Tini Titánok és Tini Szuperhősök: Káosz a multiverzumban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tini Titánok és Tini Szuperhősök: Káosz a multiverzumban
(Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse)
2022-es amerikai animációs film
Rendező
  • Matt Peters
  • Katie Rice
Producer
  • Jeff Curtis
  • James Ricci
  • James Tucker
Vezető producerSam Register
Műfaj
ForgatókönyvíróJase Ricci
Hang
ZeneMichael Gatt
VágóMichael G. Buck
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő79 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Home Entertainment
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőTeen Titans Go! See Space Jam
Kapcsolódó műsor
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tini Titánok és Tini Szuperhősök: Káosz a multiverzumban (eredeti cím: Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse) 2022-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs szuperhősfilm, amelyet Matt Peters és Katie Rice rendezett.[1]

Amerikában 2022. május 14-én jelent meg DVD-n, míg Magyarországon 2024. január 3-án mutatta be az HBO Max.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

A Tini titánok, harcra fel! dimenziójában a Tini Titánok éppen az új tévéjüket szerelték be, amikor Gézengúz egy furcsa kristályt talál a padlón, és a polcra helyezi, könyvtámaszként használva azt, amikor ekkor megérkezik A Távírányító ura, aki bejelenti a Tini Titánoknak, hogy új szuperhősös crossoverük lesz. Ezért mindannyian úgy döntenek, hogy megnézik a filmet.

Máshol a Multiverzumban, a DC Super Hero Girls dimenziójában a Szuperhőslányok ellenségeikkel harcolnak, a Szupergonoszlányokkal, akiknek sikerül elmenekülniük egy mögöttük megnyílt portálon keresztül. A lányok nyomoznak, és rájönnek, hogy az események láncolata Cythonnához, a Sötétség, Pestis és Szenvedés kriptoni istennőjéhez kapcsolódik, akit sok évvel ezelőtt a bátyja, Rao egy amulettbe zárt és az űrbe száműzött.

Az amulettet azonban Lex Luthor megtalálta, és arra használta, hogy megmentse Metropolis gonosztevőit, és megalakítsa a Végzet Légióját, hogy a Fantom Zónába zárva megszabaduljon a szuperhősöktől. Az immár megalakult csapat pusztítást végez Metropolisban, hogy előcsalogassa a hősöket, és bezárja őket. A hősnőkből álló csapat a parkban gyülekezik, és egy furcsa rúnát találnak, amire Cythonna neve van felírva. Mivel kriptoni eredetű nyomról van szó, Supergirl az unokatestvéréhez, Clarkhoz megy, hogy lefordítsa. Clark azonban figyelmen kívül hagyja őt, mert azt hiszi, hogy Cythonna csak egy legenda, de figyelmezteti az Igazság Ligáját, hogy a lány tud a Fantom Zónáról.

A lányok a Magány Erődjébe indulnak, hogy információt keressenek Cythonnáról és az amulettjéről. De szembekerülnek a Superman-robotokkal, majd az igazi Supermannel és az Igazság Ligájával. A lányok nem hajlandóak feladni, és harcolnak a Ligával, mígnem Wonder Woman leállítja a harcot, és átadja a kristályokat Supermannek, aki úgy dönt, hogy a lányok nemtetszésére a Liga kezében hagyja a mentőakciót. Batgirl azonban titokban ellopta a kristályokat, a szükséges információkkal együtt. Eközben Wonder Woman titkos hívást kap Batmantől, aki arra kéri, hogy találkozzanak a Daily Planetben, ahol Superman és ő közlik vele, hogy csatlakozzon hozzájuk, hogy megállítsák Luthort és a Légiót.

Visszatérve a bázisra, Supergirl és barátai a nagybátyja, Jor-El üzenetét figyelik, aki a fiának adott egy üzenetet Cythonna amulettjéről; és a lányok felfedezik, hogy az a Sötétség Istennőjének esszenciáját tartalmazza, és azt tervezi, hogy a gonoszok lelkéből táplálkozva kiszabadul a börtönéből, egy kriptoni edényt használ, és az univerzumot a saját uralma alá vonja. Feltételezve, hogy Cythonna irányítja Luthort, és nem fordítva, a lányok arra a következtetésre jutnak, hogy a Liga alábecsülte a valódi ellenséget, akivel szemben állnak, és megpróbálják felhívni Wonder Womant, hogy figyelmeztessék, de ő nem válaszol.

Lex Luthor tovább készíti tervét, hogy a világ feletti uralmat magának követelje, de Cythonna irányítja őt. Ahogy az amulett kristálya lassan összetörik, ő egyre erősebbé válik. A Liga a Végzet Légiójának bázisára indul, és támadásra készül, hogy megmentse a csapdába esett hősöket. A Liga szembeszáll a Légió tagjaival, de kiderül, hogy azok hologramok. Superman egy kriptonitos dobozba van bezárva, a Liga többi tagja pedig a Fantom Zónában reked, így csak Wonder Woman marad. Meglepő módon Harley Quinn titokban segít neki megszökni a Végzet Csarnokából. A lányok összevesznek Wonder Woman döntései miatt, és feloszlatják a csapatot. Bűntudatból Wonder Woman visszatér régi otthonába, Themyscira-ra.

