M4 Sport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
M4 Sport
M4 logo.png
Jelmondat: Versenyben vagyunk.
Adatok
Indulás 2015. július 18. 8:00
Társaság Duna Médiaszolgáltató Zrt.
Tulajdonos Közszolgálati Közalapítvány
Felbontás 1080i (HD) 16:9
576i (SD) 16:9
Nézettség2,5% (2021)[2]
Ország  Magyarország
Vételi terület 99,6% (2018)[1]
Székhely 1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
Társadók
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TVHD: 4. programhely
STAR TV (Szerbia)
Műholdas vétel
Direct OneSD: 11,900 (H) 28,000 FEC: 5/6 – 5. programhely, HD: 11,843 (V) 30,000 FEC: 3/4 – 6. programhely
DigiSD: 11,900 (H) 28,000 FEC: 5/6 – 7. programhely, HD: 11,843 (V) 30,000 FEC: 3/4 – 8. programhely
Magyar TelekomSD: 4. HD: 296. programhely
Kábeles vétel
Vodafone TV8. programhely
FlipSD: 296. HD: 4. programhely
Invitel
DigiSD: 7. HD: 8. programhely
TvNetWork
TVnet
PARISAT
Vidanet4. programhely
Tarr Kft.SD: 9. HD: 10. programhely
PTT KDS (Szerbia)
CellKábel8. programhely
HWR-Telecom4. programhely
IPTV
Magyar TelekomSD: 4. HD: 296. programhely
TVnet
Invitel
Externet4. programhely
Interware
Online adás
Médiaklikk.huÉlő adás
mindigGO TVÉlő adás
Hivatalos oldal

Az M4 Sport a Duna Médiaszolgáltató sportcsatornája, amely kéthetes promóciós adás után 2015. július 18-án indult el. Ezen a csatornán láthatók a 16 kiemelt magyar sportág eseményei, továbbá nemzetközi sportesemények, kiemelkedő magyar sportolóink bemutatása, versenyeik, bajnokságaik közvetítése. Mindez saját gyártású műsorokat is magába foglal. Az M4 Sport nagyjából 10 óra élő sportközvetítést szolgáltat naponta.

Jelenleg a csatorna hangja Kőszegi Ákos, aki a Duna World, a (2015. március 15. előtti) Duna és a Sportklub csatornahangja is volt régebben. Eleinte a csatorna hangja Szabó Sipos Barnabás, a Story4 egykori station voice-a volt. Vele cserélt helyet Kőszegi.

2020. július 18-án a csatorna ötödik születésnapján bejelentették, hogy szeptember 12-től új csatornát indítanak M4 Sport+ néven. Az új csatorna egyelőre csak korlátozott időben, hétvégenként 14:00 és 22:00 között vehető a Duna Worlddel osztott műsoridőben nemcsak Európában, hanem a világ azon részein is, ahol a Duna World műsorát továbbítják a külhoni magyarok számára.

A csatorna reklámidejét az Atmedia értékesíti.

Technikai információk[szerkesztés]

 • Az adót a szolgáltatóknak a módosított médiatörvény alapján 2015. július 1-től kötelező volt az első programhelyek valamelyikére sorolva, térítésmentesen továbbítaniuk, ahogy az MTVA többi adóját is, leszámítva az M3-at. Az analóg hálózatokon többnyire a Duna World helyére került a csatorna, a digitálisakon új frekvenciát kapott HD műsorával együtt, így a MinDig TV-n is. Így a Duna World HD változata nem lett kötelezően továbbítandó, bár nem is szűnt meg, mert egyes szolgáltatóknál elérhető még.
 • Az Eutelsat 9A műholdon (11 958 MHz) is elérhető a csatorna HD minőségben, szintén a Duna World HD-t felváltva. A közvetítések jelentős része azonban itt szerzői jogi okokból geoblokkolt (ilyenek például a Formula—1 közvetítések és betétfutamaik), így aki külföldön szeretné nézni a csatornát, annak az MTVA-tól kell egy kódkártyát beszereznie erre a célra.
 • Az M4 Sport Magyarországon az első sporttelevízió, amelynek műsorait a Teletexten feliratozzák, méghozzá a 444. oldalon. Az élő adásokhoz automata beszédfelismerő rendszert használ az MTVA. A Duna World feliratozása emiatt 2015. július 1-je óta az 555. oldalra került át.
 • A csatornaazonosító logó a köztévé többi adójával ellenben nem a bal, hanem a jobb felső sarokban helyezkedik el, ennek oka a nemzetközi adások (pl. Formula–1) egységes arculata.
 • Az M4 Sport volt az első önálló arculattal rendelkező köztévé a 2012-es arculatfrissítés óta. Később az M1, az M2 és az M5 is kapott ilyet.
 • Az M4 Sport volt az első, amely az első három csatornától eltérő logót használ (ferde és nem azonos hosszúságú vonalak).
 • A párhuzamos közvetítések esetén a fontosabb eseményt az M4 Sport, míg a másikat általában a Duna World vagy a Duna közvetíti. 2016 augusztusában a riói olimpia alatt az M4 Sport kizárólag az olimpia eseményeit közvetítette, az egyéb sporteseményeket, valamint az M4 Sport magazinműsorait ez idő alatt az M5 sugározta.
 • Naponta ötször közvetíti az M1 napi aktuális csatorna Egy Perc Híradó című műsorát.
 • 2021. június 9-én, a tokiói olimpia idejére öt új társcsatorna indult az online időszaki közvetítésekhez, az M4 Sport 1, M4 Sport 2, M4 Sport 3, M4 Sport 4 és az M4 Sport 5. Időszaki műsoruk kizárólag az m4sport.hu felületén érhető el, és olyan közvetítéseket tartalmaz, melyeknek nem jutott hely az országos adókon.[3]
 • 2021. június 11-én a csatorna új arculatot kapott, illetve megújult a stúdió is.

