Harley Quinn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harley Quinn
Egy rajongó Harley Quinn kosztümben
Egy rajongó Harley Quinn kosztümben
Megjelenési információk
KiadóDC Comics
Eredeti neveHarleen Quinzel
Első megjelenésThe Animated Series Szívesség Jokernek
1993. szeptember
MegalkottaPaul Dini, Bruce Timm
Harley Quinn adatai
Valódi neveDr. Harleen Frances Quinzel
A Wikimédia Commons tartalmaz Harley Quinn témájú médiaállományokat.

Harleen Quinzel másik nevén Harley Quinn egy kitalált szereplő, a DC Comics képregényeiben. Joker leghűségesebb követője, akibe szerelmes lett. Harley Batman felettébb kevés női ellenfelei egyike.[1] A DC Rebirth-ben Harley brutális igazságosztóként találta fel magát újra, és a Joker-háborút követően hivatalosan is csatlakozott Batman családjához

Harley Quinn a 45. a minden idők 100 legnagyobb képregényes ellenfeleit felvonultató weblapon.[2]

Története[szerkesztés]

Kitalálása és első feltűnései[szerkesztés]

Harley Quinn először a Batman: A rajzfilmsorozatban jelent meg a Joker szívessége című epizódban. Eredetileg csak erre a részre találták ki, ugyanis az epizódban Joker bejuttatja magát egy tortában a rendőrségre, amit valakinek be kellett vinnie. A rész írója, Paul Dini szerint túl furcsa lett volna, ha csak egy rendőr vinné be az épületbe a hirtelen ott termett tortát, így Dini kreált Joker mellé egy női társat. Inspirációként Arleen Sorkin-t vette alapul, aki a Days of our Lives című sorozatban egy álomjelenetben hordott udvari bolond jelmezt.[3] Dini személyesen is ismerte a szereplőt, így megkérte, hogy ő maga szinkronizálja a karaktert. A részben egyébként csak "főnöknek" hívja Jokert és semmi jelét nem mutatja nagyobb érzelmeknek. Komolyabb jelét érzelmeinek akkor mutatta meg, mikor másodjára szerepelt a sorozatban A nevető hal című epizódban, melyben megsiratta Joker halálát. Az ötödik feltűnésében ismerkedett össze Méregcsókkal, akinek hamar barátja lett. A sorozatban összesen kilenc részben szerepelt.[4]

1994-ben készült el a Mad Love című képregény, melyben fény derült a karakter eredettörténetére. Az eredeti neve Dr. Harleen Frances Quinzel volt és az Arkham Elmegyógyintézetben dolgozott pszichiáterként, majd beleszeretett páciensébe, Jokerbe. Látva, hogy Batman terrorizálja szerelmét, megszökteti. A képregény nagy népszerűségre tett szert. A történetet a The New Batman Adventures című rajzfilmsorozat is adaptálta.

Későbbi szereplései[szerkesztés]

A Batman: A rajzfilmsorozat és a The New Batman Adventures rajzfilmsorozatok után sem múlt el a karakter népszerűsége, továbbra is sok rajzfilmben tette tiszteletét. Ilyen volt például Az igazság ligája rajzfilmsorozat, melyben két rész erejéig Jokerrel karöltve harcolt a szuperhősökkel szemben. Benne volt még a Static Shock című sorozatban is Méregcsókkal együttműködve.

Benne volt a Superman: A rajzfilmsorozat és a The New Batman Adventures sorozatoknak első crossoverében, melyet később DVD-n is kiadtak Batman és Superman – A film címen. A filmben nagy riválisa Lex Luthor beosztottja és segédje, Mercy Graves, akivel egy jelenetben verekszik is, miközben Lex és Joker üzleti megbeszélést kötnek.

A jövő Batmane: Joker visszatér című animációban is feltűnik. A film a jövőben játszódik, a szereplő azonban csak egy visszaemlékezés erejéig jelenik meg, melyben lezuhan egy szakadékba, és a film végén a Dee Deek nagyanyjaként. Megjelent továbbra a The Batman és a Batman: A bátor és a vakmerő című sorozatokban. Előbbiben megváltoztatták a karakter eredetét, utóbbiban pedig a képregények aranykorába rakták bele a szereplőt.

Saját az idősebb korosztályt megcélzó animációs sorozatot kapott, amit 2019 november 29-től követhetnek a rajongók.

Jellemzése[szerkesztés]

Valódi neve Dr. Harleen Frances Quinzel, és eredetileg az Arkham Elmegyógyintézet pszichológusa volt, amíg őrült módon bele nem szeretett egyik páciensébe, Jokerbe. Nevét ez után megváltoztatta, hogy hangzásban jobban hasonlítson a "harlequin"ra (a harlequin jester szó az udvari bolondra akar utalni[5]), és külsejét is nevéhez méltóra alakította. Ő Joker legnagyobb szövetségese, akinek nem egyszer segített megszökni Arkhamból. Másrészt sokszor látható a saját vagy Joker bűnbandája élén. Később barátságot köt Méregcsókkal, aki bead neki egy szert, amitől immunis lesz minden méregre.

Gyűlöli Batmant, mivel folyton megakadályozza Joker terveit. Jokerhez hasonlóan ő is őrült és vidám is egyszerre.

Kinézete[szerkesztés]

Joker követőéhez méltóan udvaribolond típusú bohócruhát hord.[1][6]

Fegyverzete[szerkesztés]

Leggyakrabban egy hatalmas "fakalapáccsal" szeret harcolni, de a lőfegyvereket sem veti meg. Öltözékéhez tartozik a cipőtalpára szerelt rugó is, amellyel hatalmas ugrásokra képes.

Képességei[szerkesztés]

Harley jó pszichológus és rendkívül jól képzett atléta. Valamint a későbbiekben immunis a mérgekre.

Filmekben[szerkesztés]

Harley Quinn az 1992-es Batman rajzfilmsorozatban (Batman Animated series) szerepelt először.[7] [8] Csupán ezt követően jelent meg a képregényekben. A 2016-ban bemutatott Suicide Squad – Öngyilkos osztag, majd 2020-ban Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn az az Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című filmben is Margot Robbie alakítja a karaktert.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Harley Quinn című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b 'Gotham Girls Gallery'. [2008. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  2. 'Top 100 villains'. [2013. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  3. Interview with Arleen Sorkin. www.harley-quinn.com. (Hozzáférés: 2016. május 21.)
  4. Harley Quinn (DC Animated Universe). Batman Wiki. (Hozzáférés: 2016. május 21.)
  5. Harlequin''. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  6. 'Harley Quinn Animated Gallery'. [2008. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  7. 'The Animated Series'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  8. 'Harley Quinn on Wikia'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)