UEFA-bajnokok ligája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
UEFA-bajnokok ligája
Az UEFA-bajnokok ligája logója
Az UEFA-bajnokok ligája logója

2023–2024-es UEFA-bajnokok ligája
Címvédő Anglia Manchester City
(2023)
Legtöbb győzelem Spanyolország Real Madrid
(14 győzelem)
Adatok
Sportág Labdarúgás
Résztvevők32 (csoportkör)
(selejtezőben indult: 79)
KontinensEurópa (UEFA)
Időpontminden évben, szeptember–május
Első esemény1955
Eddigi események száma68 (2023-ig)

HonlapUEFA-bajnokok ligája

Az UEFA-bajnokok ligája (gyakran csak BL), teljes nevén angolul UEFA (Union of European Football Associations) Champions League, egy európai klubcsapatok részvételével játszott labdarúgósorozat, mely évente kerül megrendezésre. Minden európai országból az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően indulhat egy, kettő, három, illetve négy csapat (kivétel Liechtenstein, amely mivel nem rendez nemzeti labdarúgó-bajnokságot, csak az Európa Konferencia Ligában indíthat csapatot). Az induló csapatok az adott ország bajnokságának megnyerésével (illetve második, harmadik, negyedik helyének elérésével) vívják ki a részvételt.

A BL győztese részt vesz az UEFA-szuperkupa döntőjében, ahol az Európa-liga győztesével játszik, valamint részvételi jogot szerez a FIFA-klubvilágbajnokságra is.

Története[szerkesztés]

Az UEFA-bajnokok ligája elődje, a bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az európai elit klubcsapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A megtiszteltetésen kívül a győzelem nem kevés pénzjutalommal is jár. A torna az 1992–93-as szezonban vette fel az UEFA-bajnokok ligája nevet, és ezzel együtt a rendszer is átalakult. Az UEFA bevezette a korábban csak világversenyeken használt csoportküzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsósorban pedig még nagyobb üzletté tette az addig egyenes kieséssel működő legnagyobb európai kupasorozatot. Kezdetben egy selejtező, valamint két egyenes kieséses kört követően két négyes csoportban folytak a küzdelmek, melyek első két helyezettje vívta ki a jogot a döntőbe jutásra.

Formátum[szerkesztés]

A következő leírás a 2021–2022-estől a 2023–2024-es szezonok lebonyolítását tartalmazza.[1]

A sorozat három nagyobb részre oszlik, a selejtezőre, a csoportkörre és az egyenes kieséses szakaszra.

Részvételi jog

Az országokra vonatkozó UEFA-együttható alapján felállított rangsortól függ, hogy az adott ország hány csapatot és azokat melyik fordulóban indíthatja.

Selejtező

A selejtező öt fordulóból áll: előselejtező, 1., 2., 3. selejtezőkör és a rájátszás. A selejtező két ágra oszlik, bajnoki ágra és nem bajnoki ágra. A bajnoki ágon azok a bajnokcsapatok, a nem bajnoki ágon pedig azok a nem bajnokcsapatok szerepelnek, amelyek indulási jogot szereztek és nem kerültek közvetlenül a csoportkörbe. A selejtezőkörökben a csapatokra vonatkoztatott UEFA-együttható alapján egy sorrendet állítanak fel, a csapatokat kiemeltekre és nem kiemeltekre osztják, majd a párosításokat sorsolják. Egy kiemelthez egy nem kiemeltet párosítanak. Az előselejtezőben 4 csapat vesz részt, amelyet elődöntő-döntő rendszerben játszanak, innen 1 csapat jut tovább, 3 csapat átkerül az Európa-liga bajnoki ágára. A továbbiakban a selejtező oda-visszavágós, kieséses rendszerű, azaz a két találkozó végén az összesítésben jobbnak bizonyuló csapatok jutnak tovább a következő körbe. A rájátszás győztesei a csoportkörbe jutnak. Valamennyi fordulóban a bajnoki ág kiesői az Európa-liga selejtezőjének bajnoki ágára, a nem bajnoki ág kiesői az Európa-liga selejtezőjének főágára kerülnek. A rájátszás vesztesei, illetve a nem bajnoki ág 3. selejtezőkörének vesztesei pedig az Európa-liga csoportkörébe kerülnek.

