Batman visszatér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Batman visszatér
(Batman Returns)
1992-es amerikai–brit film

Batman returns Logo (2).png
Dragon Con 2015 - Oswald Cobblepot & Selina Kyle (21716989458).jpg
Rendező Tim Burton
Producer Tim Burton
Denise Di Novi
Michael Uslan
Benjamin Melniker
Peter Guber
Jon Peters
Larry J. Franco
Vezető producer Jon Peters
AlapműBill Finger (nem szerepel a stáblistán) és Bob Kane képregénye alapján
Műfaj
  • neo-noir
  • akciófilm
  • szuperhősfilm
  • sci-fi film
  • karácsonyi film
Forgatókönyvíró Daniel Waters
Sam Hamm
Főszerepben Michael Keaton
Danny DeVito
Michelle Pfeiffer
Christopher Walken
Zene Danny Elfman
Operatőr Stefan Czapsky
Vágó Chris Lebenzon
Bob Badami
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország USA
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 126 perc
Költségvetés 80 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó InterCom (Magyarország)
Bemutató1992. június 12.
Korhatár12 II. kategória (F/2509/J)
Bevétel 266,83 millió USD
Kronológia
ElőzőBatman
KövetkezőMindörökké Batman
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Batman visszatér témájú médiaállományokat.

A Batman visszatér (Batman Returns) 1992-ben bemutatott amerikai akciófilm Tim Burton rendezésében, mely a Batman című film folytatása. Burton eredetileg nem akart még egy Batman filmet rendezni, az előző, 1989-es mozival kapcsolatos vegyes érzelmei miatt. Sam Hamm forgatókönyve sem tetszett neki, melyben a Macskanő és a Pingvin elrejtett kincsek nyomába ered. A rendezői székbe végül akkor ült vissza, amikor a Warner Bros. nagyobb kreatív teret és több beleszólást hagyott neki a produkcióba, valamint Sam Hamm-et Daniel Waters-re cserélte le. Érdekesség, hogy a Macskanő szerepére eredetileg Annette Bening-et szánták, de ő terhessége miatt kénytelen volt visszautasítani a felkérést. A helyét ekkor vehette át Michelle Pfeiffer. A Batman visszatér forgatását 1991. júniusában kezték el a Warner Bros. Burbank-i (California) stúdiójában. Az amerikai bemutató 1992. június 19-én volt. A filmet az akadémia Oscar díjra jelölte a Legjobb vizuális effect és a Legjobb smink kategóriákban. A Batman visszatér emellett két BAFTA jelölést is a magáénak tudhat. Bár a film anyagilag sikeres volt, még így is az előző film alatt teljesített. A Warner Bros. csalódott volt emiatt. Burtont a harmadik filmre (Mindörökké Batman) csupán, mint producer kérték fel, Keaton viszont távozott a következő produkcióból.

Cselekmény[szerkesztés]

Összefoglaló[szerkesztés]

Nem sokkal azután, hogy Batman segítségével Gotham City megszabadult a pszichopata Jokertől, újabb veszély fenyegeti a várost. Egy korrupt üzletember a bosszúszomjas, torzszülött Pingvinnel karöltve arra készül, hogy átvegye az uralmat Gotham City felett úgy, hogy a Pingvint megválasztatják polgármesternek. A cél érdekében semmilyen eszköztől nem riadnak vissza. Csak egyvalaki képes szembeszállni velük: Batman. Belép még a képbe a Macskanő is, akiről azonban nehéz eldönteni, kinek az oldalán áll.

Részletes cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Gotham Citytől távol, a Cobblepot-kastélyban, karácsony estéjén megdöbbentő dolog történik: egy torzszülött fiúgyermeket hoz világra a ház úrnője. Ez pedig a kastély valamennyi lakóját rémülettel tölti el. A szülők kegyetlen módon úgy döntenek, hogy a gyermeket nem tarthatják maguk mellett. Elviszik hát a torzszülöttet a közeli csatornához, és babakocsistul a jeges vizű kanálisba dobják. A szerencsétlenül járt gyermek pedig egyre messzebb- és messzebb sodródik szülőhelyétől, a sötét csatornában…

33 évvel később Gotham Cityben szintén Karácsony van. A város utcáin nagy a nyüzsgés. Az újságok pedig olyan hírekkel vannak tele, hogy állítólag a város alatti csatornában egy titokzatos Pingvinember él. Amíg az utcákon az emberek békésen ünnepelnek, addig Max Shreck, a kőszívű és kapzsi üzletember az irodájában csak a pénzügyi gondjairól tud tárgyalásokat tartani. A tárgyalás végén Schrek, a fia és a polgármester kíséretében levonul a térre, hogy beszédet tartson az ünneplő tömegnek. Lelkesítő hangvételű beszédének egy hatalmas ajándékcsomag vet véget, amely a térre érkezik. A doboz azonban csapda, mivel egy pillanat múlva egy csapat bohócjelmezes bűnöző ugrik elő annak belsejéből, és rögtön vandálkodásba kezdenek. A rendőrség felveszi velük a harcot, de minden hiába. Itt már csak Batman segíthet. Felküldik az égre a hős hívójelét, és Bruce Wayne a denevér- jelmezében és autójában rögtön a helyszínre siet. A hős könnyűszerrel ellátja a bűnbanda baját, ám az incidens során elrabolják a menekülő Shrecket. Mikor az üzletember magához tér, a föld alatti kanálisban találja magát a titokzatos Pingvinember és annak szolgái körében. A Pingvin azt követeli Shrecktől, hogy a befolyását használva segítsen neki a város bizalmába férkőzni, mivel valójában több közük van egymáshoz mint azt Max gondolná.

Max Shreck két ballábas titkárnője, Selina Kyle ezalatt éppen hazaér a munkából, ám egy telefonján hagyott üzenet miatt kénytelen visszamenni főnöke irodájába, hogy iratokat készítsen elő egy másnapi tárgyalásra. Miközben Selina az iratokat bújja, betoppan Shreck is, és gyanússá válik előtte hogy a titkárnője most szokatlanul találékony. Amikor Selina egy olyan ügyletről próbál kérdezősködni, amit a főnöke alaposan eltitkolt a város elől, Max megdühödik és kilöki a titkárnőjét az irodája ablakán. Selina több emeletnyi zuhanás után földet ér. Néhány pillanatig eszméletlenül hever a földön, mikor néhány kóbor macska arra jár, és fölébreszti.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Bruce Wayne/Batman Michael Keaton Gyabronka József
Osvald Cobblepot/Pingvin Danny DeVito Sztankay István
Selina Kyle/Macskanő Michelle Pfeiffer Farkas Zsuzsa
Max Shreck Christopher Walken Végvári Tamás
Alfred Pennyworth Michael Gough Velenczey István
A polgármester Michael Murphy Ujréti László
Jégkirálynő Cristi Conaway Prókai Annamária
Charles ’Chip’ Shreck Andrew Bryniarski Stohl András
James Gordon felügyelő Pat Hingle Kisfalussy Bálint
Organ Grinder Vincent Schiavelli Reviczky Gábor
Jen Jan Hooks Kiss Erika
Josh Steve Witting Forgács Péter
Nő uszkárral Anna Katarina Menszátor Magdolna
Újságárus srác Sean Whalen Bolba Tamás

A magyar változat munkatársai[szerkesztés]

A szinkron a Mafilm Audio Kft. készítette 1992-ben.

További információk[szerkesztés]