Batman: Arkham City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Batman: Arkham City
Batman Arkham City Logo.png
Batman Arkham City Logo.png
Fejlesztő Rocksteady Studios
Kiadó Warner Bros.
Square Enix
Forgalmazó
Rendező Sefton Hill
Író Paul Dini
Paul Crocker
Sefton Hill
Zeneszerző Ron Fish
Sorozat Batman: Arkham
Motor Unreal Engine 3
Platformok PlayStation 3
Microsoft Windows
Wii U
Xbox 360
Cloud
Kiadási dátum 2011. október 18.
Verzió 1.04
Műfaj
Játékmódok Single-player
USK-besorolás USK 16.svg USK: 16+
Adathordozó
A Batman: Arkham City weboldala

A Batman: Arkham City egy 2011-es, a Rocksteady Studios által fejlesztett akció-kalandjáték, ami a DC Comics szuperhőse, Batman főszereplésével készült. A Warner Bros. kiadásában jelent meg PlayStation 3, Xbox 360, Mac OS X valamint Microsoft Windows platformokra a Batman: Arkham Asylum folytatásaként. A játék először konzolokra jelent meg 2011. október 18-án Észak-Amerikában és október 21-én Európában, míg a Microsoft Windows változat 2011. november 22-én került a boltokba az Egyesült Államokban, Európában pedig 3 nappal később vált elérhetővé.

Az Arkham City történetét Paul Dini írta, aki a korábbi rész történetéért is felelt, valamint már korábban is számos Batmanhez kapcsolódó történetet alkotott. Segítségére volt továbbá Paul Crocker és Sefton Hill, maga a cselekmény pedig képregényváltozatot veszi alapul. A fő történetszál szerint Hugo Strange a főhőst Arkham City-be zárja, egy új börtönvárosba, ami a fiktív Gotham City része. Batmannek fel kell fednie mi áll a Strange által kidolgozott "10-es protokoll" hátterében, miközben más foglyokat véd meg Gotham leghírhedtebb bűnözőitől, akik szintén Arkham City-be vannak börtönözve. A főszereplők hangját olyan színészek adják, akik már régebben is szerepeltek a DC univerzumot feldolgozó animációs filmekben. Kevin Conroy alakítja Batmant, illetve Mark Hamill Jokert. A játék külső nézetet alkalmaz, a játékmenet leginkább Batman harci képességeire, lopakodásra és nyomozásra, illetve a főhős által használt felszerelésekre épül. Utóbbiból számos újdonság is bekerült a játékba, valamint újfajta harci mozdulatok is bekerültek a játékba. A játék kevésbé lineáris, a város szabadabban felfedezhető, a főküldetések helyett pedig számos mellékküldetés is megtalálható.

A játék széles körű kritikai elismerést kapott, a Metacritic értékei szerint a 2011-es év játékai közül az egyik legmagasabb pontszámmal rendelkezett.[1][2] Számos a "Év játéka" díjat nyert, valamint a legjobb akció illetve, akció-kaland játéknak járó elismeréseket is kapott, ezenfelül a játék zenéjét is több dicséret érte. A játék Game of the Year kiadása 2012. május 29-én jelent meg Észak-Amerikában, szeptember 17-én pedig a világ más részein is forgalmazásba került. A Wii U verzió Batman: Arkham City Armored Edition címmel jelent meg 2012-ben, fejlesztését a WB Studios montreali és burbanki részlege végzi. Folytatása a Batman: Arkham Origins,[3] ami a Batman: Arkham Asylum előzménye.

Források[szerkesztés]

  1. Batman: Arkham City (PlayStation 3) reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. június 13.)
  2. Batman: Arkham City (PlayStation 3) reviews. GameRankings, 2012. január 3. (Hozzáférés: 2012. június 13.)
  3. Vore, Bryan: Batman: Arkham City – Armored Edition Announced. (Hozzáférés: 2012. június 13.)

További információk[szerkesztés]