Csoportkör

A csoportkörben 32 csapat vesz részt. 26 csapat automatikus résztvevő, köztük a BL és az EL címvédője. A selejtező bajnoki ágáról 4, a nem bajnoki ágáról 2 csapat jut be. A csapatok négy kalapba sorolják be. Az 1. kalap különleges, a csapatok UEFA-együtthatóitól független. Ide kerül a BL és az EL címvédője, valamint az országokra vonatkozó UEFA-együttható alapján az első, legfeljebb 8 ország bajnokcsapatából annyi, amennyi 8 csapatot kitesz.

 • Az UEFA-bajnokok ligája és az Európa-liga címvédői garantált helyet kapnak a csoportkörben, ha a hazai bajnokságukon keresztül nem jutnak be a BL-be. Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője valamelyik hazai eseményén keresztül bejut az Európa-ligába vagy az UEFA Európa Konferencia Ligába, akkor a tagországot megillető helyek száma az Európa-ligában vagy az UEFA Európa Konferencia Ligában eggyel csökken.
 • Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője a hazai bajnokságán keresztül bejut a csoportkörbe, akkor a csoportkörben megüresedett helyet a következőképpen töltik be:
  • Az UEFA-bajnokok ligája címvédője által megüresedett helyet a rangsor 11. helyén álló tagország bajnoka tölti be, és a bajnoki ágat átrangsorolják, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.
  • Az UEFA Európa-liga címvédője által megüresedett helyet a rangsor ötödik helyén álló tagország bajnoki harmadik helyezett klubja tölti be, és a nem bajnoki ágat átrangsorolják, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.
 • Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője bejut a selejtezőbe vagy a selejtező rájátszásába, a megfelelő selejtezőköröket vagy rájátszást ennek megfelelően átrangsorolják, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.

A 2–4. kalapba a többi csapat kerül, a csapatokra vonatkozó UEFA-együttható alapján. A 32 csapatot 8 darab négycsapatos csoportba sorsolják. Ezen felül az azonos nemzetű csapatokat négy csoportra nézve is szétosztják (A–D, E–H), a televíziós közvetítések miatt. A csoportokban a csapatok körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. Összesen hat fordulót rendeznek, melyek alatt egy csoporton belül mindegyik csapat kétszer játszik mindegyikkel, egyszer pályaválasztóként egyszer pedig idegenben. Egy játéknapon négy csoport mérkőzéseit rendezik. Az egyik négy csoport keddi, a másik négy csoport szerdai napokon játszik, illetve fordítva. A végleges menetrendet a sorsolás után, számítógéppel állítják össze. A csoportok első két helyen záró csapat az egyenes kieséses szakaszba jut. A harmadik helyezettek az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerülnek.

Egyenes kieséses szakasz

Az egyenes kieséses szakasz oda-visszavágós rendszerben zajlik, a döntő kivételével. A két találkozó végén az összesítésben jobbnak bizonyuló csapatok jutnak tovább a következő körbe. A nyolcaddöntő párosításaihoz a csapatokat két csoportra bontják. A csoportkörben a csoport első helyén végzett csapatok a kiemeltek, a második helyezettek a nem kiemelt kalapba tartoznak. A sorsolás során egy kiemelt mellé egy nem kiemeltet párosítanak, és figyelembe veszik, hogy azonos nemzetű együttesek, illetve az azonos csoportból továbbjutó csapatok nem szerepelhetnek egymás ellen. A negyeddöntőtől kezdve nincs kiemelés és korlátozás, bármely csapat bármelyikkel összekerülhet.

A döntőt egy előre kijelölt helyszínen rendezik, egy mérkőzés dönt a győztesről. A győztes részt vesz az UEFA-szuperkupán, ahol az ellenfele az Európa-liga győztese lesz. Továbbá a következő szezonban automatikus részvételi jogot kap az UEFA-bajnokok ligája csoportkörébe, ahol a sorsoláskor az 1. kalapba kerül. A győztes a FIFA-klubvilágbajnokságra is kijut.

