Industrial Light & Magic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Industrial Light & Magic
Típus Leányvállalat
Alapítva 1975. május
Székhely Letterman Digital Arts Center, San Francisco, Kalifornia, USA
Vezetők George Lucas, Dennis Muren, Chrissie England
Alapító George Lucas
Iparág számítógépes grafika, vizuális effektusok (CGI)
Tulajdonos The Walt Disney Company
Forma leányvállalat
Anyavállalata Lucasfilm Ltd.

Industrial Light & Magic (USA)
Industrial Light & Magic
Industrial Light & Magic
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 47′ 55″, ny. h. 122° 27′ 00″Koordináták: é. sz. 37° 47′ 55″, ny. h. 122° 27′ 00″
Az Industrial Light & Magic weboldala

Az Industrial Light & Magic (röviden: ILM) számítógéppel létrehozott filmes grafikával, vizuális effektekkel foglalkozó cég az Amerikai Egyesült Államokban. A vállalatot George Lucas alapította 1975 májusában, jelenleg a The Walt Disney Company tulajdonában van. A Csillagok háborúja IV: Egy új remény című film megjelenését követően a 20th Century Fox bezárta speciális effektekkel foglalkozó stúdióját. Lucas ekkor hozta létre az ILM-et, melynek székhelye eredetileg Van Nuys volt, majd San Rafael, és ma San Francisco.

Története[szerkesztés]

Lucas 1977-ben addig még soha nem látott vizuális effekteket szeretett volna viszontlátni a Csillagok Háborúja című filmjében. Felkereste Douglas Trumbull-t, aki 2001: Űrodüsszeia című alkotásáról volt híres. Trumbull visszautasította Lucas ötletét, azonban munkatársát, John Dykstra-t ajánlotta a munkálatokra. Dykstra egyetemi hallgatókból, mérnökökből és művészekből toborzott kis csapatot. Ők lettek a Csillagok Háborúja vizuális hatásokért felelő részlege. A társaság vezetői Dykstra mellett Dennis Muren, Ken Ralston, Richard Edlund, Joe Johnston, Phil Tippett, Steve Gawley, és Jeff Mann lettek.

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág című mozifilm készítése során Lucas a csapat nagy részét az Industrial Light & Magic cégbe vonta össze. Megalakulásuk óta több száz filmhez készítettek számítógépes grafikát, effekteket. Munkáik közül kiemelkedő az Indiana Jones sorozat, a Harry Potter sorozat, a Jurassic Park filmek, a Vissza a jövőbe trilógia, a Star Trek filmek egy része, a Szellemirtók 2, és a 2007-es Transformers.

Az Industrial Light & Magic gyakran dolgozik Steven Spielberggel. Az általa rendezett filmek szinte mindegyikéhez az ILM biztosította a vizuális hatásokat. Ezen filmeken Dennis Muren Visual Effects Supervisorként dolgozott.

Az ILM akkor vezette be a számítógéppel létrehozott grafikát a filmiparba, mikor 1979-ben felvették Edwin Catmullt. A 80-as években John Lasseter is dolgozott az ILM-nél. A számítógépes grafikával foglalkozó részleget végül eladták Steve Jobsnak, így megalakult a Pixar, és elkészült az első számítógépes grafikával létrehozott animációs film: a Toy Story.

2006-ra az ILM 16 Oscar-díjat, valamint további 20 jelölést tudhat magáénak a legjobb vizuális effektusok kategóriában. Az ILM további 22 technikai Oscar-díjat is elnyert.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Industrial Light & Magic című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap