Csillagok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csillagok háborúja
amerikai médiafranchise

Star Wars Logo.svg
Rendező George Lucas
Műfaj
Zene John Williams
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg egy űropera-filmsorozat, amely George Lucas filmrendező ötletein alapszik. A filmek cselekménye a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el.

Az első filmet 1977-ben mutatták be a mozik Csillagok háborúja címmel (1981-ben Egy új remény-re változott a címe[1][2]), a film gyorsan a popkultúra megkerülhetetlen klasszikusává vált, amely számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre volt hatással. Az első filmet két sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott A Birodalom visszavág, illetve az 1983-as A Jedi visszatér, ez a három film alkotja az eredeti Star Wars trilógiát. Az eredeti trilógiát 1999 és 2005 között egy előzmény trilógia követte, amely megosztó reakciókat váltott ki mind a rajongókból, mind a kritikusokból. 2015-ben A Jedi visszatér eseményei után játszódó újabb trilógia vette kezdetét Az ébredő Erő című epizóddal. Az első nyolc film több Oscar-díj jelölést is kapott, ám díjat csak az első két film nyert. A filmek hatalmas sikernek bizonyultak, az összes bemutatott film együttvéve 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál,[3] ezzel a Star Wars második legjövedelmezőbb filmsorozat a Marvel Cinematic Universe filmjei mögött.[4] Eddig két antológia film készült el, ezek a Zsivány Egyes (2016) és a Solo: Egy Star Wars-történet (2018).

Napjainkra a filmeken kívül könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes és videojátékok, témaparki látnivalók, vidámparkok, képregények együttesen birtokolják a Star Wars nevet, ezzel is hozzájárulva a filmek világának fejlődéséhez, bővüléséhez. A filmsorozat birtokolja a legsikeresebb filmes merchandising Guinness-rekordját. 2015-ben a Star Wars márka értékét 42 milliárd dollárra becsülték.[5][6]

Áttekintés[szerkesztés]

Ez a film nem a jövőről szól. A Star Wars egy fantasy, ami sokkal közelebb áll a Grimm fivérekhez, mint a 2001: Űrodüsszeiához.

George Lucas[7]

A Csillagok háborúja (angolul: Star Wars) történetét kilenc (jelenleg nyolc legyártott) mozifilm meséli el. Egy sor más animációs film, könyv, képregény és videojáték (valamint néhány, az eredeti sorozathoz lazábban kapcsolódó spin-off-szerű mesefilm) mutatja be bővebben az eredeti filmek által létrehozott kitalált világot.

A filmek és a könyvek idegen világokban játszódnak, a fontosabb szereplők egy része – a mellékszereplőknek pedig nagy része – nem ember, hanem idegen fajokba tartozik – vagy éppenséggel droid –, a cselekmény mégis emberi jellegű. A történetben keverednek a racionális alapokon álló sci-fi elemek (forradalmi küzdelem egy elnyomó rendszer ellen, űrhajók, idegen bolygók és lények, a haditechnikai eszközök kiemelt szerepe), valamint a meseszerű, illetve mitikus vonások (emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus jellegű Erőt használják; a Jó és a Gonosz örök küzdelme, az egyéni ellenállás lehetősége a kísértő Gonosz ellen, a Legkisebb Fiú győzelme).

Számos kritikus – és a történet szerzőjének – véleménye szerint a sci-fi külsőségek ellenére a Csillagok háborúja valójában közelebb áll a fantasy, valamint a kalandfilm műfajához. Ettől nem függetlenül a filmsorozat sok vonatkozásban hasonlít a mítoszokhoz. George Lucas szerint az volt a szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre: nem a tudományos problémák és a Föld vagy az emberiség jövője izgatta, amikor a készítésbe fogott, hanem történeteket, kalandokat akart mesélni, olyasfajtákat, amikért fiatal korában maga is rajongott: westernek, kalandfilmek és kalandregények, képregények és a Flash Gordon című ponyva-sci-fi tévésorozat.

Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva.... Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.
George Lucas[8]

A „korszellemtől”, amelyben Lucas felnőtt, ez egyáltalán nem volt idegen: a hatvanas-hetvenes évektől kezdve megfigyelhető a természettudományos optimizmus hanyatlása, sőt a tudományellenesség (ez számos okra vezethető vissza, a legnyilvánvalóbb, de közel sem biztosan az egyetlen a hidegháborús korszak légköre, amelyben az emberiség két egymástól rettegve élő frakcióra oszolva a csúcstechnológiás atomfegyverek árnyékában élte életét, amelyek egyszerre garantálták a kétes békét a kölcsönös elrettentés jegyében, illetve a totális világpusztulást, ha az előbbi véletlenül mégse működne). A Csillagok háborújával Lucas nemcsak kilúgozta a sci-fi műfajból egyik lényegét, a természettudományok iránti érdeklődést, de tovább is ment: a legelsőként elkészített filmben, amit később Új reménynek címeztek, a gonosz birodalma által elkészített bolygópusztító szuperfegyver, a Halálcsillag képviseli a tudományos-technológiai fejlődés csúcsát, amelytől még a film leggonoszabb szereplője, Darth Vader is undorodik.

A Csillagok háborúja egyik legismertebb szereplője, Darth Vader alakja az A Birodalom visszavág című részből

Ilyesfajta elemekből építkezve dolgozta ki saját „űroperáját”. A filmsorozat szereplői, a helyszínek elnevezései és egyes épületek, tárgyak ennek megfelelően számtalan utalást tartalmaznak az emberiség történelmére, nagy alakjaira, filmjeire, mítoszaira.[9] A filmszéria mítoszi oldalának kidolgozásakor nagy hatással volt rá Joseph Campbell amerikai író-vallástörténész (Lucas eljárt élőben tartott előadásaira is, csak hogy személyesen találkozhasson vele), aki a különféle világvallások mögött egy egységes ősmítoszt tételezett fel. Lucas elhatározta, hogy filmjét részben ezekre az ősi mítoszokra építi, melyekből azokat az elemeket veszi át, amelyek feltehetően kultúra- és személyfüggetlenek, amelyek minden ember számára mondanak valamit, kortól, nemtől, kultúrától függetlenül. A félkész történettervet többször is elvitte Campbellnek, és kikérte a véleményét. A konzultációk nyomán Campbell egyszer félig tréfásan „a legjobb tanítványának” nevezte Lucast.[10]

A Csillagok háborúja – már a neve is sugallja – egy afféle legenda, stílusa egy modern kori ősi mese, egy amerikai mítosz létrehozását célozza meg. A történet a valóságtól elrugaszkodott környezet ellenére nagyon is valós, az ember örök harcáról, alapvetően a jóról és a rosszról szól. Ezek miatt a Csillagok háborúja leginkább külsőségeiben tekinthető sci-finek; igazából sokkal inkább hasonlítható a fantasy alkotásokhoz (mint amilyen például A Gyűrűk Ura); ugyanis csupán inkább a valósághoz képest jövőnek tűnő mitikus környezetben játszódik, ahol a különleges, távoli földrészek helyét bolygórendszerek veszik át. Egyik alkotásban sem játszik fontos szerepet a fizikai valóság határainak betartása, legyen szó varázslatról, az Erő használatáról, vagy olyan eszközökről, mint a fénykard. Fő problémája – Lucas saját meghatározása szerint[11] – is a jó és rossz általános küzdelme, mint a mesékben és a fantasyban; nem pedig az emberiség jövője, vagy valamilyen tudományos probléma középpontba helyezése. A sci-fi elemeket felhasználó fantasy altípust science fantasy-nak nevezzük és ma már a Star Wars-t is ebbe a kategóriába soroljuk.[12][13]