A szakaszban bekapcsolódó csapatok Az előző forduló továbbjutói
Előselejtező
(4 csapat)
 • 4 bajnok az 52–55. helyen rangsorolt bajnokságokból
1. selejtezőkör
(34 csapat)
 • 33 bajnok a 18–51. helyen rangsorolt bajnokságokból
  (kivéve Liechtenstein)
 • 1 győztes az előselejtezőből
2. selejtezőkör Bajnoki ág
(20 csapat)
 • 3 bajnok a 15–17. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 17 győztes az 1. selejtezőkörből
Nem bajnoki ág
(6 csapat)
 • 6 második a 10–15. helyen rangsorolt bajnokságokból
3. selejtezőkör Bajnoki ág
(10 csapat)
 • 10 győztes a 2. selejtezőkör bajnoki ágáról
Nem bajnoki ág
(8 csapat)
 • 3 második a 7–9. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 2 harmadik az 5–6. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 3 győztes a 2. selejtezőkör nem bajnoki ágáról
Rájátszás Bajnoki ág
(8 csapat)
 • 2 bajnok a 11–12. helyen rangsorolt bajnokságból
 • 6 győztes a 3. selejtezőkör bajnoki ágáról
Nem bajnoki ág
(4 csapat)
 • 4 győztes a 3. selejtezőkör nem bajnoki ágáról
Csoportkör
(32 csapat)
 • Az UEFA-bajnokok ligája címvédője
 • Az Európa-liga címvédője
 • 10 bajnok az 1–10. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 6 második az 1–6. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 4 harmadik az 1–4. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 4 negyedik az 1–4. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 4 győztes a rájátszás bajnoki ágáról
 • 2 győztes a rájátszás nem bajnoki ágáról
Egyenes kieséses szakasz
(16 csapat)
 • 8 csoportgyőztes
 • 8 csoportmásodik

A formátum 2024 után[szerkesztés]

2021. április 19-én az UEFA bejelentette a Bajnokok Ligájának átalakítását.[2] A sorozat legalább 2033-ig fog ebben a formátumban folytatódni.

A csoportkörben ezt követően 36 csapat lesz, egy csoportban. Minden csapat 8 mérkőzést fog játszani, amelyet követően az első nyolc helyezett azonnal továbbjut a nyolcaddöntőkbe, míg a következő 16 csapat egy rájátszásban fog játszani, a maradék nyolc helyért.

Pénzdíjazás[szerkesztés]

A 2023–24-es szezonban az UEFA a résztvevők között következő pénzdíjakat osztja ki. Valamennyi összeg euróban értendő.[3]

Cél elérése Összeg
Rájátszás 5 000 000
Csoportkör alapdíja 15 640 000
Mérkőzésen győzelem a csoportkörben 2 800 000
Mérkőzésen döntetlen a csoportkörben 930 000
Nyolcaddöntő 9 600 000
Negyeddöntő 10 600 000
Elődöntő 12 500 000
A döntő vesztese 15 500 000
A döntő győztese 20 000 000

Döntők[szerkesztés]

Az 1992–93-as szezon előtt Bajnokcsapatok Európa-kupája néven létezett. Lásd: Bajnokcsapatok Európa-kupája#Döntők

