Michelle Pfeiffer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer (2007)
Michelle Pfeiffer (2007)
Életrajzi adatok
Születési név Michelle Marie Pfeiffer
Született 1958április 29. (61 éves)
Santa Ana, Kalifornia, USA
Származás amerikai
Házastársa Peter Horton (1982–1987)
David E. Kelley (1993–)
Gyermekei 2
Pályafutása
Iskolái
  • Golden West College
  • Fountain Valley High School
Aktív évek 1978
Híres szerepei Susie Diamond
Azok a csodálatos Baker fiúk
Marie de Tourvel
Veszedelmes viszonyok
Louise Irene Hallett
A szeretet földje
Macskanő
Batman visszatér
Díjai
Golden Globe1990 Legjobb színésznő (dráma)
Azok a csodálatos Baker fiúk
BAFTA-díj1990 legjobb női mellékszereplő
Veszedelmes viszonyok
További díjakBerlini Nemzetközi Filmfesztivál
1993 Ezüst Medve
A szeretet földje

Michelle Pfeiffer az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelle Pfeiffer témájú médiaállományokat.

Michelle Pfeiffer (Santa Ana, Kalifornia, 1958. április 29. –) amerikai színésznő. Golden Globe-díjas, háromszor jelölték Oscar-díjra.

Élete[szerkesztés]

Michelle Pfeiffer a kaliforniai Santa Anában született egy négygyermekes család második gyermekeként. Édesapjának Richardnak saját fűtésszerelői üzlete volt, míg édesanyja Donna háztartásbeli volt. Apja egy német-holland-ír keveredésű családból származott, míg anyja svéd és svájci német szülőktől született. Michellnek három testvére van, egy bátyja Ricky és két húga, Dedee és Lori (mindketten színésznők). A család nem sokkal Michelle születése után a kaliforniai Midway Citybe költözött, ahol Pfeiffer a gyermekkorát töltötte. Iskolai éveit a Fountain Valley High Schoolban kezdte meg. Az iskola mellett a Vons szupermarketben dolgozott pénztárosnőként. A középiskola elvégzése után a Golden West Egyetemre járt, ahol tagja volt az Alpha Delta Pi egyetemi diáklányszövetségnek. Az egyetem alatt rövid ideig bírósági gyorsírónőként dolgozott, majd hirtelen elhatározta, hogy színésznő lesz. 1978-ban jelentkezett a Miss Orange megye szépe versenyre, ahol a bírák között helyet foglalt egy hollywoodi ügynök, aki rögtön felfigyelt rá. Ezek után Los Angelesbe költözött és meghallgatásokra kezdett járni.

Filmes pályafutása[szerkesztés]

Pfeiffer karrierje elején inkább sorozatokban tűnt fel, mint például a Fantasy Island, a Delta-ház vagy a Rossz macskák. 1980-ban kisebb filmszerepet kapott a Falling in Love Againben, Susan York partnereként. Ezután színjátszási leckéket vett és három televíziós filmben is feltűnt, ami előremozdította a karrierjét. Az első jelentősebb filmszerepét 1982-ben kapta a Grease 2-ben ahol Stephanie Zinone-ként tünt fel a vásznon a bombasikernek számító Grease filmmusical folytatásában. A film teljes bukás volt, Pfeiffer is kemény kritikákat kapott, különösen a New York Times hasábjain szapulták. Mindezek ellenére Pfeifferre rámosolygott a szerencse, amikor Brian De Palma rendező behívta egy meghallgatásra új filmjéhez. Palma női főszereplőt keresett, Al Pacino mellé, készülő gengszter filmjéhez a A sebhelyesarcúhoz. 1983-ban elnyerte a kokainfüggő feleség Elvira Hancock szerepét. A film óriási siker lett, bár a kritikusok fanyalogtak, mondván, túl sok erőszakos jelenet van benne, de ez nem zavarta a nézőket és óriási bevételi rekordokat döntött, és igazi kultuszfilmé nőtte ki magát. A Sebhelyesarcú után 1985-ben elfogadta Isabeau d'Anjou szerepét a Sólyomasszonyban Rutger Hauer oldalán. Még ugyanebben az évben szerepet vállalt a Bele az éjszakába című vígjátékban Jeff Goldblum oldalán. 1986-ban Az édes szabadság című filmben dolgozott Alan Alda-val és Michael Caine-el.