Sok Csillagok háborúja-rajongó a filmeket gyerekként látta, és az akkor forradalminak számító különleges effektusok, a filmek fantáziadús képi világa és cselekményvezetése mély nyomot hagytak bennük. A filmek számos eleme – így például R2-D2 vagy Csubakka alakja, a fénykard, vagy „Az Erő legyen velünk!” kifejezés, vagy a Darth Vader légzőrostélya által kiadott zaj – vált kultikus emblémává, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte, így a magyar közönség számára is.[14]

Elhelyezés térben és időben[szerkesztés]

Minden film és általában minden, az univerzumhoz kapcsolódó mű elején megjelenik a következő sor: „Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…” (eredeti angol nyelven: „A long time ago in a galaxy far, far away….”) és ez az egyetlen sor, amely valós világgal kapcsolatban hangzik el (nyilvánvaló itt az utalás a mesékre: „Réges régen, az óperenciás tengeren is túl…”). A megfogalmazás a mű időtlenségére is utal, univerzitására – örökérvényűségére, ahogyan az ősi mítoszoknak is mindig megvan a mai értelmezési lehetősége. A LucasArts egyik híres programja, a Behind the Magic a yavini csata előtti 5 000 000 000. évre teszi a Csillagok háborúja keletkezését. (Megjegyzés: A Star Wars Timetales a sorozat történéseit a mi korunktól mintegy 10 000 évvel későbbre teszi.)

Filmek[szerkesztés]

George Lucas, a Csillagok háborújának atyja

A filmsorozat kezdődarabját, a Csillagok háborúját 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt követően elkészült két folytatása, A Birodalom visszavág (1980. május 21.), majd A Jedi visszatér (1983. május 25.) is.

Az első rész bemutatásának huszadik évfordulójára 1997-ben a IV.–VI. epizódokat újra megjelentették (először a mozikban, utána VHS kazettán), Special Editions címen. Ekkor ugyanis a technika már lehetővé tette olyan speciális effektusok alkalmazását is, amelyek a filmek forgatásának idején még nem voltak lehetségesek. A film feljavításán kívül George Lucas néhány effektust digitálisan újra feldolgozott (digitális Jabba és egy kicsiny, de fontos javítás a Han Solo és Greedo közti harcot bemutató filmrészletben). Ezenkívül 2004. szeptember 21-én ismét megjelent az eredeti trilógiának egy újabb kiadása, amelyben szintén találhatunk néhány változtatást. A legjelentősebb és legvitatottabb változtatás az volt, amikor a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című rész utolsó jelenetében Lucas lecserélte az Anakin Skywalkert játszó Sebastian Shaw alakját Hayden Christensenére.

1999-ben került mozikba a rajongók által várva-várt epizód a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, mely az eredeti trilógia cselekménye előtt körülbelül 30 évvel játszódik. Ezt követte további két folytatás, a Star Wars II. rész – A klónok támadása (2002) és a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (2005).

2011-ben megjelent a hat film bluray kiadása, amely szintén tartalmazott kisebb módosításokat, a klasszikus és az előzménytrilógiában egyaránt (utóbbiban például az I. rész Yoda-bábfiguráját számítógépes grafikára cserélték).

2012-ben a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, amely a sorozat jogaival rendelkezett, majd 2013 májusában Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke bejelentette, hogy a következő Star Wars-filmet – a sorozat hetedik részét, Az ébredő Erőt – 2014-ben kezdik forgatni J. J. Abrams irányításával (a VII. rész forgatókönyvét a rendező Lawrence Kasdan, valamint Michael Arndt írta), a filmet 2015 decemberében mutattak be a mozikban. A folytatás trilógia második részét a Rian Johnson által írt és rendezett Az utolsó Jediket 2017. decemberében mutatták be a mozik. A trilógia befejező epizódja, melyet J. J. Abrams rendez előreláthatólag 2019 decemberében kerül a mozikba.[15]

