Batman: A rém álarca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Batman: A rém álarca
(Batman: Mask of the Phantasm)
1993-as amerikai film

Batman-mask-of-the-phantasm-logo.png
Rendező
Producer
AlapműBatman
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben Kevin Conroy
Zene Shirley Walker
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Family Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 77 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató1993
Kronológia
Kapcsolódó műsor Batman: A rajzfilmsorozat
További információk

A Batman: A rém álarca (más néven Batman: Az animációs film) egy 1993-ban megjelent amerikai szuperhős-animációs film, mely a DC Comics karakterein, főleg Batmanen alapul. A film nagy része a Batman: A rajzfilmsorozatra épül. A filmet Eric Radomski és Bruce Timm rendezte. A történetet Alan Burnett írta. A zenét Shirley Walker szerezte.

Ez volt az első szuperhős animációs film. 2010-ben az IGN azt mondta a Batman: A rém álarca a „legjobb adaptációja a sötét lovagnak nagy képernyőn a 2005-ös Batman: Kezdődik! után". Benne van a „top 100 animációs film valaha” listában. A Time szerint benne van a „top 10 szuperhősfilm” között. A Wired magazin szerint Kevin Conroy (Batman szinkronszínésze a filmben és a sorozatban) a legjobb Batman valaha.

Cselekmény[szerkesztés]

A Gotham City-ben tanyázó pénzhamisítók éppen beszélgetnek, mikor megjelenik a köpenyes igazságosztó, Batman. Mikor szétüt közöttük, a főnök, Chuckie Sol elmenekül, azonban nem fut sokáig, mivel a kocsijánál egy titokzatos maszkos alak várja. A figurára azt hiszi, hogy Batman az, és megpróbálja lelőni. A golyók nem fognak a lényen, és szétüti a pisztolyt. A maszkos személy bár nem saját kézzel, de megöli a bűnözőt. Arthur képviselő úr azt nyilatkozza a médiának, hogy a Maffiózó haláláról Batman tehet és, hogy egy ilyen őrültet nem lenne szabad hagyni önbíráskondi. Ezek után egy estélyen találkozik Bruce Wayne és Arthur, melyben felidézik Bruce volt barátnőjének, Andrea Beaumont-nak az emlékét.

10 évvel ezelőtt találkozott Bruce Andreával egy temetőben, mikor Bruce meglátogatta halott szüleit. Andrea szintén halott anyját látogatni jött a temetőbe. Andreával a halott szüleikről kezdtek el beszélni, mikor rosszra fordult az idő és a lány elment. Az volt az első este, mikor a fiatal Bruce elkezdett harcolni a bűnnel szemben. Akkoriban még nem hordott denevér jelmezt, csak egy egyszerű maszkkal próbált ráijeszteni a bűnözőkre. Bár őket sikerült elkapnia, meglepődve tapasztalta, hogy a tolvajok nem félnek tőle. Másnap reggel, mikor éppen gyakorolt, meglátogatta őt Andrea és jobban megismerkedtek.

Eközben a jelenben Buzz Bronski gengszter meglátogatja a temetőben halott bűntársát, Chuckie Solt. Ekkor ő is meglátja a titokzatos gyilkost és elkezd menekülni. Beleesik egy sírárokba és a rém ráejti a sírszobrot. Batman az nap este szintén ellátogat a temetőbe és észreveszi a bűnöző hulláját. Megpillantja Andreát, aki (csak úgy, mint 10 évvel ezelőtt) az anyja sírjánál ácsorog. Bár Batman elmenekül, Andrea meglátta, hogy a Wayne család sírja mellett állt és egyből meglátja az összefüggést.

