 kritika)[30] A−[28]
A Sith-ek bosszúja 79% (288 kritika)[31] 68 (40 kritika)[32] A−[28]
Star Wars: A klónok háborúja 18% (169 kritika)[33] 35 (30 kritika)[34] B−[28]
Az ébredő Erő 92% (410 kritika)[35] 81 (55 kritika)[36] A[28]
Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet 85% (382 kritika)[37] 65 (51 kritika)[38] A[28]
Az utolsó Jedik 91% (432 kritika)[39] 85 (56 kritika)[40] A[28]
Solo: Egy Star Wars-történet 71% (387 kritika)[41] 62 (54 kritika)[42] A–[28]
Skywalker kora 57% (341 kritika)[43] 54 (58 kritika)[44] B+[28]

Animációs sorozatok[szerkesztés]

Cím Időbeli elhelyezés Tipus Gyártó ország Sugárzás
Great Heep Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 1986
Droidok A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 1993
Csillagok Háborúja: Klónok háborúja A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 20032005
Star Wars: A klónok háborúja A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között 3D-s animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 20082020
Star Wars: Lázadók A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között 3D-s animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 20142018
Star Wars: A sors erői Nincs, a női karakterekre fókuszál Animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 2017
Star Wars: Ellenállás A Jedi visszatér és Az utolsó Jedik között Animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 2018
Star Wars: The Bad Batch 3D-s animációs sorozat 2021
Star Wars: Visions Animációs sorozat 2021
Star Wars: A Droid Story Animációs sorozat

Élőszereplős sorozatok[szerkesztés]

Cím Időbeli elhelyezés Showrunner Epizódok száma Platform Sugárzás
The Mandalorian Öt évvel A Jedi visszatér után. Jon Favreau és Dave Filoni 16 Disney+ 2019 november 12. -
The Book of Boba Fett A The Mandalorian eseményei alatt. Jon Favreau, Dave Filoni és Robert Rodriguez 2021. december
Andor A Zsivány Egyes eseményei előtt. Tony Gilroy 12 2022-től
Obi-Wan Kenobi A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között. Deborah Chow 6 2022-től
The Acolyte Körülbelül 80 évvel a Baljós árnyak előtt. Leslie Headland
Ahsoka A The Mandalorian eseményei alatt. Jon Favreau és Dave Filoni
Lando Justin Simien
Rangers of the New Republic A The Mandalorian eseményei alatt. Jon Favreau és Dave Filoni

Mellékfilmek[szerkesztés]

1978. november 17-én került bemutatásra a The Star Wars Holiday Special című kétórás TV-film, amit mindössze egyszer vetítettek Amerikában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, és azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, bár az interneten hozzáférhető. A filmben Csubakka és Han Solo elutazik Csubakka bolygójára, a Kashyyykra, de útközben lázadókat kereső birodalmiak veszik őket üldözőbe. A Kashyyykon megismerhetjük Csubakka családját is, az apját, Attichitcukot, feleségét, Mallatobuckot és fiát, Lumpawarrumpot. George Lucas csak érintőlegesen vett részt a produkció elkészítésében, és nem is volt elégedett a végeredménnyel, összességében a rajongók is nagyon kedvezőtlenül értékelték, a benne található, Boba Fett alakjára koncentráló rajzfilmbetétet kivéve. Ha maga a történet nem is, a történet egyes szereplői (pl. Csubakka családtagjai) kanonikussá lettek, és megjelentek a franchise-zá terebélyesedő sorozat későbbi regényeiben és számítógépes játékaiban, illetve Boba Fett „bennmaradt” a Birodalom visszavágban.

1984. november 25-én jelent meg The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja). A film az Endor bolygón játszódik. A filmvásznon viszontláthatjuk a Endor kedves, szőrös lakóit, a mackószerű evokokat.

1985. szeptember 7-én Ewoks and Droid Adventures Hour: ewokok és droidok kaland-órája rajzfilmsorozatot kezdte el az ABC televíziós társaság Amerikában.

1985. november 24-én a The Battle for Endor (magyarul Harc az Endor bolygón címmel) az előző epizód után egy évvel jelent meg, a Bátrak karavánja folytatásaként. Viszontláthatjuk a fürtös kislányt és az ewokokat. A történet meglehetősen Walt Disney-meseszerű, stílusa távol esik a klasszikus SW-filmektől. Egy primitív, gonosz ork-nép egy madárrá változó emberi varázslónő vezetésével kiirtja a kislány, Cindel Towani családját és elfogja az ewokokat. Wicket és a kislány egy helyi mizantróp remete, Noa Briqualon segítségével megpróbálják kiszabadítani őket.

A filmekkel kapcsolatos magyar vonatkozások[szerkesztés]

Magyar származású színészek és stábtagok[szerkesztés]

Rajongói találkozók[szerkesztés]

Magyarországon 1979. augusztus 16-án (csütörtökön) mutatták be az első itthon is látható filmet, az Egy új reményt, Csillagok háborúja címen. Az ezredfordulót követően több különböző rajongói találkozó alkalmával Magyarországra is ellátogattak a Csillagok Háborúja különböző szereplői.

