Ugrás a tartalomhoz

Az Igazság Ligája – Pusztulás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Igazság Ligája – Pusztulás
(Justice League: Doom)
2012-es amerikai animációs film
RendezőLauren Montgomery
ProducerLauren Montgomery
AlapműTower of Babel
Műfajakció, fantasy, sci-fi
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneChristopher Drake
VágóChristopher D. Lozinski
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő77 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Home Video
BemutatóUSA 2012. február 28. (DVD)
Kronológia
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Igazság Ligája – Pusztulás (eredeti cím: Justice League: Doom) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely eredetileg DVD-n jelent meg. A forgatókönyvet Dwayne McDuffie és Mark Waid írta, Lauren Montgomery rendezte, a zenéjét Christopher Drake szerezte. A Warner Bros. Animation készítette, a Warner Home Video forgalmazta.

Amerikában 2012. február 28-án DVD-n adták ki.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Batman, Cyborg gyanúja alapján rábukkan a Royal Flush bandára, akik épp lopást hajtanak végre, ám Superman intése ellenére a sötét lovag megkísérli egymaga harcképtelenné tenni őket. Sikeresen kiüti Bubit, Dámát és Tízest, de Ász ereje számára is nagy. A liga többi tagja érkeztével Zöld lámpás leteríti a monstrumot, megmentve Batmant. A csata kimenetele a szuperhősöknek kedvez, ám Király menekülőre fogja a dolgot és szökni próbál. Végül Cyborg is befut, így nem jut túl messzire ő sem. Mivel nem derül ki, hogy a banda kitől kapta a faljárás technikáját, a liga másnap folytatja a nyomozást. Miután Batman visszaér a Denevérbarlangba, Tükörmester a Lexcorp egy technológiájával feltöri a barlang számítógépét és lemásolja az összes adatot a ligáról. Később a rossz fiúk gyülekeznek a mocsárban egy meghívás miatt, majd kiderül, hogy a házigazda Vandal Savage, aki megbízza őket, hogy számoljanak le a ligával a terve érdekében. A fogadás záró mondata: "Üdv nektek, a Végzet Légiójában".

A leszámolás első áldozata Bruce, akit Bane támad meg és élve eltemeti szülei sírjába. Ezután J'onn következik, akit Ma'alefa'ak próbál eltenni láb alól az italába kevert méreggel, amitől lángra kap, s sehogy sem lehet eloltani. Diana, Gepárd ellen harcol, mikor megsebesül, amitől valamilyen anyag kerül a szervezetébe, ezáltal minden emberben ellenségét látja, még Cyborgban is. Barryt, Tükörmester cselezi ki és bombát rak a csuklójára. A lényege, hogy bármit csinál felrobban, kivéve, ha megállás nélkül fut a végtelenségig. Halt, Zafírcsillag ejti át egy az elméjére ható megrendezett támadással, amiben látszólag egy túsz meghal. A hős magát okolva a nő haláláért leveti gyűrűjét. Supermant, Metallo csapja be egy, a Daily Planetben dolgozó ember bőrébe bújva, akit nemrég rúgtak ki, és le akar ugrani egy irodaház tetejéről. A csel akkor derül ki, mikor Metallo rálő Supermanre egy Kriptonit golyóval, amitől az acélember lezuhan. A Végzet Légiója a liga megsemmisülését ünnepli, majd Vandal elmondja gonosz tervét, miszerint le akarja igázni a Földet a bolygó lakosságának kétharmada megölésével, mind ezt egy napkitöréssel. Közben Wonder Woman a rendőrök és Cyborg ellen harcol, mivel mindegyiket Gepárdnak nézi.

