Square Enix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Square Enix Holdings Co., Ltd.
株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングス
Square Enix logo.svg
ShinjukuEastside03.JPG
Típus
Alapítva 1975. szeptember 22.(Enix)[1]
1986. szeptember (Square Co.)[1]
2003. április 1. (Square Enix)[1]
Székhely Japán, Tokió, Sibuja
Ismertebb személyek Jaszuhiro Fukusima
Jóicsi Wada
Keidzsi Honda
Phil Rogers
John Yamamoto
Iparág Videojáték
Könyv és újság (csak Japánban)
Forma kabusikigaisa
Termékek Final Fantasy
Dragon Quest
Kingdom Hearts
Star Ocean
Árbevétel 150 milliárd ¥ (2009)[2]
Alkalmazottak száma 2952 (2009. március 31-ig)[3]
Anyavállalata Square Enix Holdings
Leányvállalatai Square Enix Group
Taito Group
Eidos Group (megszűnt)
Square Enix Europe[4]

A Square Enix Holdings Co., Ltd.
株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングス weboldala
Commons

A Square Enix Holdings Co., Ltd. (株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングスHepburnSukuwea Enikkusu Hōrudingusu?) egy japán székhelyű videojáték kiadó és fejlesztő cég.[5] Leghíresebb játékaik a Dragon Quest és a Final Fantasy sorozat.

A Square Enix a Square és az Enix egyesülésével jött létre. 2003. április 1-jén az Enix megvásárolta a Squaret. Az egyesülés után a Square több vezetője is hasonló pozíciót kapott az új cégben. A Square volt elnöke, Jóicsi Wada lett az új cég vezetője.

A cégnek a tulajdonában van a Taito Corporation és a Square Enix Europe (amibe beleolvasztották az Eidos Interactive-ot). A Square Enix fogja kiadni az Eidos játékait. Az Eidos leghíresebb játékai a Tomb Raider és Hitman sorozat.

Főbb események[szerkesztés]

Felépítés[szerkesztés]

Jelenlegi[szerkesztés]

Megszűnt[szerkesztés]

 • Square Co. Ltd. - 2003. április 1-jén egyesült az Enix-el.
 • Enix Corporation - 2003. április 1-jén egyesült az Square-rel.
 • DigiCube - A Square ajándéktárgyait értékesítette. 2003. november 26-án csődbe ment.
 • Square Soft, Inc. - A Square észak-amerikai részlege. 2003. április 1-jén átnevezték Square Enix USA Inc.-re, majd 2004-ben Square Enix, Inc.-re.
 • Square Electronic Arts L.L.C. - A Square (70% tulajdon) és az EA (30% tulajdon) cégek közös vállalkozása ami a Square játékait adta ki Amerikában. 2003. április 1-jén megszüntették.
 • Electronic Arts Square K.K. - A Square (30% tulajdon) és az EA (70% tulajdon) ami az EA játékait adta ki Japánban. 2003. április 1-jén megszüntették.
 • Square Europe, Ltd. - Square európai részlege. 2003. április 1-jén átnevezték Square Enix Europe, Ltd.-ra, majd 2004-ben Square Enix, Ltd.-re.
 • Enix America Corporation Inc. - Az Enix első Észak-Amerikai részlege. 1995-ben megszűnt.
 • Enix America, Inc. - Az Enix második észak-amerikai részlege. 2003. januárjában zárták be.
 • Quest Corporation - Az Ogre Battle sorozat fejlesztője. 2002-ben megvette a Square és még abban az évben be is zárta.
 • Square Enix Webstar Network Technology Co. Ltd.
Fejlesztő csapat Vezető Híresebb sorozatuk
Square
1 Josinori Kitasze Final Fantasy
2 Akitosi Kawazu Final Fantasy Crystal Chronicles
3 Hiromicsi Tanaka Final Fantasy
4 Jaszumi Macuno Final Fantasy
5 Juszuke Hirata All Star Pro-Wrestling
6 Tosiro Cucsida Front Mission
7 Takasi Tokita Hanjuku Hero
8 Kóicsi Isii Mana
Enix
9 Ari Mijake Dragon Quest
10 Joszuke Szaito Tri-Ace játékok

2005. májusában a 10-es Fejlesztőcsapatot Josinori Jamagisi vezette.[12] Juszuke Hirata 2005. júniusában hagyta el a Square Enixt majd csatlakozott az Aquaplus-hoz.[13] Jaszumi Macuno 2005. augusztusában hagyta el a céget.[14] Kóicsi Isii 2007. áprilisában hagyta el a céget majd megalapította a Grezzót.[15]

Üzleti modell[szerkesztés]

A Square Enix üzleti modellje a „polimorfikus tartalom”-ra épül, ami azt jelenti, hogy játékaikat több platformra is kiadják.[13] Ennek egyik példája a Full Metal Alchemist manga sorozat, amit kiadtak anime sorozatokként, novellákként és videojátékokként is. Hasonló termékeik még a Final Fantasy VII, a Code Age, a World of Mana, az Ivalice Alliance és a Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII. Yoichi Wada ezt mondta: „nagyon nehéz megütni a főnyereményt, de ha ez megtörténik minden egyes levét kisajtoljuk”.[16]

A Square Enix általában a saját maguk által írt motorokkal futtatják játékaikat.[17] Hasonlóan a Sony Greatest Hits játékaikhoz a Square Enix is újra kiadja sikeresebb játékaikat Ultimate Hits néven, olcsóbb áron.