A folytatás trilógiával egy időben a Lucasfilm bejelentette, hogy Az ébredő Erő bemutatása után évente olyan új filmek kerülnének a mozikba, melyek már nem a Skywalker-sorozat folytatásai lennének, hanem a Star Wars-univerzum egy-egy hősének története kerülne a filmek középpontjába.[16][17] Az első ilyen önálló film a 2016 decemberében bemutatott Zsivány Egyes volt, amely a III. és a IV. epizód között játszódik. Ezt követte 2018. májusában a Ron Howard által rendezett Solo, amely Han Solo fiatalkorát mutatja be.

A különálló filmek mellett egy újabb trilógia elkészítését jelentették be 2017. november 9-én, ezek az új epizódok teljesen új karakterekre fognak fókuszálni, elszakadva a Skywalker történetszáltól a galaxis egy még ismeretlen sarkában. Az új trilógiát Az utolsó Jedik írója és rendezője Rian Johnson készíti majd.[18]

2018. február 6-án a Lucasfilm bejelentette, hogy a Trónok harca című sorozat készítői David Benioff és D. B. Weiss is új, a Skywalker-sagától elkülönülő filmeket fognak készíteni.[19]

Skywalker-saga[szerkesztés]

     – Eredeti trilógia      – Előzmény trilógia      – Folytatás trilógia

Film Bemutató Rendező Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek) Zeneszerző Eredeti forgalmazó
04IV. rész –
Egy új remény
1977. május 25. George Lucas Gary Kurtz John Williams 20th Century Fox
05V. rész –
A Birodalom visszavág
1980. május 21. Irvin Kershner Leigh Brackett és
Lawrence Kasdan
George Lucas
06VI. rész –
A Jedi visszatér
1983. május 25. Richard Marquand Lawrence Kasdan és
George Lucas
Howard Kazanjian
01I. rész –
Baljós árnyak
1999. május 19. George Lucas Rick McCallum
02II. rész –
A klónok támadása
2002. május 16. George Lucas George Lucas és
Jonathan Hales
George Lucas
03III. rész –
A Sith-ek bosszúja
2005. május 19. George Lucas
07VII. rész –
Az ébredő Erő
2015. december 18. J. J. Abrams Lawrence Kasdan & J. J. Abrams és
Michael Arndt
Kathleen Kennedy, J. J. Abrams és Bryan Burk Walt Disney Studios
Motion Pictures
08VIII. rész –
Az utolsó Jedik
2017. december 15. Rian Johnson Kathleen Kennedy
és Ram Bergman
09IX. rész –
2019. december 20. J. J. Abrams J. J. Abrams & Chris Terrio Kathleen Kennedy, J. J. Abrams és Michelle Rejwan

Antológia filmek[szerkesztés]

Film Bemutató Rendező Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek) Zeneszerző(k) Eredeti forgalmazó
Zsivány Egyes –
Egy Star Wars-történet
2016. december 16. Gareth Edwards Chris Weitz
és Tony Gilroy
John Knoll
és Gary Whitta
Kathleen Kennedy,
Allison Shearmur és
Simon Emanuel
Michael Giacchino Walt Disney Studios
Motion Pictures
Solo –
Egy Star Wars-történet
2018. május 25. Ron Howard Jon Kasdan & Lawrence Kasdan John Powell és
John Williams

Egyéb moziban bemutatott filmek[szerkesztés]

Film Bemutató Rendező Forgatókönyvíró(k) Történet Producer(ek) Zeneszerző Eredeti forgalmazó
Star Wars:
A klónok háborúja
2008. augusztus 15. Dave Filoni Henry Gilroy, Steven Melching és
Scott Murphy
George Lucas és
Catherine Winder
Kevin Kiner Warner Bros. Pictures