Szezon Helyszín Döntő
Győztes Eredmény Döntős
1992–1993 Olimpiai Stadion, München Marseille FRA 1–0 ITA AC Milan
1993–1994 Olimpiai Stadion, Athén AC Milan ITA 4–0 ESP Barcelona
1994–1995 Ernst Happel Stadion, Bécs Ajax NED 1–0 ITA AC Milan
1995–1996 Stadio Olimpico, Róma Juventus ITA 1–1 (ti. 4–2) NED Ajax
1996–1997 Olimpiai Stadion, München Borussia Dortmund GER 3–1 ITA Juventus
1997–1998 Amsterdam ArenA, Amszterdam Real Madrid ESP 1–0 ITA Juventus
1998–1999 Camp Nou, Barcelona Manchester United ENG 2–1 GER Bayern München
1999–2000 Stade de France, Párizs Real Madrid Spanyolország 3–0 ESP Valencia CF
2000–2001 San Siro, Milánó Bayern München GER 1–1 (ti. 5–4) ESP Valencia CF
2001–2002 Hampden Park, Glasgow Real Madrid ESP 2–1 GER Bayer Leverkusen
2002–2003 Old Trafford, Manchester AC Milan ITA 0–0 (ti. 3–2) ITA Juventus
2003–2004 Arena AufSchalke, Gelsenkirchen FC Porto POR 3–0 FRA AS Monaco
2004–2005 Atatürk Olimpiai Stadion, Isztambul Liverpool FC ENG 3–3 (ti. 3–2) ITA AC Milan
2005–2006 Stade de France, Párizs FC Barcelona ESP 2–1 ENG Arsenal
2006–2007 Olimpiai Stadion, Athén AC Milan ITA 2–1 ENG Liverpool
2007–2008 Luzsnyiki Stadion Moszkva Manchester United ENG 1–1 (ti. 6–5) ENG Chelsea
2008–2009 Stadio Olimpico, Róma FC Barcelona ESP 2–0 ENG Manchester United
2009–2010 Santiago Bernabéu stadion, Madrid Internazionale ITA 2–0 GER Bayern München
2010–2011 Wembley Stadion, London FC Barcelona ESP 3–1 ENG Manchester United
2011–2012 Allianz Arena, München Chelsea ENG 1–1 (ti. 4–3) GER Bayern München
2012–2013 Wembley Stadion, London Bayern München GER 2–1 GER Borussia Dortmund
2013–2014 Estádio da Luz, Lisszabon Real Madrid Spanyolország 4–1 (h.u.) Spanyolország Atlético de Madrid
2014–2015 Berlini Olimpiai Stadion, Berlin FC Barcelona Spanyolország 3–1 Olaszország Juventus
2015–2016 San Siro, Milánó Real Madrid Spanyolország 1–1 (ti. 5-3) Spanyolország Atlético de Madrid
2016–2017 Millennium Stadion, Cardiff Real Madrid Spanyolország 4–1 Olaszország Juventus
2017–2018 Olimpiai Stadion, Kijev Real Madrid Spanyolország 3–1 Anglia Liverpool FC
2018–2019 Wanda Metropolitano Stadion, Madrid Liverpool FC Anglia 2–0 Anglia Tottenham Hotspur
2019–2020 Estádio da Luz, Lisszabon Bayern München Németország 1–0 Franciaország Paris Saint-Germain
2020–2021 Estádio do Dragão, Porto Chelsea Anglia 1–0 Anglia Manchester City
2021–2022 Stade de France, Párizs Real Madrid Spanyolország 1–0 Anglia Liverpool FC
2022–2023 Atatürk Olimpiai Stadion, Isztambul Manchester City Anglia 1–0 Olaszország Internazionale
Szezon Helyszín Hazai Vendég
2023–2024 Wembley Stadion, London
2024–2025 Allianz Arena, München

Döntősök[szerkesztés]

Az alábbi listában a Bajnokcsapatok Európa-kupájában elért eredmények is szerepelnek.

Klubok szerint[szerkesztés]