Karakterek[szerkesztés]

A sorozat kulturális hatása[szerkesztés]

Ösztönzés más franchise-ok számára[szerkesztés]

A Csillagok háborúja sikere adott – hol bevallott, hol egészen perre menő veszekedésig fajuló[45] – mintát, bátorítást további klasszikus sci-fi univerzumok létrehozására, mint pl. a Star Trek (amely Lucas alkotása nélkül egy befejeződött tévésorozat maradt volna) vagy a Battlestar Galactica; James Cameron is az Új Remény hatása alatt hozta létre első B-filmjét Xenogenesis néven (1978), amely tartalmazza a későbbi Nyolcadik utas a Halál számos elemét.[46]

Paródiák[szerkesztés]

A Space Balls – Űrgolyhók (1987) című film a Csillagok háborúja sorozat legnagyobb szabású paródiája. Ez más alkotásokra nézve is tartalmazott kifigurázó jellegű utalásokat (mint például a Majmok bolygója, a Star Trek, vagy a Transformers című rajzfilmsorozat), de fő vonala Lucas alkotására épül. A Zűrhajó című német film (2004) együtt parodizálta a Star Wars-filmeket, a Star Treket, és Az ötödik elemet.

Három, kb. fél-fél órás részből áll az Adult Swim médiacég Robot Chicken c. bábfilm-szkeccs-sorozatának keretében készülő Csillagok háborúja-paródiája. Az amerikai popkultúra különböző jelenségeit (filmek, sorozatok, zenekarok stb.) parodizáló filmsorozat részei stop-motion animációs technikával mozgatott és filmezett, játék-akciófigurákra hasonlító bábok pár (másod)perces, összefüggéstelen gegjeiből állnak. Kizárólag a Star Wars-szal foglalkozó, „különkiadás” jellegű részt először 2007-ben készítettek, másodszor 2008-ban, 2010-ben pedig elkészült a 3. rész is. A Robot Chickenben a Csillagok háborúja több kiparodizált szereplője, valamint George Lucas is, saját hangját adta a báboknak.

A Family Guy című, Magyarországon is sugárzott humoros rajzfilmsorozat egy-egy (a TV-adásokban két részre bontott) epizóddal tisztelgett a klasszikus első SW filmek (A New Hope, The Empire Strikes Back és a "Return of the Jedi" ) előtt.

A Jay és Néma Bob visszavág – számtalan más film mellett több jelenetben (így a címben és a nyitóban is) parodisztikus utalásokat tesz a Csillagok háborújára, egy néhány perces jelenetben feltűnik benne Mark Hamill, és Carrie Fisher is.

Tekinthető Star Wars-paródiának is a 2009-es Fan Boys c. komédia is.

A Csillagok háborújára való utalások nélkül elképzelhetetlenek az Agymenők és a hasonló szituációs komédiák.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. James Ryan: When did Star Wars become known as A New Hope? - In A Far Away Galaxy
 2. ScreenPrism: Why was "Star Wars Episode IV: A New Hope" originally released under another title - ScreenPrism
 3. Star Wars – Box Office History. The Numbers. (Hozzáférés: 2010. június 17.)
 4. Movie Franchises. The Numbers. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
 5. Chew, Jonathan. „Star Wars Franchise Worth More Than Harry Potter and James Bond, Combined”, Fortune, 2015. december 24. (Hozzáférés ideje: 2016. november 29.) 
 6. Detrick, Paul. „The Star Wars Economy is Bigger Than You Think”, Reason, 2015. november 20. (Hozzáférés ideje: 2017. április 5.) 
 7. STAR WARS The Year’s Best Movie - Time, 1977. május 30.
 8. Matos Lajos: (Film)Csillagok háborúja. Kritika. Filmvilág, 1979/09; 16-18. old. Hiv. beill.: 2015-04-15.
 9. Anakintól Yodáig – Star Wars mi micsoda.
 10. Kevin Burns: Star Wars - az álmok birodalma. Dokumentumfilm (2004).
 11. Interjú a felújított változat video-kiadásához mellékelve.
 12. Is Star Wars Sci-Fi or Fantasy?
 13. Types of Fantasy Literature
 14. Puzsér Róbert - Magyar Dávid: A hét mesterlövésze / Star Wars IV.: Egy új remény. Rádióműsor (feltöltve a YouTube-ra). Hiv. beill.: 2014-07-18.
 15. The Physics of When, Exactly, Star Wars Takes Place (wired.com, 2017. július 7.)
 16. A Chart That Explains How Long Ago Star Wars Actually Took Place (GIZMODO, 2012. március 6.)
 17. Tambini, Joe. „Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?”, Express.co.uk, 2017. december 19. (Hozzáférés ideje: 2017. december 23.) (angol nyelvű) 
 18. A Csillagok háborúja VII. részt Skóciában forgatják?. [2013. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 12.)
 19. Nagy-Britanniában készül az új Star Wars
 20. Star Wars. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
 21. Star Wars: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 22. Empire Strikes Back. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 23. The Empire Strikes Back. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 24. Return of the Jedi. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
 25. Return of the Jedi. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 26. Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 27. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace : Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 28. a b c d e f g h i CinemaScore. cinemascore.com. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 29. Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 30. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 31. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 10.)
 32. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 33. Star Wars: The Clone Wars. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 10.)
 34. Star Wars: The Clone Wars. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 35. Star Wars: The Force Awakens. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 7.)
 36. Star Wars: The Force Awakens. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
 37. Rogue One: A Star Wars Story (2016). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 7.)
 38. Rogue One: A Star Wars Story reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 13.)
 39. Star Wars: The Last Jedi (2017). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
 40. Star Wars: The Last Jedi (2017). Metacritic. (Hozzáférés: 2018. január 20.)
 41. Solo: A Star Wars Story (2018). Rotten Tomatoes. Fandango Media. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
 42. Solo: A Star Wars Story Reviews. Metacritic. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2018. május 29.)
 43. Star Wars: The Rise of Skywalker. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
 44. Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
 45. Brennan, Kristen:Star Wars Origins. Blog. Ld. a Battlestar Galactica (1978) c. szakaszt. Hiv. beill.: 03-06-2014.
 46. 60 éves a nagy ötlettolvaj, James Cameron Index.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Csillagok háborúja témában.
Commons:Category:Star Wars
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]