2004-ben elkezdtek egy olyan motoron dolgozni amivel könnyebben lehet egyszerre fejleszteni több platformra is. Ez lett a Crystal Tools amivel PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Windows-ra és valamely szinten Wii-re is lehet fejleszteni.[18] Más cégek motorjait is felhasználta a cég, például az Epic Games Unreal engine-jét a The Last Remnant-hoz[19] és aSquirrel-t használták a Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King WiiWare játékukhoz.[17]

Termékek[szerkesztés]

Videojátékok[szerkesztés]

A Square Enix főképp videojátékokat készít. A legsikeresebb franchise-ukból a Final Fantasy-ből 2007-ig több mint 80 millió darabot adtak el világszerte.[20] A Square Enix Dragon Quest franchise-a a harmadik legsikeresebb sorozat Japánban a Mario és a Pokémon után. Körülbelül 47 milliót adtak el a sorozatból, ebből 43,8 milliót Japánban, 2,2 milliót Észak-Amerikában és 2 milliót Európában.[21] A Square Enix legújabb siker sorozatát a Kingdom Hearts sorozatot a Disney-vel együttműködve készítették.

2003. elején a Square Enix amerikai leányvállalata bejegyeztette a Dragon Quest márkanevet, ami a Dragon Warrior márkanevet cseréli le (ezt eddig nem tehetették mert a TSR, Inc-nél voltak a jogok). 2004. májusában bejelentették, hogy a Sony Online Entertainment-tel kötött egyezség szerint ők fogják kiadnia az EverQuest II-t Japánban. A Square Enix a Nintendo Entertainment System-től kezdve szinte minden konzolra fejlesztett játékot, de soha nem adott ki Sega konzolra egy játékot sem. Square Enix-nél több olyan időszak volt amikor csak bizonyos konzolra jelentettek meg játékot. Legtöbb játékuk Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, PlayStation vagy PlayStation 2 konzolra jelent meg. A Final Fantasy XIII-at PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is kiadják, a Dragon Quest X-et pedig Wii-re fogják. Handheld konzolokra is jelentettek meg játékot (Game Boy Advance, Nintendo DS, PlayStation Portable). Microsoft Windows operációsrendszerű számítógépekre is, de mobiltelefonokra is adtak ki játékokat. A Square Enix mobiltelefonos játékait Vodafone-on lehet letölteni Írországban, Nagy Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban. Huszonöt Square Enix játék volt a Famitsu magazin 100 legjobb játék listáján, ebből 7 az első 10-ben és a Final Fantasy X lett az első.[22]

A PlayStation 3 rajta előtt Michihiro Sasaki a Square Enix elnöke ezt mondta a konzolról: „Nem akarjuk, hogy a PlayStation 3 legyen az abszolút vesztes ezért támogatni fogjuk, de azt sem akarjuk, hogy az abszolút nyertes legyen ezért nem támogathatjuk túl nagyon”.[23] Square Enix 2007-ben bejelentette, hogy több figyelmet fog fordítani az európai és az észak-amerikai játékaikra.[24]

2008. július 8-án kiadják első iPod játékukat a Song Summoner: The Unsung Heroes-t.

2008-ban a Square Enix és Gas Powered Games bejelentik, hogy együtt dolgoznak a Supreme Commander 2 játékon.

2009-ben megvásárolták az Eidost (Tomb Raider, Hitman). A Square Enix beolvasztotta az Eidos-t a Square Enix Europe-ba. Az Eidos játékait a Square Enix fogja kiadni.

Internetes játékok[szerkesztés]

2001-ben az Enix kiadta az első internetes játékát a Cross Gate-et.

A Final Fantasy XI-et az egyesülés előtt adta ki Japánban a Square 2002. május 16-án. Ezt a Square Enix 2004. márciusában adta ki világszerte. A Final Fantasy XI nagy sikere miatt 2006 áprilisában átportolták Xbox 360-ra így ez lett az első Final Fantasy játék amit kiadtak Xbox-ra. A játék sikerei miatt a Square Enix elkezdte a Fantasy Earth: The Ring of Dominion nevű játék fejlesztését. Ennek kiadási jpgát a GamePot szerezte meg és Fantasy Earth ZERO néven adták volna ki 2006. novemberében, de végül a Square Enix leállította a játék fejlesztését.

