Ugrás a tartalomhoz

Gyártásvezető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gyártásvezető (angol kifejezéssel production manager) egy film forgatócsoportjában a gazdasági tervek elkészítéséért, a szervezésért felelős személy.

Feladata az előkészítés, a forgatás és az utómunkálatok megszervezése, szerződéskötések lebonyolítása, kifizetések ellenőrzése. Egyeztet a színészekkel, rendezi a papírmunkákat és intézi az engedélyeket a forgatáshoz. Az elfogadott forgatókönyv után a szerkesztő, a rendező, az operatőr, a díszlettervező, a rende­ző-asszisztens és a gyártásvezető egyeztet. Itt a rendező és a szerkesztő elmondja el­képzeléseit, meghatározzák a helyszínt, a díszleteket, a forgatási napok számát. Arról is döntenek, hogy milyen színé­szeket kívánnak szerepeltetni.

A gyártásvezető összeállítja a forgatási tervet és rész­letes költségvetést készít. Mindezek után kezdődhet a forgatás, ahol a gyártásvezető is jelen van.

A gyártásvezető segítsé­ge a felvételvezető. Belőlük is gyártásvezető lesz később, ha elvégzik a gyártásvezetői tanfolyamot, eh­hez a gyakorlaton kívül leg­alább közgazdasági technikumi érettségi kell.

Ezt a szerepet tölti be a televíziós műsorgyártásban is, de a hanglemeziparban is alkalmaznak gyártásvezetőt.

Gyártásvezetőnek követelmény az egyetem - Színház- és Filmművészeti Egyetem - és ehhez pluszként a gyártásvezetői képe­sítés megszerzése.

A szocialista filmgyártásban a nyugati producer funkcióját helyettesítette.

Források

[szerkesztés]