HBO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HBO
HBO logo.svg
Jelmondat: Ez nem TV, ez HBO!
Adatok
Indulás 1972. november 8. (USA)
1991. szeptember 28. (Magyarország)
Társaság Time Warner
Nézettség 0,2% (2007, magyar)[1]
Ország Magyarország
Vételi terület országos
Székhely 1117 Budapest,
Irinyi József u 4-20.
Társadók HBO2
HBO 3
Cinemax
Cinemax 2
HBO HD
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MindigTv extra (kódolt)
Műholdas vétel
UPC Direct 60.. programhely
DigiTV
T-Home Sat TV
Hello HD
Kábeles vétel
UPC 12.. programhely
T-Home Kábel TV
Fibernet
DigiKábel
TvNetWork
PARISAT
Vidanet
PR-TELECOM 100. programhely
IPTV
T-Home
TVnet
InviTV
Externet
Interware
Hivatalos oldal

Az HBO (teljes nevén: Home Box Office) az amerikai Time Warner cég leányvállalata, mely prémium, mozi csatornákat működtet HBO és Cinemax neveken. Mindkét csatorna 24 órás, fizetős műsorkínálattal szolgál, melyet kiegészítenek még a multiplex csatornák és a HD (nagyfelbontású) tükörcsatorna. USA-ban több mint 38 millió előfizetőjük van és világszerte közel 150 országban érhetőek el. Az HBO 1972. november 8-án kezdte meg műsorszórását az USA-ban.

Magyarországi története[szerkesztés]

1991. szeptember 28-án indult a csatorna magyar változata. Kezdetekben a műsorokat videokazettán terjesztették, mivel nem volt műholdas sugárzás. Ezt úgy oldották meg, hogy vonatvezetőkkel küldték el az adott városba a kazettákat, és az állomáson pedig várta őket a kábeltelevíziós társaság munkatársa. Minden műsor minden városban, ahol elérhető volt az HBO - ugyanabban az időben indították el az adást. Kezdetben narrátoros hangalámondásos módszerrel mentek a műsorok, nem volt szinkron.

1995. február 1-jén indította el az HBO csoport a Spektrum TV-t, az HBO dokumentumfilm-csatornáját. Ezt az HBO kazettáival együtt továbbították, napi négy órában, 18 és 22 óra között.

A kazettás időszakban az HBO hétvégén két kazettányi (napi nyolc órás) műsort sugárzott, egy kazettányi műsor délelőtt, egy este került adásba. A délelőtti műsorok kódolatlanul voltak elérhetőek a közönség számára, így látott napvilágot Magyarországon először a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, az Alf, a Jóbarátok, a Tapsi Hapsi és az Egyről a kettőre. A műsor rendszerint hétvégén reggel 8 és 12 óra között volt kódolatlan.

1997. április 1-től az HBO heti 120 órára bővítette műsoridejét, amit egy jelentős műszaki beruházás, a műholdas sugárzásra való átállás tett lehetővé. Az HBO adása az addigi kazettás terjesztés helyett a legkorszerűbb digitális sugárzórendszer segítségével, műholdon jut el a kábeltársaságokhoz, majd a kábelrendszereken keresztül az előfizetőkhöz. 1997. október 1-től a mozicsatorna adása napi 24 órára bővült.

Az HBO 1994 óta a Magyar Filmszemle egyik fő támogatójaként is igyekszik minél többet tenni a magyar filmgyártásért. A mozicsatornán helyet kaptak olyan filmek, mint a Rekviem, a Szamba, a Bukfenc, vagy a Pannon töredék. A magyar kortárs filmművészet termékei mellett lengyel, svéd, cseh, dán, angol, holland, olasz illetve francia filmek is színesítik a kínálatot.[2]

1998. április 1-től az előfizetők igényeire reagálva, a prémium szolgáltatással szembeni elvárásoknak megfelelően új szolgáltatásokat vezetett be az HBO. Ilyenek a sztereó, illetve Dolby Surround minőségben történő hangsugárzás, valamint az HBO, a Spektrum és az HBO csoport akkori harmadik adójának, a Z+ zenecsatornának teletextes és internetes szolgáltatásai is.

A csatorna műholdra kerülése után a kazettás módszer megszűnt, illetve a narrátort is felváltotta a szinkronhang. Magyarországon a kábeltelevízió-társaságok általában külön csomagban vagy prémium csatornaként forgalmazzák az HBO és társcsatornái műsorát. Az HBO ilyen esetekben csak az úgynevezett kódolatlan napokon válik felár nélkül elérhetővé.

A magyar HBO szinkronstúdiója 2009. április 1-jétől megszűnt. Számos régebbi, addig feliratos film szinkronja is itt készült el, pl. a Ramboé. Az itt készült munkák jelentős része az SDI Media Hungary-hoz és a Mafilm Audio Kft.-hez került.

A csatorna hangja Galambos Péter.[3]

Csatornái[szerkesztés]

Magyarországon az HBO már számos multiplex csatornát alapított:

  • HBO HD (műsora megegyezik a főadó műsorával, csak HDTV felbontásban sugároz)
  • HBO 2
  • HBO 3 (2016. március 21-ig HBO Comedy)
  • Cinemax
  • Cinemax 2

Produkciói[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Magyar csatornák nézettsége. Sorozatjunkie, 2007. szeptember 1. (Hozzáférés: 2012. október 20.)
  2. Az HBO története
  3. Csatornahangok. Emtv.blog.hu, 2013. január 1. (Hozzáférés: 2013. február 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]