Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon
(Justice League: The Flashpoint Paradox)
2013-as amerikai animációs film
Rendező Jay Oliva
Producer Alan Burnett
Alapmű
Műfaj akció, fantasy, sci-fi
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Frederik Wiedmann
Vágó Christopher D. Lozinski
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 81 perc
Képarány 16:9 – 1.78:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
4 274 415
$[1]
Kronológia
KövetkezőAz Igazság Ligája: Háború
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon (eredeti cím: Justice League: The Flashpoint Paradox) 2013-ban megjelent amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely eredetileg DVD-n jelent meg. A forgatókönyvet Bill Finger, Geoff Johns, James Krieg és Andy Kubert írta, az animációs filmet Jay Oliva rendezte, a zenéjét Frederik Wiedmann szerezte, a producere Alan Burnett volt. A Warner Bros. Animation készítette, a Warner Home Video forgalmazta. Amerikában 2013. július 30-án DVD-n adták ki.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Barry Allen, avagy a Villám (Flash) egy befutott, tiszteletnek örvendő szuperhős. Társaival, az Igazság Ligájával (Justice Leage) együttműködve fent tartják a békét a világban. Az időutazó Eobart Thawn, azaz Zoom Professzor (Professor Zoom) vagy más néven a Fordított Villám (Reverse Flash) és csapata betörnek a Villám Múzeumba, ahol az Igazság Ligájának sikerül őt és csapatát elfognia. Eobart egy gondolatot ültet el Barry fejében.

Barry munkahelyén a helyi rendőrkapitányságon ébred. Elsőként a számítógép monitorját látja meg, ahol a Közeleg az Armageddon főcím olvasható. Ezután a TV-re lesz figyelmes, amiben egy kisebb városi katasztrófáról számolnak be. Kettő a Villám Múzeumot kiraboló banditák közül küzd meg a város utcáin. Barry rögtön fel szeretné venni a piros jelmezét, hogy a viadalt megállítsa, ám azt veszi észre, hogy az szuperképessége, a sebességerő (Speed Force) már nincs a birtokában. Ahogy leesik a kapitányság főbejárata előtt lévő lépcsőn a régen halott anyukája segíti fel.

De nem csak az erejének a hiánya és a halott édesanya "feltámadása" változott meg hirtelen egyetlen csapásra. Kiborg (Cyborg) a kormány szolgálatában áll. Hal Jordant sosem választotta ki a gyűrű, amitől Zöld Lámpás (Green Lantern) lett. Vihar Kapitányt (Shazzam) nem egy, hanem több gyermeke együttesen alkotják. Szuperman (Superman) sehol sincs, és soha nem is volt. Bruce Wayne, a denevérember (Batman) gyermekkorában meghalt abban a mozizás utáni rablógyilkosságban, amiben eredetileg a szülők haltak meg. Batmanként a helyét az apja, Thomas Wayne vette át. Édesanyjából pedig a fia halála miatti fájdalom hatására a Joker lett. [Ez mennyire ütős már?! - a szerk.] Néhány eredetileg gonosztevő karakter is jó útra tért. Csodanő (Wonderwoman) és Aquaman pedig teljes birodalmaikkal egymásnak estek és kirobbantották a harmadik világháborút. Az emberiség a világ végével néz szembe.

Barry először Batman segítségével visszaszerzi az erejét és megpróbálja felállítani az Igazság Ligájának jelen helyzethez illő megfelelőjét és megállítani a kitörni készülő háborút. Ehhez még Szupermant is kiszabadítja egy katonai létesítményből ahová akkor vitték, miután a Kent farm helyett Metropolisz (Metropolis) közepére zuhant rá csecsemőként. Minél jobban beleéli magát az aktuális idősíkba, annál inkább kezdenek megváltozni az emlékei, és annál inkább a háborúval foglalkozik és nem az eredeti idővonal visszaállításával. Akadályozza persze az is, hogy nem tudja rendesen kihasználni a sebességerőt, mivel egy másik vágtató (Speedster) is csapolja azt. Rajta kívül Batman az egyetlen, aki tud az eredeti idősíkról, és őneki a legfontosabb is, hogy az visszaálljon. Így tudhatja maga helyett élőnek a rég elvesztett fiát. Először felfedezi a Fordított Villám jelenlétét az idősíkban, majd meggyőzi Barryt, hogy őt győzze le, és ne az Aquaman-Wonderwoman párost.

A kirobbanó háború során minden hős meghal.

Bár a Fordított Villám legyőzi Villámot, nem öli meg. Inkább hagyná, hogy a háborúban bevetett végső atlantiszi fegyver mindkettőjükkel végezzen. Szónoklata közben hidegvérrel lövi fejbe őt hátulról Batman. Barry a gyors regenerációja és a sebességerőt immáron nem csapoló Fordított Villám hiánya lehetővé teszi, hogy az ereje elvesztése óta most először képes legyen visszatérni az időben. Az anyja halálához rohanva megállítja korábbi önmagát, aki megmentette az édesanyát, ezzel okozva a hihetetlen változásokat az idősíkban.

A status qou visszaállt.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Villám / Barry Allen Justin Chambers Hamvas Dániel
Zoom Professzor C. Thomas Howell Nagypál Gábor
Nora Allen Grey DeLisle-Griffin ?
Batman / Bruce Wayne Kevin Conroy Welker Gábor
Batman / Thomas Wayne Kevin McKidd Galambos Péter
Kiborg / Victor Stone Michael B. Jordan ?
Csodanő Vanessa Marshall ?
Aquaman Cary Elwes ?
Superman Sam Daly ?
Zöld Lámpás / Hal Jordan Nathan Fillion ?
Halálcsapás / Slade Ron Perlman Törköly Levente
Lex Luthor Steven Blum ?
Lois Lane Dana Delany ?
Etrigan Dee Bradley Baker Törköly Levente
Álarc Danny Jacobs Stern Dániel
Dr. Vulko Peter Jessop Perlaki István
Steve Trevor James Patrick Stuart Törköly Levente
Orm James Patrick Stuart Karácsonyi Zoltán
Pörgettyű Dee Bradley Baker Karácsonyi Zoltán
Barry Allen főnöke Kevin Michael Richardson Albert Péter

DC animációsfilm-univerzum[szerkesztés]

A film a New 52-n alapuló animációsfilm-univerzum tagja. Az univerzumba tartozó filmek:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Justice League: The Flashpoint Paradox – DVD Sales. The Numbers. Nash Information Service. (Hozzáférés: 2014. augusztus 26.)

További információk[szerkesztés]