Michelle Pfeiffer 1985-ben

1987-ben aztán egy kasszasikernek lehetett résztvevője, amikor elvállalta Az eastwick-i boszorkányok Sukie Ridgemontjának szerepét. A fantasztikus szereposztásnak – Jack Nicholson, Susan Sarandon, Cher – és a csavaros történetnek köszönhetően Pfeiffer A-listás sztárrá lépett elő. 1988-ban ismét egy maffiafilmben tűnt fel, ám ezúttal a humorosabb formában. Egy meggyilkolt gengszter menekülő szeretőjét alakította Matthew Modine és Dean Stockwell partnereként a Keresztanya című vígjátékban. Angela de Marco szerepéért barna göndör parókát vett és megtanulta a brooklyn-i akcentus is. Mindez olyan jól sikerült, hogy ebben az évben a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjra jelölték. Még ugyanebben az évben szerepelt Mel Gibson és Kurt Russell oldalán a Az utolsó csepp című akciófilmben. Ekkor már ő volt az egyik legjobban kereső színésznő Hollywood-ban. Az év végén csatlakozott Stephen Frears Veszedelmes viszonyok című filmjének stábjához, amihez a rendezőnek olyan sztárokat sikerült megnyerni, mint John Malkovich és Glenn Close. A film nagy siker aratott és a kritikusok egybehangzóan éltették Pfeiffer alakítását. Nem is volt csoda, hogy Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. 1989-ben aztán új szerepben próbálta ki magát, amikor elvállalta a Azok a csodálatos Baker fiúk női főszerepét Jeff és Beau Bridges mellett. Hogy alakítása hiteles legyen Susie Diamond énekesnőként, intenzív énekórákat vett. Ennek meglett az eredménye, Golden Globe- díjat nyert a legjobb drámai színésznő kategóriában és BAFTA illetve Oscar-díjra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. A film sikerei után Pfeiffert a legnagyobb sztárokhoz kezdték mérni, úgy mint Rita Hayworth vagy Marilyn Monroe.

Pfeiffer tovább építette karrierjét Hollywood-ban amikor elvállalta Katya Orlova szerepét Sean Connery mellett az Oroszország-ház című filmadaptációban 1990-ben. Pfeiffer-nek kihívás volt a szerep, mivel szinte tökéletesen el kellett sajátítania az orosz akcentust. Erőfeszítéseit Golden Globe díjjal jutalmazták. Ezután elvállalta egy pincérnő szerepét a Krumplirózsa című filmben 1991-ben. Majd egy évtized után ismét együtt játszhatott korábbi partnerével Al Pacinóval. Érdekesség, hogy a producerek nem neki akarták adni a szerepet, mivel túl szépnek találták, de Pfeiffer erre is rácáfolt mikor ismét Golden Globe-ra jelölték. A végső szakmai elismerést az 1992-ben forgatott A szeretet földje című nosztalgikus dráma hozta meg számára, mikor is harmadszorra jelölték Oscar-díjra és ötödik alkalommal kapott Golden Globe jelölést. A különc Dallasi-i háziasszony megformálásáért elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját is. Pfeiffer sztárstátuszát csak tovább öregbítette következő filmje amelyben egy képregényhősnőt alakított. 1992-ben Tim Burton felkérte szerepeljen a Batman visszatér című mozijában. A macskanő, Selina Kyle szerepe valóságos kultuszt teremtett, így nem sok dicsőség maradt a film másik két szereplőjének, Michael Keaton-nek és Danny DeVito-nak. A következő évben 1993-ban Ellen Olenska szerepét játszotta Martin Scorsese Az ártatlanság kora című drámájában. A Daniel Day-Lewis-zal és Winona Ryder-rel forgatott produkció hatalmas siker lett és újabb Golden Globe jelölést hozott. Ez után szerepet vállalt Jack Nicolson oldalán a Farkas című horror filmben. 1995-ben a rap-sztár Coolio oldalán szerepelt a Veszélyes kölykök című filmben. 1996-ban két romantikus filmben láthatta a közönség előbb Robert Redford oldalán játszott a Hírek szerelmeseiben majd egy másik szívtipró George Clooney mellett játszott a Szép kis nap! című filmben. 1997-ben ismét egy drámai szerepben tűnt fel az Ezer hold című filmben Jessica Lange mellett. 1998-ban egy Shakespeare adaptációban vállalt szerepet a Szentivánéji álomban Kevin Kline partnereként. 1999-ben két filmben játszott, a Bruce Willis-el forgatott Velem vagy nélküledben és a Tíz elveszett évben Treat Willams partnereként. 2000-ben egy Hitchcock-szerűen izgalmas thrillerben vállalt szerepet Harrison Ford oldalán, a Temetetlen múlt-ban, ami a 2000-es év egyik legnagyobb kasszasikere lett.