A filmek kritikusi és nézői értékelése[szerkesztés]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Csillagok háborúja 93% (113 kritika)[20] 90 (24 kritika)[21]
A Birodalom visszavág 95% (91 kritika)[22] 82 (25 krtika)[23]
A Jedi visszatér 80% (87 kritika)[24] 58 (24 kritika)[25]
Star Wars I. rész – Baljós árnyak 55% (217 kritika)[26] 51 (36 kritika)[27] A−[28]
Star Wars II. rész – A klónok támadása 66% (245 kritika)[29] 54 (39 kritika)[30] A−[28]
Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja 79% (288 kritika)[31] 68 (40 kritika)[32] A−[28]
Star Wars: A klónok háborúja 18% (169 kritika)[33] 35 (30 kritika)[34] B−[28]
Star Wars: Az ébredő Erő 93% (386 kritika)[35] 81 (55 kritika)[36] A[28]
Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet 85% (382 kritika)[37] 65 (51 kritika)[38] A[28]
Star Wars: Az utolsó Jedik 91% (379 kritika)[39] 85 (56 kritika)[40] A[28]
Solo: Egy Star Wars-történet 71% (387 kritika)[41] 62 (54 kritika)[42] A–[28]

Animációs sorozatok[szerkesztés]

Cím Időbeli elhelyezés Tipus Gyártó ország Sugárzás
Great Heep Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 1986
Droidok A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 1993
Csillagok háborúja: Klónok háborúja A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között Rajzfilmsorozat Amerikai Egyesült Államok 20032005
The Clone Wars A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között Rajzfilmsorozat Vietnám 2005
Star Wars: A klónok háborúja A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között 3D-s animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 20082014, 2019
Star Wars: Lázadók A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között 3D-s animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 20142018
Star Wars: A sors erői Nincs, a női karakterekre fókuszál Animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 2017
Star Wars: Ellenállás A Jedi visszatér és Az utolsó Jedik között Animációs sorozat Amerikai Egyesült Államok 2018

Élőszereplős sorozatok[szerkesztés]

Cím Időbeli elhelyezés Showrunner Producerek Epizódok száma Platform Sugárzás
The Mandalorian Három évvel A Jedi visszatér után. Jon Favreau Jon Favreau, Dave Filoni,
Kathleen Kennedy és Colin Wilson
10 Disney+ 2019 –
Cím nélküli
Cassian Andor sorozat
A Zsivány Egyes eseményei előtt. Stephen Schiff Kathleen Kennedy Disney+

Mellékfilmek[szerkesztés]

1978. november 17-én került bemutatásra a The Star Wars Holiday Special című kétórás TV-film, amit mindössze egyszer vetítettek Amerikában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, és azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, bár az interneten hozzáférhető. A filmben Csubakka és Han Solo elutazik Csubakka bolygójára, a Kashyyykra, de útközben lázadókat kereső birodalmiak veszik őket üldözőbe. A Kashyyykon megismerhetjük Csubakka családját is, az apját, Attichitcukot, feleségét, Mallatobuckot és fiát, Lumpawarrumpot. George Lucas csak érintőlegesen vett részt a produkció elkészítésében, és nem is volt elégedett a végeredménnyel, összességében a rajongók is nagyon kedvezőtlenül értékelték, a benne található, Boba Fett alakjára koncentráló rajzfilmbetétet kivéve. Ha maga a történet nem is, a történet egyes szereplői (pl. Csubakka családtagjai) kanonikussá lettek, és megjelentek a franchise-zá terebélyesedő sorozat későbbi regényeiben és számítógépes játékaiban, illetve Boba Fett „bennmaradt” a Birodalom visszavágban.

1984. november 25-én jelent meg The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja). A film az Endor bolygón játszódik. A filmvásznon viszontláthatjuk a Endor kedves, szőrös lakóit, a mackószerű evokokat.