Sportközvetítések a csatornán[szerkesztés]

2016. évi nyári olimpiai játékok[szerkesztés]

A riói játékokat az M4 megosztva továbbította a közmédia többi csatornájával.

2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság[szerkesztés]

A franciaországi első 24 csapatos Európa-bajnokság selejtezői közül a másodlagos meccseket sugározta a Duna.

Formula–1 világbajnokság[szerkesztés]

A 2015-ös hungaroringi nagydíjhétvégétől jelen állás szerint 2022 végéig, a megszokott csapat prezentálja mindhárom szabadedzést, az időmérőt és a futamot is minden versenyhétvégén (!). Amennyiben belefér az aktuális programtervbe, a betétfutamokat is élőben közvetítik, vagy összefoglalót adnak a Formula–2 és a Formula–3 versenyeiről.

Hasonlóra eddig mindössze a 2013-as és a 2014-es magyar futam alkalmával került sor.

Kamion Európa-Bajnokság[szerkesztés]

Az M4 Sport összefoglaló formájában mutatja be a Kiss Norbertet is a soraiban tudó Kamion-Eb versenyeit, a magyarországi versenyeket pedig élőben vagy felvételről közvetítik.

Red Bull Air Race Világkupa[szerkesztés]

A csatorna élőben vagy felvételről közvetíti a bajnokság futamait.

UEFA-bajnokok ligája, 2015–2024[szerkesztés]

Az M4 Sporté az első választás joga kedden és szerdán este, naponta egy mérkőzést sugároznak élőben, a csoportkörben és a kieséses szakasz után egyet felvételről. Természetesen napi és heti összefoglaló is lesz. A csatorna a több mint 60 találkozót adó Sport Tv-vel együttműködésben közvetít. A három finálé csak az M4-en nézhető majd.

UEFA-szuperkupa, 2015–2024[szerkesztés]

Az állami sporttévén látható majd a BL és az EL győztesének összecsapása is.

2015-ös atlétikai világbajnokság[szerkesztés]

A szabadtéri világeseményt a kínai fővárosban, Pekingben rendezik.

2015-ös úszó-világbajnokság[szerkesztés]

A kazanyi vizes vb műugró-, vízilabda-, úszó- és nyíltvízi eseményei is voltak láthatók a csatornán.

Első osztályú magyar bajnoki mérkőzések[szerkesztés]

Labdarúgó-, kézilabda-, röplabda-, vízilabda-, kosárlabda-bajnoki és jégkorongmérkőzések.

Élő stúdió minden nap[szerkesztés]

Az M4 Sport+ logója

Az M4 élő adásfolyama annyiban hasonlítható az M1 aktuális csatornáéhoz, hogy egy nagy alapterületű, hipermodern stúdióból vezénylik, amelyet már a csatorna adásának első órájában bemutattak az akkori napi házigazdák, Szujó Zoltán és Petrovics-Mérei Andrea. Az induló adásnap felelős szerkesztői Suba Kata, Zelenyánszky Balázs és Vobeczky Zoltán főszerkesztő voltak. Az M4 tartalmi koncepciójának kitalálói : Vobeczky Zoltán, Zelenyánszky Balázs, Petrovics-Mérei Andrea, Suba Kata és Szujó Zoltán. A napi adásokat élő közvetítések, hírműsorok, magazin műsorok, portréműsorok, aktuális sportkerekesztal egyforma arányban kapjanak helyet minden korosztálynak megfelelően.

Az ún. „off-tube” fülkék (két kommentátorállás) egyedülálló módon a stúdió központi asztala mögött helyezkednek el, innen közvetítik a nem helyszíni sporteseményeket. (Használaton kívül ezeket kivetítők takarják.) További lényeges eleme még a stúdiónak a „főasztal” felett futó karika alakú hírsáv; a balra lévő kisebb pult, ahol egy másik műsorvezető kapcsolódhat bele a stúdióbeszélgetésekbe a legfrissebb információkat közölve; illetve a jobbra lévő LCD-monitor, amelynek feladata bennfentes adatok közlése, vagy például egy új sportszakember bemutatása. Az asztalba is beépítettek egy 65"-os érintőképernyőt, amelyet a műsorvezetők használnak videóelemzésre. Ezt nemcsak a meghívott vendégek láthatják, hanem a nézők is, hiszen felülnézetből az érintőképernyőt is kamera veszi.

A csatorna arcai[szerkesztés]

Az MTVA jelentősebb sportkommentátorai és -riporterei dolgoznak a csatornánál.

Volt munkatársak:

Logók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magyar tévécsatornák lefedettsége 2018-ban. CRT (2019. feb. 10.) (Hozzáférés: 2019. feb. 10.) arch
 2. Dobos Menyhért: Vezérigazgatói beszámoló: A 2010. évi CLXXXV. törvény és Közszolgálati Kódex előírásainak megvalósulásáról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. műsoraiban 2021. Duna Médiaszolgáltató (2022. okt. 19.) 175. o. (Hozzáférés: 2022. jan. 26.) (PDF: 222 oldal ) „Az M4 Sport 2,5%-os idei eredménye jelentős növekedést jelent az előző év átlagához képest.”
 3. DTV News: 5 csatornával bővít az M4 Sport

További információk[szerkesztés]