Batman: A nevető ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman: A nevető ember
Eredeti cím Batman: The Man Who Laughs
Kiadó DC Comics
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Megjelenés 2005. február
Szereplők Batman
Joker
James Gordon
Alkotók
Író Ed Brubaker
Rajzoló Doug Mahnke
Megjelenése magyar nyelven
Kiadó Kingpin kiadó
Fordító Benes Attila
Megjelenés2016. október

A Batman: A nevető ember egy 2005-ben megjelent amerikai képregénytörténet, melynek írója Ed Brubaker és rajzolója Doug Mahnke. A képregény a Batman: Az első év cselekményének folytatása, mely Batman és Joker első találkozását meséli el, alapul véve Joker első feltűnését a Batman #1-ben. A cím utalás a Victor Hugo által írt azonos című könyvre, melynek 1928-as filmadaptációja adott inspirációt Joker kinézetére.

Magyarországon 2016 októberében adta ki a Kingpin kiadó, mint a 2016-os Batman különszám.

Cselekmény[szerkesztés]

James Gordon kapitány a rendőrséggel együtt éppen egy hullákkal teli épületet kutatnak át. A testek oly módon deformálódtak, hogy bőrük fehér lett, szőrzetük pedig zöld. Majd megjelenik Batman és beszél Gordonnal. Bruce Wayne ezek után egy vacsorán vesz részt Henry Claridge-dzsel, aki szintén milliárdos. A TV-ben eközben egy riporter beszél arról, hogy újra kinyitják az Arkham elmegyógyintézetet. Hirtelen nevetni kezd, majd torz vigyor ül arcára, bőre és haja színe pedig ugyanúgy változik meg, mint a holttesteknél. Ezek után összeesik és meghal, majd megjelenik egy bohóckinézetű alak, aki elmondja, hogy Henry Claridge meg fog halni aznap éjfélkor. Ezután lelövi az operatőrt.

Bruce elhagyja a vacsorát és Batmanként találkozik a rendőrfőnökkel a helyszínen. Kiderül, hogy a gyilkos bohóc elvitte a televízió kocsiját, valamint egy Arkhami cella falára a következő verset festette rá: "Szólítom őket és jönnek sorban, majd a bűnös város is velem zuhan". Gordon ezután védőőrizetbe helyezi Cralidge-t a házában, de éjfélkor mégis szó szerint halálra röhögi magát. Eközben az gyilkos bohóc, akit közben a média Joker névre keresztelt, megtámadja a Willaims Medical Center intézetet, megöli az őröket, majd az elmebetegeket felfegyverzi és szabadon engedi. Batman több, az utcán gyilkoló őrültet is megállít, ezzel a nyilvánosságnak is egyértelművé válik, hogy a köpenyes igazságosztó nem csak legenda.

Batman a barlangjában nyomoz, mikor Joker ismét megjelenik a képernyőkön. Most is jövendőbeli áldozatát jelenti be, aki ezúttal Jay W. Wilde lett. Batman rájött, hogy Henry-vel már előre beadott, lassan ható méreg végzett, így jelezte Gordonnak, hogy Wilde-dal csináljon egy vértesztet. Meg is teszi, azonban nem talál semmit. Gordon már Wilde-nál van, ahol éjfélkor lezuhan a rendőrségi helikopter a milliárdos kúriája mellett. A nagy káoszban elmegy az áram, majd Joker betör a házba egy éjjellátó készüléken és lövöldözni kezd. Eldob egy gázbombát, melytől Wilde meghal, azonban megjelenik Batman, aki elkapja Jokert, de a bohóc kiugrik az ablakon és meglép.

Bruce álcázza magát, majd riporterként elmegy az Ace Vegyiművekbe, mivel a két meggyilkolt ember főbefektetői voltak az üzemnek. Több alkalmazottal is beszél, egyiknek a bőre foltokban hasonlóan fehér volt, akárcsak Jokernek. Tőle tudja meg Bruce, hogy az ottani vegyszerek elváltoztathatnák az ember bőrszínét, valamint szőrzetét is.

Joker ismét megjelenik a televízióban és bejelenti, hogy következő áldozatai Thomas Lake bíró, és a milliárdos Bruce Wanye lesznek. A rendőrök mind a két személy házát ellepik, Gordon pedig Lake-hez megy őrködni. Bruce éjfél előtt elkezd nevetni, azonban az inasa, Alfred Pennyworth injekciót ad be neki, melytől lelassul a szívverése, így a méreg lassabban kezd el terjedni a szervezetében. Bruce hallucinálni kezd, a szülei halálával kapcsolatban. Egy mentőautóban ébred fel, amire bohócok kezdenek el lőni. Bruce felveszi a jelmezét, majd legyőzi az elmebetegeket.

Batman elvesz egy rendőrmotort, mellyel Gordonnal kommunikál. Elmondja neki, hogy Bruce Wayne életben van, valamint, hogy rájött Joker tervére, ezért a város vízellátását azonnal le kell kapcsolni. Gorodn megpróbál beszélni a víztározónál dolgozókkal, azonban nem érkezik válasz. Batman így maga megy el, hogy megállítsa Jokert. Batman találkozik Jokerrel, aki már majdnem kinyitotta a zsilipet, mellyel a mérge elárasztja a viaduktot, ezzel megölve Gotham egész lakosságát. Batman azonban felrobbantja a víztározót, majd mikor megölhetné Jokert, életben hagyja. A bohócot ezután az Arkham Elmegyógyintézetbe helyezik, majd végül Batman találkozik Gordonnal, aki megmutatja neki a híres jelzőfényét.

Fogadtatás[szerkesztés]

A képregény elsősorban pozitív fogadtatást kapott. Hilary Goldstein az IGN-től így írt a képregényről: "Hiányzanak a jól megírt párbeszédek, mely Alan Moore Gyilkos tréfájában jelen volt, de mégis méltó társa Joker klasszikus történetének." Goldstein hozzátette, hogy "Brubaker hihetetlenül autentikusan mutatja be Joker érzelmeit."[1] Goldstein később a 25 legjobb Batman képregény listájába 23. helyre rakta.[2]

Don MacPherson a The Fourth Rail-től azt írta a történetről, hogy "megfosztja Jokert néhány rejtélyétől" azonban hozzátette, hogy Brubaker és Mahnke "remekül megfogja Joker őrületének és vérszomjának hűvös természetét, nem megemlítve Batman intenzitását."

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Batman: The Man Who Laughs review Archiválva 2008. szeptember 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, Hilary Goldstein, IGN, May 25, 2005
  2. The 25 Greatest Batman Graphic Novels. IGN. (Hozzáférés: 2016. október 30.)