1985. szeptember 7-én Ewoks and Droid Adventures Hour: ewokok és droidok kaland-órája rajzfilmsorozatot kezdte el az ABC televíziós társaság Amerikában.

1985. november 24-én a The Battle for Endor (magyarul Harc az Endor bolygón címmel) az előző epizód után egy évvel jelent meg, a Bátrak karavánja folytatásaként. Viszontláthatjuk a fürtös kislányt és az ewokokat. A történet meglehetősen Walt Disney-meseszerű, stílusa távol esik a klasszikus SW-filmektől. Egy primitív, gonosz ork-nép egy madárrá változó emberi varázslónő vezetésével kiirtja a kislány, Cindel Towani családját és elfogja az ewokokat. Wicket és a kislány egy helyi mizantróp remete, Noa Briqualon segítségével megpróbálják kiszabadítani őket.

A filmekkel kapcsolatos magyar vonatkozások[szerkesztés]

Magyar származású színészek és stábtagok[szerkesztés]

Rajongói találkozók[szerkesztés]

Magyarországon 1979. augusztus 16-án (csütörtökön) mutatták be az első itthon is látható filmet, az Egy új reményt, Csillagok háborúja címen. Az ezredfordulót követően több különböző rajongói találkozó alkalmával Magyarországra is ellátogattak a Csillagok Háborúja különböző szereplői.

Karakterek[szerkesztés]

A sorozat kulturális hatása[szerkesztés]

Ösztönzés más franchise-ok számára[szerkesztés]

A Csillagok háborúja sikere adott – hol bevallott, hol egészen perre menő veszekedésig fajuló[43] – mintát, bátorítást további klasszikus sci-fi univerzumok létrehozására, mint pl. a Star Trek (amely Lucas alkotása nélkül egy befejeződött tévésorozat maradt volna) vagy a Battlestar Galactica; James Cameron is az Új Remény hatása alatt hozta létre első B-filmjét Xenogenesis néven (1978), amely tartalmazza a későbbi Nyolcadik utas a Halál számos elemét.[44]

Paródiák[szerkesztés]

A Space Balls - Űrgolyhók (1987) című film a Csillagok háborúja sorozat legnagyobb szabású paródiája. Ez más alkotásokra nézve is tartalmazott kifigurázó jellegű utalásokat (mint például a Majmok bolygója, a Star Trek, vagy a Transformers című rajzfilmsorozat), de fő vonala Lucas alkotására épül. A Zűrhajó című német film (2004) együtt parodizálta a Star Wars-filmeket, a Star Treket, és Az ötödik elemet.

Három, kb. fél-fél órás részből áll az Adult Swim médiacég Robot Chicken c. bábfilm-szkeccs-sorozatának keretében készülő Csillagok háborúja-paródiája. Az amerikai popkultúra különböző jelenségeit (filmek, sorozatok, zenekarok stb.) parodizáló filmsorozat részei stop-motion animációs technikával mozgatott és filmezett, játék-akciófigurákra hasonlító bábok pár (másod)perces, összefüggéstelen gegjeiből állnak. Kizárólag a Star Wars-szal foglalkozó, „különkiadás” jellegű részt először 2007-ben készítettek, másodszor 2008-ban, 2010-ben pedig elkészült a 3. rész is. A Robot Chickenben a Csillagok háborúja több kiparodizált szereplője, valamint George Lucas is, saját hangját adta a báboknak.

A Family Guy című, Magyarországon is sugárzott humoros rajzfilmsorozat egy-egy (a TV-adásokban két részre bontott) epizóddal tisztelgett a klasszikus első SW filmek (A New Hope, The Empire Strikes Back és a "Return of the Jedi" ) előtt.

A Jay és Néma Bob visszavág - számtalan más film mellett több jelenetben (így a címben és a nyitóban is) parodisztikus utalásokat tesz a Csillagok háborújára, egy néhány perces jelenetben feltűnik benne Mark Hamill, és Carrie Fisher is.