Lex bejelenti a világnak, hogy átveszik a hatalmat a világ felett. Luthor bejelentését hallva Bumblebee vészhívást küld barátainak, hogy találkozzanak a roncstelepen, ahol arra biztatja őket, hogy ismét fogjanak össze, hogy megmentsék a világot és legyőzzék a Végzet Légióját. A maga részéről Harleen (aki kilépett a Légióból és újra egyesült Batgirl-lel) visszavonul, és hátrahagyja a lányokat, azt állítva, hogy nem érdekli a világ megmentése.

A lányok elmennek Themyscira, kibékülnek Wonder Womannel, és mindannyian visszatérnek Metropolisba. Mivel nincs más választásuk, az ENSZ átadja a világot a Végzet Légiójának, és az összes gonosztevő ünnepli a győzelmét. Cythonna, aki azt tervezi, hogy Supergirlt használja fel új gazdatestként, Supermant csalinak használja, hogy előcsalogassa, és sikerül csapdába csalnia. A többi szuperhőslány Zatanna sötét mágiájának segítségével próbál eljutni a Fantomzónába, ami véletlenül a TT dimenzióban köt ki, ahol találkoznak a Tini Titánokkal.

A TT univerzumban a Tini Titánok segítenek a Tini Szuperhősöknek megjavítani Bumblebee számítógépét, és megadják a szükséges forrásokat, hogy visszatérhessenek az univerzumukba, Zatanna pedig bátorító szavakat kap Raventől, amelyek segítenek neki elfogadni sötét lényét. Zatanna elszállítja magát és a csapatot, és visszatérnek az univerzumukba a Fantomzóna felé tartva.

A Szuperhőslányok megérkeznek a Fantomzónába, és megmentik barátaikat, miközben Cythonna kiszabadul a széttört amulettből. A Végzet Légiója harcol a lányokkal, az Invinci-Bros és az Igazság Ligája ellen, de legyőzik őket. Supergirl úgy tesz, mintha megadná magát Cythonnának, és hagyja, hogy megszállja őt, de a lányok legyőzik. Supergirl elővesz egy kristályt, és bezárja Cythonnát a kristály belsejébe, így kiszabadul, és Zatannával együtt száműzi Cythonnát az univerzumából. A lányok a megreformált Harley Quinn-nel együtt ünnepelnek a Sweet Justice-ban.

A Tini Titánok csalódottak, hogy nem a lányokkal kalandoztak, pedig A Távírányító ura azt mondta nekik, hogy fontos szerepet játszanak a történet végén. De meglepetésükre Cythonna megszállta A Távírányító urát, hogy újra visszaszerezze a kristályt. A Tini Titánok azonban meghiúsítják az univerzumuk elpusztítására tett kísérletét, és Raven ismét teljesen legyőzi és száműzi, így végül a Szuperbarátok dimenziójában ragad. A Szuperbarátok azt tervezik, hogy visszaküldik a kristályt, de egy pillantást vetnek a Tini Titánokra, akik a távirányítóért harcolnak, és úgy döntenek, hogy nem teszik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Dongó Kimberly Brooks Berkes Boglárka
Gézengúz Greg Cipes Szalay Csongor
Batman Keith Ferguson Welker Gábor
Lex Luthor Will Friedle Hamvas Dániel
Aquaman Varga Rókus
Wonder Woman Grey DeLisle Horváth Lili
Giganta Sági Tímea
Flash Phil LaMarr Szabó Máté
Sólyomember Stern Dániel
John Stewart / Zöld Lámpás Vatamány Atanáz
Robin Scott Menville Előd Botond
Superman Max Mittelman Szatory Dávid
Garth Jessica McKenna Kovács András Bátor
Cyborg Khary Payton Dózsa Zoltán
Narrátor Kosznovszky Márton
A Távírányító ura Alexander Polinsky Hannus Zoltán
Cythonna Missi Pyle Ruttkay Laura
Kormányszóvívő Ténai Petra
Hal Jordan / Zöld Lámpás Jason Spisak Hujber Ferenc
Batgirl Tara Strong Pálmai Anna
Raven Nemes Takách Kata
Harley Quinn Peller Mariann
Supergirl Nicole Sullivan Gáspár Kata
Macskanő Cree Summer Dobó Enikő
Hippolité Tóth Enikő
Jor-El Fred Tatasciore Rosta Sándor
Solomon Grundy Törköly Levente
Jessica Cruz / Zöld Lámpás Myrna Velasco Bogdányi Titanilla
Zatanna Kari Wahlgren Farkasházi Réka
Csillagzafír Gulás Fanni
Csillagfény Hynden Walch Csuha Bori

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audió Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A filmet 2021 októberében jelentették be a DC FanDome-on.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]