Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)
(Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn))
2020-as amerikai film

Rendező Cathy Yan
Producer
Alapmű
Műfaj
Forgatókönyvíró Christina Hodson
Főszerepben
Zene Daniel Pemberton
Operatőr Matthew Libatique
Vágó Jay Cassidy
Gyártás
Gyártó
  • DC Films
  • LuckyChap Entertainment
  • Kroll & Co. Entertainment
  • Clubhouse Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 109 perc
Költségvetés 75–100 millió dollár[1][2]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25514/2020)
Bevétel
  • 205 372 791 $ (világszerte)
  • 84 172 791 $ (Észak-Amerika)
  • 33 010 017 $ (Opening Weekend (Box Office), Észak-Amerika)
Kronológia
Kapcsolódó film Suicide Squad – Öngyilkos osztag
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása[3]) (eredeti címén: Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)) egy amerikai szuperhősfilm, amely a DC Comics karakterein és egy történetén alapul. Ez a DC-moziuniverzum nyolcadik filmje, amelyet Cathy Yan rendezett Christina Hodson forgatókönyve alapján. Főszerepben Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell és Rosie Perez látható.

A film cselekménye szerint az immár önállósult Harley Quinn csatlakozik Fekete Kanárihoz, Vadásznőhöz és Renee Montoyához, hogy megmentse Cassandra Caint és Gotham City-t, amelyet Fekete Maszk ural.

Margot Robbie producerként is közreműködött a film készítésében. 2016 májusában jelentették be a készülő produkciót. Hodson az év novemberében, Yan 2018 áprilisában csatlakozott a stábhoz, amelynek tagjai nagyrészt 2018 decemberére váltak hivatalossá. A forgatás 2019. január és április között zajlott Los Angelesben és Kaliforniában.

A Warner Bros. 2020. február 7-ére tűzte ki a bemutató dátumát az Egyesült Államokban és Kanadában, míg Magyarországon egy nappal előbb az InterCom Zrt. forgalmazásában mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Harley Quinn szakít Jokerrel. Új lakóhelyet Doki, egy idős tajvani étteremtulajdonos kínál neki, lakótársa pedig Bruce, a hiéna lesz, aki Bruce Wayne-ről kapta a nevét.

Egy este Harley nézeteltérésbe keveredik a hírhedt maffiafőnök, Roman Sionis éjszakai bárjában, miután eltöri annak sofőrjének a lábát, aki azt megelőzően sértegette őt. Itt találkozik a Fekete kanári néven is ismert énekesnővel, Dinah Lance-szel, aki az éjjel megmenti őt, miközben Sionis emberei megpróbálják elrabolni. Harley másnaposan ébredve az Ace Chemicals üzemét felrobbantva tudatja hivatalosan is Jokerrel való szakítását Gotham City lakóival. Roman eközben Dinaht sofőrjévé lépteti elő, a nőt pedig megkeresi Renee Montoya, a gotham-i rendőrség nyomozója is, hogy legyen a besúgója, ám ő visszautasítja azt. Montoya egy számszeríjjal ölő sorozatgyilkos után kutat, és az Ace Chemicals felrobbantása, valamint Harley Jokertől kapott nyakláncát megtalálva megjegyzi, hogy volt kedvese nélkül a lány nincs biztonságban a városban.

Roman elküldi Dinát és jobbkezét, Victor Zsaszt. hogy szerezzék vissza az eltűnt gyémántot, amely a kulcs a Bertinelli család vagyonához, és amely egy piti zsebtolvaj, Cassandra Cain tulajdonában van. Roman időközben elkapja Harleyt, majd megkínozza, de ő felajánlja, hogy segít megtalálni a gyémántot. Harley ugyan megtalálja Cassandrát, de nem adja át őt a maffiafőnök embereinek, majd miután legyőzik a nyomukba szegődő bérgyilkosokat, sikerül elmenekülniük, és Harley új otthonában megbújniuk.

Mindeközben Dokit felkeresi egy magát Vadásznőnek nevező nő, aki valójában Helena Bertinelli, Franco Bertinelli gengszterfőnök lánya és szülei gyilkosain akar bosszút állni. Quinn lakását később a Cassot kereső bűnözők bombázzák. Doki szomorúan bevallja, hogy elárulta Harleyt, és pénzért eladta őket. Harley felhívja Romant, és felajánlja, hogy védelméért cserébe átadja neki Cassandrát, és vállalja, hogy találkozik az embereivel egy elhagyott vidámparkban, ami korábban leginkább a Joker rejtekhelyeként funkcionált. Dinah értesíti Montoyát a találkozásról, de egyben egy válaszüzenetnek köszönhetően le is bukik Zasz előtt, aki erről főnökét is értesíti. A dühös gengszterfőnök felhúzza álarcát, amelyről becenevét, a Fekete Maszkot kapta.

