Régió Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Régió Rádió
Adatok
Indulás2004. május 1.[1]
Megszűnés2012. december 21.
Korábbi nevekMR6-A régió rádiója
TársaságMagyar Rádió Zrt.
TulajdonosKözszolgálati Közalapítvány
OrszágMagyarország
Vételi területregionális
Székhely1088 Budapest,
Bródy Sándor utca 5–7.
TársadókKossuth Rádió  · Petőfi Rádió  · Bartók Rádió  · Dankó Rádió  · Nemzetiségi adások  · Parlamenti adások  · Dalok és dallamok  · Duna World Rádió
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária (AH)CCIR URH, KH. programhely
Online adás
Saját szerveronline adás
(stream 80 kbps sávszélességgel)
Hivatalos oldal

A Régió Rádió a Magyar Rádió hatodik rádiója volt. Első stúdiói az 1950-es években kezdtek sugározni. A Régió Rádió öt helyszínről: Debrecenből, Győrből, Miskolcról, Pécsről és Szegedről, valamint vonzáskörzetükről tudósítottak napi 11 órában. A régiók legfontosabb hírei, információi a reggel 6-9 közötti Hajnaltól reggelig című műsorban voltak összefoglalva, míg a kicsit könnyedebb, szórakoztatóbb jellegű programok és a háttérbeszélgetések ezt követően hangzottak el. Igyekeztek megfelelni a lokális és térségi folyamatok megismerése iránti igénynek. A műsorban az országos és a nemzetközi hírek is helyet kaptak, mivel rendszeresen kapcsolták a Kossuth Rádió Krónika című műsorát.

A körzeti rádiók helyi készítésű műsoraira épülő Régió Rádió a közmédia átszervezésének köszönhetően 2012. december 22-én felvette a Dankó Rádió nevet és továbbra is a vidéki hírekre, eseményekre koncentrálva népzenei rádióként született újjá. Az 1952-ben és '53-ban alapított körzeti stúdiók munkatársainak döntő többségétől az MTVA megvált. Érdekesség, hogy a rádió átalakításáról a Magyar Rádió tulajdonosa, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagjai is csak a hírekből értesültek.

(2018. decemberétől Régió Rádió néven egy új, kizárólag online hallgatható magyar nyelven szóló kereskedelmi rádió indult Erdélyben. A rádiónak Baróton és Székelyudvarhelyen van jelenleg stúdiója. A rádió nem az MTVA tulajdona.[2])

Műsorok[3][szerkesztés]

Hajnaltól reggelig[szerkesztés]

A regionális stúdiók hétköznap reggel hat és kilenc között sugárzott élő, hírekkel, eseményekkel teli zenés, ébresztő műsora, óránként a nagyvilág és az ország, félóránként a térség krónikájával.

Itthon vagyunk[szerkesztés]

A régiók magazinműsora, beszélgetésekkel, riportokkal, az események hátterével, tematikus összeállításokkal, kulturális műsorokkal, esetenként egy-egy könnyedebb, szórakoztatóbb hírrel, zenével, hétköznap kilenctől tizenkettőig.

Jelige[szerkesztés]

APRÓ –hirdetések/NAGY történetek humorosan, esetenként a hirdetés utóéletével, csütörtökön 15 órától.

Szombat délután[szerkesztés]

Szórakozás, kikapcsolódás, sok-sok zenével. A zenék hallgatói kívánságra is műsorba kerülhetnek. Minden szombaton délután egytől ötig.

Zsinatoló/Kapocs[szerkesztés]

Vallásról és értékrendekről, egyházakról és hitéletről, ünnepekről és az elcsöndesedésről, vasárnaponként reggel nyolckor.

Gyermekhangjáték[szerkesztés]

Válogatás a Rádiószínház legértékesebb hangjátékaiból, amelyek a legkisebbeknek készültek, készülnek. Minden vasárnap reggel kilenckor.

Hangjáték – a Rádiószínház műsora[szerkesztés]

Válogatás a Rádiószínház hangjátékaiból, minden vasárnap 13 órától.

Sportpercek[szerkesztés]

Heti összefoglaló, eredményekkel, közvetítésekkel, riportokkal, esélylatolgatásokkal, interjúkkal, főleg a régiók sportjáról szombaton 19 órától.

Jó ebédhez szól a nóta[szerkesztés]

Magyar nóták szombaton és vasárnap 12.22-kor.

