Batman: Hush (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman: Hush
(Batman: Hush)
2019-es amerikai animációs film
RendezőJustin Copeland
AlapműHush
Műfajakciófilm
Gyártás
Gyártó
  • Warner Bros. Animation
  • DC Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő82 perc
Forgalmazás
Bemutató2019
Kronológia
ElőzőBatman – Az elfajzott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Batman: Hush egy 2019-es amerikai animációs szuperhősfilm, amely a DC Comics szuperhősét, Batmant mutatja be, és lazán a 2002-es, azonos nevű képregénytörténet ívén alapul. Ez a DC Animated Movie Universe tizenharmadik része és a DC Universe Animated Original Movies 37. teljes filmje. A filmben Batman szövetséget köt Macskanővel, hogy legyőzze az új, Hush nevű gonosztevőt, aki ismeri a Sötét Lovag összes titkát és élete kulcsfontosságú szereplőit veszi célba.

Cselekmény[szerkesztés]

Miután Batman legyőzi Bane-t, aki elrabolt egy gyereket váltságdíj fejében, Lady Shiva a segítségét kéri, miután egy ismeretlen betolakodó használatba vette a Lázár-gödröt. Batman beleegyezik, de aztán Macskanő ellopja a váltságdíjat. Miközben üldözi, egy álarcos idegen meglövi Batmant, amitől a férfi a járdára esik, és súlyos koponyasérülést szenved. Macskanő megmenti egy bűnbanda elől, akik megpróbálták leleplezni, de Batgirl elűzi. Batgirl visszaviszi Batmant a Denevérbarlangba, ahol Alfred Pennyworth és Dick Grayson alibit készít arról, hogy Bruce Wayne hogyan szenvedett sérülést. Alfred felveszi a kapcsolatot Bruce gyerekkori barátjával, Thomas Elliottal, a neves agysebésszel, hogy vegye őt kezelésbe. Két hét múlva Bruce készen áll arra, hogy újra Batmanként tevékenykedjen, ezért Alfred egy új golyóálló denevérruhát ad neki párnázott burkolattal a jobb koponyavédelem érdekében. Eközben Macskanő átadja a váltságdíjat Méregcsóknak, aki hipnotikus csókkal irányítja őt. Aztán felbukkan az álarcos idegen, aki némi kriptonittal látja el a nőt.

Batman információért cserébe segít Amanda Wallernek kihozni Bane-t a rendőrség őrizetéből. Waller a Batman által kapott speciális nyugtatókat használja, hogy megakadályozza Bane-t abban, hogy megszökjön a rendőrségi őrizet elől és elfogja őt. Batman később vonakodva ugyan, de összefog Macskanővel, hogy megtalálja Méregcsókot, aki Metropolisban tartózkodik. Ott Batman kérdőre vonja a próbaidős Igazságliga-tagot, Lex Luthort, a Méregcsók által használt etilénvegyület szállítási listájával kapcsolatban. Méregcsók kriptonit rúzst használ, hogy az irányítása alá vonja Supermant, és megparancsolja neki, hogy ölje meg Macskanőt és Batmant. Macskanő lelöki Lois Lane-t egy épület tetejéről, hogy megállítsa Superman ámokfutását és megszabadítsa az elmekontrolltól. Miután legyőzik Méregcsókot, a nő felfedi, hogy egy "Hush" nevű gonosztevő utasításait követte.

Hush később elrabolja Jokert és ráveszi Harley Quinnt, hogy támadja meg a gothami operaházat, ahol Bruce, Thomas és Selina Kyle (Macskanő alteregója) is tartózkodik. A káosz közepette Hush megöli Thomast, és Jokerre keni a tettét. Joker próbálja bizonyítani az ártatlanságát, de Batman brutálisan összeveri, és kis híján meg is öli. Miután Jokert letartóztatják és lezajlik Thomas temetése, Batman arra a következtetésre jut, hogy Hush biztos tudja, ki ő valójában. Miközben Batman járőrözik, kiszúrja Husht és üldözőbe veszi, de végül megszökik. Miután a gonosztevő azzal fenyegetőzik, hogy megöli a szeretteit, Batman felfedi titkos kilétét Macskanő előtt, és a Denevérbarlangba viszi őt, ahol a nő megismerkedik Alfreddal és Dickkel, valamint Batman fiáról, Damianről is tudomást szerez. Később Hush Thomas sírjához tereli Dicket és Macskanőt, ahol Madárijesztő támad rájuk, aki harcképtelenné teszi Dicket a félelem gázának segítségével, míg Hush elrabolja Macskanőt.

Nem sokkal ezután James Gordon rendőrkapitány tájékoztatja Batmant egy betörésről, ami Thomas irodájában történt. A nyomozás során Batman tudomást szerez Thomas egyik pácienséről, akit ugyanúgy hívnak, mint a keresztrejtvény feltalálóját, Arthur Wynne-t. Ebből Batman rájön, hogy Edward Nygma, másnéven Rébusz áll a betörés mögött. Batman az Arkham Elmegyógyintézetben kihallgatja Rébuszt, ahol nemcsak az derül ki, hogy a gonosztevő és Hush ugyanaz a személy, de még Batman személyazonosságára is rájött, miközben a Lázár-gödörben próbálta meggyógyítani kezelhetetlen agydaganatát. Azonban ez a "Rébusz" valójában Agyagpofa, akit Batman legyőz és kideríti, hogy Rébusz egy gyárépületben tartja fogva Macskanőt.

A gyárhoz érve Batman megmenti Macskanőt, és közös erővel legyőzik Rébuszt, aki a Lázár-gödör hatásainak múlásával egyre gyengébbé válik. Miután az épület felrobban, Batman az életét kockáztatva megmenti Rébuszt a csáklyája segítségével, mielőtt az belezuhanna egy üstnyi olvadt lávába. De végül Macskanő elvágja a Rébuszt tartó kötelet, aki a biztos halálba zuhan. Miután megmenekülnek, Batman és Macskanő vitába keverednek az utóbbi tette miatt, és úgy döntenek, hogy külön utakon folytatják az életüket, mivel Macskanő nem képes elfogadni Batman erkölcsi szabályát, miszerint ő nem öl meg senkit.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang Magyar hang
Bruce Wayne / Batman Jason O'Mara Sarádi Zsolt
Selina Kyle / Macskanő Jennifer Morrison Solecki Janka
Damian Wayne / Robin Stuart Allan Baráth István
Lady Shiva Sachie Alessio
Edward Nygma / Rébusz / Hush Geoffrey Arrend Láng Balázs
Dr. Jonathan Crane / Madárijesztő Chris Cox Seder Gábor
Alfred Pennyworth James Garrett Csuha Lajos
Bane Adam Gifford
Basil Karlo / Agyagpofa
Pamela Isley / Méregcsók Peyton List
Barbara Gordon / Batgirl Peyton R. List Berkes Boglárka
Dick Grayson / Éjszárny Sean Maher Czető Roland
Kal-El / Clark Kent / Superman Jerry O'Connell Welker Gábor
Lois Lane Rebecca Romijn
Joker Jason Spisak Király Attila
Thomas Elliot Maury Sterling Tokaji Csaba
Riporter Tara Strong
James Gordon rendőrkapitány Bruce Thomas Epres Attila
Harleen Quinzel / Harley Quinn Hynden Walch
Amanda Waller Vanessa Williams
Lex Luthor Rainn Wilson

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]