Egy next-gen MMORPG-t kódnevén a Rapture-t a Final Fantasy XI fejlesztőcsapata készíti a Crystal Tools motorral. A 2009-es E3-on bejelentették, hogy a Final Fantasy XIV PlayStation 3-ra és Microsoft Windows-ra jelent meg 2010-ben.

Egyebek[szerkesztés]

A cégnek két próbálkozása volt a filmiparban. Az elsőt a Final Fantasy: A Harc Szellemét a Square Pictures rendezte.[25] Ez a film a látványos CGI-technológia ellenére hatalmas bukás volt a gyenge történet miatt, valamint azért, mert nem kapcsolódott sehogy sem a Final Fantasy sorozathoz.[26] 2005-ben adták ki a Final Fantasy VII Advent Children ami a PlayStationös Final Fantasy VII után játszódik 2 évvel. 2009-ben az Advent Childrennek kiadták a bővített változatát a Final Fantasy VII Advent Children Complete-ot.

A cég Japánban mangákat is kiad a Gangan Comics-ban (eredetileg az Enix tulajdonában volt). A Gangan Comics-ban többek között ilyen mangák voltak: Black God, Papuwa, Pani Poni, Spiral, He is My Master, Yumekui Kenbun, Doubt, Bamboo Blade, Soul Eater, Zombie Loan, Fullmetal Alchemist és Higurashi no Naku Koro ni. A játékokból is készítettek mangákat: Dragon Quest, Kingdom Hearts és Star Ocean. Ezekből néhányát anime adabtációban is kiadták.

A Fullmetal Alchemist a Square Enix legsikeresebb mangája aminek köteteiből Japánaban több mint 30 millió példányt adtak el. Az anime sorozat is sikeres lett. Ezt a világ több országába is licencelték (Magyarországra az Animax). A mangát Észak-Amerikába a Viz Media. A Kingdom Hearts-t és a Spiral-t Észak-Amerikában a Tokyopop licencelte, de a Spiral-t végül nem jelentette meg, ezt a Hachette Yen Press fogja kiadni (ők adják ki a Soul Eater-t, a Bamboo Blade-t és a Higurashi no Naku Koro ni-t). A Soul Eater-ből, a Sekirei-ből, a Bamboo Blade-ból és a Shikabane Hime-ből animét is készítettek, a Fullmetal Alchemist második anime sorozatát 2009-ben adták ki.

Pure Dreams[szerkesztés]

A Square Enix 2008-ban alapította a Pure Dreams sorozatot amit gyerekeknek szánt.

A Pure Dreams sorozatban jelenleg 2 játék van, a Snoopy DS: Let's Go Meet Snoopy and His friends és a Pingu's Wonderful Carnival.

Kritikák[szerkesztés]

 • 2006-ban megnyerték az IGN legjobb PlayStation 2 játékfejlesztő díját.[27]
 • A Square Enix észak-amerikai leányvállalata a Square Enix, Inc. 2007 júliusában belépett a Better Business Bureau-ba ahol C+-os értékelést kapott. Azóta már elérték a B– értékelést.[28]

Hivatkozások[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Square Enix című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 1. ^ a b c d A cég története. Square Enix Holdings. (Hozzáférés: 2009. december 4.)
 2. Square Enix bevétele. GameSpot
 3. A cég profilja. Square Enix Holdings. (Hozzáférés: 2009. december 4.)
 4. Corporate Strategy meeting regarding Eidos integration
 5. Interjú: Kanji Tashiróval. Anime News Network
 6. Square-Enix 3.78 millió dollárt bírságot kap. GamesIndustry.biz
 7. A Square Enix ajánlatot tett a Tecmo-nak. Gamespot
 8. A Square NEM veszi meg a Tecmo-t. Kotaku
 9. Ajánlat az Eidosért. Square Enix Holdings Co Limited
 10. A Square Enixt beperelték az MMO játékosok átverése miatt. IGN
 11. "Corporate Locations
 12. Josinori Jamagisi interjú. GameSpy
 13. ^ a b A Square Enix producere belép az Aquaplusba. RPGFan Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> elem, „Hirata” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
 14. Jaszumi Macuno. GameSetWatch
 15. 株式会社グレッゾ
 16. Yoichi Wada
 17. ^ a b GDC 2008. Gamasutra
 18. GDC08: A Square Enix bemutatja a Crystal Tools motort - Joystiq
 19. Square Enix Lincencelte az Unreal Engine 3-at
 20. Square Enix Céginfo. gamesindustry.biz
 21. Dragon Quest eladások. Dragon Quest Dictionary~Encyclopedia
 22. 100 legjobb játék. Kikizo
 23. Square Enix versenyt akar. GameSpot
 24. Square Enix figyelme Észak-Amerikára és Európára irányul
 25. [1] 31. és 55. oldal
 26. RPGamer > Square-Enix Gives Chrono Break Trademark Some Playmates
 27. IGN 2006 legjobbjai. IGN
 28. Square Enix, Inc. The Better Business Bureau

Külső hivatkozások[szerkesztés]