Batman: Batwoman rejtélye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Batman: Batwoman rejtélye
(Batman: Mystery of the Batwoman)
2003-as amerikai film
Rendező Curt Geda
Producer
  • Benjamin Melniker
  • Michael Uslan
  • Sander Schwartz
  • Alan Burnett
  • Margaret M. Dean
  • Kathryn Page
  • Curt Geda
AlapműBatman
Műfaj akció, krimi, misztikus, romantikus, sci-fi, thriller
Forgatókönyvíró Alan Burnett
Zene

Lolita Ritmanis

Evanescence
Gyártás
Gyártó DC Comics
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 72 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Home Video
Bemutató
Kronológia
Kapcsolódó műsor The New Batman Adventures
További információk

A Batman: Batwoman rejtélye (eredeti cím: Batman: Mystery of the Batwoman) 2003-ban megjelent egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a The New Batman Adventures c. sorozaton alapul, és a Warner Bros. adta ki.[1] A film a harmadik Batman egész estés animációs film a Batman: A rém álarca és a Batman: SubZero után. A videofilm a DC Comics gyártásában készült, a Warner Home Video forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve akciófilm, bűnügyi film, misztikus film, romantikus film, sci-fi film és thriller film. Amerikában 2003. október 21-én, Magyarországon pedig 2003. december 10-én adták ki VHS-en és DVD-n adták ki. A magyar kiadáshoz nem készült szinkron, csupán magyar nyelvű feliratot készítettek hozzá.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy új hősnő kezdett tevékenykedni Gotham City utcáin, akinek kiléte ismeretlen - még Batman számára is. Járőrözés közben a Dinamikus Duó (Batman és Robin) észreveszik, hogy egy denevérruhás nő próbálja tönkretenni Gotham alvilágának vezére, Pingvin lőfegyver szállítmányait. A nő végül eléri, hogy a szállítmányos kamion lemenjen a hídról. Zuhanás közben Batman megállítja a Batwing segítségével. Batman elsősorban Pingvin és Rupert Thorne maffiózó elfogására szenteli az idejét, mintsem a titokzatos nő felkutatására.

A két bűnöző védelmét egy Carlton Duquesne nevezetű gengszter biztosítja, aki Pingvin megbíz azzal a feladattal, hogy találja meg a titokzatos önbíráskodót és likvidálja. Eközben a média teljesen meg van őrülve az új, gátlások nélküli igazságosztóval kapcsolatban. James Gordon rendőrfőnök szerint semmi köze sincs Batmanhez, míg Harvey Bullock nyomozó azt mondja, hogy elege van a városnak a sok denevérből.

Bruce a munkahelyén egy prezentáción találkozik Roky-val, aki a Wayne Tech egyik tudósa. A prezentáción bemutatja, hogy milyen remekül működik legújabb találmányuk, mellyel egy vastömb alakját szabadon tudják változtatni csak néhány kézmozdulattal. Bruce elviszi Roky-t vacsorázni, mikor az ablakon keresztül észreveszi, hogy a rendőrségről hívják. Így gyorsan átöltözik és Batmanként elmegy a rendőrségre.

Gordon értesíti Batmant, hogy milyen fegyvereket is voltak azok, melyeket a Batwoman nevezetű igazságosztó tönkretett. Mint kiderült, plazmafegyverek voltak, melyek akár 200 méterről kilőnek egy tankot. Batman ekkor találkozik Sonia Alcanával, Bullock új társával, aki magatartásából következtetően nagyon tiszteli Batmant. Az is kiderül, hogy még nem tudják, ki áll a fegyverek mögött, de Batman hamar rájön, hogy a fegyverek Pingviné voltak.

Ezek után Robinnal elmegy Pingvinhez, ahol összefut Batwomannel, ám Pingvint nem találják. Mint kiderült, az épület alatt időzített bomba van, mely fel is robban. Batman, Robin és Batwoman éppen hogy el tud menekülni a fegyvergyárból, ám Batwoman nem akar sokáig együtt dolgozni a sötét lovaggal, így elmenekül tőle is. Batman nyomon követi egy darabig, így eljut Duquesne házáig, akit gyanú hiányában otthagy. Ám Bruce nem hagyja annyiban, így Duquesne lányára esik a gyanúja, akit másnap mint Bruce Wayne követ nyomon. Bár Bruce nem akarta, hogy a lány észrevegye, a gengszter lánya, Kathy nem csak, hogy megtette ezt, de még segítséget is kért Bruce-tól, hogy segítsen elrejtőzni a két izomembertől, akiket az apja bízott meg azzal, hogy őrizzék a lányt. Bruce beleegyezik és bár hamar észreveszik őket a testőrök, sikerül megszöktetni a lányt. Végül megtalálják őket a testőrök, de Kathy nem engedi, hogy bántsák Bruce-t, így csak egyszerűen elköszönnek és elválnak útjaik.

Batman aznap este elmegy Gordon nyomozóhoz és megbeszéli vele, mit gondol. Miután utánanézett a lánynak, csak tovább erősödött benne a gyanú.

Batwoman mindeközben meglátogatja Pingint, aki megpróbálja elkapni a titokzatos nőszemélyt, de miután ez nem sikerül, rájön, hogy mindenképpen tennie kell valamit a denevérlánnyal. Azt is belátja, hogy Duquesne alkalmatlan feladata elvégzésére így kirúgja őt, ám azt, hogy ki kerül a helyére, nem hajlandó elárulni.