A parkban Montoya szembeszáll Harleyval, de utóbbi kerekedik felül kettőjük párviadalában, míg Zaszt a vadásznő öli meg, mint családja utolsó élő gyilkosát. Roman időközben egy sereg maszkos férfi, a Hamis Arc Társaság tagjaival érkezik a helyszínre. Harley vezetésével a kis létszámú csapat felveszi velük a harcot és Dinah metahumán képességeinek köszönhetően legyőzik támadóikat. Roman, bár foglyul ejti Cassandrát, egy végső összecsapás során életét veszti, így Cassandra megmenekül.

A bűnöző alvilági birodalmának felszámolása után Montoya kilép a rendőrség kötelékéből és a gyémántban lévő kód segítségével hozzájutva a Bertinelli család pénzéhez, csatlakozik Dinahhoz és Helenához, hogy létrehozzon egy csak nőkből álló csapatot, a Ragadozó madarakat. Harley és Cassandra a gyémántot zálogba adja, majd a pénzből megalakítják saját "vállalkozásukat".

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Harleen Quinzel / Harley Quinn Margot Robbie Peller Mariann Korábban pszichológus az Arkham Elmegyógyintézetben, majd Joker bűntársa és barátnője, az Öngyilkos osztag tagja. Azóta szakított Joker-rel, majd önálló igazságosztó lett belőle.
Helena Bertinelli / Vadásznő Mary Elizabeth Winstead Ligeti-Kovács Judit Franco Bertinelli gengszterfőnök lánya, aki igazságosztóként tevékenykedik.
Dinah Laurel Lance / Fekete Kanári Jurnee Smollett-Bell Mentes Júlia Egy metahumán igazságosztó, akinek képessége, hogy hiperszonikus hangot tud kiadni magából. Énekesként dolgozik Roman Sionis egyik bárjában.
Renee Montoya Rosie Perez Kocsis Judit A gotham-i rendőrség nyomozója, aki egy Roman Sionis-szal kapcsolatos ügyön dolgozik.
Victor Zsasz Chris Messina Sarádi Zsolt Egy szadista sorozatgyilkos, aki minden áldozata után egy vágást ejt a saját testén. Roman Sionis jobbkeze.
Cassandra Cain Ella Jay Basco Mayer Szonja Egy fiatal gothami lány, akit Fekete Maszk akar foglyul ejteni.
Ellen Yee Ali Wong Németh Kriszta Montoya ex-barátnője. Gothami ügyvéd.
Roman Sionis / Fekete Maszk Ewan McGregor Anger Zsolt Könyörtelen bűnözővezér, aki Cassandra biztonságát fenyegeti.
Patrick Erickson kapitány Steven Williams Dézsy Szabó Gábor Montoya felettese.
Doki François Chau Kertész Péter Quinn barátját, akinek kínai étterme van.
Mr. Keo Dana Lee Németh Gábor Sionis riválisa.
Joker Jared Leto (archív felvétel) Gáspár András Harley Quinn volt barátja és bűntársa.

Háttér és forgatás[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A Warner Bros. Pictures 2016 májusában, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag című film megjelenése előtt jelentett be egy spin-off filmet, amelynek középpontjában Harley Quinn és a DC Comics több női karakterei – így például Batgirl és a Ragadozó madarak – állnak. A Harley Quinnt alakító Margot Robbie producerként is közreműködött a film készítésében, Christina Hodson forgatókönyvíró pedig novemberben csatlakozott a projekthez.[4][5] Robbie fontosnak tartotta, hogy a filmnek női rendezője legyen. Míg a Warner Bros. és a DC Films más Harley Quinn-orientált filmeket is tervezett, addig Robbie csak a Ragadozó madarak előkészületeiben vett részt.[6]

Robbie három évet töltött a film fejlesztésével, mire a Warner Bros. is késznek érezte.[6] A Warner Bro. és a DC Films 2018 áprilisában Cathy Yant szerződtette rendezőnek, aki így az első ázsiai származású nő lett, aki amerikai szuperhősfilmet rendezhetett.[7] A film gyártásának munkálataiban részt vett a LuckyChap Entertainment, a Kroll & Co. Entertainment és a Clubhouse Pictures is. Az első tervek szerint a film forgatása 2018 végén vagy 2019 elején kezdődött volna.[8] Előzetesen szó volt róla, hogy a filmben szerepet kap a Pingvin is, de ezt végül elvetették, hogy a karakter majd egy későbbi Batman-filmben mutatkozhasson be.[9]