2001-ben egy nehéz szerepet vállalt el Sean Penn oldalán a Nevem Sam című drámában. Egy ügyvédnőt alakított, aki egy szellemi fogyatékosnak segít megtartania kislányát. 2002-ben elvállalta élete első negatív szerepét Ingrid Magnussen személyében a Fehér leanderben. A kritikusok éltették a bomlott elméjű anya szerepében. Öt évnyi szünet után 2007-ben tért vissza filmvászonra a Hajlakk című musicalban John Travolta oldalán. Ugyanebben az évben játszott még a Csillagpor című fantasy filmben Robert De Niróval, illetve egy vígjátékban, Az anyád lehetnék c. filmben Paul Rudd partnereként, melyben egy elvált anyukát játszik, aki egy fiatalabb férfival kezd járni. 2009-ben két produkcióban is szerepelt, a Chéri - Egy kurtizán szerelme c. filmben, majd pedig Ashton Kutcherrel a Személyes vonatkozásban. 2011-ben szerepet vállalt a Szilveszter éjjel c. romantikus vígjátékban egy tucatnyi sztár mellett. Ebben a filmben rendezte őt másodszor Garry Marshall. A 2012-ben mozikba kerülő Éjsötét árnyék c. film egyik főszereplője Johnny Depp és Helena Bonham Carter oldalán. Tim Burton másodszor rendezte régi, kedves színésznőjét, azaz Michelle Pfeiffert. [1]

Magánélete[szerkesztés]

