Batman: SubZero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman: SubZero
(Batman & Mr. Freeze: SubZero)
1998-as amerikai film
RendezőBoyd Kirkland
ProducerBoyd Kirkland

Randy Rogel Benjamin Melniker

Michael Uslan
Alapmű
Műfajakció, képregényfilm, animációs film
ForgatókönyvíróBoyd Kirkland Randy Rogel
FőszerepbenKevin Conroy
Gyártás
GyártóWarner Bros. Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő67 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Warner Bros. Home Entertainment
  • Netflix
Bemutató
  • 1998
  • 1998. március 17. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
Kronológia
ElőzőBatman: A rém álarca
Kapcsolódó filmBatman: A rém álarca
Kapcsolódó műsorBatman: A rajzfilmsorozat
További információk
SablonWikidataSegítség

A Batman: Subzero (másik nevén; Batman & Mr. Freeze: Subzero) egy 1998-ban megjelent Batman animációs film, melynek karakterei a Batman: A rajzfilmsorozaton alapulnak. Ez volt a második Batman animációs film a Batman: A rém álarca után. A filmet a Warner Bros. adta ki.

Történet[szerkesztés]

Mr. Fagy új életet kezdett az Antarktiszon, melyben együtt él hibernált feleségével, Norával, fogadott fiukkal, Kunaccal és háziállataival, két Jegesmedvével. Egy tengeralattjáró véletlenül alájuk kerül és mikor az megpróbál felemelkedni, az egész jégház szétomlik. Ezek után Nora állapota gyorsan romlani kezd, ami kapcsán Mr. Fagy visszaköltözik Gotham City-be, hogy segítsen szerelme állapotán; ehhez Dr. Gregory Belson segítségét kéri. A tudós szerint Noranak egy szerv transzmutációra van szüksége, azonban mivel ritka vércsoportja van, csak 18 donor van a városban. Közéjük tartozik Barbara Gordon, Gordon felügyelő lánya is, aki Batman hűséges társa és Robin barátnője.

Mr. Fagy elmegy Barbaráért, aki éppen Robinnal randevúzik. Barbarát elviszi, Robin pedig üldözni kezdi őt. Az üldözés nem jár sikerrel, Robint kórházba szállítják. Itt Bruce rájön, hogy Barbarának milyen ritka vértípusa van. Megtudja azt is, hogy Mr. Fagy feleségének is ilyen típusú a vére, így hamar összeáll benne a kép. Barbara eközben a szellőzőn keresztül megpróbál megszökni az elrablóitól. Egy másik szobában találja magát, ahol Nora is van. Ekkor érti meg, hogy azért van itt, hogy segítsen neki. Barbara segítene is, de nem így és nem ilyen körülmények között. Ezek után elfut, de Mr. Fagy megállítja és ismét elfogja. Kunac megsajnálja Barbarát, de Mr. Fagy megígéri neki, hogy nem esik bántódása a lánynak.

Batman és Robin egy kisebb nyomozás után rájönnek, hol is bujkál Mr. Fagy és elindulnak megmenteni a társukat. Kunac mikor megtudta, hogy bántják Barbarát, segít neki elmenekülni. Mikor Batmanék megérkeznek, észreveszik, hogy Dr. Gregory éppen megpróbálja lelőni Barbarát, aminek következtében az egész olajfúrósziget kigyullad és bármikor felrobbanhat. Mr. Fagyra rádől egy torony, azonban csak félig temeti maga alá, így nem süllyed el. Miután Belson nem segít neki, Barbara, Batman és Robin kiszabadítják onnan, majd együtt menekülnek a túlhevült tornyok közeléből. Közben Barbara és Batman megkeresi Kunacot és Norát mielőtt a sziget felrobbanna. Eközben Dr. Gregory is szökni próbál, ám rázuhan a fúrótorony egy része, így – Mr. Faggyal ellentétben – meghal. Batman és Barbara kimenekít mindenkit, de Mr. Fagyot nem sikerül, aki – mivel túl nehéz az öltözéke – belezuhan az óceánba. Batmanék végül megmenekülnek a robbanástól és visszamennek Gothambe.

Az utolsó jelenetben láthatjuk, hogy Mr. Fagy is megmenekült a robbanás elől és visszamegy az Északi-sarkra. Benéz egy kutatócsoport ablakán, ahol a TV-ben látja, hogy Nora megmenekült. Mr. Fagy örömében elsírja magát, aztán pedig medvéivel elsétál.

Szereposztás[szerkesztés]

Karakter Szinkronszínész
Batman / Bruce Wayne Kevin Conroy
Mr. Fagy / Dr. Victor Fries Michael Ansara
Robin / Dick Grayson Loren Lester
Alfred Pennyworth Efrem Zimbalist Jr.
Dr. Gregory Belson George Dzundza
James Gordon Bob Hastings
Harvey Bullock Robert Costanzo
Barbara Gordon / Batgirl Mary Kay Bergman
Kunac Rahi Azizi

Visszhang[szerkesztés]

A film pozitív kritikáknak örvendett. A Rotten Tomatoes-on 90%-on áll[2] és az IMDb-n 7,3 a 10-ből.[3] A TV Guide dicsérte a film cselekményét és azt mondta, jobb, mint a Joel Schumacher által rendezett Mindörökké Batman és a Batman és Robin. Az amerikai filmmagazin azt írja: "sokkal élvezhetőbb, mint Joel Schumacher két Batman élőszereplős filmje". Továbbá azt is írja: "bár egyértelműen gyerekeknek készült, van benne felnőtteknek szánt mondanivaló is, és nem utolsósorban könnyebben befogathatóak Dishy Dames rajzai, mint a Batman és Robin túlzott, erős látványvilága.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]