Csapat Győztes Második
Spanyolország Real Madrid 14 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022) 3 (1962, 1964, 1981)
Olaszország AC Milan 7 (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007) 4 (1958, 1993, 1995, 2005)
Németország Bayern München 6 (1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020) 5 (1982, 1987, 1999, 2010, 2012)
Anglia Liverpool FC 6 (1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019) 4 (1985, 2007, 2018, 2022)
Spanyolország FC Barcelona 5 (1992, 2006, 2009, 2011, 2015) 3 (1961, 1986, 1994)
Hollandia Ajax 4 (1971, 1972, 1973, 1995) 2 (1969, 1996)
Olaszország Internazionale 3 (1964, 1965, 2010) 3 (1967, 1972, 2023)
Anglia Manchester United 3 (1968, 1999, 2008) 2 (2009, 2011)
Olaszország Juventus 2 (1985, 1996) 7 (1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017)
Portugália Benfica 2 (1961, 1962) 5 (1963, 1965, 1968, 1988, 1990)
Anglia Chelsea 2 (2012, 2021) 1 (2008)
Portugália FC Porto 2 (1987, 2004) -
Anglia Nottingham Forest 2 (1979, 1980) -
Franciaország Olympique de Marseille 1 (1993) 1 (1991)
Románia Steaua Bucureşti 1 (1986) 1 (1989)
Németország Hamburger SV 1 (1983) 1 (1980)
Skócia Celtic 1 (1967) 1 (1970)
Németország Borussia Dortmund 1 (1997) 1 (2013)
Anglia Manchester City 1 (2023) 1 (2021)
Crvena Zvezda 1 (1991) -
Hollandia PSV Eindhoven 1 (1988) -
Anglia Aston Villa 1 (1982) -
Hollandia Feyenoord 1 (1970) -
Spanyolország Atlético Madrid - 3 (1974, 2014, 2016)
Spanyolország Valencia CF - 2 (2000, 2001)
Franciaország Stade Reims - 2 (1956, 1959)
Franciaország Paris Saint-Germain - 1 (2020)
Anglia Tottenham Hotspur - 1 (2019)
Anglia Arsenal - 1 (2006)
Franciaország AS Monaco - 1 (2004)
Németország Bayer Leverkusen - 1 (2002)
Olaszország Sampdoria - 1 (1992)
Olaszország AS Roma - 1 (1984)
Svédország Malmö FF - 1 (1979)
Belgium Club Brugge - 1 (1978)
Németország Borussia Mönchengladbach - 1 (1977)
Franciaország Saint-Étienne - 1 (1976)
Anglia Leeds United - 1 (1975)
Görögország Panathinaikósz - 1 (1971)
FK Partizan - 1 (1966)
Németország Eintracht Frankfurt - 1 (1960)
Olaszország Fiorentina - 1 (1957)

Országok szerint[szerkesztés]

Nemzet Győztes Döntős Győztes klubok Döntősök
Spanyolország Spanyolország 19 11 Real Madrid (14), Barcelona (5) Real Madrid (3), Barcelona (3), Atlético Madrid (3), Valencia (2)
Anglia Anglia 15 11 Liverpool (6), Manchester United (3), Nottingham Forest (2), Chelsea (2), Aston Villa (1), Manchester City (1) Liverpool (4), Manchester United (2), Leeds United (1), Arsenal (1), Chelsea (1), Tottenham Hotspur (1), Manchester City (1)
Olaszország Olaszország 12 16 AC Milan (7), Internazionale (3), Juventus (2) Juventus (7), AC Milan (4), Internazionale (3), Fiorentina (1), Roma (1), Sampdoria (1)
Németország Németország 8 10 Bayern München (6), Borussia Dortmund (1), Hamburg (1) Bayern München (5), Bayer Leverkusen (1), Borussia Mönchengladbach (1), Eintracht Frankfurt (1), Hamburg (1), Borussia Dortmund (1)
Hollandia Hollandia 6 2 Ajax (4), PSV (1), Feyenoord (1) Ajax (2)
Portugália Portugália 4 5 Benfica (2), Porto (2) Benfica (5)
Franciaország Franciaország 1 6 Marseille (1) Stade Reims (2), Saint-Étienne (1), Marseille (1), Monaco (1), Paris Saint-Germain (1)
Románia Románia 1 1 Steaua (1) Steaua (1)
Jugoszlávia 1 1 Crvena Zvezda (1) FK Partizan (1)
Skócia Skócia 1 1 Celtic (1) Celtic (1)
Svédország Svédország 0 1 Malmö FF (1)
Görögország Görögország 0 1 Panathinaikósz (1)
Belgium Belgium 0 1 Club Brugge (1)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]