Nótaszó[szerkesztés]

A magyar nóta szól minden szombat és vasárnap este, régi felvételekről, új zenekaroktól, előadóktól, a műfaj eseményeivel, rendezvényeivel foglalkozó tájékoztatással együtt.

Dalok és dallamok[szerkesztés]

Zenei válogatása azokban a műfajokban, amelyek a magyar éterben ritkaságnak számítanak. Magyar előadók, magyar alkotók: az operett, a magyar nóta, és a magyar népzene legszebb darabjai szólnak minden nap este hattól éjfélig, az URH adókon egész éjszaka.

Zenepercek[szerkesztés]

A zenei élet születésnaposaihoz, az adott naphoz kötődő események ismertetése, kapcsolódó zenékkel színesítve.

Glóbusz[szerkesztés]

Könnyed, kedvcsináló beszélgetés utazási élményekről. Tippek, ötletek, tanácsok az út céljára, az utazás módjára és mindenre, ami az utazással kapcsolatos.

Autó-motor[szerkesztés]

A műsor célja az ismeretterjesztés és a szórakoztatás, elvek és a gyakorlat bemutatása. Figyelmet fordít az újdonságok mellett a környezetvédelemre és az aktuális tudnivalókra (pl. autók téli üzemmódja, KRESZ-módosítások, hasznos ötletek, stb.) A műsor ezek mellett teszteléssel is foglalkozik.

Boszorkánykonyha[szerkesztés]

Kötetlen beszélgetés a gasztronómiáról étel receptekkel, főzési szokásokkal, lehetőség szerint aktualitáshoz kapcsolódóan, pl. karácsony, húsvét, farsang, különféle helyi gasztro-fesztiválok.

Fogadó[szerkesztés]

Bemutatja a magyarországi turisztikai célpontokat, ellátogatunk a kiemelkedő kulturális, sport, gasztronómiai eseményekre. Hungarikumok, értékmegőrzés, szokások, trendek. A régiókban lévő turisztikai , idegenforgalmi értékek, helyszínek , épületek, objektumok s a hozzájuk kötődő rendezvények népszerűsítése, kulturális programok , értékeket megőrző kezdeményezések felkarolása.

Aktuális[szerkesztés]

Utolsó összefoglaló a nap legfontosabb eseményeiből. Élőben szólítja az eseményen lévő, vagy onnan visszatérő munkatársakat, és élőben kapcsolja az illetékeseket. Ez történt a héten: A hét eseményeinek összefoglalója.

A hét vendége[szerkesztés]

A stúdiók székhelye körüli kistelepülések különböző szintű (pl kulturális, sport) vezetői kapnak lehetőséget, hogy beszámoljanak terveikről, gondjaikról, eredményeikről, a riporter meg arra, hogy szembesítse őket a korábban elmondottakkal.

Programajánló[szerkesztés]

A műsor nevéhez hűe programot ajánl a hétvégére.

Portré[szerkesztés]

A régió jeles személyiségeinek bemutatása. Példaképek, akiknek a munkássága mintául szolgálhat másoknak.

Családi kívánságműsor[szerkesztés]

Nem csak zenei kívánságműsor kicsiknek és nagyoknak. Az örökzöldek mellett itt szólhatnak a legújabb számok és kívánható vers, próza, vagy akár egy régi sportközvetítés is.

Frekvenciák[4][szerkesztés]

Debreceni adás[szerkesztés]

Debrecen, 91,4 MHz (FM)

Nyíregyháza, 1251 kHz (AM, KH)

Az elhangzott műsorok itt érhetőek el.

Győri adás[szerkesztés]

Mosonmagyaróvár, 1116 kHz (AM, KH)

Győr, 1350 kHz (AM, KH)

Szombathely, 1251 kHz (AM, KH)

Az elhangzott műsorok itt érhetőek el.

Miskolci adás[szerkesztés]

Miskolc, 1116 kHz (AM, KH)

Miskolc, 102,3 MHz (FM)

Az elhangzott műsorok itt érhetőek el.

Pécsi adás[szerkesztés]

Pécs, 101,7 MHz (FM)

Az elhangzott műsorok itt érhetőek el.

Szegedi adás[szerkesztés]

Szeged, 93,1 MHz (FM)

Szolnok, 101,2 MHz (FM)

Az elhangzott műsorok itt érhetőek el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A csatlakozás napján indul az első Régió Rádió
  2. Online rádió Baróton – A régió hangját viszik a nagyvilágba
  3. Műsorok. [2012. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 18.)
  4. Frekvenciák. [2012. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 18.)