Cyborg gyorsan rájön, mi a baj, és egy interferencia hullámmal semlegesíti Gepárd mérgét. Ezután Bruce feleszmél és szülei sírjában találja magát. Kiszabadítja magát, majd miután rájön, hogy az ő tervei alapján akarják megölni barátait, a segítségükre siet. Villámot egy jéghegyhez küldi, hogy fusson át rajta, így a bomba beleragad és csak az robban fel. J'onn lángolása ellen Wonder Woman, Batman utasítására alumínium-oxidot ad be neki, ami ellenhatásba lép Ma'alefa'ak mérgével. Hal segítségére már Batman megy, aki szinte beleőrült a nő halálába. Batman azonban megmutatja neki, hogy a holttest nem ember, hanem egy android, a félelmét fokozó anyag pedig nem más, mint szintetikus madárijesztőféle félelem gáz. Zöld lámpás elgondolkodik, hogy Zafírcsillag hogy tudta ilyen módon átejteni. Már csak Superman van hátra, aki élet-halál között lebeg a testébe fúródott kriptonit lövedéktől. Mivel az orvosok nem tudják kioperálni sebezhetetlen bőre miatt a golyót, a ligára hárul a feladat. Batman, Cyborg kezébe ad egy másik kriptonit darabot, amit lencsének használva felvágja Superman bőrét, majd J'onn kiveszi a golyót. Miután az acélember magához tér, a liga összeül az őrtoronyban és Batman szembesíti társait, hogy a megölésüket végrehajtó terv az övé, ám hangsúlyozza, hogy csak ártalmatlanítás volt mindennek a célja, amit a tolvaj megváltoztatott likvidálásra. Megmutatja nekik a denevérbarlang biztonsági felvételeit, amin jól látszik, hogy a tettes Tükörmester volt, aki feltörte számítógépét és a rajtalévő adatokat letöltötte. A csapat rájön, hogy az akitől Tükörmester a feltöréshez használt technológiát kapta és az, akitől a Royal Flush banda a faljárás technológiát szerezte, egy és ugyanaz a személy. Batman a fájlok lenyomozásával kideríti a megbízó hollétét, így a liga harcba indul. Végül sorsdöntő összecsapásra kerül sor a jók és a rosszak között a Vandal mocsári bázisán.

A napkitörést előidéző rakétát Vandal kilövi a napba, Superman pedig utána repül. Erőfeszítései ellenére nem sikerül megállítania a becsapódást. Ezután Zöld lámpás megpróbálja lelassítani a folyamatot időt nyerve a többieknek, akik rájönnek, hogy a Royal Flush banda faljáró technológiája csak a prototípus volt és az igazi: maga a bázis. Superman felemeli az űrbe és csatlakoztatják az őrtoronyhoz, felerősítve hatását, ami az egész bolygóra kiterjed, így a napkitörés szó szerint áthalad a bolygón. A föld megmenekül és Cyborg teljes jogú csapattag lesz, ám a ligát újabb csapás éri. Barátai megkérdőjelezik a sötét lovag ligaellenes védelmi terveit, így Batman kilép az Igazság Ligájából.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Batman Kevin Conroy Sarádi Zsolt
Superman Tim Daly Welker Gábor
Csodanő Susan Eisenberg Tarr Judit
Villám Michael Rosenbaum Hamvas Dániel
Zöld Lámpás Nathan Fillion Szatory Dávid
Marsbéli Fejvadász Carl Lumbly Epres Attila
Cyborg Bumper Robinson Géczi Zoltán
Alfred Pennyworth Robin Atkin Downes Szokolay Ottó
Bane Carlos Alazraqui Törköly Levente
Zafírcsillag Olivia d'Abo Nemes Takách Kata
Gepárd Claudia Black Bartsch Kata
Metallo Paul Blackthorne Pál András
Ma'alefa'ak Carl Lumbly Epres Attila
Tükörmester Alexis Denisof Stern Dániel
Vandal Savage Phil Morris Rosta Sándor
Tíz Juliet Landau Csuha Bori
Bubi Robin Atkin Downes Molnár Áron
Dáma Grey Griffin Gáspár Kata
Király Jim Meskimen Sipos Imre
Ász Bruce Timm Eredeti hang

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az HBO megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]