Tekinthető Star Wars-paródiának is a 2009-es Fan Boys c. komédia is.

A Csillagok háborújára való utalások nélkül elképzelhetetlenek az Agymenők és a hasonló szituációs komédiák.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. James Ryan: When did Star Wars become known as A New Hope? - In A Far Away Galaxy
 2. ScreenPrism: Why was "Star Wars Episode IV: A New Hope" originally released under another title - ScreenPrism
 3. Star Wars – Box Office History. The Numbers. (Hozzáférés: 2010. június 17.)
 4. Movie Franchises. The Numbers. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
 5. Chew, Jonathan. „Star Wars Franchise Worth More Than Harry Potter and James Bond, Combined”, Fortune, 2015. december 24. (Hozzáférés ideje: 2016. november 29.) 
 6. Detrick, Paul. „The Star Wars Economy is Bigger Than You Think”, Reason, 2015. november 20. (Hozzáférés ideje: 2017. április 5.) 
 7. STAR WARS The Year's Best Movie - Time, 1977. május 30.
 8. Matos Lajos: (Film)Csillagok háborúja. Kritika. Filmvilág, 1979/09; 16-18. old. Hiv. beill.: 2015-04-15.
 9. Anakintól Yodáig – Star Wars mi micsoda.
 10. Kevin Burns: Star Wars - az álmok birodalma. Dokumentumfilm (2004).
 11. Interjú a felújított változat video-kiadásához mellékelve.
 12. Is Star Wars Sci-Fi or Fantasy?
 13. Types of Fantasy Literature
 14. Puzsér Róbert - Magyar Dávid: A hét mesterlövésze / Star Wars IV.: Egy új remény. Rádióműsor (feltöltve a YouTube-ra). Hiv. beill.: 2014-07-18.
 15. Tambini, Joe. „Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?”, Express.co.uk, 2017. december 19. (en nyelvű) 
 16. A Csillagok háborúja VII. részt Skóciában forgatják?. [2013. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 12.)
 17. Nagy-Britanniában készül az új Star Wars
 18. RIAN JOHNSON, WRITER-DIRECTOR OF STAR WARS: THE LAST JEDI, TO CREATE ALL-NEW STAR WARS TRILOGY”, starwars.com, 2017. október 9. (en nyelvű) 
 19. GAME OF THRONES CREATORS DAVID BENIOFF AND D.B. WEISS TO WRITE AND PRODUCE A NEW SERIES OF STAR WARS FILMS”, starwars.com, 2018. február 6. (en nyelvű) 
 20. Star Wars. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
 21. Star Wars: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 22. Empire Strikes Back. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 23. The Empire Strikes Back. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 24. Return of the Jedi. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
 25. Return of the Jedi. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 26. Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 27. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace : Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 28. a b c d e f g h CinemaScore. cinemascore.com. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 29. Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
 30. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 31. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 10.)
 32. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith: Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 33. Star Wars: The Clone Wars. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 10.)
 34. Star Wars: The Clone Wars. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 35. Star Wars: The Force Awakens. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 7.)
 36. Star Wars: The Force Awakens. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
 37. Rogue One: A Star Wars Story (2016). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 7.)
 38. Rogue One: A Star Wars Story reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 13.)
 39. Star Wars: The Last Jedi (2017). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
 40. Star Wars: The Last Jedi (2017). Metacritic. (Hozzáférés: 2018. január 20.)
 41. Solo: A Star Wars Story (2018). Rotten Tomatoes. Fandango Media. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
 42. Solo: A Star Wars Story Reviews. Metacritic. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2018. május 29.)
 43. Brennan, Kristen:Star Wars Origins. Blog. Ld. a Battlestar Galactica (1978) c. szakaszt. Hiv. beill.: 03-06-2014.
 44. 60 éves a nagy ötlettolvaj, James Cameron Index.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Csillagok háborúja témában.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagok háborúja témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]