Casting[szerkesztés]

Margot Robbie 2019-ben

2018 júliusában Robbie elmondta, hogy a film a Ragadozó madarak címet fogja viselni, ezenkívül az is nyilvánossá vált, hogy a film központi szereplője Harley Quinn lesz, költségvetése pedig a szuperhősfilmek átlagosának töredéke.[10][11] Ekkor vált hivatalossá, hogy a Vadásznó, a Fekete Kanári, valamint Cassandra Cain és Renee Montoya is szerepet kap a filmben a DC karakterei közül.[12] A szereplőválogatás augusztusban kezdődött. Előbbi kettő szerepre a Warner több jelentkező, így Alexandra Daddario, Jodie Comer, Blake Lively, és Vanessa Kirby közül is választhatott.[13] Kiderült, hogy a film antagonistája a Fekete Maszk lesz. Szeptemberig részt vett a castingon Janelle Monáe, Gugu Mbatha-Raw és Jurnee Smollett-Bell Fekete kanári szerepére, a Vadásznőére pedig Sofia Boutella, Margaret Qualley, Mary Elizabeth Winstead és Cristin Milioti is meghallgatták.[14][15][16] Justina Machado és Roberta Colindrez volt esélyes Renee Montoya szerepére,[17] míg a Warner Bros egy 12 éves ázsiai lányt szeretett volna Cassandra Cain szerepére megnyerni.[18]

Szeptember végén Smollett-Bell és Winstead kapta meg Fekete Kanári és Vadásznő szerepét.[19] A Warner Bros. a tervek szerint 2020. február 7-ére tűzte ki a bemutatót.[20] Fekete Maszk szerepére Ewan McGregor és Sharlto Copley pályázott eséllyel.[21] Októberben Yan megerősítette a szereplők kilétét és bejelentette, hogy a film R besorolású lesz. Ebben a hónapban Matthew Libatique operatőr és a Renee Montoya szerepét megkapó Rosie Perez is csatlakozott a stábhoz,[22][23] novemberben pedig McGregor kapta Fekete Maszk szerepét.[24] Szintén novemberben kapta meg Cassandra Cain szerepét Ella Jay Basco.[25] Robbie bejelentette, hogy a film teljes címe Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) lesz,[26] amely véleménye szerint tükrözi a film egyszerre humoros és komoly hangvételét is.[27] Decemberben Chris Messina is csatlakozott a projekthez mint Victor Zsasz és Steven Williams, Derek Wilson, Dana Lee, François Chau, Matthew Willig, Robert Catrini, valamint Ali Wong is a stáb tagja lett.[28]

Forgatás[szerkesztés]

2019 januárjában kezdődött forgatás a kaliforniai Los Angelesben, Fox Force Five munkacímen.[29][30][31] Ugyan az előzetes tervekben szerepelt Atlanta és Savannah is, mint helyszín,[32] végül az egész filmet Los Angelesben vették fel, miután a produkció adójóváírást kapott Kalifornia államtól.[33] A munkálatok 2019. áprilisának 15-én fejeződtek be,[34] Charlene Amoia februárban csatlakozott a szereplőgárdához.[35]

Utómunkálatok[szerkesztés]

Az utómunkálatokban részt vett Jay Cassidy és Evan Schiff is. A vizuális effektekért Jedediah Smith (The OA, Ad Astra – Út a csillagokba) és Fernando Zorrilla (Marvel-moziuniverzum, A csodálatos Pókember) felelt a Method Studios, a Weta Digital és a Luma Pictures közreműködésével.[36][37][38][39]

2019 szeptemberében Chad Stahelski is csatlakozott a stábhoz.[40]

Filmzene[szerkesztés]

2019 szeptemberében Daniel Pembertont szerződtették, hogy komponálja meg a film zenéit.[41]

Forgalomba hozatal[szerkesztés]

Az Egyesült államokban 2020. február 7-én mutatták be a filmet, Magyarországon egy nappal korábban, az InterCom forgalmazásában.[20][42]

Marketing[szerkesztés]

