Ugrás a tartalomhoz

Az eastwicki boszorkányok (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az eastwicki boszorkányok
(The Witches of Eastwick)
1987-es amerikai film
RendezőGeorge Miller
ProducerNeil Canton
Jon Peters
Peter Guber
AlapműJohn Updike: Az eastwicki boszorkányok
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Cristofer
FőszerepbenJack Nicholson
Cher
Susan Sarandon
Michelle Pfeiffer
Veronica Cartwright
Richard Jenkins
ZeneJohn Williams
OperatőrZsigmond Vilmos
VágóHubert C. de la Bouillerie, Richard Francis-Bruce
JelmeztervezőAggie Guerard Rodgers
DíszlettervezőJoe D. Mitchell
Gyártás
GyártóWarner Bros., The Guber-Peters Company, Kennedy Miller Productions
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő118 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
BemutatóUSA 1987. június 12.
Korhatár12 II. kategória (F/5323/J)
Bevétel63 766 510 USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az eastwicki boszorkányok (eredeti cím: The Witches of Eastwick) egy 1987-ben bemutatott horrorkomédia, mely John Updike azonos című regényéből készült George Miller rendezésében. Főszereplői Jack Nicholson, mint Daryl Van Horne, és Cher, Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer a boszorkányok szerepében.

Cselekmény

[szerkesztés]

Alexandra Medford (Cher), Jane Spofford (Susan Sarandon) és Sukie Ridgemont (Michelle Pfeiffer) három, az életével nem túl elégedett egyedülálló nő, akik Eastwickben (Rhode Island) élnek. Alexandra szobrász, gyermekét egyedül neveli, a zenetanárnő Jane nemrég vált el, gyermektelen, és az újságíró Sukie egy különösképpen termékeny nő több kis gyermekkel. A három barátnő minden héten találkozik egy kis ivásra, kártyázásra és az ideális férfiról való álmodozásra.

Az egyik ilyen összejövetel utáni napon egy titokzatos férfi érkezik Eastwickbe és megvásárolja a hatalmas Lennox-házat, mely nemrégiben üresedett ki. A karizmatikus idegen városszerte ámulatot okoz, bár Felicia Alden (Veronica Cartwright), a konzervatív minden lében kanál asszonynál inkább dühöt vált ki. Az idegen végül az egész város előtt bemutatkozik egy zenés esten, mint Daryl Van Horne (Jack Nicholson). Abban a pillanatban, mikor Sukie-nak eszébe ötlik, hogy találkozott már a férfi nevével kutatásai során, nyaklánca váratlanul elszakad, darabjai a földre szóródnak, és Felicia rájuk lépve a lábát töri.

Daryl egytől egyig elbűvöli a nőket, kezdve a magabiztos Alexandrával, aki eleinte megrémített a férfi arroganciája és hősködése, majd a félénk Jane következett, akit szenvedélyre és vakmerőségre buzdított. Meghívja házába a három barátnőt, ahol figyelmét elsősorban Sukira fordítja, amivel némi féltékenységi dráma alakul ki. Ez egy teniszmeccs során előhozza belőlük boszorkányos képességeiket, később pedig már Daryl úszómedencéje felett lebegnek és élvezik frissen felfedezett hatalmukat.

Az idő múlásával a városban pletykálni kezdenek a barátnőkről, akik állandó vendégei Darylnek. Leginkább Feliciát dühíti a három barátnő viselkedése, ám Daryl egy varázsigéje hatására Felicia a nők által éppen evett meggy magjait kezdi hányni. Megszállottságát látva férje megöli őt egy piszkavassal.

Hirtelen ráeszmél a három barátnő, hogy milyen veszélyes lehet rájuk nézve Daryl – aki tulajdonképpen maga az ördög -, és megkísérlik feloldani az őket hozzá kötő köteléket, amivel kivívják Daryl szörnyű haragját. Ennek következtében Alexandra egy kígyókkal teli ágyban ébred, Jane egy tükörbe nézve öregnek látja magát, Sukie-ra pedig elviselhetetlen fájdalmat varázsol, ami miatt kórházi ápolásra szorul. Gyógyulása közben fény derül arra, hogy mindhárman Daryl gyermekével terhesek.

Rájönnek, hogy az egyetlen módjuk megszabadulni Daryltől, ha azt az erőt fordítják ellene, amit ő tanított nekik. Egy Daryl alakú vudu babát készítenek, és Daryl Felicián alkalmazott meggymagos átkát bocsátják rá, majd összetörik és tűzbe vetik a babát, amitől Daryl is a lángok között találja magát.