Arthur egy vacsora keretei között beszélget Andreával, amit Batman is figyelemmel kísér. Batman ismét visszaemlékszik a régi időkre, mikor Andreával elment a Gothami világkiállításra. Aznap kérdezte meg Andrea Bruce-t, hogy el akar-e látogatni Andrea apjához. Bruce igent mondott és másnap el is mentek Andrea apjához, Mr. Beaumonhoz. Mr. Beaumonnál dolgozott Arthur, mint tanácsadó. Salvatore Valestra szintén meglátogatja Mr. Beaumont, ezért Bruce és Andrea elmegy.Ekkor Bruce észreveszi, hogy egy ártatlan polgárt próbálnak kirabolni az utca másik oldalán. Amint meglátja, akcióba lendül és szétcsap a bűnözők között, viszont az egyik rabló leüti és így kirabolják a másik embert. Aznap este kezdett gondolkodni egy jelmezen, mellyel ráijeszthet a bűnözőkre. Mivel újra boldog, úgy érzi, hogy már nem akarja üldözni a bűnt, de bántja a tudat, hogy megígérte halott szüleinek, hogy bosszút fog állni értük.

A jelenben az idős Valestra meglátogatja Arthurt és tanácsot kér tőle. Fél Batman haragjától és nem tudja, hogyan kerülheti ki azt. Arthur csak annyit tud mondani, hogy kérjen rendőri védelmet, de Valestra ezzel nincs megelégedve. Szerinte Batmant nem fogják rendőrök megállítani. Arthur nem tud mit mondani, ezért otthagyja Valestrát.

Közben Batman utána néz, mi a közös Chucky Solnak és Buzz Bronskinak egymáshoz. Üzlettársak voltak egy pénzmosó vállalkozásban, amit 10 évvel ezelőtt hoztak létre. A harmadik igazgató Salvatore Valestra volt. Batman ezek után meglátogatja Valestrát és a háza falán észrevesz egy képet, melyen Andrea apjával látható. Erről eszébe jut az a nap, amikor megkérte Andrea kezét. Andrea igent mondott és a nagy öröm után elindultak meglátogatni Mr. Beaumont. Az ablakból észreveszik, hogy az apa üzleti vendégeket fogad. Andrea úgy dönt, hogy csak holnap mondják el neki a jó hírt. Andrea bemegy az apjához és aludni tér. Másnap Bruce kap egy levelet, melyben Andrea leírja, hogy az apjával megy Európába. Megkéri, hogy próbálja őt elfelejteni. Aznap dolgozta ki a Batman (denevérember) ruhát és azóta küzd a bűn ellen esténként.

Batman elviszi a képet Vealestra házából.

Valestra elmegy a Gothami világkiállításra, ami addigra már romokban áll és senki sem jár arra. Azért jött, hogy megkérje Jokert, hogy véglegesen likvidálja ősellenségét, Batmant. Joker elsőre tartózkodik, majd végül beleegyezik az üzletbe. A fantom ezek után felkeresi Valestrát, hogy megölhesse, de meglátja, hogy Joker már végzett vele. Joker egy kamerát tett Valestra hullájára és így ő is láthatta, hogy nem Batman a gyilkos. Ezek után megpróbálja felrobbantani a rémet, de az elmenekül. Menekülés közben észreveszi őt Batman, de nem tudja elkapni. Batmant viszont a rendőrség veszi üldözőbe, mivel azt hiszik, ő a gyilkos. Batmannek a menekülés közben meg kell válnia maszkjától és ha Andrea nem sietett volna segítségére, elkapták volna.

Andrea Bruce otthonában elmondja, miért nem lehettek együtt. A válasz az, hogy azért, mivel Mr. Beaumon sok pénzzel tartozott Valestrának és mikor az apa könyörögni kezdett, hogy adjanak neki még egy napot a pénz megszerzéséhez, a bűnözők pedig beleegyeznek. Az apa egyből Európába akar menni, mivel tartozása be van fektetve és hetekig tart, mire kiveszi. Bár Andreának Bruce megkérte a kezét, mégis mennie kell, mert máskülönben meghal. Az apa később visszajött Gothambe és azt mondta Andreának, hogy leszámol a gengszterekkel. Andrea azért jött vissza, hogy megállítsa. Andrea most már készen áll elkötelezni magát Bruce mellett és ezt meg is teszi. Bruce miután jobban megnézi a Valestrától lopott képet, rájön, hogy az egyik ember rajta nem más, mint a fiatal Joker.