2019. január 21-én a Warner Bros. a YouTube-on közzétette egy rövid videót a filmben szereplő karakterekkel, "Viszlát hamarosan!" címmel.[43] 2019. szeptember 5-én, az Az – Második fejezet vetítése bemutattak egy előzetest, ami akkor még csak kizárólag mozikban volt látható.[44] Ebben Harley Quinn azt "beteg bohócokat" említ, együttesen utalva Pennywise-ra és Jokerre is. Az első hivatalos előzetes október 1-jén jelent meg.[45]

A DC Comics 2019. november 12-én tette közzé a film alapján készült történetet tartalmazó képregényét.[46]

Folytatás[szerkesztés]

A film a Harley Quinn karakterére összpontosító trilógia első része, amely a Gotham City Sirens című képregénysorozatra épül.[47]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aleksandr, Irina: Margot Robbie on Quentin Tarantino, Marriage, and the One Word She Hates Being Called. Vogue, 2019. június 6. (Hozzáférés: 2019. június 6.)
  2. (2018. november 1.) „Film and Television Tax Credit Program Program 2.0”, 20. o, Kiadó: California Film Commission. [2019. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 19.)  
  3. (2019. október 1.) „Harley Quinn visszatért – Birds of Prey előzetes”, Kiadó: filmtekercs.hu.  
  4. Kit, Borys: Harley Quinn Movie in the Works at Warner Bros. With Margot Robbie (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2016. május 16. [2016. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 17.)
  5. McMillan, Graeme: Which DC Heroes Could Join Harley Quinn in a Spinoff Movie?. The Hollywood Reporter, 2016. május 16. [2018. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 25.)
  6. a b Foutch, Haleigh: The Harley Quinn Spinoff Might Be an "R-Rated Girl Gang Film," Says Margot Robbie. Collider , 2018. május 8. [2018. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 16.)
  7. Fleming Jr, Mike: Cathy Yan Is Warner Bros' Choice To Direct Margot Robbie in Next Harley Quinn Film. Deadline Hollywood , 2018. április 17. [2018. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 17.)
  8. Cathy Yan to Direct Harley Quinn Spinoff Starring Margot Robbie”, Variety, 2018. április 17.. [2018. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. június 16.) 
  9. Hughes, Mark: The Truth About The Latest Batman Movie Rumors. Forbes , 2019. január 17. [2019. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 17.)
  10. Patten, Dominic: Gary Oldman's 'Flying Horse,' Margot Robbie's 'Birds of Prey' & Ben Affleck's 'Has-Been' Among 19 Films Snaring California Tax Incentives. The Hollywood Reporter, 2017. július 23. [2018. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 9.)
  11. Cooper, Freda: Exclusive: Margot Robbie confirms January production start for Birds of Prey, will have "much smaller budget" than other DC movies. FlickeringMyth, 2018. július 6. [2018. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 6.)
  12. Gonzalez, Umberto: 'Birds of Prey' Revealed: Margot Robbie Film Will Feature Black Canary, Huntress, Cassandra Cain, Renee Montoya (Exclusive). The Wrap, 2018. július 16. [2018. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 19.)
  13. Marc, Christopher: Exclusive: 'Birds of Prey' audition tape teasing Renee Montoya, Black Mask, and violent vigilantes?. Geeks Worldwide, 2018. augusztus 25. [2018. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  14. Christopher, Marc: WB's Wish-list of Actresses for Margot Robbie's 'Birds of Prey' movie Revealed. Geeks Worldwide, 2018. augusztus 3. [2018. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 3.)
  15. Collinson, Gary: Rumour: Alexandra Daddario, Jodie Comer and Vanessa Kirby on the shortlist for DC's Birds of Prey. Flickering Myth, 2018. augusztus 4. [2018. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 26.)
  16. Gonzalez, Umberto: 'Birds of Prey' Villain Revealed as Black Mask, One of Batman's Deadliest Foes (Exclusive). The Wrap, 2018. augusztus 6. [2018. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 6.)
  17. D'Alessandro, Anthony: 'Birds of Prey' Actresses in the Mix: Sofia Boutella, Mary Elizabeth Winstead, Justina Machado & More. Deadline Hollywood , 2018. szeptember 20. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.)
  18. Kit, Borys: 'Birds of Prey': Gugu Mbatha-Raw, Mary Elizabeth Winstead, Justina Machado Testing for DC Film (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 20. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.)
  19. ‘Birds of Prey’ Adds Jurnee Smollett-Bell and Mary Elizabeth Winstead as Black Canary and Huntress”, Variety, 2018. szeptember 26.. [2018. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 26.) 