A film befejező jelenetében láthatjuk, hogy Alexandra, Jane és Sukie együtt élnek a Daryl-házban újonnan született gyermekeikkel. Miközben a három anyuka éppen elfoglalt, Daryl jelenik meg a televízióban a kisbabák előtt és beszélni próbál velük, azonban a barátnők észreveszik és kikapcsolják a tévét.

Szereplők

[szerkesztés]

Szereposztás

[szerkesztés]
Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 1989)[3]
Daryl Van Horne Jack Nicholson Dörner György
Alexandra Medford Cher Ráckevei Anna
Jane Spofford Susan Sarandon Halász Judit
Sukie Ridgemont Michelle Pfeiffer Radó Denise
Felicia Alden Veronica Cartwright Kútvölgyi Erzsébet
Clyde Alden Richard Jenkins Lőte Attila
Walter Neff Keith Jochim Gálvölgyi János
Fidel Carel Struycken
Mrs. Biddle Helen Lloyd Breed Feleki Sári
Pap Eugene Boles Kárpáti Tibor

Fogadtatás

[szerkesztés]

Az eastwicki boszorkányok című filmet 71%-ra értékeli a Rotten Tomatoes filmkritikákat gyűjtő honlap.[4] A Washington Post „meglepetésekkel teli boszorkány-mesének” nevezte a filmet.[5] Janes Maslin a New York Times kritikusa hasonlóképpen nyilatkozott, élénknek, feltűnőnek, figyelemfelkeltőnek értékelte a produkciót.[6] A Variety magazin szerint a film „vicces és ellenállhatatlan”.[7]

Egyes kritikák szerint a film befejezése nevetségesbe fordult át. A Washington Post szerint a film a végére „elveszítette varázsát és ostobasággá vált”.[5] A The New York Timesban is születtek negatív vélemények, a cikk írója a Posthoz hasonlóan úgy vélte, hogy a film vonzereje elfogyott a befejezés előtt.[6] A Time Out írta: „az utolsó húsz perc folyamatosan süllyedt a béka segge alá egészen a végső jelenet különleges effekt-orgiájáig.”[8] A Chicago Sun-Times szerint a film tetőpontját túllihegték.[9]

A kritikusok legtöbbje egyetértett abban, hogy a film remek példája Jack Nicholson komikus tehetségének bemutatásának. A Chicago Sun-Times szerint Nicholson erre a szerepre termett.[9] A New York Times kritikusa azt írta, „bár a színészek kimagaslóan játszottak... egyikük sem múlta felül a Mr. Nicholson által alakított „szarvas-patás kis ördögöt.””[6] A Variety is Jack Nicholsont dicséri, a kritika szerint ő a film igazi látványossága.[7] A Washington Post hasonló véleményt alkot Nicholsonról, őt tartja a film „vitathatatlan sztárjának”, mellette dicséri a mellékszerepet játszó Veronica Cartwrightot is.[10]

Díjak, jelölések

[szerkesztés]

[11]

 • Hugo-díj (1988)
  • jelölés – Legjobb drámai film
 • Los Angeles Film Critics Association (1987)

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. The Witches of Eastwick (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. február 6.)
 2. Szereposztás az IMDb.com szerint
 3. Az eastwicki boszorkányok (The Witches of Eastwick, 1987) 1. szinkron (1989). Magyar Szinkron- és Videovállalat, megrendelő Mokép Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 4. The Witches of Eastwick (angol nyelven). Rotten Tomatoes. [2009. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 5. a b Howe, Desson: The Witches of Eastwick (angol nyelven). The Washington Post, 1987. június 12. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 6. a b c Maslin, Janet: Movie Review The Witches of Eastwick (angol nyelven). The New York Times, 1987. június 12. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 7. a b The Witches of Eastwick (angol nyelven). Variety, 1987. június 1. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 8. The Witches of Eastwick (angol nyelven). Time Out London. [2011. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 9. a b Ebert, Roger: The Witches of Eastwick (angol nyelven). Chicago Sun-Times, 1987. június 12. [2009. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 10. Kempley, Rita: The Witches of Eastwick (angol nyelven). The Washington Post, 1987. június 12. (Hozzáférés: 2010. február 12.)
 11. The Witches of Eastwick - Awards (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. február 15.)

További információk

[szerkesztés]