Méregcsók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Méregcsók
Megjelenési információk
KiadóDC Comics
Eredeti nevePoison Ivy
Első megjelenésBatman #181
1966. június
MegalkottaRobert Kanigher
Sheldon Moldoff
Méregcsók adatai
Valódi neveDr. Pamela Lillian Isley
Fajaember
A Wikimédia Commons tartalmaz Méregcsók témájú médiaállományokat.

Méregcsók, valódi nevén dr. Pamela Lillian Isley egy kitalált szereplő, a DC Comics képregényeiben. A szereplőt Robert Kanigher és Sheldon Moldoff alkotta meg. Első megjelenése a Batman 181. számában volt, 1966 júniusában. Méregcsók Batman felettébb kevés női ellenfelei egyike.

Méregcsók a 64. a minden idők 100 legnagyobb képregényes ellenfeleit felvonultató weblapon.[1]

Jellemzése[szerkesztés]

Méregcsók eredetileg kémikus és harcos környezetvédő. (Saját jellemzése szerint „a világ legismertebb öko-terroristája”). Növények iránti imádata odáig fajult, hogy különböző toxinokat juttatott a szervezetébe melynek eredménye, hogy az érintése halálosan mérgezővé vált, és képes előállítani egy feromont, amivel könnyűszerrel elcsábít minden férfit és nőt. Végső formáját és erejét a sorozat 2. évadjában éri el, bőre szürkés-fehér lesz, és halálos érintésén kívül szert tesz a hatalomra, hogy irányítsa a környezetében lévő növényeket, szerinte a "gyermekeit". Így gyakorta azok indáival ejti foglyul ellenfeleit. Az általa manipulált áldozatai tudatában vannak a cselekedeteiknek, de képtelenek ellenállni. Egy alkalommal még Supermant is sikerült elbájolnia.

Lásd még az angol nyelvű oldalakon:[2][3]

Kinézete[szerkesztés]

Sok esetben szinte meztelenül, lenge ruházatban jelenik meg. Ám a teste jelentős részét növények levelei takarják. Bőre szürkés- vagy zöldes-fehér. Haja vörös és ugyancsak levelek díszítik.[4]

Fegyverzete[szerkesztés]

Méregcsók előszeretettel használ különféle mérgeket. Így az érintése, csókja gyakran mérgező. Ugyanakkor bal karján időnként hord egy apró számszeríjat is, amellyel mérgező nyilakat képes kilőni.

Képességei[szerkesztés]

Képessége és szakértelme révén számos egzotikus és veszedelmes növényt termeszt, melyek iránt anyai érzelmeket táplál. E növényeket képes irányítani. Valamint feromonjai által uralni tudja mások cselekedeit is. Emellett jól képzett a biokémia területén.

Lakhelye[szerkesztés]

Legismertebb búvóhelye a Gothami Botanikus kert. Jellemző, hogy minden lakhelyében növények egész dzsungelével veszi körül magát.

Filmekben[szerkesztés]

Méregcsókot az 1992-es Batman rajzfilmsorozatban (Batman Animated series) láthattuk.[5][6] Majd az 1997-ös Batman és Robin című mozifilmben Uma Thurman alakításában.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Poison Ivy (comics) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. 'Top 100 villains'. [2010. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  2. Summers, Scott: 'Poison Ivy: Green-Eyed Monster'. [2010. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  3. 'Gotham Girls Gallery'. [2010. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 15.)
  4. 'Poison Ivy Animated Gallery'. [2007. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  5. 'The Animated Series'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  6. 'Poison Ivy on Wikia'. (Hozzáférés: 2010. november 13.)