  20. a b Kroll, Justin: Margot Robbie's 'Birds of Prey' to Open in February 2020. Variety, 2017. szeptember 24. [2018. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 24.)
  21. Marc, Christopher: Sharlto Copley and Ewan McGregor could be in the mix to play 'Birds of Prey' villain Black Mask. Geeks Worldwide, 2018. szeptember 26. [2018. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
  22. 'Venom/A Star Is Born' Cinematographer Matthew Libatique Confirms He'll Work On 'Birds of Prey' Next – GWW”, thegww.com, 2018. október 25.. [2018. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 25.) 
  23. Gonzalez, Umberto: 'Birds of Prey': Rosie Perez Cast as Renee Montoya in Superheroine Movie (Exclusive). The Wrap, 2018. október 3. [2018. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 3.)
  24. Gonzalez, Umberto: ‘Birds of Prey': Ewan McGregor in Talks to Play Batman Villain Black Mask (Exclusive). The Wrap, 2018. november 1. [2018. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  25. Kroll, Justin: Harley Quinn Spinoff ‘Birds of Prey’ Casts Cassandra Cain (EXCLUSIVE). Variety, 2018. november 14. [2018. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 15.)
  26. Margot Robbie Reveals Full 'Birds of Prey' Title: 'The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn'”, TheHollywoodReporter, 2018. november 20.. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. november 20.) 
  27. Margot Robbie Explains How Birds of Prey's Title Reflects the Tone. SuperHeroHype , 2018. december 4. [2018. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 5.)
  28. D'Alessandro, Anthony. Chris Messina Joins Warner Bros./DC's ‘Birds of Prey’ As Bad Guy Victor Zsasz (2018. december 11.) 
  29. Dumaraog, Ana: Birds of Prey's Cassandra Cain Actress Says Filming Has Begun. Screen Rant , 2019. január 15. [2019. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  30. Marc, Christopher: Our report that WB's 'Birds of Prey' will shoot in California confirmed. Geeks Worldwide, 2018. július 23. [2018. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 15.)
  31. Prasad, R.A Karthik: 'Birds of Prey' Movie Filming Start Date Revealed, Gets A Fitting Working Title. PursueNews, 2018. szeptember 20. [2018. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.)
  32. Marc, Christopher: WB'S 'Birds of Prey' movie could shoot in LA and Atlanta early next year. Geeks Worldwide, 2018. július 6. [2018. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.)
  33. Gregg, Kilday. Harley Quinn Spinoff Film 'Birds of Prey' Among Latest California Tax Credit Recipients (2018. július 23.). Hozzáférés ideje: 2019. május 6. 
  34. Birds of Prey Wraps Production. ComingSoon.net , 2019. április 15. [2019. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 15.)
  35. White, Peter: How I Met Your Mother's Charlene Amoia Joins 'Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Deadline Hollywood, 2019. február 14. [2019. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 14.)
  36. Art of VFX: Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). (Hozzáférés: 2019. október 12.)
  37. Method Studios Features & Episodics in Production. [2019. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 11.)
  38. Weta Digital BIRDS OF PREY (AND THE FANTABULOUS EMANCIPATION OF ONE HARLEY QUINN). [2019. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 11.)
  39. Upcoming Effects Films: Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). [2019. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 16.)
  40. Kit, Borys: 'John Wick' Director Chad Stahelski to Oversee New Action Scenes for 'Birds of Prey' (Exclusive), 2019. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. augusztus 16.)
  41. Daniel Pemberton to Score Cathy Yan’s 'Birds of Prey'. Film Music Reporter , 2019. szeptember 30. [2019. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 1.)
  42. Ragadozó madarak. PORT.hu
  43. Hayes, Allie: Harley Quinn Is Back And Joker-Free In The First Teaser For "Birds Of Prey". BuzzFeed , 2019. január 29. [2019. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 1.)
  44. Hood, Cooper: Birds Of Prey Teaser Breakdown: 10 Reveals From The Theater-Only Trailer. screenrant , 2019. szeptember 6. [2019. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
  45. Let's launch this sh*t. #BirdsOfPrey Trailer drops 10/1.. Instagram, 2019. szeptember 30. (Hozzáférés: 2019. október 1.)
  46. DC Publish Tie-Ins With Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Bleeding Cool , 2019. március 9.
  47. Mueller, Matthew: Harley Quinn Trilogy Rumored To Be in the Works. ComicBook.com , 2019. január 18. [2019. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 23.)

További információ[szerkesztés]