Batman: Arkham City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman: Arkham City
Fejlesztő
KiadóWarner Bros.
Square Enix
Forgalmazó
RendezőSefton Hill
ÍróPaul Dini
Paul Crocker
Sefton Hill
ZeneszerzőRon Fish
SorozatBatman: Arkham
MotorUnreal Engine 3
PlatformokPlayStation 3
Microsoft Windows
Wii U
Xbox 360
Cloud
Kiadási dátum2011. október 18.
Verzió1.04
Műfaj
JátékmódokSingle-player
USK-besorolás USK: 16+
Adathordozó
A Batman: Arkham City weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Batman: Arkham City témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Batman: Arkham City egy 2011-es, a Rocksteady Studios által fejlesztett akció-kalandjáték, ami a DC Comics szuperhőse, Batman főszereplésével készült. A Warner Bros. kiadásában jelent meg PlayStation 3, Xbox 360, Mac OS X valamint Microsoft Windows platformokra a Batman: Arkham Asylum folytatásaként. A játék először konzolokra jelent meg 2011. október 18-án Észak-Amerikában és október 21-én Európában, míg a Microsoft Windows változat 2011. november 22-én került a boltokba az Egyesült Államokban, Európában pedig 3 nappal később vált elérhetővé.

Az Arkham City történetét Paul Dini írta, aki a korábbi rész történetéért is felelt, valamint már korábban is számos Batmanhez kapcsolódó történetet alkotott. Segítségére volt továbbá Paul Crocker és Sefton Hill, maga a cselekmény pedig képregényváltozatot veszi alapul. A fő történetszál szerint Hugo Strange a főhőst Arkham City-be zárja, egy új börtönvárosba, ami a fiktív Gotham City része. Batmannek fel kell fednie mi áll a Strange által kidolgozott "10-es protokoll" hátterében, miközben más foglyokat véd meg Gotham leghírhedtebb bűnözőitől, akik szintén Arkham City-be vannak börtönözve. A főszereplők hangját olyan színészek adják, akik már régebben is szerepeltek a DC univerzumot feldolgozó animációs filmekben. Kevin Conroy alakítja Batmant, illetve Mark Hamill Jokert. A játék külső nézetet alkalmaz, a játékmenet leginkább Batman harci képességeire, lopakodásra és nyomozásra, illetve a főhős által használt felszerelésekre épül. Utóbbiból számos újdonság is bekerült a játékba, valamint újfajta harci mozdulatok is bekerültek a játékba. A játék kevésbé lineáris, a város szabadabban felfedezhető, a főküldetések helyett pedig számos mellékküldetés is megtalálható.

A játék széles körű kritikai elismerést kapott, a Metacritic értékei szerint a 2011-es év játékai közül az egyik legmagasabb pontszámmal rendelkezett.[1][2] Számos a "Év játéka" díjat nyert, valamint a legjobb akció illetve, akció-kaland játéknak járó elismeréseket is kapott, ezenfelül a játék zenéjét is több dicséret érte. A játék Game of the Year kiadása 2012. május 29-én jelent meg Észak-Amerikában, szeptember 17-én pedig a világ más részein is forgalmazásba került. A Wii U verzió Batman: Arkham City Armored Edition címmel jelent meg 2012-ben, fejlesztését a WB Studios montreali és burbanki részlege végzi. Folytatása a Batman: Arkham Origins,[3] ami a Batman: Arkham Asylum előzménye.

Források[szerkesztés]

  1. Batman: Arkham City (PlayStation 3) reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. június 13.)
  2. Batman: Arkham City (PlayStation 3) reviews. GameRankings, 2012. január 3. [2017. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 13.)
  3. Vore, Bryan: Batman: Arkham City – Armored Edition Announced. (Hozzáférés: 2012. június 13.)

További információk[szerkesztés]