Első férje Peter Horton színész, akivel 1982-ben házasodtak össze és 1987-ben váltak el. Jelenlegi férjével, David E. Kelleyjel 1993. november 13-án házasodtak össze. Gyermekei Claudia Rose (1993-ban fogadták örökbe) és az 1994-ben született John Henry.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Eredeti cím Szerep Magyar cím Magyar hangja
1979 The Solitary Man (TV) Tricia
1980 The Hollywood Knights Suzie Q Hollywood lovagjai
1980 Falling in Love Again Sue Wellington Ismét szerelem
1981 Charlie Chan and the Curse
of the Dragon Queen
Cordelia Farenington Charlie Chan és a sárkánykirálynő átka
1981 Callie & Son (TV) Sue Lynn Bordeaux
1981 Splendor in the Grass (TV) Ginny Stamper
1981 The Children Nobody Wanted (TV) Jennifer Williams
1982 Grease 2 Stephanie Zinone Grease 2
1983 Scarface Elvira Hancock A sebhelyesarcú Kocsis Judit
1985 Into the Night Diana Bele az éjszakába Orosz Helga
1985 Ladyhawke Isabeau d'Anjou Sólyomasszony Kovács Nóra
Balogh Erika
1986 Sweet Liberty Faith Healy Édes szabadság -
1987 Great Performances: Tales from the Hollywood Hills: Natica Jackson Natica Jackson Szerelem, szenvedély, gyilkosság -
1987 The Witches of Eastwick Sukie Ridgemont Az eastwick-i boszorkányok Radó Denise
1987 Amazon Women on the Moon Brenda Landers Amazonok a Holdon
1988 Married to the Mob Angela de Marco Keresztanya Pápai Erika
1988 Tequila Sunrise Jo Ann Vallenari Az utolsó csepp Orosz Helga
1988 Dangerous Liaisons Madame de Tourvel Veszedelmes viszonyok Kovács Nóra
1989 The Fabulous Baker Boys Susie Diamond Azok a csodálatos Baker fiúk Kovács Nóra
1990 The Russia House Katya Orlova Oroszország ház Kovács Nóra
1991 Frankie and Johnny Frankie Krumplirózsa Kovács Nóra
1992 Batman Returns Selina Kyle
Macskanő
Batman visszatér Farkas Zsuzsa
1992 Love Field Lurene Hallett A szeretet földje Söptei Andrea
1993 The Simpsons Mindy Simmons (hang) A Simpson család -
1993 The Age of Innocence Ellen Olenska Az ártatlanság kora Kovács Nóra
1994 Wolf Laura Alden Farkas Orosz Helga
Kovács Nóra
1995 Dangerous Minds Louanne Johnson Veszélyes kölykök Orosz Helga
1996 Up Close & Personal Sally "Tally" Atwater A hírek szerelmesei Kovács Nóra
1996 To Gillian on Her 37th Birthday Gillian Lewis Feleségemnek, 37. születésnapjára Kovács Nóra
1996 One Fine Day Melanie Parker Szép kis nap! Kovács Nóra
1997 A Thousand Acres Rose Cook Lewis Ezer hold Kovács Nóra
1998 The Prince of Egypt Cippóra (hangja) Egyiptom hercege Kovács Nóra
1999 The Deep End of the Ocean Beth Cappadora Tíz elveszett év Kovács Nóra
1999 A Midsummer Night's Dream Titania Szentivánéji álom Kovács Nóra
1999 The Story of Us Katie Jordan Velem vagy nélküled Kovács Nóra
2000 What Lies Beneath Claire Spencer Temetetlen múlt Kovács Nóra
2001 I Am Sam Rita Harrison Williams Nevem Sam Kovács Nóra
2002 White Oleander Ingrid Magnussen Fehér leander Kovács Nóra
2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas Eris (hangja) Szinbád - A hét tenger legendája Kovács Nóra
2007 I Could Never Be Your Woman Rosie Anyád lehetnék Kovács Nóra
2007 Hairspray Velma Von Tussle Hajlakk Kovács Nóra
2007 Stardust Lamia Csillagpor Kovács Nóra
2009 Chéri Lea de Lonval Chéri - Egy kurtizán szerelme Kovács Nóra
2009 Personal Effects Linda Személyes vonatkozás Kovács Nóra
2011 New Year's Eve Ingrid Szilveszter éjjel Kovács Nóra
2012 Dark Shadows Elizabeth Collins Stoddard Éjsötét árnyék Kovács Nóra
2012 People Like Us Lillian Hétköznapi emberek -
2013 The Family Maggie Blake Vérmesék Kovács Nóra
2017 Mother! Woman Anyám!
2017 Murder on the Orient Express Caroline Hubbard / Linda Arden Gyilkosság az Orient expresszen Kovács Nóra
2018 Ant-Man and the Wasp Janet van Dyne A Hangya és a Darázs Kovács Nóra
2019 Avengers: Endgame Janet van Dyne Bosszúállók: Végjáték Nem beszél
2019 Maleficent: Mistress of Evil Ingrith királynő Demóna: A sötétség úrnője Kovács Nóra

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Kategória Díj Film
Oscar-díj
1989 jelölés: legjobb női mellékszereplő Veszedelmes viszonyok
1990 jelölés: legjobb női főszereplő Azok a csodálatos Baker fiúk
1993 jelölés: legjobb női főszereplő A szeretet földje
BAFTA-díj
1990 díj: legjobb női mellékszereplő Veszedelmes viszonyok
1991 jelölés: legjobb női főszereplő Azok a csodálatos Baker fiúk
Golden Globe-díj
1989 jelölés: legjobb női főszereplő (komédia vagy musical) Keresztanya
1990 díj: legjobb színésznő (dráma) Azok a csodálatos Baker fiúk
1990 jelölés: legjobb színésznő (dráma) Oroszország ház
1992 jelölés: legjobb női főszereplő (komédia vagy musical) Krumplirózsa
1993 jelölés: legjobb színésznő (dráma) A szeretet földje
1994 jelölés: legjobb színésznő (dráma) Az ártatlanság kora
2018 jelölés: legjobb női mellékszereplő (tévéfilm) Hazugságok mágusa

További információk[szerkesztés]