Bruce Timm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruce Timm
Bruce Timm.jpg
Született 1961. február 5. (56 éves)
Oklahoma
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Kitüntetései Inkpot Award

Bruce Walter Timm (1961. február 8. –) amerikai karaktertervező, animátor és producer. Emellett ír, és rajzol képregényeket, és ismert a DC Comics animációs "részleg", a DC animációs univerzum létrehozásáért.

Rajzolói hatásai és stílusa[szerkesztés]

Timm minimalista, szögletes stílusa az 1950-es és 1960-as évek képregényeinek és az art déco építészeti stílusra vezethető vissza. Ő teljesen autodidakta, és nem részesült semmiféle rajzolással kapcsolatos oktatásban.

A rágyakorolt legnagyobb hatást elért szerzőknek az alábbiakat sorolja fel: Jack Kirby, Harvey Kurtzman, Jim Steranko, John Buscema, Wally Wood, Frank Frazetta, Dan DeCarlo, és Alex Toth.

Habár osztozott James Tuckerrel Superman: A rajzfilmsorozat és az Igazság ligájája sikereiben, Timm tervezte az összes szereplőt a Batman: A rajzfilmsorozathoz (kivéve Mr. Fagyt, akit Mike Mignola, és Man Bat-et meg az Agyagpofát, akiket Kevin Nowlan tervezett meg).

Animáció[szerkesztés]

Korai karrier[szerkesztés]

Timm korai animációs karriere változatos volt; a Filmation-nél kezdett, ahol a Blackstar, a Flash Gordon, a He-Man és az Univerzum Mesterei, és a Tarzan: A magányos erdőőr kinézetén dolgozott (szintén foglalkozott a G.I. Joe hátterével is). Dolgozott még számos más munkaadóval is, mint például Ralph Bakshi, Don Bluth Productions, munkát keresett a Marvel Comics-nál és a DC Comics-nál, nem sok szerencsével. 1989-ben, Timm csatlakozott a Warner Bros.-höz. A Warner-nél, Timm az Tiny Toon Adventures-ön dolgozott.

DC animációs univerzum[szerkesztés]

Mindamellett legnagyobb ismertségét későbbi munkáival, a különböző DC Comics szuperhősökről szóló rajzfilmsorozatokkal (ismertebb rövidítés: DCAU, azaz DC animated universe) vívta ki. A Tiny Toons-os partnerével, Eric Radomski-val, Timm társrendezte a Batman: A rajzfilmsorozatot, és szintén társrendezte a Superman: A rajzfilmsorozatot, a A Batman új kalandjait, és a Batman Beyondot. Ezenkívül a Batman Beyond: Return of the Joker producere is volt még az Igazság ligája animációs változatának elkészítése előtt. Ez a sorozat Igazság ligája határok nélkül-lel folytatódott. Timmnek nem sok köze volt a Tini titánok rajzfilmsorozathoz, csak egy hiba miatt lett feltüntetve vezető producerként. Timm társrendezte, és volt a producere a Superman Doomsday-nek is.

Képregények[szerkesztés]

Miközben Timm elsősorban az animációs munkáiról volt ismert, igazából ő képregényrajzoló szeretett volna lenni. Habár álma nem vált valóra (mivel az élete a rajzfilmekhez közel sodródott), Timm csinált mini-, és pároldalas sorozatokat, többnyire a DC Comics számára.

1994-ben, Timm és Paul Dini (író) megnyerték az Eisner-díjat, 'Egyedülálló történetek' kategóriában a Mad Love című alkotásukért. Timm ugyanazt a díjat kapták Dinivel, Ronnie del Carmen-nel, és a többiekkel a Batman Ünnepi Különleges Kalandjaiért, (egy pároldalas, sok karácsonyi témájú történettel).

Bruce Timm találta ki Harley Quinn-t társával, Paul Dini-vel Dini eredeti ötletéből dolgozva. 2004-ben, Timm és Dini (Shane Glines, kihúzóval) kiadtak egy három kiadványból álló minisorozatot, a Harley & Ivy-t.

További információk[szerkesztés]