Bruce-t másnap meglátogatja Kathy, miközben egy alkalmazottjával, Rockyval beszélget. Kathy elmegy Bruce-al kocsikázni, amit a rendőrség is nyomon követ, James Gordon utasítására. A Jéghegybárba mennek, ami egy Pingvin által vezetett szórakozóhely. Mikor Kathy kimegy a mosdóba, Pingvint ismét meglátogatja Batwoman, azzal a kérdéssel, hogy ki az új testőre. Pingin elmondja neki, hogy Bane az, mikor néhány testőr beront és kis híján megölik Batwomant. Épp amikor Pingvin megpróbál lesújtani rá, megérkazik Batman, akinek segítségével Batwoman megmenekül. Batman közben rájön, hogy Kathy nem lehet Batwoman, mivel mikor látta, hogy Batwomant támadják, látta Kathyt is, mikor kijött a mosdóból.

Batman később beszélt Sonia nyomozóval, akiről megtudja, hogy megmentette az életét. Sonia elmeséli, hogy 9 évvel ezelőtt gyújtogatók felgyújtották a házukat és Batman mentette meg. Állítása szerint ezért lett rendőr.Valamint átad egy Pingvinnél talált drót, ami azonos Dr. Ballantine ötvözetével. Batman így már tudja, hogy valaki használja Roky felfedezéseit. Vagy pedig pont, hogy Roky az igazságosztó.

Roky meglátogatja szerelmét a börtönben és azzal biztatja, hogy már nem kell sokáig raboskodnia. Ámde szerelme szerint, amit Roky csinál túl veszélyes és abba kéne hagynia. Roky ebbe nem egyezik bele, így szerelme inkább lemond róla, és megkéri Roky-t, hogy soha többé ne jöjjön ide. Roky így, szomorúan megy haza, ahol találkozik Batmannel. Batman szembesíti őt azzal, hogy tudja, ki is ő igazából, ám Roky azt tanácsolja neki, hogy inkább kutakodjon Pingvinnel kapcsolatban, mintsem, hogy rá pazarolja az idejét. Ám mikor Batman lakásásban megnézi a biztonsági kamerákat, megtudja, hogy Roky valóban a Wayne Technél dolgozott akkor, amikor látták Batwomant. Batmannek a gyanúja viszont nem megy el, így megkéri Robint, hogy vizsgálja ki, van-e bármi összekapcsolható szál Kathy és Roky között, amíg ő elmegy.

Batwoman egy raktár épületben találkozik Rokyval, aki elpanaszolja, hogy Batman rá kezdett gyanakodni. Ekkor megjelenik Kathy is, aki szerint is óvatosabbnak kell lenniük. Batwoman szerint nem kell félniük, tekintve, hogy mindig másról fogja hinni, hogy ő Batwoman. Ekkor ő is leveszi a maszkját és megtudjuk, hogy a harmadik batwoman nem más mint Sonia, a nyomozó! A tervük az, hogy Pingvin hajóját felrobbantsák, ezzel egy életre tönkretennék őt és a bizniszét. Ám amikor erre sor kerülhetne, Kathy-t (mivel akkor éppen ő vette fel a denevérruhát) elkapja Bane.

Batman belopódzott Kathy házába és megtudja, hogy Kathy együtt járt rajziskolába Soniával. Közvetlenül ez után elment Sonia nyomozóhoz és elmondja neki, hogy mindent tud róla és Batwoamnről. Sonia bevallja, hogy igaza van, ám ekkor megtudja, hogy a hajó mégsem robbant fel. Bane odahívta Pingvinéket is akik miután megtudták, hogy Kathy Batwoman, hamar rájöttek, hogy nem ő az egyetlen. Mielőtt elmondhatta volna, hogy kik dolgoznak még vele, megérkezik Batman és rendet teremt a bűnözők között. Kathy felrobbantja a hajót, melybe ő maga is majdnem belehal, de apja megmenti. Eközben az éppen menekülő Pingvint és Thorne-t elkapja Roky. Bane eközben megpróbálja megölni Batmant, de ez nem sikerül és Bane is felrobban a hajóval együtt.

Ezek után Soniát elbocsátják, de nem zárják börtönbe. Kathy apja viszont bevonul a börtönbe, de tanúskodik Pingvin és Thorne ellen. Továbbá Roky szerelmét kiengedik a börtönből, hála Batmannek.

Szereposztás[szerkesztés]

Kevin Conroy mint Bruce Wayne / Batman

Kimberly Brooks mint Kathy Duquesne

Kelly Ripa mint Roky

Elisa Gabrielli mint Sonia

Kyra Sedgwick mint Batwoman

David Ogden Stiers mint Pingvin

Kevin Michael Richardson mint Carlton Duquesne

John Vernon mint Rupert Thorne

Hector Elizondo mint Bane

Efrem Zimbalist Jr. mint Alfred Pennyworth

Eli Marienthal mint Robin

Tara Strong mint Batgirl

Bob Hastings mint James Gordon

Robert Costanzo mint Harvey Bullock

Üldözz[szerkesztés]

Az Üldözz (eredeti cím: Chase Me) rövid animációs film, melyet a film mellé készítettek és a Batman: Batwoman rejtélyéhez adták. A film szintén a The New Batman Adventures c. sorozat alapján készült és a Warner Bros. szponzorálta. A rövidfilm Batmant mutatja be, amint Macskanőt üldözi Gotham City területén, miközben Dzsessz zene szól. A filmet Paul Dini és Alan Burnett írta. Curt Geda rendezte.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]