Joker az nap este meglátogatja Arthurt, hogy megtudja, ki ölte meg Chuckie-t és Buzz-t. Arthur állítása szerint nem tud semmit. Andrea felhívja őt, hogy lemondja a déli ebédjüket és Joker ezek után egy furcsa következtetést tesz arra nézve, ki is lehet a Rém. Arthurt ezek után megmérgezi a Joker gázzal, aminek köszönhetően nem tudja abbahagyni a nevetést.

Batman ezek után elmegy Arthurhoz a kórházba, ahol megtudja, hogy Arthur bemártotta Mr. Beaumon-t, mikor az apa nem akart neki pénzt adni. Batman ekkor arra is rájön, hogy Andrea hazudott neki és hogy ő a titokzatos gyilkos.

A Rém (Andrea) elmegy megölni Jokert, aki egykor szintén a Maffiánál dolgozott és ő ölte meg Andrea apját is. Joker nem hagyja magát, sőt, a verekedés végén csaknem megöli Andreát, amikor odaér Batman és megmenti őt. Andrea Bruce kérésére elmegy és Batman Joker után szalad. Mint kiderült, Joker az egész terület alá dinamitokat rejtett, ami 5 percen belül felrobban. Joker megpróbál elmenekülni, de Batman megakadályozza. Andrea visszatér elbúcsúzik szerelmétől és mielőtt felrobbannának, ködbe burkolódzik és elviszi magával Jokert. Batman hazajut a Batbarlangba, és kiderül, hogy Andrea még él.

A film utolsó jelenetében Batman egyedül áll egy torony tetejében és mikor észreveszi, hogy hívják, elrepül az éjszakába és folytatja küzdelmét a bűn ellen.

Szereposztás[szerkesztés]

Szinkronszínész Szerep Magyar hang[1]
Kevin Conroy Batman / Bruce Wayne Csuja Imre
Dana Delany Andrea Beaumont Incze Ildikó
Hart Bochner Arthur képviselő Selmeczi Roland
Mark Hamill Joker Reviczky Gábor
Abe Vigoda Salvatore Valestra ?
Dick Miller Chuckie Sol Horányi László
John P. Ryan Buzz Bronski Varga Tamás
Efrem Zimbalist Jr. Alfred Pennyworth Kristóf Tibor
Bob Hastings James Gordon Varga Tamás
Robert Costanzo Harvey Bullock Pálfai Péter

Visszhang[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A Batman: a rém álarca 1993. December. 17-én jelent meg, az Amerikai Egyesült államokban. A filmnek össz. bevétele $5,617,391 dollár volt világszerte. A filmkészítők a Warner-t hibáztatta a sikertelen marketingkampány miatt. A film kb. 6 millió dollárba került.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Az alacsony bevétel ellenére rendkívül sikeres volt a film kritikailag. Az IMDb-n 7,8 ponton áll,[2] míg a Rotten Tomatoes-on 81%-ot kapott.[3] Az Empire magazin szerint a film a "legjobb animációs film 1993-ból és jobb történettel rendelkezik, mint a Batman vagy a Batman visszatér". A WhatCulture szerint a film azonos szinten van a Christopher Nolan-féle Batman trilógiával (Batman: Kezdődik!, A sötét lovag, A sötét lovag - felemelkedés). Az IGN szerint az egyik legjobb Batman film és a legjobb szuperhős animáció valaha. A Total Film "legjobb 50 animációs film valaha" listájában a 47. (a lista 2011-es).

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]