Batman: SubZero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Batman: SubZero
(Batman & Mr. Freeze: SubZero)
1998-as amerikai film
Rendező Boyd Kirkland
Producer

Boyd Kirkland Randy Rogel Benjamin Melniker

Michael Uslan
AlapműBatman
Műfaj akció, képregényfilm, animációs film
Forgatókönyvíró

Boyd Kirkland

Randy Rogel
Főszerepben Kevin Conroy
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 67 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Home Video
Bemutató1998
Kronológia
Kapcsolódó film Batman: A rém álarca
Kapcsolódó műsor Batman: A rajzfilmsorozat
További információk

A Batman: Subzero (másik nevén; Batman & Mr. Freeze: Subzero) egy 1998-ban megjelent Batman animációs film, melynek karakterei a Batman: A rajzfilmsorozaton alapulnak. Ez volt a második Batman animációs film a Batman: A rém álarca után. A filmet a Warner Bros. adta ki.

Történet[szerkesztés]

Mr. Fagy új életet kezdett az Antarktiszon, melyben együtt él hibernált feleségével, Norával, a fogadott fiukkal, Kunaccal és háziállataival, kettő Jegesmedvével. Egy tengeralattjáró véletlenül alájuk kerül és mikor az megpróbál felemelkedni, az egész jégház szétomlik. Ezek után Nora állapota gyorsan kezd romlani, ami kapcsán Mr. Fagy visszaköltözik Gotham City-be, hogy segítsen szerelme állapotán és ehhez Dr. Gregory Belson segítségét kéri. A tudós szerint Nora egy szerv transzmutációra van szüksége, azonban mivel egy ritka vércsoportja van, ezért csak 18 donor van a városban. Közéjük tartozik Barbara Gordon, Gordon felügyelő lánya, Robin barátnője és hűséges társa Batmannek.

Mr. Fagy elmegy Barbaráért, aki éppen Robinnal randevúzik. Barbarát elviszi, majd Robin elkezdi őt üldözni, azonban nem sikerül elkapnia. Robint kórházba szállítják, ahol Bruce rájön, hogy Barbarának milyen ritka vértípusa. Megtudja azt is, hogy Mr. Fagy feleségének is ilyen típusú vére van, így hamar összeáll benne a kép. Barbara eközben megpróbál megszökni az el rablóitól a szellőzőn keresztül. Egy másik szobában találja magát, ahol Nora is van. Ekkor érti meg, hogy azért van itt, hogy segítsen neki. Barbara segítene is, de nem így és nem ilyen körülmények között. Ezek után elfut, de Mr. Fagy megállítja és ismét elfogja. Kunac megsajnálja Barbarát, de Mr. Fagy megígéri neki, hogy nem esik bántódása a lánynak

Batman és Robin egy kisebb nyomozás után rájönnek, hogy hol is bujkál Mr. Fagy és elindulnak megmenteni a társukat. Kunac mikor megtudta, hogy bántják Barbarát, egyből segített neki elmenekülni. Mikor Batmanék megérkeznek, észreveszik, hogy Dr. Gregory éppen megpróbálja lelőni Barbarát, aminek következtében az egész olajfúrósziget kigyullad és bármikor felrobbanhat. Mr. Fagyra rádől egy torony, azonban csak félig temeti maga alá és így nem hal meg. Miután Belson nem segít neki, Barbara, Batman és Robinnak kell megtennie. Barbara és Batman ezek után elmegy megkeresni Kunacot és Norát. Eközben Dr. Gregory megpróbál elmenekülni, ámde rázuhan egy része a fúrótoronynak és meghall. Batman és Barbara kimenekít mindenkit, ámde mikor Mr. Fagy kerülne sorra, belezuhan az óceánba. Batman végül megmenekül a sziget robbanásától és a többiekkel visszamegy Gothambe.

Az utolsó jelenetben láthatjuk, hogy Mr. Fagy szintén megmenekült a robbanás elől és visszamegy az Északi sarkra. Benéz egy kutató csoport ablakán, ahol a TV-ben látja, amint arról számolnak be, hogy Nora megmenekült. Mr. Fagy örömében elsírja magát, aztán pedig medvéivel elsétál.

Szereposztás[szerkesztés]

Karakter Szinkronszínész
Batman / Bruce Wayne Kevin Conroy
Mr. Fagy / Dr. Victor Fries Michael Ansara
Robin / Dick Grayson Loren Lester
Alfred Pennyworth Efrem Zimbalist Jr.
Dr. Gregory Belson George Dzundza
James Gordon Bob Hastings
Harvey Bullock Robert Costanzo
Barbara Gordon / Batgirl Mary Kay Bergman
Kunac Rahi Azizi

Visszhang[szerkesztés]

A film pozitív kritikáknak örvendett. A Rotten Tomatoes-on 90%-on áll[1] és az IMDb-n 7,3 a 10-ből.[2] A TV Guide dicsérte a film cselekményét és azt mondta, jobb, mint a Joel Schumacher által rendezett Mindörökké Batman és a Batman és Robin. Az amerikai filmmagazin azt írja: "sokkal élvezhetőbb, mint Joel Schumacher két Batman élőszereplős filmje". Továbbá azt is írja: "bár egyértelműen gyerekeknek készült, van benne felnőtteknek szánt mondanivaló is, és nem utolsó sorban könnyebben befogathatóak Dishy Dames rajzai, mint a Batman és Robin túlzott, erős látványvilága.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]